Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Maide 6 da ayaklarınızı mesh-edin mi deniliyor?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Maide 6 da ayaklarınızı mesh-edin mi deniliyor?

[quote author=msod link=topic=25101.msg170434#msg170434 date=1377026905]
    selamlar,
    abdestin nasıl alınması gerektiği ile ilgili google'da arama yaparken bu site çıktı karşıma.
    benim islam ile ilgili konularda bilgim burada yazan kimselere göre çok çok az.
    sormak istediğim mesh tam olarak nedir? arapça bir kelime sanırım. internette biraz araştırdım ama farklı açıklamalar var.
    ayağı mesh edin denince,
    - altını üstünü sıvazlamamız yeterli mi? sadece üstünü sıvazlasak yeterli olur mu? (bazen terlikle dışarda oluyorum, ayağın altı kirli oluyor, sıvazlayınca elim de kirleniyor, sabun olmuyor her şadırvanda)
    - sıvazlarken ellerin kuru veya ıslak olması fark eder mi?
    - ayağımızda çorap varken sıvazlarsak oluyor mu? çıplak ayağa mı sıvazlamak lazım? (burda bi şeyler yazmış arkadaşlar ama çoğu arapça kelime dolu, bir şey anlamadım )

son olarak da, buralara yazan arkadaşlar daha sade bir dil kullanın lütfen. herkes sizin gibi bilgili değil, heveslenen var, öğrenmek istiyor ama bu kadar anlaşılmaz kelime içinde soğuyabilir konudan.

saygılarımla.
    [/quote]

Değerli msod kardeşim ayaklarınızı mesh edinden kasıt ayakların alt ve üstünü beraber mesh etmek değil,sadece ayakların üst kısmını elimizle ayak parmaklarından başlayarak kabeyn yani halk arasında şemilek adı verilen bileğe yakın bölgede sağ ve sol çıkıntılı bölüme kadar sıvazlamaktır.
    Sağ ayağı sağ elle,sol ayağıda sol elle meshe etmek efdal olanıdır.
    Ayakları mesh ederken ellerimizin hafif nemli olması yeterlidir,yani başınıza mesh ettikten sonra (tabi tercihen boynunuzada mesh edebilirsiniz) ellerinizin ıslaklığıyla ayaklarınızı mesh edebilirsiniz,ayrıyeten ellerinizi ıslatmaya gerek yoktur.
    Ayağınızda çorap varken mesh olmaz,bu şekilde alınan abdest batıldır,Aslolan çıplak ayağa yapılan meshdir,kuru ve temiz ayak mesh edilmek için ideal olanıdır.

değerli msod kardeşim burada yazan arkadaşların bir bölümü bu konularda teknik donanıma sahip oldukları için bazen teknik kavramlarla,ağır lügatla yazışıyor olabilirler siz öğrenmek istediğiniz yada merak ettiğiniz konuları bizlerle paylaşarak yada konu açarak paylaşırsanız daha sade bir türkçe ile orada yazışırız inşallah
    Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
    İmam Ali (a.s)

Yorum

hak batıllık bir durum yok, arap dili 2 şekilde anlaşılmaya da müsait. kesin olarak yıkanacak ya da meshedilecek diye bir yorum yapılması kuran grameri açısından doğru değil. ihtiyat olarak ayağı yıkamak daha doğru olur düşüncesindeyim en doğrusunu Allah bilir.

Yorum

arapça biliyor musunuz? arap nahiv kurallarına göre bu ayetten ayakları yıkama çıkmaz. buyrun tartışalım...

kesin kurallar bir işin uzmanca ve doğru yapılmasını sağlar. bir iş yerinin kesin kuralları olmazsa o iş yeri rakipleriyle yarışamaz, kaliteli ve ucuz imalatta bulunamaz. Allah'ın dini de yeryüzünde şeytan müstekbir ve batıl din sahipleriyle yarışmaktadır. bu yarışta Allah'ın kesin ikeleri vardır, Allah emirlerini önemser ve öyle de şöyle de yapabilirsiniz gibi bir tavra girmez. O Abdesti Kur'an'a almıştır bunun nedeni ümmetin abdestte ihtilaf edeceğini bildiğindendir. Allah'ın emirleri önemsiz mi ki öyle de öyle de olur diyelim? önemli ve kurumsal iş yerlerinde bu anlayışa asla müsade edilmezi kurallar ilişkiler herkesin görevleri net açık ve bellidir.

Yorum

bu söylediklerimi arap dili uzmanı olan bir hocamın söyledikleri ile söyledim, ayetin tefsirini karşıt görüşlerle birlikte inceledim yoksa direk arapça bilgim yok. usul olarak böyle bir şey Kurana aykırı değil, aykırı diyorsanız sünniler ile bu konuda bir mutabakata varın zira onlar da kendi zanni delillerinde ayak yıkamayı buluyorlar.

