Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Kur'an ve Enfüs Hikmetleri

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Kur'an ve Enfüs Hikmetleri

Evrendeki tüm varlıklar, gerçeklerini ve kimliklerini iki yönden aksettirir: Birinci yönü âfâk (dış görünümleri), ikinci görünmeleri ise enfüs (Yani iç ve özündeki gerçek nitelik) dır Günümüz insanının uzun yıllar gözünden kaçırdığı bu önemli tanımı, örnekler üzerinde tanıtmak istiyorum Meselâ bir taş parçasının yahut madenin âfâkı; onun rengi, sertliği gibi kaba görünümleridir Enfüsü ise onun atom yapılarıdır Bir canlının âfâkı, ona ismini verdiğimiz türü ve cinsine ait genel görünümdür Enfüsü ise genetik şifreleridir
    Enfüsün iki önemli özelliği vardır ki; bunları tanımayan ateist bilim, bir türlü gerçekleri bulamamaktadır Enfüsün birinci özelliği, temsil ettiği varlığın en içinde, en küçük noktası şeklinde olmasına rağmen o varlığın her yerinde bu özellik mevcuttur Bir taşın ya da maddenin her noktasında atomlarının olması gibi
    Enfüsün ikinci özelliği ise iç içe perdelerden geçerek tekliğe gitmesidir Yine taş misaline döndüğümüz taktirde çeşitli yapıdaki taşlar enfüsleri açısından (atomlarında) farklıdırlar Ancak atomların enfüsü de vardır ve atomların enfüsü kuant dediğimiz kudret zerrecikleridir İşte, enfüsleri farklı görülen taşlar, madenler, atomlar katında bir enfüs incelenmesine tabi tutulursa birbirinin aynı yapıdadır; yani hepsi de kuantlardan kuruludur Bu garip gibi görünen sonucun nedenleri: Bir varlığın var olması için ilâhi kudretin o varlığa mekânlarda mesafe verme gerçeğinden doğar İşte âfâk, teklikten uzaklaşan bu mesafelerin temsilcisidir Enfüs ise bu mesafelerde var olan teklik sırrının şifreleridir
    Bu ana bilginin ışığında Kur'an'ın ;Enfüs sırrını inceleyeceğiz Bir konuyu ifade için kullanılan tüm sözler gerçeğin âfâkını anlatır Halbuki olayların asıl gerçeği, onun Enfüsünde; yani mânâsındadır İşte Kur'an, tüm olayların mânâsındaki özü ve gerçeği beyan etmektedir Bir misal üzerinde incelersek: insanın nasıl bir varlık olduğunu tarih boyunca binlerce kitap anlatmış durmuştur Bu ifadelerin hepsi de insan gerçeğinin âfâkıdır ve insanı tümüyle çözmekten uzaktır Aksine âfâkın kuralları içinde belki de onu büsbütün gizlemektedir
    Halbuki Kur'an insanı tanımlarken onun çokluk ve teklik âlemi arasındaki intikal sırrını vererek tanımlamaktadır ki; bütün varlıkların ve insanın gerçeği bu noktadan alınarak iç yüzü kavranabilir (Tîn sûresi)
    Yine, ruh konusunda âfâkta, yüzeyde bir çok garip tanımlar, kitaplar, yazılar vardır Kur'an onun sırrını bildirirken: «ALLAH'tan, - ALLAH'a döndü» tanımı içerisinde vermektedir ki; ona ait bütün kavram kargaşaları böylece yok olmakta; ruh kendi bilinmezliği içindeki gerçeğe ulaşmaktadır
    Kur'an'ın evren hakkındaki beyan sırları da aynı Enfüs niteliği içerisindedir Evrendeki tüm varlıkların Rahman sırrı içerisinde hayatlarını sürdürebildikleri bildirilmiştir ki; cazibenin, dolayısıyla gezegen ve atom varlığının temel ilkesi bu âyetin toplu tanımı içerisine girivermektedir
    Konunun başında da değindiğim gibi Enfüs kavramı, olayın tek bir yüzü olmadığı için; yani gerçeğin özünde ta tekliğe kadar giden kat kat incelikler bulunduğu için; Kur'an'da Enfüs sırrının da aynı özellikleri vardır Yani çeşitli âyetler gerçeklerin yüzünü kat kat açarak evren sırlarını çözer Bu incelik nedeniyledir ki; Kur'an âyetlerinin bir âfâk mânası, buna mukabil muhtelif Enfüs mânâları vardır Tıpkı Enfüsün kendi özelliğinden doğan gerçek gibi Dıştan içe doğru yorumları kat kat izleriz Bundan başka Kur'an âyetlerinin yorumunun Fatiha ile yapılması da Enfüs sırrının başka bir ifadesidir Bir Kur'an âyetinde âfâk yorumu ne kadar açık, belli bir emri gösterse de mutlaka bir Enfüs sırrı vardır
    Kur'an âyetlerinin Enfüs kavramları ve anlamları ancak gönül kapısından açılır Bizlere

