Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ben Gördüm: (Güncel Sünni Kitaplarda Şianın Delilleri)

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ben Gördüm: (Güncel Sünni Kitaplarda Şianın Delilleri)

Bu başlık altında bir tartışma yapılmaycaktır. Yine bu başlık altında başkasından nakil yapılmayacaktır. Sadece kendi gördüklerimi kitabı açıp içinden okuduklarımı ve gözlerimle yerini gördüklerimi yazacağım..

sizden de bunu istiyorum. Başlığa uygun şekilde, sünnilerin sahih bulup değer verdiği hadis kitaplarından okuduğumuz gördüğümüz hadisleri bizzat buraya yazalım. burası herkesin gözü yumuk delil gösterebileceği bir arşiv niteliğinde olsun..

Şia tüm delillerinde elbette ki sahih ve doğrudur. Bir alim bir kitabında sünnilerin şu kitabının şu sayfasında şöyle hadis vardır demişse biz bunun doğuruluğunu elbette bilir ve buna güveniriz. Ancak bu sadece bizim ilmel yakin düzeyinde bir bilgimizdir. Yani başkasından duyduğumuz türden bilgi. güvenilir midir elbette güvenilirdir. Ancak bir de aynel yakin ve hakkal yakin düzeyinde bilgi vardır. Bu bilgi türleri öncekilere göre daha kesin ve güvenilir bilgilerdir.

Örneğin Musa a.s. Allah'a der ki: Rabbim bana kendini göster sana bakayım. Allah; inanmıyor musun buyurduğunda Musa bilakis ancak kalbim iyice mutmain olsun istiyorum. bunun üzerine Allah şu dağa bak...

İmam Ali a.s. ise gözümüzden gayp perdesi kalksa imanımda artma olmaz buyurarak bilgisinin hakkal yakin derecesinde olduğunu ifade buyurmuştur.

biz şia alimlerinin kitaplarında örneğin peşaver gecelerinde, gadir i hum ile ilgili bir hadisin diyelim ki süneni nesei de geçtiğini söylüyor cilt sayfa hadis nosu falan veriyor ancak açıp bakıyoruz kimi zaman o citl bile bulunmuyor diyelim ki 9. cilt demiş (bunlar tamamen ütopik olup örnek verme amaçlı anlattıklarımdır) bakıyoruz ki sünenün nesei 9 cilt değil 8. ,ciltte bitmiş. o zaman bu konuda araştırma yöntemlerini bilmeyen cahiller nezdinde yalancı konum oluşuyor. Oysa aynı kitabın değişik zamanlarda ve değişik yayınevlerince basımı farklı olabilmekte cilt, sayfa standardı bulunmamakta bir yerdeki bilgiler diğer kitapta farklı cilt ve sayfada bulunabilmektedir..

işte bu ve benzeri bir sürü araştırmanın teknik nedenlerinden dolayı böyle bir bölümü gerekli gördüm. Bu kaynaklarımızı güncelleyelim. Bizzat yerini tespit edelim. hadisleri türkçe kitaplardan verelim. günümüzde basılmış bulunan ciltlerinden ve sayfa nolarından verelim...

umarım hepimiz için gerekli ve faydalı olur..

Ynt: Ben Gördüm: (Güncel Sünni Kitaplarda Şianın Delilleri)

1- ilk hadisimiz 12 imam hadisidir:

Bu din, hepsi kureyşten gelecek olan on iki halifeye kadar aziz ve güçlü olacaktır.

Resulullaha sonra ne olacak diye soruldu:
    Sonra herc (fitne ve kargaşa) gelecek diye cevap verdi. (Bu hadis Buhari, Ahkam, 51; Müslim, İmaret 5-9 (1821); Tirmizi, Fiten, 46, (2224). Bu üç kitap, hadisin "Kureyş'ten kelimesine kadar kısmını: "Ebu Davud da (Mehdi 1, (4279), (4280) tamamını tahriç etmiştir.
    (Not: kureyşten kısmı arapça metindeki kureyştir ki o zaman hepsi kureyşten olan 12 imam bölümü bu kitaplarda geçmektedir. Ehlibeytin_izinde)

Hadisin ve açıklamaların geçtiği yer :

(Kütübü Sitte) Hadis Ansiklopedisi İbrahim Canan Zaman gazatesi Akçağ yayınları Cilt 5, Hilafet ve İmametle ilgili bölüm İmamlar Kureyştendir babı.

hadiste imamlar kelimesi geçmiyor nerden çıktı bu 12 imam diyen itirazcılar için, açıklama kısmında bu hadisin çeşitli versiyonları alınmış:

"Bu iş ümmtim arasında 12 imam geçmedikçe sona ermez"

"İnsanların işi, kendilerine 12 kişi hükmettiği müddetçe yürümekte devam edecektir."

