Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

HULASA - Mizan’ul Hikmet

Daraltma
Bu sabit bir konudur.
X
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: HULASA - Mizan’ul Hikmet

852. Bölüm

Faydalı Olmayan İlmi Kınamak

3077.Resulullah (s.a.a): “Allahım! Fayda vermeyen ilimden, huşu sahibi olmayan kalpten, işitilmeyen duadan ve doymayan nefisten sana sığınırım.” *6565

3078.İmam Ali (a.s): “Fayda vermeyen ilimde hayır olmadığını bil. Faydalanılmayan bilgi öğrenilmeye layık değildir.” *6566

3079.İmam Kazım (a.s): “Allah Resulü (s.a.a) mescide girdi. Bir grubun birinin etrafına toplandığını gördü, “Ne olmuş?” diye buyurdu. Kendisine, “Bu şahıs Allame’dir” diye arzedilince, “Allame ne demektir?” diye sordu. Onlar şöyle arz ettiler: “O Arapların soyu, savaşları, cahiliye dönemi ve Arap şiirleri hususunda insanların en bilginidir.” Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurdu: “Bu, bir insanın bilmediği taktirde kendisine zararının olmadığı ve bildiği taktirde kendisine fayda vermediği bir ilimdir.” *6567

6565* Kenz'ul-Ummal, 3609
    6566* Nehc’ul-Belağa, 31. mektup
    6567* Emali’es-Seduk, 220/13

Sürgünümüz hep çöle, sırr-ı hikmet ne ola?
    Sahra-yı KERBELA'da, Hüseynî Fermân'a sor...

Yorum

853. Bölüm

İlmin Çeşitleri

3080.Resulullah (s.a.a): “İlim iki kısımdır: “Dinleri tanıma ve bedenleri tanıma (tıp)” *6568

3081.Resulullah (s.a.a): “İlim sayılamayacak kadar çoktur. O halde her şeyin en güzelini almaya çalışın.” *6569

3082.Resulullah (s.a.a): “İlmin en yararlısı en çok faydalı olanıdır.” *6570

3083.İmam Ali (a.s): “İlim dört çeşittir: Dinleri tanımak, tıp ilmi, dil ilmi (gramer) ve zamanları tanımak için yıldız bilimi (astroloji).” *6571

3084.İmam Ali (a.s): “En iyi ilim seni ıslah eden ilimdir.” *6572

3085.İmam Bakır (a.s): “Bil ki hiçbir ilim, esenlik dilemek gibi değildir ve hiçbir esenlik, kalp esenliği gibi değildir.” *6573

3086.İmam Sadık (a.s): “Keşke, haram ve helal hükümleri hususunda fakih oluncaya kadar ashabımın başlarının üzerinde kırbaç tutulsaydı, kırbaçlansaydı.” *6574

6568* el-Bihar, 1/220/52
      6569* Kenz’ul-Fevaid, 2/31
      6570* Emali es-Saduk, 394/1
      6571* el-Bihar, 1/218/42
      6572* Gurer'ul-Hikem, 4962
      6573* Tuhef'ul-Ukul, 286
      6574* el-Mehasin, 1/358/765

Yorum

854. Bölüm

Ledunni (ilahi) İlim

3087.Resulullah (s.a.a): “Batıni ilim, aziz ve celil olan Allah’ın sırlarından bir sır ve hikmetlerinden bir hikmettir. Allah onu kullarından istediğinin kalbine atar.” *6575

3088.Resulullah (s.a.a): “Eğer, Allah’tan hakkıyla korkmuş olsaydınız, sizlere kendisiyle hiçbir cehaletin olmadığı bir ilim öğretilirdi.” *6576

3089.İmam Bakır (a.s): “Her kim bildiğiyle amel ederse, Allah da ona bilmediğini öğretir.” *6577
        bak. el-İmamet, 123. Bölüm

6575* Kenz’ul-Ummal, 28820
        6576* a. g. e. 5881
        6577* A’lam’ud-Din, 301

Yorum

855. Bölüm

İnsanların En Alimi

3090.Resulullah (s.a.a): “İnsanların en bilgini, insanların ilmini kendi ilmiyle bir araya toplayan kimsedir.” *6578

