BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
bundan sonra… ehli sünnetin en güvenilir, en meşhur kaynaklarından sahih senetlerle haikatleri ortaya koymaya devam ediyoruz. inşaAllah bu yazımızda ehli sünnet kaynaklarında geçen "12 halife" hadisini aktaracak, daha sonra bu 12 halifenin kimler olduğunu yine ehli sünnet kaynakları ile açıklayacağız. inşaAllah daha sonra hadis hakkında eleştirileri cevaplamaya çalışacağız. şimdi hadisi görelim:HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
حَدَّثَنَا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ حَدَّثَنَا أَبُو مُعَاوِيَةَ عَنْ دَاوُدَ عَنْ الشَّعْبِيِّ عَنْ جَابِرِ بْنِ سَمُرَةَ قَالَ قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَا يَزَالُ هَذَا الْأَمْرُ عَزِيزًا إِلَى اثْنَيْ عَشَرَ خَلِيفَةً قَالَ ثُمَّ تَكَلَّمَ بِشَيْءٍ لَمْ أَفْهَمْهُ فَقُلْتُ لِأَبِي مَا قَالَ فَقَالَ كُلُّهُمْ مِنْ قُرَيْشٍ
…Cabir b. Semura şöyle rivayet etti: Ben Resûlüllah’ı s.a.a: "İslâm on iki halîfeye kadar azîz olmakta devam edecektir!" buyururken işittim. Sonra bir kelime söyledi ki, onu anlamadım. Ve babama: "Ne söyledi?" diye sordum. "Hepsi Kureyş’ten (buyurdu)" dedi.
Müslim, "es-Sahih", Emirlik kitabı, hadis 1821
Tirmizi, "Sünen", Fitneler kitabı, hadis 2223
Ebu Davud, "Sünen", Mehdi kitabı, hadis 4279
"Sahihi Müslim"in türkçe çeviricisi Ahmed Davudoğlu hadisten sonra not düşerek bu hadisi Buharinin de "es-Sahih"de rivayet etmiş olduğunu söylemiştir. bilindiği gibi bunlar ehli sünnetin en güvenilirkaynaklarıdır. 12 halife konusunda ibni Mesud r.a ve başka sahabelerden de hadisler rivayet edilmiştir. bu hadisleri Ahmed b. Hanbel ve Suyuti gibi büyük ehli sünnet alimleri rivayet etmiştirler. hadisten çıkan sonuçlar:
1. halifeler 12-dir.
2. halifeler Kureyştendir.
3. halifeler olduğu müddetçe İslam aziz olacaktır.
şimdi öncelikle bu 12 halifenin kim olduğunu araştıralım:
1. 12 halife kimdir:
gördüğünüz video-da hadiste zikr edilen 12 halifenin ilkinin imam Ali a.s olduğuna dair deliller ehli sünnet kaynaklarından aktarılıyor. biz videodaki delilleri çevirerek yerleştirecek ve bazı eklemeler daha yapacağız.
bilindiği gibi Rasulullah s.a.a "Sakaleyn" hadisinde "sizin aranızda 2 halife bırakıyorum: Kuran ve Ehli Beytim" buyurmuştur. diğer yandan da Rasulullah s.a.a yerine geçecek halifelerin 12 kişi olduğunu bildiriyor. "Sakaleyn" hadisi ise sapmamak için sadece ve sadece Kuran ve Ehli Beyte a.s uymayı şart koşuyor. binaenaleyh bu 12 halife Ehli Beyttendir a.s. Sakaleyn hadisini görmek için linke baka bilirsiniz: Sakaleyn hadisi sünni kaynaklarında
Sakaleyn hadisi 12 halifenin Ehli Beytten a.s olduğunu gösteriyor. bu 12 halifenin ilki ise imam Ali a.s-dır. bunun delilleride yine ehli sünnet kaynaklarındandır. ehli sünnet kaynaklarında mütevatir olarak bize ulaşmış olan Gadiri Hum hadisine binaen Allah c.c ve Rasulü s.a.a müminlere, müslümanlara nasıl bir şekilde mevla ise imam Ali a.s-da aynen mevladır. aşıktır ki, Allah c.c ve Rasulünün s.a.a müminlere olan mevlalığı sadece dostluk ve sevgi değildir aksine hem dostluk, hem sevgi, hem emirlerine itaatin farz olması, hemde Onların a.s müminlere kendi nefislerinden daha evla olmasıdır. binaenaleyh imam Ali a.s müminlerin hem dostu, hem emir sahibidir, Ona a.s-da itaat farzdır, imam Ali a.s-da Allah c.c ve Rasulü s.a.a gibi her kese kendi nefsinden daha evladır. Gadiri Hum hadisini görmek isteyenler linke baka bilirler: Gadiri Hum hadisi sünni kaynaklarında
yine aynı şekilde ehli sünnet kaynaklarından bizlere mütevatir olarak ulaşan "Menzilet" hadisi de imam Ali a.s-ın ilk halife olduğuna delildir. çünkü Rasulullah s.a.a bu hadiste Hz. Harunun Hz. Musa a.s yanındaki makamını imam Ali a.s için ıspat etmiştir. bilindiği gibi Hz. Musa a.s hariç beni İsrailden her kesin Hz. Haruna a.s itaati farzdır. binaenaleyh bu ümmetten de Rasulullah s.a.a hariç her kesin imam Ali a.s-a itaati farzdır. "Menzilet" hadisini görmek için linke baka bilirsiniz: Menzilet hadisi sünni kaynaklarında
bunlar ehli sünnet kaynaklarında mütevatir olarak bizlere ulaşmış olan hadislerdi ki, bu hadislerden "Sakaleyn" hadisi halifelerin Ehli Beytten a.s olduğunu, "Menzilet" ve "Gadiri hum" hadisleri ise ilk halifenin imam Ali a.s olduğunu açıkca ortaya koyuyor. şimdi birde buna sahabelerin imam Ali a.s-ın Rasulullahın s.a.a vasisi olduğu hakkında ehli sünnet kaynaklarında sahih olarak bize ulaşmış hadisleri eklersek konu daha da açıklığa kavuşmuş olur: sahabe r.a: "Ali a.s Rasulullahın s.a.a vasisidir"
Kuranda da Ehli Beytin a.s velayeti hakkında bir çok ayet var ki, bunlardan birisi de "Hidayet ayeti" dediğimiz Rad suresinin 7-ci ayetidir. Allah c.c buyuruyor ki:
وَيَقُولُ الَّذِينَ كَفَرُواْ لَوْلآ أُنزِلَ عَلَيْهِ آيَةٌ مِّن رَّبِّهِ إِنَّمَا أَنتَ مُنذِرٌ وَلِكُلِّ قَوْمٍ هَادٍ
Kâfirler diyorlar ki: "Ona Rabbinden bir mucize indirilseydi ya!" (Halbuki ya Muhammed) sen ancak bir uyarıcısın ve her kavmin bir hidayet edeni vardır.
