Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Kur'anı Kerimi Nasıl Ezberleyeyim?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Kur'anı Kerimi Nasıl Ezberleyeyim?

Kur’an-ı Kerim’i, bazı sûre ve ayetleri, hatta duaları kolayca ezberlemek ve ezberlediğimizde de daha kalıcı olması için önerdiğimiz yöntemleri adım adım uygulayın.

1. Yüce Rabb’imizin sözlerini ezberlediğinizi düşünerek kalbî samimiyetinizi muhafaza edin.

2. Ezbere başlamadan önce abdest alın ve “Ya Rabbî! Bana ezberlemeyi ve öğrenmeyi kolaylaştır” deyip samimi kalple dua edin.

3. Mümkün olduğu kadar zihninizin saf ve duru olduğu anlarda ezber yapın. Bir de zihninizi boş ve lüzumsuz şeylerden arındırdıktan sonra ezbere başlayın. Dolu kap boşalmadan içine bir şey yerleştiremezsiniz. Zihnin saf ve duruluğu için günahlardan da uzak durulmaya çalışılmalıdır.

4. Ezberlerinizi genellikle sabahın erken vakitlerinde saf ve duru zihinle yapmaya çalışın. Eğer akşam uyumadan önce çalışıp ön hazırlık yaparsanız siz uykuda iken hafızanıza kaydedildiğini fark edersiniz.

5. Şunu da unutmayın ki siz Kur’an-ı Kerim’in başına oturduğunuzda, şeytan bütün gücüyle size vesvese verecek ve ne kadar işiniz, probleminiz varsa aklınıza getirecek, sizi Kur’an’dan alıkoymaya çalışacaktır. Bu bir oyundur, sakın tuzağa düşmeyin!

6. Kararlılık gösterin. Sizdeki bu kararlılığı görünce şeytan perişan olur.

7. Rabb’imizin bir hadis-i kudside “Kur’an’la meşgul olup da dua etmeye, bir şeyler istemeye fırsat dahi bulamayanlara, dua edip isteklerde bulunanlardan daha çok vereceğini” bildirdiğini unutmayınız.

8. Ezberlediğiniz bölümlerin yazı hattı hep aynı olsun. Çünkü gözlerinizle fotoğrafını çekmektesiniz. Hafızanıza aynı hatla kaydettiğinizde hatırlamanız daha da kolay olur.

9. Ezber yaptığınız mekan sade ve sessiz olsun. Sade bir mekanda gözlerinizi ve zihninizi meşgul edecek şeyler olmaz ve daha çabuk ezberinize yoğunlaşırsınız. Mümkünse ezberlerinizi hep aynı yerde yapın.

10. Ezber yaparken mutlaka hafif sesli okuyun. Sesli çalıştığınızda kulaklarınızdan da yardım alırsınız ve daha çabuk ezberlersiniz.

11. Harflerin mahreçlerini ve telaffuzlarını okuyuşunuzun düzgün olmasına dikkat edin. Çünkü yanlış ezberlediğinizde düzeltmek çok zor olur. Bunun için de hocanız ile çalışın. Hoca imkanınız yoksa ehil hocaların kaset ve CD’lerinden faydalanın.

12. Bir sayfayı veya sûreyi ezberlemeye başlamadan önce mahreç, telaffuz ve tecvidine dikkat ederek en az on defa yüzünden okuyun. Dinleme imkanınız varsa üç dört defa dinleyin.

13. Ezberleyeceğiniz bölümün mealini okuyun.

14. Ayetleri yüzüne okurken mümkünse sesinizi güzelleştirmeye çalışın.

15. Birinci ayeti ezberledikten sonra ezberinizden en az üç defa tekrar edin.

16. İkinci ayeti ezberleyin ve onu da üç defa tekrar edin. Sonra da her iki ayeti üç defa tekrar edin.

17. En sonunda da sayfayı ya da sureyi ezberden en az on defa tekrar ederek iyice pekiştirin. Bu pekiştirmeyi sakın ihmal etmeyin. “Demir tavında dövülür” atasözünü hatırlayın.

18. Ezberlediğiniz yerleri namazlarınızda okuyun.

19. Kendinizi toparlayıp ezbere yoğunlaşamıyorsanız iki rekat “hacet namazı” kılıp dua ediniz ve istiğfar okuyun.

20. Artık ezberlediniz… Sıra, ayetlerdeki kurtuluş mesajlarına kulak vermeye, üzerinde düşünmeye ve hayatınıza taşımaya gelmiştir.

alıntı
    Derdin kendindedir bilmiyorsun, derman yine sendedir görmüyorsun, içine koca bir alem yerleştirilmiş; sen hala kendini küçük bir şey zannediyorsun. / Hz. Ali (as)

Ynt: Kur'anı Kerimi Nasıl Ezberleyeyim?

