Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

hadis analizi

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

hadis analizi

bu başlıkta inşaAllah ehli sünnet kardeşlerimizin ve nasibilerin kaynaklarından hadisleri inceleyeceğiz. bu hadisleri incelerken bizzat ehli sünnet rical kitaplarına baş vuracağız ve ya ehli sünnet alimlerinden alıntılar yapacağız. şimdi Kureyşin 1-ci kralı Ebu Bekir hakkında dillerde dolaşan "bir dost edinecek olsaydım Ebu Bekiri edinirdim”"hadisini incelemeye alıyoruz. Buhari rivayet ediyor:

حدثنا مسلم بن إبراهيم حدثنا وهيب حدثنا أيوب عن عكرمة عن ابن عباس رضي الله عنهما عن النبي صلى الله عليه وسلم قال لو كنت متخذا من أمتي خليلا لاتخذت أبا بكر ولكن أخي وصاحبي

…. İkrime ibni Abbâs’dan şöyle rivayet etti: Peygamber s.a.a: "Ümmetimden birini sevgisi samîmi ve silinmesi kaabil olmayan bir dost edinecek olsaydım, hiç şüphesiz Ebû Bekr’i edinirdim. Fakat o benim dîn kardeşim ve (hazarda, seferde) sahibim, arkadaşımdır" buyurmuştur.

Buhari, "es Sahih", Sahabenin fazileti kitabı, bab 4

bu hadis ehli sünnet kardeşlerimiz ile nasibilerin hakkında oldukça fazla konuştukları, dillere ezber ettikleri hadislerdendir. şimdi bu hadisin senedini incelemeye alıyoruz. hadisin sendinde kırmızı ile işaretlediğim ravi İkrime b. Abdullah el-Berberidir, kendisi haricidir, hakkında bilgi için link bırakıyoruz: İkrime b. Abdullah el-Berberi

peki Harici akidesinin esası nedir biliyormusunuz? gelin birlikte öğrenelim:

Hâricîler, Hz. Ali ile Sam valisi Muâviye arasinda yapilan Siffin savasinda, sorunun çözümü için taraflarin birer hakem atamalari üzerine ortaya çiktilar. Onlara göre Allah’tan baska kimsenin herhangi bir konuda hüküm verme yetkisi yoktur. (lâ hukme illâ lillâh). Böyle bir yetkiyi kabul edenler kâfir olurlar. Sorunu hakemler araciligi ile çözmeyi kabul ettigi için Hz. Ali de kâfir olmustur.

haricilik

ne garip değilmi? Ebu Bekir hakkında fazilet rivayet eden kimse imam Alinin a.s kafir olduğuna iman eden kimsenin ta kendisi.

Ynt: hadis analizi

Ahzab 33-cü ayetin tefsiri hakkındaki nasibi hadislerinin incelenmesi.

Yorum

tüm sünnilerin diller ezberi yaptığı "ashabım yıldızlar gibidir" sözünün mesnetsizliği: "ashabım yıldızlar gibidir" hadisinin incelenmesi.

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=20520.msg135038#msg135038 date=1320592005]
        tüm sünnilerin diller ezberi yaptığı "ashabım yıldızlar gibidir" sözünün mesnetsizliği: "ashabım yıldızlar gibidir" hadisinin incelenmesi.
        [/quote]

bu hadis sünnilere ait kütübü sittede yok. 6 hadis derleyicisi bu hadisi uydurma gördüklerinden kitaplarına almamışlardır. aslında onlar alırlardı çünkü uydurma hadisi almama diye bir dertleri de yoktu. ama tüm halk hadis toplama zamanında biiyordu ki Peygamber s.a.a. böyle bir söz söylemedi. kitaplarının tutunabilmesi için daha usta hadisler uydurmaları gerekiyordu ki bunu almadılar bu yüzden..

Yorum

YUKARI ÇIK
        Çalışıyor...
        X