Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

HULASA - Mizan’ul Hikmet

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: HULASA - Mizan’ul Hikmet

349. Bölüm

Allah Katında Makamın Ölçüsü

1261.İmam Sadık (a.s): “Her kim Allah katındaki makamının nasıl olduğunu bilmek isterse Allah’ın kendi yanındaki makamına baksın. Zira şüphesiz Allah kuluna, kendisine verdiği makam gibi bir makam verir.” *1415

1415* el-Bihar, 71/156/74

Sürgünümüz hep çöle, sırr-ı hikmet ne ola?
    Sahra-yı KERBELA'da, Hüseynî Fermân'a sor...

Yorum

350. Bölüm

İnsanın Allah’ı Sevmesinin Nişanesi

1262.Resulullah (s.a.a): “Allah-u Teala’nın sevgisinin alameti; Allah’ın zikrini sevmektir. Allah-u Teala’nın nefretinin alameti de aziz ve celil olan Allah’ın zikrinden nefret etmektir.” *1416

1263.İmam Sadık (a.s): “Allah-u Teala Musa’ya şöyle vahyetmiştir: “Gece olunca benden gaflet edip uyuduğu halde beni sevdiğini söyleyen kimse yalan söylemektedir. Her aşık maşukuyla baş başa kalmak istemez mi? Ey İmranoğlu! Gece olunca ben dostlarıma bakarım. Kalp gözlerini açarım. Gözlerinde azabımı şekillendiririm ve adeta beni görür gibi bana hitap ederler ve huzurumda benimle konuşurlar.” *1417

1416* Kenz’ul-Ummal, 1776
      1417* Emali es-Seduk, 292/1

Yorum

351. Bölüm

En Büyük Makam

1264.Resulullah (s.a.a): “Allah şöyle buyurmuştur: “Kulum farzlardan daha sevimli hiç bir şeyle bana sevimli olmamıştır. O müstahablarla benim sevgimi elde etmeye çalışır. Sevgilim olunca ve ben de kendisini sevince onun duyan kulağı, gören gözü, konuşan dili, tutan eli ve yürüyen ayağı olurum. Beni çağırdığında icabet ederim ve benden bir şey istediğinde kendisine veririm.” *1418

1418* el-Mehasin, 1/454/1047

Yorum

352. Bölüm

Allah ve Dünya Sevgisi Bir Araya Toplanmaz

1265.Resulullah (s.a.a): “Allah ve dünya sevgisi asla bir kalpte yer almaz.” *1419

1266.İmam Sadık (a.s): “Allah’a andolsun ki Allah, dünyayı ve bizden başkasını seven kimseyi sevmez.” *1420
          bak. ed-Dunya; 723. Bölüm

1419* Tenbih’ul-Havatir, 2/122
          1420* el-Kafi, 8/129/98

Yorum

353. Bölüm

İnsanların Kalbine Allah Sevgisini Yerleştirmeye Teşvik

1267.Resulullah (s.a.a): “Aziz ve celil olan Allah Davud’a (a.s) şöyle buyurdu: “Beni sev ve yaratıklarıma da sevdir.” Davud şöyle dedi: “Rabbim! Ben seni seviyorum ama seni kullarına nasıl sevdireyim?” Allah şöyle buyurdu: “Onlara verdiğim nimetleri hatırlat. Eğer onlara nimetlerimi hatırlatırsan beni severler.” *1421

1421* Kıses’ul-Enbiya, 205/266

Yorum

354. Bölüm

Allah İçin Sevmek

1268.Resulullah (s.a.a): “En üstün amel Allah için sevmek ve Allah için nefret etmektir.” *1422

1269.Resulullah (s.a.a) bazı ashabına şöyle buyurmuştur: “Ey Allah’ın kulu! Allah için sev, Allah için nefret et, Allah için dost ol ve Allah için düşman ol. Şüphesiz Allah’ın velayetine sadece bununla erişebilirsin. İnsan her ne kadar namazı ve orucu çok da olsa böyle olmadığı takdirde imanın tadına varamaz. Bu gün insanların birbiri ile kardeş oluşu daha çok dünya içindir. Dünya için birbirilerini sever ve dünya için birbirlerinden nefret ederler.” *1423

1270.İmam Sadık (a.s): “Birbiriyle görüşen iki müminden en üstünü kardeşini daha çok sevendir.”Başka bir hadiste ise şöyle yer almıştır: “…arkadaşını daha çok sevendir.” *1424