Allah razi olsun kardesim
    güzel öneriler, ezbere baslayan herkese büyük faydasi olacaktir

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=666.msg3354#msg3354 date=1233587508]
      Allah razi olsun kardesim
      güzel öneriler, ezbere baslayan herkese büyük faydasi olacaktir

[/quote]

Yorum

Güzel bir paylaşım elinize sağlık..

Yorum

20. Artık ezberlediniz… Sıra, ayetlerdeki kurtuluş mesajlarına kulak vermeye, üzerinde düşünmeye ve hayatınıza taşımaya gelmiştir.

Artık ezberlediniz… Sıra, ayetlerdeki kurtuluş mesajlarına
          Kuran'ın manasına erilmeden ezberlenmesindeki mana nedir, Kurandan bu yönde ayaet mevcut mudur?

Kuru kuruya Kuranı ezberlemek boş bir iş gibi görünüyor bana,ki okumaktan amaç Allah neler bildirmiş anlamaktır?

Allah'ın önermediği işleri önermek din üstüne din eriştirmektir?

Kimden kalan bir uygulama,ekstra bilgi,kaynak mümükün müdür?

Kuran'ın mansına sayısız kez hatim olan biri olarak 99% eminim ki,mansına ermeden okumanın,ezberlemenin hem fazileti yok,hem dini yanlış algılamanın delilidir, dolayısıyla,Kuran'dan delil sunamayacağın kesin gibi iken,bana Neçhul Belaga'dan,veya 12 imamlardan delil sun" manasına ermeden, ezberden,hatta papağanca ötmenin faziletine dair"?

İslam akıl ve mantık dinidir, ki imanın delili akıl etmektir Kurana göre,akıl ederek teslim olunuyor,akıl etmek,okuduğumuza ermek,öğüt almak,şifa bulmak,hidayete ermek için anlamamız şart iken,ezberden işler neyin nesi, kimden kalma,kimin kültürü?

delil lütfen
          Eğer İmamet yoksa eğer rehberlik ve önderlik yoksa eğer hedef yoksa ve eğer Hüseyin yok ve onun yerine eğer Yezid varsa, işte o zaman; Allah evi etrafında dönmekle puthane etrafında dönmek arasında hiçbir fark yoktur.”

Ali Şeriati

Yorum

.. ...
            Derdin kendindedir bilmiyorsun, derman yine sendedir görmüyorsun, içine koca bir alem yerleştirilmiş; sen hala kendini küçük bir şey zannediyorsun. / Hz. Ali (as)

Yorum

Müddesiri forumda tekrar görmek beni mutlu etti. Hoş geldin kardeş.

Yorum

[quote author=Murtazaali link=topic=666.msg53701#msg53701 date=1253307325]
                [/quote]
                Allah Bize Yeter!
                O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

.. Gülümseme...

Gayri ciddi işler sormadık,knoumuza da hakkıyla hakimiz Allah'ın izniyle,Kuran'a sayısız kez hatimliğimiz var,yani Kuran ne içeriyor,neleri emrediyor az çok aşinayız dolayıosıyla insanlara bir şeyler öneriyorsan bunun altını Kurna ile,veya bildiğin delillerle dolduracaksın

Apaçık sorular sormuşum bu sorulara cevap bekliyorum,

Ha cevap veremiyorsan,bilmediğin işleri nedne insanalra salık verirsin ki? Atalarından böyle öğrendin diye mi?

bakara 170 Onlara, Allah neyi indirdiyse ona uyun dendi mi dediler ki: Hayır, biz atalarımız neye uyduysa ona uyarız. İyi ama atalarınızın aklı bir şeye ermiyorsa ve doğru yolu bulmadılarsa ne olacak?
                  Akıl ve mantıkla uyuşmayan hiç bir iş İslam diniyle alakalı değildir

Öne sürdüğün işin altını doldur, cevap bekliyorum

Eğer İmamet yoksa eğer rehberlik ve önderlik yoksa eğer hedef yoksa ve eğer Hüseyin yok ve onun yerine eğer Yezid varsa, işte o zaman; Allah evi etrafında dönmekle puthane etrafında dönmek arasında hiçbir fark yoktur.”

Ali Şeriati

Yorum

[/quote][quote author=HiLaLNuR link=topic=666.msg53703#msg53703 date=1253311824]
                    [/quote]
                    [/quote]

Allah razı olsun hoş buldum ...

Yorum

sayın can sorumu kaynatma, apaçık soru sormuşum cevap vermeni bekliyorum

İnsanları bir işe yönlendirdiğin zmaan bunu hangi gerekçeden yaptığını anlatabilmelisin

Cevap vermediğin işlere neden ön ayak olursun o ki soruma cevap veremiyorsun?