Rad suresi 7-ci ayet
bu ayette geçen "her kavmin bir hidayet edeni vardır" vasfı ile vasıflandırılan imam Ali a.s-dır ve O bu ümmetin hidayete erdiricisidir. ehli sünnetin büyük tarih ve tefsir alimlerinden Taberi bu ayetin tefsirinde sahabe ibni Abbas r.a-dan şu hadisi aktarmıştır:
حدثنا أحمد بن يحيى الصوفي قال : حدثنا الحسن بن الحسين الأنصاري قال : حدثنا معاذ بن مسلم ، بياع الهروي ، عن عطاء بن السائب ، عن سعيد بن جبير ، عن ابن عباس قال : لما نزلت ( إنما أنت منذر ولكل قوم هاد ) ، وضع صلى الله عليه وسلم يده على صدره فقال : أنا المنذر ( ولكل قوم هاد ) ، وأومأ بيده إلى منكب علي ، فقال : أنت الهادي يا علي ، بك يهتدي المهتدون بعدي
…ibni Abbas r.a şöyle anlatıyor : "Sen, ancak bir uyarıcısın. Ve kavmin bir hidayet edeni vardır." âyeti nazil olduğu zaman, Rasulullah s.a.a elini göğsüne koyup: "Ben uyarıcıyım. Ve her kavmin bir hidayet edeni vardır" buyurup eliyle Ali’nin omuzuna işaretle şöyle buyurdu: "Ey Ali, hidayetçi sensin. Benden sonra hidayete erenler seninle hidayete ulaşacaktır"
Taberi, "Tefsir et-Taberi", 16/357, Rad 7-ci ayetin tefsiri
ehli snünetin büyük muhaddisi ibni Hacer el-Askalani bu hadisi "Sahihi Buhari"ye yazdığı şerhte aktardıktan sonra şöyle der:
ما أخرجه الطبري بإسناد حسن
Taberi hasen senetle tahriç etmiştir.
ibni Hacer el-Askalani, "Feth el-Bari fi Şehri Sahihil Buhari", 8/226
yine ehli sünnetin büyük tefsir ve tarih alimi ibni Kesir Rad suresi 7-ci ayetin tefsirinde şöyle diyor:
وقال ابن أبي حاتم : حدثنا علي بن الحسين ، حدثنا عثمان بن أبي شيبة ، حدثنا المطلب بن زياد ، عن السدي ، عن عبد خير ، عن علي : ( ولكل قوم هاد ) قال : الهادي : رجل من بني هاشم . قال الجنيد هو علي بن أبي طالب ، رضي الله عنه
قال ابن أبي حاتم : وروي عن ابن عباس ، في إحدى الروايات ، وعن أبي جعفر محمد بن علي ، نحو ذلك
İbn Ebu Hatim der ki: Bize Ali b. Hüseyn’in… Ali r.a-dan rivayetinde, "ve her kavmin bir hidayet edeni vardır" ayeti hakkında o, şöyle demiştir: "hidayetçi, Hâşim Oğullarından birisidir." Cüneyd: "O, Ali İbn Ebu Tâlib r.a-dır", der. İbn Ebu Hatim der ki: "Kendisinden gelen rivayetlerden birinde ibn Abbss’tan ve Ebu Ca’fer Muhammed b. Ali’den de bu görüşün bir benzeri rivayet edilmiştir."
ibni Kesir, "Tefsir el-Kuranil Azim", 4/435
ibni Kesirin burada ismini verdiği şahıslar Ali b. Hüseyin Ehli Beyt imamlarından imam Seccad a.s, Ebu cafer Muhammed b. Ali ise imam Bakır a.s-dır. Cüneyd tabiindendir, ibni Abbas r.a ise sahabedir. ibni Kesirin sözünü ettiği imam Seccad a.s-ın Hz. Ali a.s-dan rivayet ettiği hadis imam Ahmed b. Hanbelinin "Müsned"inde aktarılmıştır ve sahihtir: Ahmed b. Hanbel, "Müsned", 2/227
Şeyh Kuleyni r.a "el-Kafi"de 4 senetle imam Bakır ve imam Sadık a.s-dan bu ayetin imam Ali a.s hakkında indiğini aktarmıştır: Şeyh Kuleyni r.a, "el-Kafi", 1/191-192
binaenaleyh imam Ali a.s Rasulullahın s.a.a da söylediği gibi kendisinden sonraki hidayete erdiren kişidir. binaenaleyh imam Ali a.s uyulması gereken ilk halifedir.
Yorum