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Ynt: Kur'an ve Enfüs Hikmetleri

Kerameti kendin menkul efendimiz,uzman olmadığı konularda yine yükseklerde arz-ı endam eylemüş.Yükseklerdeki yerini terk-i diyar üdüp,biz naçiz kullar arasına dönmeti lutfederse kendisine acizane bir çift lafım var.
    madenin âfâkı; onun rengi, sertliği gibi kaba görünümleridir Enfüsü ise onun atom yapılarıdır Bir canlının âfâkı, ona ismini verdiğimiz türü ve cinsine ait genel görünümdür Enfüsü ise genetik şifreleridir
    Boyundan büyük bir laf.
    Taşın kenside kısaca afak+enfüs onu oluşturan atomdur.İç ve dış özelliklerini atomdan alır.Rengi dahil.İşin aslı atomaltı parçacıklarda yatar.Ama sizin zannettiğiniz gibi taşın manevi bir yönü,kendinden gayrı bir ruhu yok.

Yine, ruh konusunda âfâkta, yüzeyde bir çok garip tanımlar, kitaplar, yazılar vardır Kur'an onun sırrını bildirirken: «ALLAH'tan, - ALLAH'a döndü» tanımı içerisinde vermektedir ki; ona ait bütün kavram kargaşaları böylece yok olmakta; ruh kendi bilinmezliği içindeki gerçeğe ulaşmaktadır
    Allaha döndü kelimesinde ne gibi bir ilahi sonuç çıkarıyorsunuz anlamış değilim.Ölümü kabullenemeyen çöl bedevilerinin bir tesellisinden başka ne olabilir ki?

Bir Kur'an âyetinde âfâk yorumu ne kadar açık, belli bir emri gösterse de mutlaka bir Enfüs sırrı vardır
    Kur'an âyetlerinin Enfüs kavramları ve anlamları ancak gönül kapısından açılır Bizlere
    Yani Kuranı tam anladım derken,aslında bizlere kapalı,anlaşılmayan bir yön vardır.
    Bu durumda kuran apaçık bir kitapmıdır?Biz onu okuyup anlayalım diye mi gönderilmiştir.
    Yoksa onda açık olmayan ,zahiri,müteşabih ayetlerde olabilir mi?
    Apaçık bir kitapsa ,müteşabih olması...
    Müteşabih ise,apaçık olması nasıl oluyor.

Bu iki özellik aynı bünyede bir çelişkinin varlığına işaret değil mi??
    Ahhh ahhh.
    Nerden baksam aklım almıyor,nereden tutsam elimde kalıyor.

Yorum

1. arzu endam eylenebilecek konularda illada uzmanlik gerekiyorsa, bize uzmanlik alaninizi belirtiniz, onun disindaki konulara da yorum yapmayiniz!!!

2.misal, afak hakkinda yorum yapmanizi bir yere kadar anlayabiliyorum fakat enfus sizi asar!!!

3. ölüme yönelik korku, ölümün kendisinde degildir malumunuz, ölümün sonrasindadir...bu baglamda "inancsizlik" ölüm korkusuna daha uygun düsmektedir!!!

4. kuran hakkinda yükümlü olduklariniz anladiklariniz, yani anlayacaginiz kadar acik olan hükümlerdir, enfusundan sorumlu degilsiniz, o ancak ruhi bir tekamül yoludur, buda kisinin idraki ile alakali sinirsiz bir meseledir!!!