Manaya ermeden ezberden ezberlemenin kerameti nedir bana kerametini bildir demişiz

O ki bilmiyorsun neden bilmediğin işlere insanları yönlendirirsin ki?

Ya soruma cevap ver ya konunu sil

İnsanların tüm zamanını hiç bir fayda sağlamayacak işlere yönlendirmek,büyük vebal taşıyan iş olsa gerek

Allah emirlerini manaya erilmeden ezberlensin diye mi indirmiş,yoksa kesinlikle ve kesinlikle manaya erilip de neler emrettiği birinci ağızdan anlaşılsın diye mi?

Din için önem arzetmeyip hatta zararı olan bir işe ön ayak olmak büyük vebaldir,seni ya mantıklı açıklama sunmaya veya da tövbeye davet ediyorum

Atalarımdan böyle gördüm deme sakın

enbiya 53 Biz dediler, atalarımızı bunlara tapıyor bulduk.
                      hud 109 Artık bunların taptıkları şeylerin boşluğundan bir şüphen olmasın; önceden ataları nasıl tapıyorsa onlar da tıpkı o çeşit tapıyorlar ve biz de onların nasibini eksiksiz olarak vereceğiz.

Allah bol nasip ihsan etsin

Ali Şeriati

Yorum

yok Kur'an'ın ezberlenmesi konusunda dayanaklar vardır:
                        Peygamber s.a.a. ezberledi
                        İmamlar ezberledi
                        sahabiler ezberledi
                        alimler ezberledi.

Kur'an'ın ezberlenmesi ilahi kelimeleri ezberlemenin sevabı düşünülemez...

anlamını öğrenme konusunda size katılıyorum sn babacan...

anlamı olmaksızın olmaz ama ezberlemek dayanaksız gelenektri demek islam tarihi ve Kur'anın gelişini hiç bilmemek gibi bir şeydir.

Yorum

[quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=666.msg54582#msg54582 date=1253909291]
                          İmamlar ezberledi
                          sahabiler ezberledi
                          alimler ezberledi.

anlamı olmaksızın olmaz ama ezberlemek dayanaksız gelenektri demek islam tarihi ve Kur'anın gelişini hiç bilmemek gibi bir şeydir.
                          [/quote]

************************************************** ****

Dili Türkçe olan bir toplumdan bahsediyoruz

Manasına ermesek bile bunun sevabı olabilir mi?

Yoksa, tümüyle okunması bile iki üç gün gerektiren bir işi beyne hiç bir işe yaramayacağı halde yüklememiz, beyne zarar vermek dışında neye yarayacak ki, sevabı ne olabilir ki?

İmamlar ezberledi
                          sahabiler ezberledi
                          alimler ezberledi.
                          Rivayetçilerin muhtemelen bize güvenilir gelmicek,hz Ali ve Ehli Beytle savaşmışlarsa Allah birdir demeleri bile bize şüpheli gelecektir

Türkçe dili olan bir toplumun,manasına eremeyeceği halde ezberlemesinin sevabı bence hiç olmamakla birlikte, beyin/nöroloji uzmanlarının da görüşlerine başvurularak sanıyorum ki bu tür işlere duranlara büyük tahribat verecektir

Okuması bile günleri alan bir içeriği beyne manasına ermeden yüklemeye girişmek beyne büyük tahribat getirir

Diyelim ki öne süreceğin rivayetler doğru hz Muhammed veya başkaları bunu ezberlemiş,onlar en azından ne ezberlediklerini biliyorlarmış diye düşünebiliriz, ki Arapça konuştukları dildir sonuçta,

Ama taklit edeceğim derken bunu Türk toplumuna empoze etmek,sevaptır diye önermek dini taklit olarak algıladığımızı ortaya koyar

Aklın varolmadığı yerde İslam mutlaka yoktur, ki Kuranın mansına aşina olan biri olarak mantıktan uzak tek bir ayet bilmiyorum, ki iman etmenin koşulu bile akıl etmekten geçer

Ben bu ezberden,manasına varmadan beyne bu yükü yüklemenizi dinden bihaber olduğunuza yoruyorum,ki gözle görülür bir getirisi yok,
                          harcanmış onca emeğe yazık,hatta belirgin bir puttur bence

Ali Şeriati

Yorum

anlam önemlidir ama bir varlığı oluşturan öğelerden sadece biridir. anlamın ötesinde başka cüzler de vardır varlıı oluşturan
                            anlam bilgi ile ilgilidir oysa insan için sadece bilgi değildir gerekli ve yol gösterici olan.. öyle olsaydı müsteşirkler hidayete ererdi... bilgi ve hidayet arasındaki ilişkiyi düşünün
                            Kur'an anlamdan ibaret ona indirgenebilecek bir kitap değildir.. hele hele tam karşılamayn meale hiç...

