Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Kur'an'ın okunuş şekli (soru)

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Kur'an'ın okunuş şekli (soru)

Selamun aleykum degerli kardesler,

Ara sira aklima geliyor bu konu, sormak istedim. Hani televizyonlarda ya da hocalardan duyariz kuran okunusunu, televizyon dedigim diyanetin hocalari. Hani okuyorlar amenna ama cok asiri yavas sekilde okuyolar. Bir kelimeyi asiri uzatiyolar 3 belki 5 saniye, ayrica hecelere bile ayri ton ayri ezgi seklinde soyluyolar bu ğina olmaz mi? Bildigim kadariyla ğina kelimenin girtlakta ezgisel tonda cevrilerek soylenmesi.
    Hani eger sorun yoksa neden oyle okunuyor? Hikmeti mi var uzatarak okumanin, ya da evet kutan tane tane okunur hos olsun diye de cok yavas okumak da dahil mi?
    İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

Ynt: Kur'an'ın okunuş şekli (soru)

Ben hiç ehli sünnet hocalarının ğina şeklinde Kuran okuduklarına tanık olmadım. Uzatma kısaltma konuları ise bilmediğim bir konu. saygılarımla
    Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

"Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

Yorum

Aleykum selam ve rahmetullah kardeşim.

Aziz kardeşim , Yüce Kitabımız Kur'an'da şöyle bir ayet geçmektedir.

"...Kur'an'ı tane tane oku" Müzzemmil Suresi / 4.Ayet

Sizin kastettiğiniz "Bir kelimeyi asiri uzatiyolar 3 belki 5 saniye" ifadesi Kur'an'ın tecvid konularındandır. Bu uzatmalara Huruf-u mukattaa harfleri denir. Örneğin; Ya Sin , Ta Ha , v.s. Birde bunların dışında uzatmalar vardır ki bunlara Medd-i Munfasıl bir diğerine Meddi Muttasıl denir. Bu harflere gelindiğinde 2 veya 4 elif miktarı uzatmalar yapılır. Tüm bunlar Kur'an'ın doğru bir şekilde okunmasını sağlayan tecvid kurallarıdır. Arapça dil bakımından çok farklıdır. Bazen bir harfi yanlış okumak veya sesli harfi sessiz okumak , kalın harfi ince okumak kelimenin manasını değiştirebilir. Örneğin, Boğazdan çıkarılan "Halak" kelimesi "Yarattı" demektir, lakin boğazdan çıkarılmayan "halak" kelimesi "traş etti" demektir. Bu yüzden Kur'an okunurken tecvid kaidelerine uygun okunması gerekir. Hızlı okumak çözüm değildir. İmam Cafer Sadık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah'ım okumamı içinde düşünme olmayan bir kıraat etme." Kuran okurken güzel sesle okumak ise tavsiye edilen bir ameldir.

Kuleyni Usul-u Kafi'sinde bu konu hakkında ayrı bir bab açmıştır. Hadis Şöyledir;

... Abdullah b. Süleyman, rivayet eder:

Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselam)'a "Kur'an-ı tane tane oku" (Müzzemmil,4) ayetini sordum.
      Buyurdu ki: << Emir'ul-Muminin (Ali b. Ebu Talib aleyhisselam) bu ayetle ilgili olarak şöyle buyurmuştur: "Onu apaçık anlaşılabilecek şekilde oku. Şiir gibi hızlı okuma. Etrafa kum saçar gibi harflerini birbirinden koparırcasına heceleyerek okuma. Aksine onu okurken katı kalplerinizi korkuyla doldurun. Hiçbiriniz surenin sonunun bir an önce gelmesi için acele etmesin."