1271.İmam Sadık (a.s): “Her kim din için sevmez ve din için nefret etmezse onun dini yoktur.” *1425

1272.İmam Cevad (a.s): “Allah Peygamberlerinden birine şöyle vahyetti: “Senin dünyadan yüz çevirmen, senin rahatlığını ve herkesi bırakıp bana yönelmen de benim yanımda değerli olmanı sağlar. Acaba benim için birine düşmanlık edip veya birini sevdin mi?” *1426

1422* Kenz’ul-Ummal, 24638
              1423* İlel’uş-Şerayi’, 140/1
              1424* el-Mehasin, 1/411/937
              1425* el-Kafi, 2/127/16
              1426* Tuhef’ul-Ukul, 455

Yorum

355. Bölüm

Peygamber (s.a.a) ve Ehli Beyt (a.s) Sevgisi

1273.Resulullah (s.a.a): “Kul beni kendisinden, hanedanımı hanedanından, ailemi ailesinden ve canımı canından çok sevmedikçe iman etmiş olmaz.” *1427

1274.Resulullah (s.a.a): “Allah’ı sizlere verdiği nimetler için, beni, Allah’ı sevdiğiniz için ve Ehl-i Beyt’imi de benim için sevin.” *1428

1275.Resulullah (s.a.a): “Kim biz Ehl-i Beyt’i severse Allah’a ilk nimet için hamd etmelidir.”Kendisine, “İlk nimet nedir?” diye sorulunca şöyle buyurdu: “Güzel doğumdur (helalzadeliktir). Zira bizi sadece doğumu temiz olanlar (helalzade olanlar) sever.” *1429

1276.ed-Deavat’ta şöyle yeralmıştır: İmam Ali (a.s), bir öğlen vakti yanına gelen Haris Hemdani’ye şöyle buyurmuştur: “Seni buraya ne getirdi?” O, “Allah’a yemin olsun ki senin sevgin” deyince Ali (a.s) şöyle buyurdu: “Eğer doğru
                1277.söylüyorsan beni üç yerde göreceksin: Ruhun buraya -eliyle boğazına işaret ederek- gelince, sırat köprüsünden geçince ve (Kevser) havuzunun yanında.” *1430

1278.İmam Bakır (a.s), Allah-u Teala’nın “şüphesiz sağlam bir kulpa sarılmıştır” ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: “Bu biz Ehl-i Beyt’in sevgisidir.” *1431

1427* İlel’uş-Şerayi’, 140/3
                1428* a. g. e.
                1429* Mişkat’ul-Envar, 81
                1430* ed-Deavat, Ravendi, 249/699 ve Emali et-Tusi, 278/531
                1431* Nur’us-Sakaleyn, 1/263/1054

Yorum

İmam Cafer-i Sadık aleyhisselam babalarından Resululah (sallallahu aleyhi ve âlih) şöyle buyurduğunu nakleder: Yüce Allah herşeyin içinden birşey seçti. Yeryüzünde Mekke’yi seçip üstün kıldı. Mekkede Mescid-ül Harâmi seçti. Mescidde ise Kâbe’nin bulunduğu yeri seçti. Hayvanlardan dişi olanı seçti, dört ayaklılardan ise koçu seçti. Günlerden Cuma’yı seçti. Aylardan ise Ramazan ayını seçti. Gecelerden ise Kadir gecesini seçti, insanlardan da Benî Haşim’i seçti. Benî Haşimden ise benimle Ali’yi seçti. Ben ve Ali’den Hasan ile Hüseyn’i seçti. Ve bunları, Hüseyin’ın evlatlarından olan imamlarla onikiye tamamladı. Onların sonuncusu batın ve zahir olanlarıdır. En üstün olanları ve kıyam edecek olanlar da odur. Kur’anı tahriften koruyan, batıl söz söyleyenlerin ve cahillerin yorumundan koruyan onlardır.

