Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

HULASA - Mizan’ul Hikmet

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: HULASA - Mizan’ul Hikmet

363. Bölüm

Her Hacetinde Duaya Teşvik

1306.Bihar’ul-Envar’da şöyle yer almıştır: “Allah Musa’ya şöyle vahyetmiştir: Ey Musa! İhtiyaç duyduğun her şeyde, hatta koyununun otunu ve hamurunun tuzunu bile benden dile.” *1462

1307.Resulullah (s.a.a): “Bir ayakkabı bağı bile olsa her ihtiyacınızı aziz ve celil olan Allah’tan dileyin. Şüphesiz Allah onu kolaylaştırmadıkça, kolay olmaz.” *1463

1308.İmam Bakır (a.s): “Hiç bib isteği çok görmeyin. Zira Allah nezdinde olanlar taktir ettiğinizden daha çoktur.” *1464

1462* el-Bihar, 93/303/39
    1463* a. g. e. s. 295/23
    1464* Mekarim’ul-Ahlak, 2/97/2275

Sürgünümüz hep çöle, sırr-ı hikmet ne ola?
    Sahra-yı KERBELA'da, Hüseynî Fermân'a sor...

Yorum

364. Bölüm

Dua İcabetin Anahtarıdır

“Kullarım sana beni sorarlarsa, bilsinler ki ben, şüphesiz onlara yakınım. Benden isteyenin, dua ettiğinde duasını kabul ederim. Artık onlar da davetimi kabul edip bana iman etsinler ki doğru yolda yürüyenlerden olsunlar.” *1465

1309.Resulullah (s.a.a): “Allah bir kula icabet etmek istediğinde ona dua etme iznini (başarısını) verir.” *1466

1310.İmam Ali (a.s): “Her kim münezzeh olan Allah’ın kapısını çalarsa kapı kendisine açılır.” *1467

1311.İmam Hasan (a.s): “Aziz ve celil olan Allah isteme (dua) kapısını açtığı hiç kimseye icabet kapısını kapatmamıştır.” *1468

1465* Bakara, 186
      1466* Kenz’ul-Ummal, 3156
      1467* Gurer’ul-Hikem, 8292
      1468* el-Bihar, 78/113/7

Yorum

365. Bölüm

Duanın İcabet Şartları

1-Marifet

1312.İmam Sadık (a.s), kendisine, “Neden dua ediyoruz da duamız müstecap olmuyor” diyen bir topluluğa şöyle buyurmuştur: “Çünkü şüphesiz sizler tanımadığınız bir kimseye dua ediyorsunuz.” *1469

1313.İmam Sadık (a.s), Allah-u Teala’nın, “O halde davetime icabet etsinler ve bana inansınlar” ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: “Yani benim, istedikleri şeyi kendilerine bağışlayabileceğimi bilsinler.” *1470

2-Marifetin Gerektirdiği Şeylerle Amel Etmek

1314.İmam Ali (a.s), kendisine, “Allah, “Bana dua edin sizlere icabet edeyim” diye buyurmuştur; o halde neden dua ediyoruz da icabet edilmiyor?” diye sorulunca şöyle buyurmuştur: “Zira kalpleriniz sekiz hıyanette bulunmuştur. İlk olarak siz Allah’ı tanıdınız, ama hakkını sizlere farz kıldığı şekilde eda etmediniz. Dolayısıyla bu tanımanız sizlere fayda vermedi...Dualarınızın kapılarını ve yollarını kapattığınız takdirde hangi duanız kabul olacak?” *1471

3-Kazanç Temizliği

1315.Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz kul, yiyeceği haram olduğu halde elini Allah’a doğru kaldırır. Bu haliyle kendisine nasıl icabet edilsin?” *1472

1316.Resulullah (s.a.a): “Kazancını temiz kıl ki duan kabul olsun. Şüphesiz insan haram bir lokma ağzına götürdüğü taktirde kırk gün duası kabul olmaz.” *1473

1317.İmam Sadık (a.s): “Sizden her kim kendisine icabet edilmesini istiyorsa kazancını temizlemeli ve insanların hakkını ödemelidir. Karnında haram olan veya yanında halktan birine ait bir hak bulunan kimsenin duası Allah’a yükselmez.” *1474

4-Dua Anında Kalp Huzuru ve Yumuşaklığı

1318.Resulullah (s.a.a): “Bilin ki şüphesiz Allah gafil ve habersiz olan kalbin duasına icabet etmez.” *1475

1319.Resulullah (s.a.a): “Kalbiniz yumuşadığında dua etmeyi ganimet bilin. Şüphesiz ki kalp yumuşaklığı rahmettir.” *1476