3091.Resulullah (s.a.a), kendisine, “İnsanların en alimi olmak istiyorum” denilince şöyle buyurmuştur: “O halde Allah’tan kork ki insanların en alimi olasın.” *6579

3092.İmam Ali (a.s): “İnsanların en bilgini, ilim hakkında ihtiraslı olan kimsedir.” *6580

6578* Emali’es-Seduk, 27/4
          6579* Kenz'ul-Ummal, 44154
          6580* Gurer'ul-Hikem, 3079

Yorum

856. Bölüm

Gerçek İlim Ehl-i Beyt’e (a.s) Özgüdür

3093.İmam Ali (a.s): “Eğer ilmi kaynağından almış, suyu saf kaynağından içmiş, hayrı yerinden alıp biriktirmiş, apaçık bir yola koyulmuş ve hak yolunu katetmiş olsaydınız, şüphesiz yollar size aşikar olur, (hakkın nişaneleri) sizler için apaçık ortaya çıkardı.” *6581

3094.İmam Bakır (a.s), Seleme b. Kuheyl ve Hakem b. Uteybe’ye şöyle buyurmuştur: “Eğer doğuya ve batıya da gidecek olsanız, biz Ehl-i Beyt’ten çıkan ilim dışında doğru bir ilim bulamazsınız.” *6582

6581* el-Kafi, 8/32/5
            6582* el-Bihar, 2/92/20

Yorum

183. Konu: İmam Ali

857. Bölüm

Hz. Ali’yi (a.s) Sevmek veya Buğzetmek

3095.Resulullah (s.a.a): “Ali’nin sevgisi ateşin odunu yediği gibi günahları yer, bitirir.” *6583

3096.Resulullah (s.a.a): “Mü’minin sahifesinin başlığı Ali b. Ebi Talib’in sevgisidir.” *6584

3097.Resulullah (s.a.a): “Allah müminin kalbinde Ali’nin sevgisini sabit kılar. Buna rağmen sürçecek olursa kıyamet günü
              3098.Allah sırat köprüsü üzerinde ayağını sabit kılar.” *6585

3099.Resulullah (s.a.a) Ali’ye (a.s): “Seni ancak mümin sever ve ancak münafık sana buğz eder.” *6586

bak. el-Mehabbet; 440. Bölüm

6583* Kenz’ul Ummal, 33021
              6584* a. g. e. 32900
              6585* a. g. e. 33022
              6586* a. g. e. 32878

Yorum

858. Bölüm

Ali İyilerin İmamıdır

3100.Resulullah (s.a.a): “Ali iyilerin imamı, kötülerin katilidir. Ona yardım eden yardım görür ve onu yardımsız bırakan yardımsız kalır.” *6587

3101.Resulullah (s.a.a): “Ali hakkında onun Müslümanların efendisi, takva sahiplerinin imamı ve yüzü ak olan kimselerin önderi olduğu bana vahyedildi.” *6588

3102.Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz aziz ve celil olan Allah, Ali b. Ebi Talib (a.s) hakkında bana tavsiyelerde bulundu. Ben, “Ya Rabbi! Bunu bana açıkla” dedim.” “Dinle” buyurdu. Ben, “Dinliyorum” dedim. O, “Şüphesiz Ali hidayet bayrağı, dostlarımın imamı, bana itaat edenlerin nuru, takva sahipleri ile birlikte kıldığım kelimedir. Her kim onu severse beni sevmiştir ve her kim ona itaat ederse bana itaat etmiştir” diye buyurdu.” *6589

6587* a.g.e. 32909
                6588* Tarih-i Dimeşk, İmam Ali’nin (a.s) Biyografisi), 2/258/775
                6589* Nur’us Sakaleyn, 5/73/74

Yorum

Paylaşımınız için Rabbim razı oldu bana çok faydalı oldu Aradığımbir çok konudaki hadisi burda bulabiliyorum

Rabbim sizide arayıpta ulaşamadığınnız arzularınıza eriştirsin
                  "İmam"ın hattı” belli bir mezhebe mensup olanların değil,
                  "Muhammedi İslam kimliğ"ini kuşanan bütün Müslümanların hattıdır."