Yorum

356. Bölüm

Ehl-i Beyt’i (a.s) Sevmekte Şart Olan Şey

1279.İmam Bakır (a.s): “Allah’a yemin olsun ki bizde Allah’tan bir beraat yoktur. Biz ve Allah arasında akrabalık söz konusu değildir. Allah üzerinde bir hüccetimiz de yoktur. Allah’a sadece itaat ile yaklaşırız. O halde sizden her kim Allah’a itaat ederse velayetimiz ona fayda verir. Sizden her kim Allah’a isyan ederse velayetimiz ona hiçbir fayda vermez. Yazıklar olsun size, aldanmayın! Yazıklar olsun size, aldanmayın!” *1432

1432* Vesail’uş-Şia, 11/185/4

Yorum

357. Bölüm

Bela Ehl-i Beyt’i Sevmenin Bir Parçasıdır

1280.İmam Ali (a.s): “Eğer bir dağ beni sevecek olursa çöker dağılır.” *1433

1281.İmam Bakır (a.s), yanına gelip, “Allah’a and olsun ki siz Ehl-i Beyti seviyorum” diye söyleyen birine şöyle buyurmuştur: “O halde belalar karşısında güvenlik yeleği giy. Zira Allah’a and olsun ki selin vadiye akmasından daha süratli bir şekilde bela ve zorluklar bize ve Şialarımıza akar. Bela bizden başlar sonra size ulaşır. Huzur ve refah da bizden başlar, sonra size ulaşır.” 1434
                      bak. el-Bela, 273. Bölüm

1433* Nehc’ul-Belağa, 111. hikmet
                      1434* Emali et-Tusi, 154/255

Yorum

358. Bölüm

İnsan Sevdiği İle Birliktedir

1282.Resulullah (s.a.a): “İnsan sevdiği ile beraberdir.” *1435

1283.Kenz’ul Ummal’da şöyle yer almıştır: Resulullah (s.a.a), kıyameti soran birine şöyle buyurmuştur: “O gün için ne hazırladın?” O şahıs, “Fazla önemli bir şey hazırlamadım. Sadece Allah’ı ve Peygamberini seviyorum.” Resulullah şöyle buyurdu: “O halde sen sevdiğin kimseyle berabersin.” *1436

1435* Kenz’ul-Ummal, 24684-24685
                        1436* a.g.e, 25553

Yorum

82. Konu: Dua

359. Bölüm

Dua

“De ki: “Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?” Yalanladığınız için, azâb yakanızı bırakmayacaktır.” *1437

“Rabbiniz: “Bana dua edin ki duanıza icabet edeyim. Bana kulluk etmeyi büyüklüklerine yediremeyenler alçalmış olarak cehenneme gireceklerdir” buyurmuştur.” *1438

1284.Resulullah (s.a.a): “Dua ibadetin özüdür. Hiç kimse dua ile helak olmaz.” *1439

1285.Resulullah (s.a.a): “Dua müminin silahı, dinin direği, göklerin ve yerin nurudur.” *1440

1286.Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz insanların en acizi duadan aciz olandır.” *1441

1287.Resulullah (s.a.a): “En üstün ibadet duadır. Allah kula dua için izin verirse ona rahmet kapısını açar. Şüphesiz hiç kimse dua ile helak olmaz.” *1442

1288.İmam Ali (a.s) oğlu Hasan’a (a.s) yaptığı vasiyetinde şöyle buyurmuştur: “Bil ki şüphesiz dünya ve ahiretin melekutunun hazinelerini elinde tutan, senin dua etmene izin vermiş, sana icabet edeceğini üstlenmiş, sana bağışta bulunmak için
                          1289.kendisinden istemeni emretmiştir. O rahim ve kerimdir. Seninle kendisi arasına seni O’ndan engelleyecek birisini karar kılmamış ve katında senin için şefaat edecek birine seni sığındırmamıştır...Sonra dua ve ondan istemek olan hazinelerinin kilidini eline vermiştir. O halde istediğin zaman dua ederek hazinelerinin kapılarını açabilirsin.” *1443

1290.İmam Ali (a.s): “Dua rahmetin anahtarı ve karanlığın meşalesidir.” *1444

1291.İmam Ali (a.s): “Aziz ve celil olan Allah’a yeryüzünde en sevimli amel duadır.” *1445

1292.İmam Ali (a.s): “Dua müminin kalkanıdır.” *1446

1293.İmam Sadık (a.s): “Duadan ayrılma. Şüphesiz ki duada her hastalığın şifası vardır.” *1447

1294.İmam Sadık (a.s): “Dua et ve, “İş işten geçmiş” deme. Şüphesiz aziz ve celil olan Allah nezdinde sadece dua ile elde edilen bir makam vardır.” *1448

