Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Peygamber okur yazar mıdır?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Peygamber okur yazar mıdır?

Ankebut 48.
    A. Gölpınarlı
    ''Ve sen, bundan önce hiçbir kitap okumazdın ve sağ elinle de bir şey yazmamıştın, öyle olsaydı, bâtıl şeylere kapılanlar mutlaka şüpheye düşerlerdi.''

Kuranın ilk ayeti ise ''Oku'' dur.

Bu çelişki değil mi?

Nasıl açıklarsınız bu çelişkiyi.

Ynt: Peygamber okur yazar mıdır?

Yorum

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'in " Oku " diye başlayan ilk ayeti, Peygamberimiz'e (S.A.A.) " yazılmış bir metni " okumasını deyil, eşya'yı, insan'ı, kainatı okumasını istiyor. Hacı kardeş Kuran-ı Kerim tefsirlerinde detaylı yorumlara bakabilirsiniz. Çok derin ve muhteşem bir konudur bu. Çünkü Rabbimiz'in (C.C.) son ümmete verdiği ilk mesaj ve ilk emirdir. VESSELAMIALEYKÜM.

Yorum

Yüce kitabımız Kuran-ı Kerim'in " Oku " diye başlayan ilk ayeti, Peygamberimiz'e (S.A.A.) " yazılmış bir metni " okumasını deyil, eşya'yı, insan'ı, kainatı okumasını istiyor.
          Hadislerde Gabriel'(Cebrail) gelip peygamberi kucaklayıp sıktığı,tekrar tekrar ''OKU'' emrini tekrarladığı rivayet ediliyor.Hatırınız için Mevdudi'nin tefsirine baktım .Aynen şöyle diyor.

Rahman Rahim olan Allah’ın adıyla

1- Oku(1) Rabb'inin ismiyle(2) ki sizi O yarattı.
          AÇIKLAMA

1. Girişte de açıklandığı gibi, Melek "oku" dediğinde Rasulullah "Ben okuma bilmem" şeklinde cevap vermişti. Bundan anlaşılıyor ki, Melek vahyi yazılı olarak getirmiş ve Rasulullah'ın bunu okumasını söylemişti. Çünkü eğer meleğin maksadı kendi söylediğini Rasulullah'ın sadece tekrar etmesini istemek olsaydı, Rasulullah "Ben okuma bilmem" demezdi.
          Başka tefsirlerde verebilirim ama sonuç değişmeyecek.

Evet gülücük veren arkadaşlar varmı fikri olan.

Yorum

[quote author=hacı link=topic=12779.msg77609#msg77609 date=1270280152]
            Y

1. Girişte de açıklandığı gibi, Melek "oku" dediğinde Rasulullah "Ben okuma bilmem" şeklinde cevap vermişti. Bundan anlaşılıyor ki, Melek vahyi yazılı olarak getirmiş ve Rasulullah'ın bunu okumasını söylemişti. Çünkü eğer meleğin maksadı kendi söylediğini Rasulullah'ın sadece tekrar etmesini istemek olsaydı, Rasulullah "Ben okuma bilmem" demezdi.
            Eyer melek vahyi yazılı olarak getirmiş olsaydı,kitap'taki ayetlerin devamınında yazılı olarak gelmiş olması gerekmezmiydi?.

vahiy katiplerine gerek kalırmıydı?nasılsa ayetler cebrail tarafından yazılı olarak ulaştırılıyor.
            Burada oku'mak; söylemek tekrar etmek gibi anlamları ihtiva ediyor.
            mesela"oku(söyle)yaradan rabbin adıyla oku(söyle)gibi

Fakat meseleye sizin gibi düz mantıkla bakıldığında sanki bir çelişki varmış gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Ama tabiki siz bunun hikmetini idrak edemezsiniz o başka.

Yorum

Anlaşılan Şia mevcut hadislerin hilafına peygamberin okur-yazar olmadığını savunuyor.Ama kaynak ne?
              Mevcut hadislerin tenkidini nasıl yapıyorsunuz?Kafadan o hadisçiyi biz kabul etmiyoruz türünden bir savunma değilde ,delilleriyle bir hadisin usulen nasıl tenkit edilmesi gerekirse o şekilde bir tenkidiniz var mı?

Elmalılı'ya baktım ayet için aynen şöyle demiş.