1320.İmam Sadık (a.s): “Şüphesiz Allah katı olan kalbin duasına icabet etmez.” *1477

1321.İmam Sadık (a.s): “Sizden birisi kalbi yumuşayınca dua etsin. Şüphesiz kalp halis olmadıkça yumuşamaz.” *1478

1469* el-Bihar, 93/368/4
        1470* a. g. e. 93/323/37
        1471* A’lam’ud-Din, 269
        1472* İrşad’ul-Kulub, 149, el-Bihar, 93/358/16’da olduğu gibi.
        1473* Mekarim’ul-Ahlak, 2/20/2045
        1474* el-Bihar, 93/321/31
        1475* a.g.e, 93/321/31
        1476* ed- Da’vat li’r Ravendi, 30/60
        1477* el-Kafi, 2/473/1
        1478* a.g.e. s.477/5

Yorum

366. Bölüm

İcabetin Engelleri

1-Günah

1322.İmam Bakır (a.s): “Şüphesiz kul Allah’tan bir hacet dilerse Allah da yakın gelecekte ve biraz ertelemeyle o hacetini giderir. Ama kul sonradan günaha düçar olur. Bunun üzerine Allah Tebarek ve Teala meleğe şöyle der: “Onun hacetini giderme ve onu mahrum kıl. Zira o kendini benim gazabıma maruz bıraktı ve benden taraf mahrumiyete müstahak oldu.” *1479

2-Zulüm

1323.İmam Ali (a.s): “Şüphesiz aziz ve celil olan Allah İsa b. Meryem’e (a.s) şöyle vahyetti: “İsrailoğullarının önde gelenlerine şöyle de: “Ben sizlerden birinin ve boynunda kul hakkı olan hiç kimsenin duasına icabet etmem.” *1480

1324.İmam Sadık (a.s): “Şüphesiz aziz ve celil olan Allah şöyle buyuruyor: “İzzetim ve celalime andolsun ki bir mazlum kendisine zulmedilen bir hak hususunda bana dua ederde, kendisi de aynı zulmü başkasına işlerse asla kendisine icabet etmem.” *1481

3-Duanın İlahi Hikmetle Uyumsuzluğu

1325.İmam Ali (a.s): “Şüphesiz münezzeh olan Allah’ın keremi hikmetiyle çelişmez. Bu yüzden her dua müstecap olmaz.” 1482

1479* el-Bihar, 73/329/11
          1480* el-Hisal, 337/40
          1481* el-Bihar, 75/312/20
          1482* Gurer’ul-Hikem, 3478

Yorum

367. Bölüm

Dua Etmenin Adabı

1-Besmele

1326.Resulullah (s.a.a): “Bismillahirrahmanirrahim ile başlayan dua reddedilmez.” *1483

2-Allah’ı Övmek

1327.Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz başında övgü olmayan her dua kısırdır.” *1484

3-Muhammed ve Ehl-i Beyt’ine Salavat Göndermek

1328.İmam Sadık (a.s): “Dua Muhammed’e ve Al-i Muhammed’e salavat gönderilmedikçe (Allah’tan) örtülüdür.” *1485

1329.İmam Sadık (a.s): “Her kim aziz ve celil olan Allah’tan bir ihtiyacını dilemek isterse Muhammed’e ve Ehl-i Beyt’ine salavat göndermekle başlasın. Sonra Allah’tan hacetini dilesin. Sonunda da Muhammed’e ve Ehl-i Beyt’ine salavat göndersin. Zira aziz ve celil olan Allah duanın başını ve sonunu kabul ettiği halde ortasını terketmekten daha yücedir. Zira Muhammed’e ve Ali’ne gönderilen salavat örtülü kalmaz.” *1486

4-Salihleri Şefaatçi Kılmak

1330.İmam Kazım (a.s): “Allah’tan bir ihtiyacını dilemek istediğinde şöyle de: “Allahım! Ben senden Muhammed ve Ali’nin hakkı için diliyorum. Şüphesiz onların senin nezdinde bir makamı vardır.” *1487

5-Günahını İtiraf Etmek

1331.İmam Sadık (a.s): “Duada önce övmek, sonra günahını itiraf etmek ve sonra da icabet edilmesini istemek gerekir.” *1488

6-Yalvarıp Yakarmak

1332.Bihar’ul-Envar’da şöyle yer almıştır: “Allah-u Teala İsa’ya (a.s) şöyle öğüt vermiştir: “Ey İsa! Bana üzgün ve kurtarıcısı olmayan, boğulmak üzere olan birisi gibi dua et… Bana sadece horluk, yalvarıp yakarmak ve ihlas üzere dua et. Bana böyle dua edersen ben de icabet ederim.” *1489