Yorum

Herhangi bir cümle olarak bu cümleyi dinden bağımsız bir şekilde birine sorduğunuzda, ondan alacağınız cevap tercüme için yeterli olacaktır. Gerçi her ne kadar Arapça bilip de İslam'ı bilmeyen yoktur fakat olsaydı, manen o kişi bu cümleyi "ayaklarınızı meshedin" olarak çevirirdi. Yani cümle düz olarak okunduğunda açıkça meshedin demiş oluyor. Bundan sonra yapılacak bütün yorumlar, cümlenin tercümesi üzerine değil, uygulama üzerinedir. Yani "yüklemi oradan alırsak, özneyi de şuraya yuvarlarsak, işte oradaki bağlacı da bununla iliştirirsek, hah işte yıkamak anlaşılıyor".. Bu zorlama bir yorumdur. Şu anda ayetin tercümesini değil, uygulamasını tartışıyoruz. Yıkanması gerektiğine dair deliller sunabilirsiniz, yıkanmasının daha doğru olduğunu iddia edebilirsiniz ve bunu tartışabiliriz, fakat ayetin "yıkamalısınız" dediğini iddia edemezsiniz, bu ancak o cümleyi kendi fikrine göre tersine çevirmekle mümkün olur.

İkinci olarak şu da var ki, anlaşılması zordur. 23 yıl boyunca Allah aşkına Resul-u Ekrem ne yapmıştır? 23 Yıl boyunca kırk bin defadan fazla abdest almış bir peygamberimiz var. 40.000 defa! Sadece o da değil, bütün sahabeler, ister ihtilaflı olsun ister olmasın, bütün sahabeler milyonlarca defa abdest almıştır ve binlerce defa peygamberin abdest aldığını görmüşlerdir. Allah aşkına, bu felsefi bir konu da değildir ki diyelim Ahmet böyle anladı Mehmet böyle düşündü. Bildiğiniz şekilde bir abdest aldı ve onlar da gördüler, kendileri de öyle abdest aldılar. Demek ki bu meselede başka bir şeyler var. Yoksa nasıl oluyor da Resulullah'ın ömründe bir kaç defa yaptığı ve söylediği şeylerden bile kitap dolusu bilgi çıkıyorken, yıllarca her gün hiç aralıksız yaptığı bir şeyden emin olamıyor insanlar?

Şimdi sormak lazım, Resulullah'ın ayaklarını abdest kastıyla yıkadığını kim iddia ediyor? Zira eğer gök yüzü mavidir dersek, bunu herkes bilir ve kabul eder, eğer bir kimse çıkıp itiraz eder de "hayır o mavi değil turuncudur" derse, bunu ispat etmelidir. Şimdi de eğer dümdüz bir cümleyi "ayaklarınızı meshedin" denildiği halde, herkesin bilip kabul etmesi gerekirken, "yok aslında orada öyle demiyor da şöyle cümleyi tersine çevirirsek böyle diyor" diye iddia ediyorsa biri, bunu ispat etmekle mükelleftir.

Vesselam.

Yorum

SA

Haddim değil araya girdim ancak;

teyemmüm ederken yıkanan uzuvların meshedilmesi, meshedilen uzuvların terkedilmesi bunun kanıtı değil mi acaba?

suyla abdest: el kol yüz yıkanır
              teyemmüm: el kol yüz meshedilir

suyla abdest: baş ve ayak meshedilir
              teyemmüm : baş ve ayak terkedilir

Yorum

estağfirullah teacher,

bu dediğiniz de bir yan (yardımcı) delil. direk delil olmasa bile...

Yorum

[quote author=hanif1 date=1388924004 link=topic=25101.msg171943#msg171943]
                  bu söylediklerimi arap dili uzmanı olan bir hocamın söyledikleri ile söyledim, ayetin tefsirini karşıt görüşlerle birlikte inceledim yoksa direk arapça bilgim yok. usul olarak böyle bir şey Kurana aykırı değil, aykırı diyorsanız sünniler ile bu konuda bir mutabakata varın zira onlar da kendi zanni delillerinde ayak yıkamayı buluyorlar.
                  [/quote]
                  o zaman hocanız Arapçayı biliyorsa şu cevabımı aynen iletip reddiyesini bana getirin:

1- ercule kelimesi 3 kıraatte "erculi" biçimden okunuyor. bu durumda açıkça (kuralları tam bilmeyenler için bile) ruusi üzerinden imsehu'ya atfedilmiş bulunuyor.

2- ercule, erculi diye okunmasa bile yine imsehuya bağlanmalıdır. çünkü ruûs kelimesi mefuldür, mef'ullerin asli durumları mansup olmasıdır. Burdaki ruusun bi ile cer yapılması asli değil arızi bir durmdur. Oysa ercule, ruusun aslı olan nasp durumuna atfen imsehuya atfedilmiştir.