Yorum

[quote author=BEYZA link=topic=12724.msg104867#msg104867 date=1284841673]
                    Paylaşımınız için Rabbim razı oldu bana çok faydalı oldu Aradığımbir çok konudaki hadisi burda bulabiliyorum

Rabbim sizide arayıpta ulaşamadığınnız arzularınıza eriştirsin
                    [/quote]
                    Amin, ecmain..
                    Allah razı olsun...

Yorum

859. Bölüm

Ali Benim Halifemdir

3103.Resulullah (s.a.a): “Ey Haşimoğulları! Şüphesiz kardeşim, vasim, vezirim ve ehlim arasında halifem Ali b. Ebi Talib’dir. O borcumu öder, verdiğim sözleri gerçekleştirir.” *6590

3104.Resulullah (s.a.a) Ali’ye işaret ederek şöyle buyurmuştur: “Şüphesiz bu benim kardeşim, vasim, aranızdaki halifemdir. O halde onu dinleyin ve itaat edin.” *6591

6590* Emali et-Tusi, 602/1244
                      6591* Kenz’ul Ummal, 36419

Yorum

860. Bölüm

Ben Kimin Mevlası İsem Ali de Onun Mevlasıdır

3105.Resulullah (s.a.a): “Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır.” *6592

3106.Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz Ali bendendir ve ben de Ali’denim ve Ali her müminin velisidir.” *6593

3107.Abdurrahman b. Ebi Leyla: “Ali’yi Rahbe’de (Kufe’de) halkı şöyle ant içirirken gördüm: “Allah’a yemin ederek söyleyin bakayım, sizden Resulullah’ın (s.a.a) Gadir-i Hum günü, “Ben kimin mevlası isem o halde Ali de onun mevlasıdır” diye buyurduğunu duyanınız var mıdır? Duyan varsa kalkıp şehadette bulunsun.” Abdurrahman b. Leyla: “Adeta şu an kendilerine baktığım Bedir ashabından oniki kişi kalkarak şöyle dediler: “Şehadet ediyoruz ki Resulullah’ın (s.a.a) Gadir-i Hum günü şöyle buyurduğunu işittik: “Ben müminlere kendi nefislerinden daha evla değil miyim?” Biz, “Elbette ya Resulullah” deyince de şöyle buyurdu: “Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır. Allahım! Ali’yi seveni sev ve ona düşman olana düşman ol.” *6594

6592* Tarih-u Dimeşk (İmam Ali’nin (a.s) Biyografisi), 1/366/461
                        6593* Kenz’ul Ummal, 32938
                        6594* Tarih-u Dimeşk (İmam Ali’nin (a.s) Biyografisi), 2/11/506

Yorum

861. Bölüm

Ali Hak ve Kur’an İledir

3108.Resulullah (s.a.a): “Ali hak iledir, hak da Ali ile ve onun etrafında döner.” *6595

3109.Resulullah (s.a.a): “Ali nereye meylederse hak onunladır.” *6596

3110.Resulullah (s.a.a): “Ali Kur’an iledir ve Kur’an da Ali ile. Havuzda yanıma gelinceye kadar birbirinden ayrılmazlar.” *6597

3111.Resulullah (s.a.a): “Ali hak ve Kur’an iledir, hak ve Kur’an da Ali ile. Havuzda yanıma gelinceye kadar birbirinden ayrılmazlar.” *6598

6595* Şerh-u Nehc’il Belağa-i İbn-i Ebi’l Hadid, 2/297
                          6596* el-Kafi, 1/294/1
                          6597* Tarih-u Dimeşk (İmam Ali’nin (a.s) Biyografisi), 3/124
                          6598* a.g.e, s. 125

Yorum

862. Bölüm

Ali Peygamber’in İlminin Kapısıdır

3112.Resulullah (s.a.a): “Ben ilim şehriyim, Ali ise kapısıdır. İlim isteyenler kapısından gelmelidir.” *6599

3113.Resulullah (s.a.a): “Ben hikmet eviyim, Ali de kapısıdır.” *6600

3114.Resulullah (s.a.a): “Benden sonra ümmetimin en üstün hakimi ve alimi Ali’dir.” *6601

6599* Kenz’ul-Ummal, 32979
                            6600* a. g. e. 32889
                            6601* Emali es-Seduk, 440/20

Yorum

863. Bölüm

Ben ve Ali Bir Ağaçtanız

3115.Resulullah (s.a.a): “Ben ve Ali bir ağaçtanız. İnsanlar ise değişik ağaçlardan.” *6602