1333.İmam Hüseyin (a.s): “Allah’ın Resulü (s.a.a) yalvarıp yakarma ve dua anında, yiyecek bir şey isteyen bir sefil gibi dua ediyor ve ellerini yukarı kaldırıyordu.” *1490

7-İki Rekat Namaz Kılmak

1334.İmam Sadık (a.s): “Her kim doğru dürüst abdest alır, iki rekat namaz kılar, rüku ve secdelerini kamil bir şekilde yerine getirir sonra selam verir, aziz ve celil olan Allah’ı ve Allah’ın Resulü’nü över ve ardından hacetini dilerse şüphesiz yerinde dilemiş olur. Her kim de yerinde hayrı taleb ederse, ümitsiz geri dönmez.” *1491

1483* ed-Da’vat li’r Ravendi, 52/131
            1484* el-Bihar, 93/317/21
            1485* el-Kafi, 2/491/1
            1486* Mekarim’ul-Ahlak, 2/19/2040
            1487* ed- Ed- Da’vat li’r Ravendi, 51/127
            1488* a. g. e. s. 318/23
            1489* a. g. e. s. 314/19
            1490* Mekarim’ul-Ahlak, 2/8/1981
            1491* el-Bihar, 93/314/20

Yorum

8-İstediğini Çok Görmemek

1335.Resulullah (s.a.a): “Allah’tan isteyin ve çok isteyin. Zira Allah için hiç bir şey büyük/çok değildir.” *1492

1336.İmam Bakır (a.s): “Hiç bir isteği çok görmeyin. Zira Allah nezdinde olanlar taktir ettiğinizden daha çoktur.” *1493

9-İsteklerde Yüce Himmet Sahibi Olmak

1337.İmam Ali (a.s), oğlu Hasan’a (a.s) vasiyetinde şöyle buyurmuştur: “Kendin için güzelliği kalacak ve vebali yok olacak olan şeyi dilemelisin. Mal ve servet senin için kalmaz ve sen de onun için baki kalmazsın.” *1494

1338.İmam Sadık (a.s), İsrailoğullarından yaşlı kadının Musa’dan (a.s) istediği şey hakkında şöyle buyurmuştur: “O yaşlı kadın şöyle dedi: “Benim için bir kaç şey yapmadan bu işi yapmayacağım: Ayaklarımı hızlı yürütmeli, gözlerimi geri vermeli, gençliğimi iade etmeli ve bana kendinle cennette yer vermelisin.” *1495

10-Herkes İçin Dua Etmek

1339.Resulullah (s.a.a): “Sizden biri dua edince herkes için dua etsin. Zira bu dua icabete daha yakındır, her kim kendisine dua etmeden önce kardeşlerinden kırk kişi için dua ederse, o dua hem onlar, hem de kendisi hakkında müstecap olur.” *1496

11-Gizli Dua

1340.Resulullah (s.a.a): “Gizli yapılan bir dua açık yapılan yetmiş duaya denktir.” *1497

12-Toplu Dua

1341.İmam Sadık (a.s): “Kırk kişi bir araya gelir ve herhangi bir şey hakkında Allah’a dua ederlerse mutlaka icabet edildiği bir halde ayrılırlar.” *1498

13-İcabet Hakkında Hüsnü Zan İçinde Olmak

1342.Resulullah (s.a.a): “İcabet edileceğine yakin ettiğiniz bir halde Allah’a dua edin.” *1499

1343.İmam Sadık (a.s): “Dua ettiğinde icabetinin kapıda olduğunu zannet.” *1500

14-Uygun Bir Zaman Seçmek

1344.Resulullah (s.a.a): “Aziz ve celil olan Allah’a dua edeceğiniz en hayırlı vakit seher vakitleridir.” Daha sonra Yakub’un (a.s) sözünü nakleden şu ayeti okudu: “Yakında sizler için Rabbimden mağfiret dileyeceğim.” Allah Resulü daha sonra şöyle buyurdu: “Onlar için duayı seher vaktine bıraktı.” *1501

1345.İmam Sadık (a.s): “Üç vakitte dualar Allah’tan örtülü kalmaz: Bir farz yerine getirilince yağmur yağdığı zaman ve yeryüzünde Allah’ın bir mucizesi ortaya çıktığı zaman.” *1502