insan anlamını bilmediği bir müzik parçasını hatta sözsüz müzikleri bile etkilenerek dinler dinleyebilir. şimdi siz anlamı yok diyerek yabancı müzik dinleyenlerin hiç müzik dinlemediklerini iddia edebilir misiniz.

anlam ve bilgi insanın İslam'a girmesi islamı yaşaması sadece %50 role sahiptir bunu dışında başka etkenler de vardır

Kur'anı sadece anlamından okumak ve ezberlemek asıl metni gereksiz görmek asla telafi edilemeyecek gediklere neden olur...

ben şahsen girmem ona çünkü kuru ruhsuz bir yapı zahiri, ilahi kaynakla bağımısız bir beşer ürünü gibi görünür bana...

Yorum

[quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=666.msg54614#msg54614 date=1253921258]
                              anlam önemlidir ama bir varlığı oluşturan öğelerden sadece biridir. anlamın ötesinde başka cüzler de vardır varlıı oluşturan
                              anlam bilgi ile ilgilidir oysa insan için sadece bilgi değildir gerekli ve yol gösterici olan.. öyle olsaydı müsteşirkler hidayete ererdi... bilgi ve hidayet arasındaki ilişkiyi düşünün
                              Kur'an anlamdan ibaret ona indirgenebilecek bir kitap değildir.. hele hele tam karşılamayn meale hiç...

insan anlamını bilmediği bir müzik parçasını hatta sözsüz müzikleri bile etkilenerek dinler dinleyebilir. şimdi siz anlamı yok diyerek yabancı müzik dinleyenlerin hiç müzik dinlemediklerini iddia edebilir misiniz.

anlam ve bilgi insanın İslam'a girmesi islamı yaşaması sadece %50 role sahiptir bunu dışında başka etkenler de vardır

Kur'anı sadece anlamından okumak ve ezberlemek asıl metni gereksiz görmek asla telafi edilemeyecek gediklere neden olur...

ben şahsen girmem ona çünkü kuru ruhsuz bir yapı zahiri, ilahi kaynakla bağımısız bir beşer ürünü gibi görünür bana...
                              [/quote]

************************************************** *************

sayın can öne sürdüğün işlerin tünü izafi/keyfidir, delil,ispat,dayank sunduğun iş yok

Biz tüm iddialarımıza dayank Kuranı sunmaya çalıştık,senden de benzer dayanaklar deliller bekleriz,

senin sözlerinden varılan özet şudur ki:" biz böyle inandığımız için iş böyledir"

Hiç bir sözün ilimsel ispat alacak işlerden değil,okuması bile günleri alan bir kitabı, mansına varmadan ezberlemek beyne zulm etmektir,danışın nöroloji/psikoloji uzmanalrına ne tür yan etkilere sebep olduğunu size söylesinler

Ben biliyorum ki bu tür işlere tutunmanıza sebep güvenilirliği şüpheli hadislerinizden kaynaklanmakta

Akıl ile buluşmayan işler batıldır,Allahın dini akıl dinidir,akıl ile bağdaşmayan tek bir iş bildir tersini savunmaya duracağım diyorsan

Birilerine anlamadığı dilden,veya okunmaıs bile günleri alan bir işi ezberlemeye sevketmek büyük zulumdur,akıl ve mana babında hiç bir getirisi olmayacağını biliyoruz

Bunlar dine sızmış putlardır,akıl ve mantığı hiçe zorlayan işlerdir,

hatta sözsüz müzikleri bile etkilenerek dinler dinleyebilir.
                              Bu sözüne dayanak sunmalısın,Kuran dinlenip de etkili olması gerektiğine dair

Kendi kendinize çıkardığınız işler din değildir, Allah bunun iyi birşey olacağını söylemiş olmalı ki bu tür sonuçlara erişesiniz, algınızı din yapmışsınız,bu şirktir,dinden başka iş eriştirmektir veselam

Size kim emretmiş Kuranın dinlenip de etkileyen söz olmasını,Allah okuyun ve manaya erin ve akıl edin dediği halde?

Dine yanlış yaklaştığınıza delilden başka iş değil manaya ermeden ezbercilik işi, ki nöroloji/psikoloji uzmanalrına sorun söyleyecek size ne tür yan etkilere sebep olabildiğini, ki sade okunuşu bile günleri alan bir yazıyı ezberlemek söz konusu,

Allah sonumuzu hayırlı etsin

Ali Şeriati

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X