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

1. arzu endam eylenebilecek konularda illada uzmanlik gerekiyorsa, bize uzmanlik alaninizi belirtiniz, onun disindaki konulara da yorum yapmayiniz!!!
        Konu uzman olup olmamak değil.Doğru söyleyip söylememek.Uzman olmadığı konularda ahkam kesmek.Bu zatı muhterimin yaptığı şey yani.

2.misal, afak hakkinda yorum yapmanizi bir yere kadar anlayabiliyorum fakat enfus sizi asar!!!
        Neden aşar.Gülistan hanım buyurdukları için mi aşar.Enfus hakkında anlaşılır ne sundunuz ki,beni aştığını düşünüyorsun.Enfusun ne olduğu hakkında bir fikrin mi var.Ne olduğunu anladın,kavradın,varlığını ispatladın mı da beni aştığını söylüyorsun.Hayal alemindesin,tiz zamanda uyanmanı umarım.

3. ölüme yönelik korku, ölümün kendisinde degildir malumunuz, ölümün sonrasindadir...bu baglamda "inancsizlik" ölüm korkusuna daha uygun düsmektedir!!!
        Yine yanlışın var.Ölümden korkmanın nedeni ölüm denen şeyin bizahati var olmasındandır.Ölüm olmasaydı,ölüm korkusuda olmazdı.Ölüm korkusu insanların yeniden dirilecekleri yalanı ile törpüleniyor.Hepsi bu.Ölümden o kadar çok korkuyorsunuz ki,Bunu kabullenemiyorsunuz.Buda sizi olmayan ikinci bir yaşam yanılgısına sürüklüyor.İnsanın üstün bir canlı olduğu kibrine düşüp,olmadık yalan ve kandırmacalara kapılıyorsun.

4. kuran hakkinda yükümlü olduklariniz anladiklariniz, yani anlayacaginiz kadar acik olan hükümlerdir, enfusundan sorumlu degilsiniz, o ancak ruhi bir tekamül yoludur, buda kisinin idraki ile alakali sinirsiz bir meseledir!!!
        Şu kısa cümlede dört tane ispatlanmayı bekleyen ön koşul var.

Hangileri olduğunu bildin mi?

Yorum

size göre evrimden bahsetmeyen, evrim demeyen herkes hicbir konuda uzman olamaz zaten, var olan seyler yalnizca sizin kabul ettiginiz seylerdir, yok olanlarda sizin reddettiginiz, buna takinti deniyor sanirim

bakin, maksadiniz gercekten "anlamak" niyetinizde "acaba?" olsaydi, daha detayli yazismak kacinilmaz olurdu!
          siz bir ateistsiniz, inandiginiz mesele manayi reddeder, bunu da yalnizca manayi labaratuvarda inceleyemeyisine baglar, bu kadar basit!
          hayal alemi???
          orasi neresi, yolu, haritasi, kapisi bacasi varmidir? nasil gidiliyor?

ölümün ötesine inanan insanin sizin sandiginiz gibi ölüm korkusunda olmadiginin apacik kaniti nedir biliyormusunuz?
          ölüm ötesine inanan insanin, ölüm ötesinde olacaklarada inanci vardir, ve bunlar kismen cooook korkunc seylerdir!
          bir korkuya teselli olarak daha büyük bir korku secmek abestir!
          asil siz ölüm ötesinde olacak olan seylerden o kadar korkuyorsunuz ki, kacinilmaz olan bir sonu dagilip, cözülüp gitmek olarak algilamayi tercih ediyorsunuz, gördügünüz gibi ölüm korkusu, ölümün ötesi ile alakali bir vaka!

siz simdi insanin üstün olmadiginimi savunuyorsunuz yoksa benmi öyle anladim?

birde, insan hayvandir demek tevazuunuzdanmi kaynaklaniyor bunu anlamadim?

evet, bizler boyut degistirecegiz, bir baska evrene, baska bir sekle uyarlanacagiz, bunu reddedemezsiniz! belki stephen hawkingin acikladigi paralel evrenlerden biridir bu ne dersiniz?