15-Israr

1346.Resulullah (s.a.a): “Aziz ve celil olan Allah’tan hacetini dileyen ve icabet olsun veya olmasın dualarında ısrar eden kula Allah rahmet etsin.” *1503

1347.İmam Bakır (a.s): “Allah’a yemin olsun ki mümin kul aziz ve celil olan Allah’tan hacetini dilemekte ısrar ederse mutlaka haceti giderilir.” *1504

1492* el-Bihar. 93/302/39
              1493* Mekarim’ul-Ahlak, 2/97/2275
              1494* el-Bihar, 77/205/1
              1495* el-Fakih, 1/193/594
              1496* el-Bihar, 93/313/17
              1497* ed-Da’vat li’r Ravendi, 18/7
              1498* el-Kafi, 2/487/2
              1499* el-Bihar, 93/305/1
              1500* el-Kafi, 2/473/1
              1501* a.g.e, 2/477/6
              1502* el-Bihar, 85/321/8
              1503* el-Kafi, 2/475/6
              1504* a.g.e, 3

Yorum

368. Bölüm

Dua Eden Kimsenin Terketmesi Gereken Hususlar

1-Olmayacak ve Doğru Olmayan Şeyler İçin Dua Etmek

1348.İmam Ali (a.s): “Ey dua sahibi! Olmayacak veya doğru olmayan şeyleri Allah’tan dileme.” *1505

2-Acele Etmek

1349.İmam Sadık (a.s): “Mümin acele etmediği ve ümitsizce duadan el çekmediği takdirde sürekli olarak Allah’ın rahmetinde, genişliğinde ve hayrındadır.” Ravi: “Ben, “Nasıl acele ediyor?” diye sorunca şöyle buyurdu: “Kul şöyle der: “Ben falan falan zamandan beri dua ediyorum, ama hiç bir icabet görmedim.” *1506

3-İşinin Salahını Allah’a Öğretmeye Kalkışmamak

1350.Resulullah (s.a.a): “Allah Tebarek ve Teala şöyle buyurmuştur: “Ey Ademoğlu! Sana emrettiğim hususlarda bana itaat et ve seni ıslah edecek şeyi bana öğretme.” *1507

1505* el-Hisal, 635/10
                1506* el-Bihar, 93/374/16
                1507* a.g.e, 71/178/24

Yorum

369. Bölüm

Haceti İstemediği Halde Giderilen Kimse

1351.Ebu Hamza: “Şüphesiz Allah Davud’a (a.s) şöyle vahyetti: “Ey Davud! Şüphesiz emrime itaat eden kulumun hacetini daha dilemeden karşılarım ve bana dua etmeden ona icabet ederim.” *1508

1352.Resulullah (s.a.a): “Allah-u Teala şöyle buyuruyor: “Her kim zikrimden dolayı istemeyi ihmal ederse, isteyenlere verdiğim şeyin daha üstününü ona veririm.” *1509

1353.Fatımat’uz Zehra (s.a) şöyle buyuruyor: “Her kim Allah’a halis bir ibadet gönderirse, aziz ve celil olan Allah da ona en üstün maslahatını indirir.” *1510

1508* el-Bihar, 93/376/16
                  1509* Kenz’ul-Ummal, 1874
                  1510* Tenbih’ul-Havatir, 2/108

Yorum

370. Bölüm

Duası Kabul Olan Kimse

1354.İmam Hasan (a.s): “Kalbinde Allah’ın rızasından başka hiç bir istek olmayan kimseye Allah’tan istediği her şeye icabet edileceği konusunda garanti veriyorum.” *1511

1355.İmam Zeyn’ul Abidin (a.s): “Her kim herhangi bir şey hususunda insanlara ümit bağlamaz ve tüm işlerini aziz ve celil olan Allah’a havale ederse, aziz ve celil olan Allah onun tüm hacetlerine icabet eder.” *1512

1511* el-Bihar, 43/351/25
                    1512* a.g.e, 75/110/16

Yorum

371. Bölüm

Müstecap Olan Dualar

1356.Resulullah (s.a.a): “Babanın bedduasından sakının. Şüphesiz babanın bedduası kılıçtan daha keskindir.” *1513

1357.Resulullah (s.a.a): “Ümmetimin çocuklarının duası günahlara bulaşmadıkça müstecap olur.” *1514

1358.İmam Hasan (a.s): “Kur’an okuyan kimsenin duası er veya geç kabul olur.” *1515
                      bak. ez-Zulm, 1204. Bölüm

1513* el-Bihar, 74/84/94
                      1514* a.g.e, 93/357/14
                      1515* a. g. e. s. 313/17