1295.İmam Sadık (a.s): “Dua keskin mızraktan daha etkilidir.” *1449

1296.İmam Rıza (a.s): “Peygamberlerin silahıyla kuşanın.”Kendisine, “Peygamberlerin silahı nedir?” denilince şöyle buyurdu: “Duadır.” *1450

1437* Furkan, 77
                          1438* Gafir, 60
                          1439* el-Bihar, 93/300/37
                          1440* el-Kafi, 2/468/1
                          1441* Emali et-Tusi, 89/136
                          1442* Tenbih’ul-Havatir, 2/237
                          1443* el-Bihar, 77/204/1
                          1444* a.g.e, 93/300/37
                          1445* el-Kafi, 2/467/8
                          1446* a.g.e., s. 468/7
                          1447* Mekarim’ul Ahlak, 2/12/2008
                          1448* el-Kafi, 2/466/3
                          1449* el-Bihar, 93/297/25
                          1450* el-Kafi, 2/468/5

Yorum

360. Bölüm

Dua Kesinleşmiş Kaza ve Kaderi Bile Değiştirir

1297.Resulullah (s.a.a): “Kaza ve kader sadece dua ile geri çevrilir.” *1451

1298.İmam Zeyn’ul Abidin (a.s): “Dua, nazil olan ve olmayan her türlü belayı defeder.” *1452

1299.İmam Kazım (a.s): “Duadan ayrılmayın. Şüphesiz ki Allah için dua etmek ve Allah’tan bir şey dilemek, kaza ve kaderi kesinleşmiş ve sadece uygulaması kalmış olan belayı bile defeder. Nitekim aziz ve celil olan Allah’a dua edilir ve bir şey dilenilirse belayı tümüyle geri çevirir.” *1453

1451* Mekarim’ul-Ahlak, 2/7/1978
                            1452* el-Kafi, 2/469/5
                            1453* a. g. e. 2/470/8

Yorum

361. Bölüm

Dua Her Türlü Belayı Defeder

1300.Resulullah (s.a.a): “Bela kapılarını dua ile kapatın.” *1454

1301.İmam Ali (a.s): “Bela dalgalarını dua ile defedin. Şüphesiz belanın usandırdığı müptela kimse, duaya, beladan güvende olmayan afiyetteki kimseden daha muhtaç değildir.” *1455

1302.İmam Sadık (a.s): “Her kim kendisine bir belanın çatacağından korkar da bela gelmeden önce dua ederse aziz ve celil olan Allah onu asla o belaya düşürmez.” *1456
                              bak. el-Bela; 279. Bölüm

1454* el-Bihar, 93/288/3
                              1455* a.g.e, 93/301/37
                              1456* Mekarim’ul-Ahlak, 2/10/1992

Yorum

362. Bölüm

Duada Öncelik

“İnsanın başına bir sıkıntı gelince Rabbine yönelerek O’na yalvarır. Sonra Allah, katından bir nimet verince önceden kime yalvarmış olduğunu unutuverir; Allah'ın yolundan saptırmak için O’na eşler koşar. De ki: “Küfrünle az bir müddet zevklen, şüphesiz sen cehennemliksin.” *1457

“Yoksa, darda kalana, kendisine yakardığı zaman karşılık veren, başındaki sıkıntıyı gideren ve sizi yeryüzünün sahipleri yapan mı? Allah'ın yanında başka bir ilah mı? Pek kıt düşünüyorsunuz.” *1458
                                bak. Zümer, 49, Yunus, 22; Ankebut, 65; Rum, 33; Lokman, 32; En’am, 40, 41, 63; İsra, 67

1303.Bihar’ul-Envar’da yer aldığına göre Allah-u Teala Davud’a (a.s) şöyle vahyetti: “Rahatlık günlerinde beni an ki ben de zorluk günlerinde sana icabet edeyim.” *1459

1304.Resulullah (s.a.a): “Rahatlığında kendini Allah’a tanıt ki şiddetli sıkıntı anında seni tanısın.” *1460

1305.İmam Bakır (a.s): “Mümine, zorluk anında dua ettiği gibi rahatlık anında da aynı şekilde dua etmesi yakışır.” *1461

1457* Zümer, 8
                                1458* Neml, 62
                                1459* el-Bihar, 93/381/6
                                1460* a.g.e, 77/87/3
                                1461* el-Kafi, 2/488/1

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X