Yorum

size göre evrimden bahsetmeyen, evrim demeyen herkes hicbir konuda uzman olamaz zaten, var olan seyler yalnizca sizin kabul ettiginiz seylerdir, yok olanlarda sizin reddettiginiz, buna takinti deniyor sanirim
            Mesnetsiz iddialarda bulunuyorsunuz.Siz evrimi takıntı haline getirmişsiniz.Polemik yapmak istemediğimden bu kısmı geçeceğim.

siz bir ateistsiniz, inandiginiz mesele manayi reddeder, bunu da yalnizca manayi labaratuvarda inceleyemeyisine baglar, bu kadar basit!
            hayal alemi???
            Mana dediğiniz şeyin ne olduğunu açıklayamıyorsunuz.Varlığını ispatlayamıyorsunuz.Var demekle bir şey var olur mu?
            İspatlayamadığın bir şeye başkası inanmıyor diye üstelik karşındakini eleştirmekte ne oluyor.
            Hayal diye varlığı olmayan ,ispatlanmayan şeye denir.Yani sizin mana dediğiniz şey hayalden başka bir şey değil.
            ölümün ötesine inanan insanin sizin sandiginiz gibi ölüm korkusunda olmadiginin apacik kaniti nedir biliyormusunuz?
            ölüm ötesine inanan insanin, ölüm ötesinde olacaklarada inanci vardir, ve bunlar kismen cooook korkunc seylerdir!
            bir korkuya teselli olarak daha büyük bir korku secmek abestir!
            asil siz ölüm ötesinde olacak olan seylerden o kadar korkuyorsunuz ki, kacinilmaz olan bir sonu dagilip, cözülüp gitmek olarak algilamayi tercih ediyorsunuz, gördügünüz gibi ölüm korkusu, ölümün ötesi ile alakali bir vaka!
            Bu denli saçma bir iddia ancak bir inanandan gelir herhalde.
            Ölümden korktuğunuz için,öteki dünya yalanına sarılmışsınız.Bense ölümü kabullenmişim.Başka bir hayatımın olmadığını biliyorum.Gözleriniz kapadığı anda iş bitecek.Hiçbir şeyin farkında olmayacaksınız.Hayattayken sizi birilerinin uyandıracağını,cennete yada diğer sıcak yere götüreceğini hayal ediyorsunuz ama oda olmayacak.Doğa görevini ifa edecek.Bakteriler hüzrelerinizi parçalayacak,yok olup tekrar doğaya karışacaksınız.Siz bu gerçeği kabul edemiyorsunuz.Ve beni suçluyorsunuz.Gerçeği görün artık.Ben bu konuda dürüstüm.Gerçeği kabullenmişim.Hiçbir beklentim yok.Gerçekler bana yeter.Eğer korkmuş olsaydım,sizin gibi Allaha yaranmaya çalışırdım.Beni cennetine alsın diye.

Yorum

söylediklerim mesnedsiz iddialar degil haci
              aklimizla kalbimiz birlikte yürüdügü icin, kimse hakkinda ne akil disi ne de vicdan disi iddiada bulunmayiz, bulunursak ta özür dileriz, o nedenle gecmemenizi tercih ederdim, buyrun dilediginiz kadar deginebilir, polemik dahi yapabilirsiniz

peki haci, YOK demekle birsey YOK olurmu?
              eger ortada bir kavram varsa, bu kavramin bir varligi mevcuttur, buna hangi grubun hangi anlami yükledigi farketmez! sizin islediginiz fiillerin bir manasi yokmu? manasizcami yaparsiniz herseyi? bir cocugun basini oksadiginiz zaman, bu yalnizca oksamaktir ötesi berisi yoktur diyebilirmisiniz? tasinda, kayaninda, havanin suyun, yerin ve gögün herseyin ama herseyin arasinda bir akim vardir, bir alisveris vardir, manaya sayisiz verziyonda örnek verilebilir, siz inkar ediyorsaniz daha öncede söyledigim gibi bu sizin bakis acinizin gözlerinizle sinirli oldugundandir.
              ayrica hayal, yalnizca varligi isbatlanamayan seye denilemez
              zira "var" ve "yok" kavramlari kisiden kisiye fark ediyor
              benim icin var olan sizin icin yok, sizin icin var olan benim icin yoktur, dolayisi ile ne siz bana "hayalci" diyebilirsiniz ne de ben size! sizin mantiginiza bakarsak, hayalin kendisi isbat edilemez hatta ve hatta bu baglamda "hayal" diye birsey olmamasi gerekiyor...oysa düsüncelere daldiginizda ne hayalleriniz vardir! bir fiili islemeden önce kac kez hayalinizden gecirmissinizdir, fiili islediniz diye hayaliniz hayal olmaktan cikiyormu saniyorsunuz!? tuhafsiniz haci, gercekten sizin nasil yasadiginizi merak ediyorum
              .............................
              GELELIM ISIN EN ÖNEMLI KISMINA
              bu kadar bagnazlik ancak bir ateistten gelir herhalde
              getirdigim kiyasa karsi yaklasiminiz vehhabi alimin "dünya yuvarlak diyen kafirdir" fetvasindaki tutuma benziyor....