"benden sonra 12 emir gelcek.. hepsi de Kureyş'ten olacak"

"12 imam üzerinize halife oldukça din ayakta kalacaktır."

"Hepsinin etrafında ümmetin toplanacağı 12 halife üzerinizde oluncaya kadar bu din ayakta kalacaktır." vs.

görüldüğü üzere hadisler kendi aralarında farklıdır ve yeterli açıklıktan uzaktır. bu yüzden şarihler, tatminkar ve birbiriyle uyuşan açıklama sunamamışlardır.
    ...

Kadı İyaz dışında başka alimler meseleye eğilmiştir, farklı yorumlar dermeyan etmişlerdir. Biz hepsini burada kaydetmeyeceğiz. Şu kadarını söylememiz gerekir: Şii an'anesinde zikredilen 12 imamla ilgili isimlerin Sünnî ve ittifakî bir değeri yoktur. (s: 382)

Yorum

(hadislerin netten takibi için adres istendi

Buyur kardeşim

http://www.darulkitap.com/kitaplar/h...ubisitte-1.rar
      De ki: «İstediğinizi yapın; Allah, peygamberi ve mü’minler yaptıklarınızı görecektir. Sonra hepiniz, görülmeyeni ve görüleni bilen Allah'a döndürülecek­siniz. O size, yaptıklarınızı bildirecek­tir.»
      (Tevbe Suresi 105)

Yorum

2- "Gerçekten bu iş onların aralarında 12 halife geçinceye kadar bitmeyecektir.... hepsi kureyştendir.

6. hadis: 12 zat
        7. hadis: 12 halife
        ...
        10. Hadis: bu din kıyamet kopuncaya kadar ya da 12 halife gelinceye kadar durmaya devam edecek... Havzın başına ilk varacak benim."
        bazıları da "Ahir zamanda çıkacak Mehdiden sonra 12 halife gelecek..."

Sahihi Müslim. Davudoğlu, Kitabül İmare (Emriler kitabı) c. 8 bab 1 sayfa 674 hadis no 1821.

"On iki Emir olacaktır. Hepsi Kureyştendir. "

Sahihi Buhari, Ötüken yayınları, Kitabul Ahkam, 52. Bab. 79. hadis. sayfa 7075 cilt: 15.

Yorum

3- a)"...Ümmü Seleme: ...ben onlardan mıyım? Sen yerindesin ve sen hayır içindesin. bu ayet indikten sonra Resul s.a.a. altı ay fatıma evine gitti ve onları Ey Ehlibeyt Allah sizi tertemiz kılmak istiyor haydi namaza kalkın diye söyledi..."

Süneni Tirmizi, Cilt 5 Sayfa 322 Ahzab Suresinin Tefsiri, tefsir bölümü

b) Ahzap 33. ayeti Ümmü Seleme'nin evinde inmişti, bunun üzerine Peygamber (s.a.v.) ... Fatıme, Hasan, Hüseyni çağırdı, ve onları birörtü ile örttü. Ali de Rasül-i Ekrem'in arkasında bulunuyordu. Sonra şöyle dua etti. "Allah'ım bunlar benim ehlibeytimdir. Onlardan pislik (kötülük)leri gider ve onları tertemiz eyle." Ümmü Seleme: .. ben onlarla beraber miyim... Rasül.. "Sen yerindesin ve sen baha daha hayırlısın" buyurdu.
          Bu hadislere göre Ümmü selemenin de içlerinde bulunduğu Peygamber eşleri Ehlibeytten değildir. (Ehlibeytin_izinde)

Süneni Tirmizi Cilt 6, sayfa 314, Hadis no: 4037, Menakabe (menkıbeler/biyografi) Babları, Peygamber (s.a.v)'in Ehl-i Beytinin Menakıbi.

4- Şura Suresi 23. ayetin tefsiri, "el Kurba" (akrabalar) Muhammed s.a.a.'in akrabalarına sevgidir.

Süneni Tirmizi, Cilt 5 sayfa: 361. tefsir bölümü

Süneni İbn Mace Cilt 1. Sayfa 235.