Rabbinin adıyla oku!. Yani onun yüce adıyla, "Allah" yüce ismi ile başlayarak oku. Okumaya başla. Yukarıda geçtiği üzere bu emir inerken, başlangıçta Hira mağarasında Hz. Muhammed'in zatına melek gelip canına tak diyen şiddetli bir sıkıştırma ile yalnız "oku" demiş. O zamana kadar Hz. Muhammed okumak bilmediği için "ben okumuş değilim" yani okumak bilmem ki ne okuyayım? demişti. Bunun üzerine yine şiddetli bir sıkıştırma ile "oku" demiş. O da yine "ben okumuş değilim" demişti. Demek ki o ilk iki "oku" emri henüz Kur'ân değil, okuma denilen işe başlamak için heceletme cinsinden hazırlayıcı bir emir teklif idi. Kur'ân, üçüncü defaki sıkıştırmadan sonra olaniş bu "Rabb'inin adıyla oku!" emri ile başlamıştı. Şu halde bu emir, ilk inmesinde hem yaratıcı bir mahiyette Hazreti Peygamber'i okumazken okur yapmış, hem öğretici bir şekilde nazmı ile okunanı belirtmeye başlamış, hem mânâsı ile ilk vazifenin böyle yaratan, terbiye

eden Allah'ı tanıtmak ve onun ismiyle okumaya başlamak olduğunu yükümlü tutmak şeklinde anlatmıştır. Bu başlangıçta şöyle demek olur: Gerçi sen bu zamana kadar okumadın. "Sen Kur'ân'dan önce bir kitap okumuyordun." (Ankebut 29/48) kitabın niteliğini, imanın esasının neden oluştuğunu bilmezdin... "Sen önceleri kitap nedir iman nedir bilmezdin." (Şurâ, 42/52) Fakat işte yaratm a k denilen işin sahibi olup kâinatı yaratan ve seni yaratıp yetiştiren, sana ve her işine sahip olan Rabb'in seni kudretiyle şu anda bir okur yaptı, okunacak bir Kur'ân, bir kitap indirmeğe başladı. Böyle öğretildiği gibi o Rabbi'nin ismiyle başlayarak oku!
              Diğer yandan aynı surenin 4.ayetide Kalemden bahsediyor.Yani 1.sure ile 4.sure birbiriyle irtibatlı.Birinci sure oku derken devamında 4.sure kalemle yazmaktan,öğretmekten bahsederek 1.sureyi tamamlıyor.
              Hal böyle olunca da sizin savunmanız bence zayıf kalıyor.

Bunu şia açısından derli toplu anlatabilecek biri var mı?

Yorum

"Anlaşılan Şia mevcut hadislerin hilafına peygamberin okur-yazar olmadığını savunuyor.Ama kaynak ne?
                Mevcut hadislerin tenkidini nasıl yapıyorsunuz?Kafadan o hadisçiyi biz kabul etmiyoruz türünden bir savunma değilde ,delilleriyle bir hadisin usulen nasıl tenkit edilmesi gerekirse o şekilde bir tenkidiniz var mı?"

sorunuzun cevabını şu linkten bulabilirsiniz:
                http://www.velayet.com/index.php?topic=6066.0
                عاشق اگر رنگی از معشوق نگیرد در عشق خودش صادق نیست

Yorum

[quote author=hacı link=topic=12779.msg77592#msg77592 date=1270238844]
                  Ankebut 48.
                  A. Gölpınarlı
                  ''Ve sen, bundan önce hiçbir kitap okumazdın ve sağ elinle de bir şey yazmamıştın, öyle olsaydı, bâtıl şeylere kapılanlar mutlaka şüpheye düşerlerdi.''
                  Kuranın ilk ayeti ise ''Oku'' dur.
                  Bu çelişki değil mi?
                  Nasıl açıklarsınız bu çelişkiyi.
                  [/quote]

Hz. Peygamber (s.a.a), hiçbir mektebe giderek üstattan ders almamış ve yazma okuma öğrenmemişti ama bisetten sonra yani vahiy nazil olduktan sonra artık her şeyi biliyordu ama sizin gibi insanların yersiz eleştirisine uğramaması için yazmaz ve okumazdı, birilerine yazdırır okuturdu. Bu ayetler arasında hiçbir çelişki yoktur. Bisetten önce okur yazarının olmaması ama bisetten sonra okur yazarının olması başlı başına bir mucizedir. Kimse, bisetten sonra da okuma yazması yoktu diyemez. Vahiyler, kesinlikle bir kağıt üzerinde yazılı olarak gelmemiştir ama Peygamber'in göreceği bir şekilde nur halinde ona gösterilmiştir.
                  عاشق اگر رنگی از معشوق نگیرد در عشق خودش صادق نیست