Başka bir hadis,

... Ali b. Muhammed en-Nevfeli, rivayet eder:
      Ebu'l Hasan (aleyhisselam)'ın yanında güzel sesle Kur'an okumaktan söz ettim.
      Buyurdu ki: "Ali b. Hüseyin (Zeyn'ül Abidin aleyhisselam) Kuran okuduğu zaman oradan geçen birisi sesinin güzelliğinden kendinden geçerdi. Eğer imam sesini biraz daha yüksek çıkarsaydı güzelliğine insanlar tahammül edemezlerdi."
      Dedim ki: Resulullah (sallallahu aleyhi ve alihi) insanlara namaz kıldırırken sesini yükseltmez miydi?
      Buyurdu ki: "Resulullah arkasında saf tutan insanların kaldırabileceğini onlara yüklerdi."

Yine bir hadiste,

... Abdullah b. Sinan rivayet eder:

Ebu Abdullah (Cafer Sadık aleyhisselam) şöyle buyurdu:

Nebi (sallallahu aleyhi ve alihi) buyurmuştur ki,

"Her şeyin bir süsü vardır. Kur'an'ın süsü de güzel sestir."

Kaynak: Yazmış olduğum üç (3) hadisin kaynağı da, Usul-u Kafi'nin 2. Cildinin 984 ve 985. sayfalarıdır.

Selametle kalınız.
      Allah'ım Muhammed ve Âline salat eyle ve beni insanların gözünde bir derece yükselttiğinde kendi gözümde bir derece düşür. Bana insanlar arasında açık bir izzet verdiğinde kendi yanımda aynı ölçüde gizli bir zillet ver.

İmam Zeynelabidin (a.s)

Yorum

Sakaleyn_Kuran_Ehlibeyt kardes dedikleriniz dogru zaten yavas okunmasini yani tane tane okunmasini ben de soyledim benim kastim asiri yavas, hani oyle ki turkceye cevirsek bir cumle 30 45 saniyede okunuyor. Dikkatimi cekti sadece yoksa yanlia dogfu diye degil. Ama asiri yavas okumak da birden fazla ton girmesine sebep olmuyor mu? Hani sanki makamdan okur gibi yayarak okunmasi?
        İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

Yorum

[quote author=Seqhaleine date=1400671999 link=topic=25538.msg173578#msg173578]
          Sakaleyn_Kuran_Ehlibeyt kardes dedikleriniz dogru zaten yavas okunmasini yani tane tane okunmasini ben de soyledim benim kastim asiri yavas, hani oyle ki turkceye cevirsek bir cumle 30 45 saniyede okunuyor. Dikkatimi cekti sadece yoksa yanlia dogfu diye degil. Ama asiri yavas okumak da birden fazla ton girmesine sebep olmuyor mu? Hani sanki makamdan okur gibi yayarak okunmasi?
          [/quote]
          Selam aziz ve kıymetli kardeşim "Seqhaleine". Yukarıda yazmış olduğum İmam Ali (a.s)'ın buyurmuş olduğu hadiste zaten sizin sormuş olduğunuz sorunun cevabı vardır. Aşırı yavaş hususunda sizinle hemfikiriz. İmam Ali(a.s) "Etrafa kum saçar gibi harflerini birbirinden koparırcasına heceleyerek okuma." buyurmuş. İmam (a.s)'ın bu sözünden kasıt sizinde dediğiniz gibi aşırı şekilde yavaş okunmamasıdır.Selametle kalınız
          Allah'ım Muhammed ve Âline salat eyle ve beni insanların gözünde bir derece yükselttiğinde kendi gözümde bir derece düşür. Bana insanlar arasında açık bir izzet verdiğinde kendi yanımda aynı ölçüde gizli bir zillet ver.

İmam Zeynelabidin (a.s)

Yorum

Ben onu hatirlayamadim haklisiniz Allah razi olsun

Yorum

[quote author=Seqhaleine date=1400687313 link=topic=25538.msg173584#msg173584]
              Ben onu hatirlayamadim haklisiniz Allah razi olsun
              [/quote]
              Önemli değil azizim , Rabbim sizi aziz kılsın. Selametle kalınız.

İmam Zeynelabidin (a.s)

Yorum

YUKARI ÇIK
              Çalışıyor...
              X