Yorum

372. Bölüm

Müstecap Olmayan Dualar

1359.Resulullah (s.a.a): “Ben Allah’tan dostun dostu hakkında ettiği bedduayı müstecap etmemesini istedim.” *1516

1360.İmam Sadık (a.s): “Dört kişinin duası müstecap olmaz: Evinde oturduğu halde “Allahım! Bana rızık ver” diyen kimsenin duası. Kendisine şöyle denir: “Sana rızık talep etmeni emretmedim mi?” Karısına beddua eden erkeğin bedduası. Ona da şöyle denir: “Onun işini sana havale etmedim mi?” Hakeza malı olup da heder eden ve “Allahım! Bana rızık ver” diyen kimsenin duası. Ona da şöyle denir: “Sana iktisatlı olmanı emretmedim mi?” Hakeza hiç bir belge ve delil olmaksızın birine borç veren kimsenin duası...Allah ona şöyle buyurur: “Sana şahit tutmanı emretmedim mi?” *1517

1516* el-Bihar, 378/21
                        1517* ed-Deavat, Ravendi, 33/75

Yorum

373. Bölüm

Duanın İcabetinin Erteleniş Sebebi

1361.İmam Ali (a.s): “Duanın icabetinin ertelenişi seni ümitsiz kılmasın. Zira Allah’ın bağışlaması niyetine bağlıdır. Bazen bir duanın icabeti ertelenir ki bu vesileyle dileyene daha büyük bir mükafat ve ümitvar olana daha çok bağışta bulunulsun. Nice şey istersin de sana verilmez. Ama er veya geç ondan daha iyisi sana verilir. Veya hayır ve maslahat açısından senden esirgenir. Nice istekler karşılandığı taktirde dininin helakine sebep olur.” *1518

1362.İmam Sadık (a.s): “Allah-u Teala şöyle buyurmuştur: “İzzet, celal, azamet ve yüceliğime andolsun ki şüphesiz ben veli kuluma, beni çağırsın ve sesini işiteyim diye kendisini zikrimden alıkoyacak bir şeyi kendisine bağışlamaktan sakınırım ve şüphesiz ben kendisinden nefret ettiğim için benden istediğinde sesini duymayayım diye kafire de arzuladığı şeyi bağışta bulunurum.” *1519

1518* Keşf’ul-Meheccet, 228
                          1519* et-Temhis, 33/17

Yorum

374. Bölüm

Duanın Müstecap Olmayış Sebepleri

1363.İmam Sadık (a.s): “Adamın biri Müminlerin Emiri’nin (a.s) yanına vardı ve şöyle dedi: “Ben Allah’a dua ediyorum, ama müstecap olmuyor.” İmam şöyle buyurdu: “Çünkü sen Allah’ı onun sıfatları dışındaki sıfatlarla nitelendiriyorsun. Şüphesiz duanın dört hasleti vardır: Batını ihlas, niyet (kalp) huzuru, vesileyi tanımak ve isteklerinde insaflı olmak. Acaba sen bu dört hasleti bilerek mi dua ediyorsun.”O şahıs, “Hayır” deyince imam şöyle buyurdu: “O halde onları tanı.” *1520

1520* Tenbih’ul-Havatir, 1/302

Yorum

375. Bölüm

Dua Tesirsiz Değildir

1364.Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz Rabbiniz haya ve kerem sahibidir. Kulu kendisine elini uzattığı halde onu boş olarak döndürmekten haya eder.” *1521

1365.İmam Zeyn’ul Abidin (a.s): “Müminin duası üç halet dışında değildir: Ya kendisi için biriktirilir, ya dünyada karşılanır, ya da kendisine çatacak olan belayı ondan defeder.” *1522

1366.İmam Sadık (a.s): “Mümin ahiretin güzel sevabını görünce dünyada hiç bir duasının müstecap olmamasını arzular.” *1523

1521* Kenz’ul-Ummal, 3128
                              1522* Tuhef’ul-Ukul, 280
                              1523* el-Kafi, 2/491/9

Yorum

83. Konu: Dünya

376. Bölüm

Dünya Hayatı

1367.İmam Ali (a.s): “Dünya her şeyden daha aşağı olduğu için dünya olarak adlandırılmış ve ahiret ceza ve sevap olduğu için ahiret olarak adlandırılmıştır.” *1524

1368.İmam Ali (a.s): “İnsanlar dünyanın çocuklarıdır. Hiç kimse annesini sevdiği için kınanmaz.” *1525

1524* İlel’uş-Şerayi’, 2/1
                                1525* Nehc’ul-Belağa, 303. hikmet

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X