siz o ince ve hassas soruyu atlamissiniz
              tekrar sorayim
              INSAN BIR KORKUYA TESELLI OLARAK DAHA BÜYÜK BIR KORKU SECERMI; ICAD EDERMI???

Yorum

aklimizla kalbimiz birlikte yürüdügü icin
                İkisi arasındaki ilişkiyi anlayamadım.Açıklarsanız iyi olur.

eger ortada bir kavram varsa, bu kavramin bir varligi mevcuttur
                Her zaman değil.Ortada ''SÜPERMEN'' diye bir kavram var.Peki süpermen var mı? Yok.Bu sizi yalanlamaya yetiyor değil mi?

buna hangi grubun hangi anlami yükledigi farketmez! sizin islediginiz fiillerin bir manasi yokmu? manasizcami yaparsiniz herseyi? bir cocugun basini oksadiginiz zaman, bu yalnizca oksamaktir ötesi berisi yoktur diyebilirmisiniz? tasinda, kayaninda, havanin suyun, yerin ve gögün herseyin ama herseyin arasinda bir akim vardir, bir alisveris vardir, manaya sayisiz verziyonda örnek verilebilir, siz inkar ediyorsaniz daha öncede söyledigim gibi bu sizin bakis acinizin gözlerinizle sinirli oldugundandir.
                ayrica hayal, yalnizca varligi isbatlanamayan seye denilemez
                zira "var" ve "yok" kavramlari kisiden kisiye fark ediyor
                Kafanız epeyce karışık.Masa üstünde duran bardağın dolu mu yada boşmu olduğu kişiden kişiye değişen bir durum değildir.Varlığı ispat edilen vardır.Ve bu kişiden kişiye değişen bir şey değildir.Varlığı ispat edilemeyen şeyde yoktur.Buda kişiden kişiye değişmez.Olmayan bir şeye ''Vardır'' diyen insana bir şey denemez.Ama bu iddia sahibinin iddiasını ispatlaması beklenir.

(smile'ı özellikle koydum.Bu konuda bir kaç defa uyarıldım.Nedenini anlayamadım.Madem bu meretleri koydunuz neden yasaklıyorsunuz?

Yorum

bu yasa gelmissiniz yasadiklariniz size bu kalp ve beyin iliskisini kurmayi ögretememisse, benmi size bunu ögretecegim?

süpermende bir hayal ürünüdür, demekki bu hayali kuranda bir süpermen olusturmus, yani süpermen o kisinin hayalinde canlandirdigi yerde, bir filmde var!

ha evet dogru, mesele yalnizca masada duran bir bardak su veya bir tabak yemek meselesidir!!! ne kadar kurnazsiniz böyle
                  biz manadan bahsetmistik, siz yine isi maddeye götürdünüz, tabi ki daha kolay, dokundum, kokladim, gördüm bitti

size yukarida mevzuya iliskin sorularda sormustum
                  bir cocugun basini oksamak gibi mesela
                  bir bekleyis icerisinde iken saat ölceginde bes dakikalik zamanin size saat belki daha fazla gelmesi gibi

ve yine soruyu atlamissiniz
                  INSAN BIR KORKUYA TESELLI OLARAK DAHA BÜYÜK BIR KORKU SECERMI; ICAD EDERMI???

her ifadeyi kullanabilirsiniz (smile) fakat sagdan ikinci, helede bir bayanla muhatap iken, yakisiyormu?

Yorum

YUKARI ÇIK
                  Çalışıyor...
                  X