5- "Seslerinizi Peygamberin yanında yükseltmeyin" Hucurat 2. ayet Ebubekir ve Ömerin Peygamberin huzurunda tartışmaları üzerine indi. Süneni Tirmizi, Cilt: 5 sayfa: 376. (Hucurat 2'nin tefsiri) tefsir bölümü

6- Halife Ömer: "Recim ayeti Kur'an'da vardı".. Sahihi Müslim, Hudud Kitabı Hadis no: 1291, Cilt 8 sayfa 352

Yorum

7- a) Ben sizin aranızda sarıldığınız müddetçe sapıtmayacağınız iki şey bırakıyorum... Kur'an ve Ehlibeytim...

Sahihi Müslim, Cilt 4 sayfa 1803 Hadis no: 2408
            Süneni Tirmizi, Cilt 6 sayfa 313 Hadis no: 4036 Menakabe (menkıbeler/biyografi) Babları, Peygamber (s.a.v)'in Ehl-i Beytinin Menakıbi.

b) "Ben sizde bir şey bırakacağım ki, buna sarıldığınız takdirde benden sonra asla dalalete düşmeyeceksiniz. İkisi de birbirinden büyüktür: Gökten yere uzanan bir ip olan Allah'ın kitabı ve yakınlarım, Ehl-i beytim. Bu iki şey (kyamet günü) havuz başına kadar birbirinden zinhar ayrılmayacaklardır. Bunlar hakkında bana nasıl halef olacağınıza dikkat ediniz.

Süneni Tirmizi Cilt 6, sayfa 315, Hadis no: 4038, Menakabe (menkıbeler/biyografi) Babları, Peygamber (s.a.v)'in Ehl-i Beytinin Menakıbi.

c) "Sizi ni'metleriyle beslediği için Allah'ı seviniz, Allah sevgisiyle beni seviniz, ve benim sevgimle ehl-i beytimi seviniz."

Süneni Tirmizi Cilt 6, sayfa 317, Hadis no: 4040, Menakabe (menkıbeler/biyografi) Babları, Peygamber (s.a.v)'in Ehl-i Beytinin Menakıbi.

Yorum

8- Sizler, barış halinde bulunduğunuz kimse ile ben de barış halinde olurum ve harp halinde olduğunuz kimse ile ben de harp halinde bulunurum..

Allah'ım bu çocuğu sev seveni de sev...

İbn Mace, Cilt 1 sayfa 239. Hadis no: 145

9- Ehlibeytimi sevmedikçe kişinin kalbine iman girmez. Süneni İbn Mace, Cilt 1 Sayfa 234

10- Allah dört kişiyi fazla sevmemi emretti. Ve onları sevdiğini haber verdi. Ali onlardan. bunu üç kez tekrarlardı. Ebuzer Selman Mikdat. İbn Mace Cilt 1 Sayfa 246

Yorum

11- "Ümmetimin sonunda bir halife gelecek, malı adaletle saymayacak avuçla avuçlayacaktır."

Sahihi Müslim Cilt 11. Kitabu fiten, Eşratis saat, Sönmez Neşriyat sayfa 6999/351. Hadis 2913-1914

7001. sayfada denir ki:

Benim Ehlibeytimden ismi benim ismime uygun bir adam hükmetmedikçe kıyamet kopmayacaktır. (Tirmizi'den nakil).
                Yeryüzü nasıl zulümle dolduysa, o da adaletle dolduracaktır. (Ebu Davud'daki ziyade)

Yorum

12- "Ammar, seni azgın (bağy) çete öldürecek"

Sahihi Müslim Cilt 11. Sayfa 7002/354. Hadis no: 2915-1916

"İsa'ya (a.s.) benim kullarımdan (ye'cüc ve me'cücün) öldüremeyeceği adamlar.."

Sahihi Müslim, Cilt 11 Hadis no: 2937. Sayfa 388.

Bu zat Rabbül alemin indinde insanların en büyük şehididir. ( kıyamette her imamın ümmetine şahitlik edeceğine dair. (Ehlibeytin_izinde))

Sahihi Müslim Cilt 11. Hadis no 7042 Sayfa 113

Yorum

13- Osman b. Affan'ın, Mekke Fethinde, Resul (s.a.a.)'in: "Kabe'nin örtüsüne bile sarılsalar af yok" dediği 6 kişisden birini saklayıp sonra biat için getirir. Ey Allah'ın resulü Abdullah'tan biat almaz mısın der. Resul cevap vermez, elini uzatmaz. ikinci kez der yine aynı üçüncü kez deyince Resul s.a.a olsun bakalım der. Resul s.a.a. sonra, sessiz kaldığımda içinizden bu adamı öldürecek biri yok muydu deyince sahabe, sizin içinizden geçeni nerden bilelim, işaret etseydiniz boynunu vururduk der. bunun üzerine Peygamber: Bir peygambere hain (kaş göz işaretiyle adam öldürtmek) yakışmaz..