3- 1. ve 2. maddelerdeki durum nedeniyle ercule kelimesinin uzak fiil olan iğsiluya bağlanması için gösterilen karine geçersiz hale gelmiş bulunuyor. Dolayısıyla asıl kaide olan yakın fiile atıf kuralının geçerli kılınması kaçınılmaz bulunuyor.

aynen yazın ve cevaplarını hiç değiştirmeden getirin. bekliyorum inşaAllah..

acizane ben de eski bir sünni ve ilahiyat mezunuyum. bu konuda sünnilere danışmama onlarla anlaşmama gerek var mı? çünkü tüm iddialarını biliyorum.

Yorum

[quote author=hanif1 date=1388924004 link=topic=25101.msg171943#msg171943]
                    bu s hanif
                    f ???sonuc ???1 hani sonuc?ediklerihmi arap dili uzhanomanı olan bir hocamın söyledikleri ile söyledim, ayetin tefsirini karşıt görüşlerle birlikte inceledim yoksa direk arapça bilgim yok. usul olarak böyle bir şey Kurana aykırı değil, aykırı diyorsanız sünniler ile bu konuda bir mutabakata varın zira onlar da kendi zanni delillerinde ayak yıkamayı buluyorlar.
                    [/quote]

Yorum

hani sonucc ne oldu hanif1 ???

Yorum

sorma fırsatım olmadı henüz, görüştüğümde sorularınızı ileteyim inşallah kaydediyorum bilgisayara

Yorum

biz beklemeye alışkınız kardeş bekleriz... yeter ki siz unutacak kadar uzatmayın...

Yorum

[quote author=selmancan date=1389015548 link=topic=25101.msg172022#msg172022]
                            o za man hocanız Ae oldu?nrapçayı biliyorsa [quote author=selmancan link=topic=25101.msg172163#msg172163 date=1389623345] biz beklemeye alışkınız kardeş bekleriz... yeter ki siz unutacak kadar uzatmayın... [/quote]
                            [quote author=hanif1 link=topic=25101.msg172095#msg172095 date=1389299417] sorma fırsatım olmadı henüz, görüştüğümde sorularınızı ileteyim inşallah kaydediyorum bilgisayara [/quote]
                            şu cevabımı aynen iletip reddiyesini bana getirin:

1- ercule kelimesi 3 kıraatte "erculi" biçimden okunuyor. bu durumda açıkça (kuralları tam bilmeyenler için bile) ruusi üzerinden imsehu'ya atfedilmiş bulunuyor.

2- ercule, erculi diye okunmasa bile yine imsehuya bağlanmalıdır. çünkü ruûs kelimesi mefuldür, mef'ullerin asli durumları mansup olmasıdır. Burdaki ruusun bi ile cer yapılması asli değil arızi bir durmdur. Oysa ercule, ruusun aslı olan nasp durumuna atfen imsehuya atfedilmiştir.

3- 1. ve 2. maddelerdeki durum nedeniyle ercule kelimesinin uzak fiil olan iğsiluya bağlanması için gösterilen karine geçersiz hale gelmiş bulunuyor. Dolayısıyla asıl kaide olan yakın fiile atıf kuralının geçerli kılınması kaçınılmaz bulunuyor.

aynen yazın ve cevaplarını hiç değiştirmeden getirin. bekliyorum inşaAllah..

acizane ben de eski bir sünni ve ilahiyat mezunuyum. bu konuda sünnilere danışmama onlarla anlaşmama gerek var mı? çünkü tüm iddialarını biliyorum.
                            [/quote]

Yorum

[quote author=_Ehli Beyt_ date=1376255837 link=topic=25101.msg170135#msg170135]
                              şunu söyleyeyim bu konularda bilgim ilmim iyi değildir...

dediğim gibi benim bunlara cevap veremem yeterli ilmim olmadığındandır ve ehlisünneti bağdaştırmaz.aynı selmancanın dediği gibi
                              [/quote]
                              ama merak etmeyin ehlisünnet de bunları bilmiyor. yani nahv bilgisine sahip olanlar net olarak meshin emrini görüyorlar, ya inatlarından ya hidayetsizliklerinden ses çıkarmıyorlar...

Yorum

[quote author=hanif1 date=1388856498 link=topic=25101.msg171913#msg171913]
                                hak batıllık bir durum yok, arap dili 2 şekilde anlaşılmaya da müsait. kesin olarak yıkanacak ya da meshedilecek diye bir yorum yapılması kuran grameri açısından doğru değil. ihtiyat olarak ayağı yıkamak daha doğru olur düşüncesindeyim en doğrusunu Allah bilir.
                                [/quote]
                                İhtiyat Ehlibeyte (a.s) uymakla mümkündür...

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X