3116.Resulullah (s.a.a) Ali’ye (a.s): “Sen dünya ve ahirette benim kardeşimsin.” *6603

3117.Resulullah (s.a.a): “Ali benden ve ben Ali’denim” *6604

3118.Resulullah (s.a.a): “Ali’nin bana oranla yeri kafamın bedenime oranla yeri gibidir.” *6605

3119.Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz Ali’nin eti benim etimden ve kanı benim kanımdandır.” *6606

3120.Cabir: “Şüphesiz Peygamber (s.a.a) Arefe’de iken Ali onun tam karşısında duruyordu. Peygamber (s.a.a) şöyle buyurdu: “Ey Ali! Yanıma gel. Beş parmağını beş parmağımın üstüne koy (elimi avuçla). Ey Ali! Ben ve sen bir tek ağaçtan yaratıldık. Ben o ağacın köküyüm, sen gövdesi, Hasan ve Hüseyin ise dallarıdır. Her kim bu dallardan birine tutunursa Allah onu cennete koyar.” *6607

6602* Kenz’ul Ummal, 32943
                              6603* Tarih-i Dimeşki, Ali’nin (a.s) biyografisinde, 1/105/145
                              6604* Sunen-u İbn-i Mace, 119
                              6605* Kenz’ul-Ummal, 32914
                              6606* a. g. e. 32936
                              6607* Tarih-u Dimeşk (İmam Ali’nin (a.s) Biyografisi), 1/129/179

Yorum

864. Bölüm

Çeşitli hadisler ( imam Ali (a.s) )

3121.Resulullah (s.a.a), Ali (a.s) için şöyle buyurmuştur: “Senin bana oranla yerin, Harun’un Musa’ya oranla yeri gibidir. Sadece benden sonra peygamber yoktur.” 6608*

3122.Resulullah (s.a.a), emirlik ve hilafetten söz edilince şöyle buyurmuşturк “Eğer onu Ali’ye teslim ederseniz, onun yol gösteren ve doğru yolu bulmuş kimse olduğunu görürsünüz. O sizleri doğru yola götürür.” *6609

3123.Resulullah (s.a.a): “Her kim Adem’in ilmini, Nuh’un kavrayışını, İbrahim’in hilmini, Yahya b. Zekeriya’nın zühdünü ve Musa b. İmran’ın öfkesini görmek isterse Ali b. Ebi Talib’e baksın.” *6610

3124.Resulullah (s.a.a): “Ali müminlerin efendisidir.” *6611

3125.ResuѬullah (s.a.a): “Ali dinin direğidir.” *6612

3126.Resulullah (s.a.a): “Ali’ye eziyet eden bana eziyet etmiştir.” *6613

3127.Resulullah (s.a.a): “Ali müminlerin büyüğü; servet ise münafıkların efendisidir.” *6614

3128.Resulullah (s.a.a): “Ali’nin bu ümmet üzerindeki hakkı babanın evlat üzerindeki hakkı gibidir.” *6615

3129.Resulullah (s.a.a): “Benim sırdaşım Ali b. Ebi Talib’dir.” *6616

3130.Resulullah (s.a.a): “Şüphesiz Ali ve Şiileri kıyamet günü kurtuluşa erenlerdir.” *6617

3131.Resulullah (s.a.a): “Ali’yi anmak ibadettir.” *6618

3132.Resulullah (s.a.a): “Her kim: “Ali insanların en hayırlısıdır” demezse şüphesiz ki kafirdir.” *6619

6608* Kenz’ul Ummal, 32881
                                6609* Tarih-u Dimeşk (İmam Ali’nin (a.s) Biyografisi), 3/69/1110
                                6610* a. g. e. 2/280/804
                                6611* el-Kafi, 1/294/1
                                6612* a. g. e.
                                6613* el-Bihar, 5/69/1
                                6614* Tarih-u Dimeşk (İmam Ali’nin (a.s) Biyografisi), 2/260/778
                                6615* el-Bihar, 36/5/1
                                6616* Tarih-u Dimeşk (İmam Ali’nin (a.s) Biyografisi), 2/311/815
                                6617* a. g. e. s. 348/851
                                6618* a. g. e. s. 408/907
                                6619* a. g. e. s. 444/954

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X