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, Sayfa 40, Hadis no: 4281, Gazveler Bölümü.

14- Osman bin Affan'ın Uhudda savaştan kaçması: Kütübü Sitte Cilt 12 Hadis no 4400, Sayfa 284, Fezail, Hz. Osman (r.a.) bölümü.
                    Hadisin tamamı şöyle:
                    2. (4400)- Osman İbnu Abdillah İbnu Mevhib anlatıyor: "Mısır ehlinden biri geldi, hacc yapmak istiyordu. Oturan bir grup gördü ve:
                    "Bunlar da kim?" dedi.
                    "Kureyşliler" denildi.
                    "Aralarındaki yaşlı zat da kim?" dedi.
                    "Abdullah İbnu Ömer (radıyallahu anh)" denildi. (Abdullah'a yaklaşarak)
                    "Sana bir şey soracağım, bana ondan haber ver. Hz. Osman Uhud günü (savaş meydanından) kaçmış mıydı, biliyor musun?" diye sordu. O da: "Evet!" dedi.
                    "Onun Bedir'de kaybolduğunu ve savaşta hazır bulunmadığını da biliyor musun?" diye sordu.
                    "Evet!" dedi. Adam bu cevap üzerine:
                    "Allahuekber!" deyip döndü. Abdullah İbnu Ömer (radıyallahu anh):
                    "Gel!" dedi, sana açıklayayım: "Uhud'daki firarına gelince: " şehadet ederim ki, Allah onu affetti, mağfirette bulundu. Nitekim Allah Teâla Hazretleri, haklarında şu ayeti indirdi: "Muhakkak ki iki ordunun karşılaştığı günde içinizden geri dönen kimseleri, Resulullah'ın emrine muhalefet gibi hareketleriyle kazandıkları bazı günahlar yüzünden şeytan kaydırmak istedi. Fakat gerçekten Allah onların günahlarını bağışladı..." (Âl-i İmran 155). Bedir'deki kayboluşuna gelince: Onun nikahı altında Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)' ın kerimeleri Rukiyye (radıyallahu anhâ) vardı ve hasta idi. Aleyhissalâtu vesselâm kendisine: "Rukiyye ile kal. Sana Bedr'e katılan bir kimsenin sevabı ve (ganimetten alacağı) pay var!" buyurdu. (O da bu istek üzerine kaldı). Bey'atu'r-Rıdvan'daki kayboluşuna gelince: Eğer Batn-ı Mekke'de ondan daha aziz biri olsaydı. (Resulullah), yerine onu gönderecekti. Aleyhissalâtu vesselâm, Mekke'ye onu gönderdi. Bey'atu'r-Rıdvan, Osman (radıyallahu anh) Mekke'ye gittikten sonra akdedildi. Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm), Bey'at akdi sırasında sağ elini sol eli üzerine koyarak: "Bu da Osman yerine!" buyurdular. Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın sol elinin Osman için hayrı, onların sağ elinin, kendileri için olan hayrından fazla idi.
                    Sonra İbnu Ömer (radıyallahu anh), adama:
                    "Haydi şimdi bu (anlattıklarımı) beraberinde götür!" dedi." [Buhârî, Fezâilu'l-Ashab 7, Humus 14, Meğâzî 19; Tirmizî, Menâkıb, (3709).] [129]

15- Aişe'nin Safiyye'nin elindeki yemek tabağını kırması: Kütübü Sitte, Cilt 12 Hadis no: 4310, kıskançlık Bölümü.

16- Amr Bin As, Resulün (s.a.a.) sevdikleri listesinde yoktu. Kütübü sitte, sayfa 253, Hadis no: 4375. Ashabın faziletleri ve menkıbelerinin yüceliği bölümü.

Yorum

17- "..Ben kimin mevlasıysam Ali onun mevlası.."

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, Hadis no: 4405, Sahabelerden bazılarının faziletleri bölümü

18- "(ey Ali) Musa yanında Harun makamında olmak seni memnun etmez mi.."

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, sayfa 289, Hadis no: 4406. Sahabelerden bazılarının faziletleri bölümü

Sahihi Müslim, sönmez neşriyat Ahmet Davudoğlu tercümesi, Cilt 10 sayfa 6190/244, Hadis no: 2404. Kitabu Fedailü's-Sahabe.

19- ".. Yarın sancağı öyle birine vereceğim ki... Allah ve Resulü onu sever..."

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, Sayfa: 289, Hadis no: 4407. Sahabelerden bazılarının faziletleri bölümü

20- Ali'yi Mü'min sever, ondan münafık nefret eder..

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, Sayfa 291, Hadis no: 4408. Sahabelerden bazılarının faziletleri bölümü

Sahihi Müslim, Kitabul İman Cilt:1 Hadis no: 131.

Süneni Tirmizi Faziletler kitabı Ali b. Ebu Talib'in fazileti babı, cilt: 6 S: 271 Hadis no: 3923

21- a) "Gelin oğullarımızı çağıralım ... kadınlarımızı..." ayeti gelince, Resul s.a.a. Ali'yi .. getirdi ve Allah'ım bunlar benim ehlibeytim'dir dedi.
                      b) Musaya nispetle Harun makamında olmak istemez misin?... Sancağı Hayber günü Ali'ye vermesi, lanetleşme günü Ali Fatıma Hasan Hüseyni çağırıp benim ailem bunlar demesi...

Sahihi Müslim, sönmez neşriyat Ahmet Davudoğlu tercümesi, Cilt 10 sayfa 6191/245, Hadis no: 2404/32. Kitabu Fedailü's-Sahabe.

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, Sayfa 291, Hadis no: 4408. Sahabelerden bazılarının faziletleri bölümü

22- Taif gününde Özel konuşma uzayınca... sahabe ileri geri konuştu, Resul bunu duyunca, "Ali ile özel konuşan ben değildim, Allah onunla özel konuştu. "

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, Sayfa 292, Hadis no: 4409. Sahabelerden bazılarının faziletleri bölümü

23- ...Resul s.a.a.: "Ben ya da benden biri ancak bunu tebliğ edebilir" deyip, Hac emirliğini Ebubekirden alıp Ali'ye verdi..

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, Sayfa 293, Hadis no: 4410. Sahabelerden bazılarının faziletleri bölümü

Yorum

24- "Hasan Hüseyini seviyorum Allahım sen de onları sev..."

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, Hadis no: 4426. Sahabelerden bazılarının faziletleri bölümü

25- "Hasan Hüseyin benim oğullarım.."

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, Sayfa 312, Hadis no: 4428, Hasan ve Hüseyinin Fazileti bölümü

26- "Hasan Hüseyin Cennet ehlinin iki genci.."

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, Sayfa 313 Hadis no: 4430. Sahabelerden bazılarının faziletleri bölümü

27- "Peygamberimiz: .. Hüseyinin öldürüldüğüne şahit oldum.."

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, Sayfa 314, Hadis no: 4432. Sahabelerden bazılarının faziletleri bölümü

Yorum

28- "...Vay Ammar'a onu bağy bir gurup öldürecek, bu onları cennete, onlar da bunu ateşe çağırır"

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, Sayfa 326-327, 4438. Sahabelerden bazılarının faziletleri bölümü

Yorum

29- Ali a.s. Yemene gönderilince ordan cariya almasını kıskananların Resule şikayeti ve Resul s.a.a. 'in cevabı...

Kütübü Sitte (Hadis ansiklopedisi, İbrahim Canan) Cilt 12, Sayfa 86, 4301.Gazveler Bölümü.

Yorum

Abi bir ricada bulunan bilir miyim hadisler hangi konularda(bölümlerde) onuda yazabilir misin mesela 12 İmam a.s ın İmamet ve Hilafet konusun (bölümü) da olduğunu belirtmişsin onun gibi bizde kaynak olarak bakmak ve araştırmalarımıza bir yenilerini eklemek için.... Allah razı olsun.. Rabbim seni Ehlibeyt a.s ile haşreylesin...
                              De ki: «İstediğinizi yapın; Allah, peygamberi ve mü’minler yaptıklarınızı görecektir. Sonra hepiniz, görülmeyeni ve görüleni bilen Allah'a döndürülecek­siniz. O size, yaptıklarınızı bildirecek­tir.»
                              (Tevbe Suresi 105)

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X