Yorum

Hz. Peygamber (s.a.a), hiçbir mektebe giderek üstattan ders almamış ve yazma okuma öğrenmemişti ama bisetten sonra yani vahiy nazil olduktan sonra artık her şeyi biliyordu ama sizin gibi insanların yersiz eleştirisine uğramaması için yazmaz ve okumazdı, birilerine yazdırır okuturdu. Bu ayetler arasında hiçbir çelişki yoktur. Bisetten önce okur yazarının olmaması ama bisetten sonra okur yazarının olması başlı başına bir mucizedir. Kimse, bisetten sonra da okuma yazması yoktu diyemez. Vahiyler, kesinlikle bir kağıt üzerinde yazılı olarak gelmemiştir ama Peygamber'in göreceği bir şekilde nur halinde ona gösterilmiştir.
                    Yani diyorsunuz ki,Peygamber okur yazar değildi ama,''OKU'' ayetinden sonra Mucizevi bir şekilde öğrendi.Allahın ortaya koyduğu bir mucize kabilenden bir şey.Ayetten önce okuma bilmiyor-ayetten sonra ise artık biliyor.
                    Doğru anlamış mıyım?

Yorum

Sayın ateist, İslam gerçek anlamda ne müslümanların cahilleri tarafından ne de kafirler tarafından tam olarak anlaşılamamıştır.

İslamdan, müslümanların cahilleri ile, islam düşmanlarının anladığı şey belki aynıdır. Ancak cahil müslüman kabul eder kafir ise kabul etmez.

Mesajlarınızdan da anlaşılan sizinde islamdan anladığınız, islamı anlamayan müslümanların algısı kadardır.

Eğer aklı başında, gerçekten anlamayı hedeflemiş birisi olsaydınız küfür ve inkarınızı cahil müslümanlara karşı değil, müslüman bilginlere karşı önü sürerdiniz ve gerekli cevapları alırdınız. O zaman ya aklınıza yatsa bile inatla kafir olurdunuz, yada akıl mantık ve fıtratınız gereği müslüman olurdunuz.

Ne olduğunuz ne iş yaptığınız konusunda bilgi verirseniz insanlarda size ona göre hitap eder belki daha sağlıklı paylaşımlar mümkün olur.

Şunu söylemeliyim ki, islam adına sizin hayal ettiğiniz şeyler islam değildir. çok sığ, dar, güdük şekilde olaylara bakıyorsunuz.

İslam sadece Kuran değil, Kuran etrafında gelişen peygamber ve imamların hadisleri, bunları izah eden tefsirler, bu tefsirleri şerh eden salih alimler, salih alimleri halkın anlayacağı şekilde izaha dönüştüren islam bilginleri dünyaya muazzam bir islam kültür literatürü sunmuşlardır. bir meseleyi bir köşesinden tutup başka boyutlarını gözardı ederek ve de kabul etmeyerek davranmak en azından bilim bilim dediğin şeye uygun değildir.

Peygamberin mucizelerini kabul etmeyen elbette onu okuma yazma konusundaki mucizesini de kabul etmeyecektir. Kabul etmediğin bir peygamberin okur yazar olup olmamasından sana ne.

Bu şekilde davranarak cahilde olsa samimiyetle inanmış insanları islamdan uzaklaştıracağını sanıyorsan aldanıyorsun.

İstersen olaylara bilimsel anlamda bak. Toplum bilime sosyolojiye bir göz at bakalım. Totemik inanç bile olsa inançlar binler yıl sürerken insanlar tarafından paylaşılıp korunurken, inançsızlık ne kadar geçir olmuştur insanlar arasında.

Dinsizliğin devleti sovyet devrimi bile bir yüzyılı tamamlayamadı be. 1917-1989 bitti gitti. Siz de bu devrimin başı kesilmiş yılanının can çekişen kuruğunun ucunda ölümü bekleyen bir hücresiniz o kadar. Kendinizi ne zannediyorsunuz.

Bilim bilim bilim, hangi icadın sahibisiniz. Hangi tekniği halkın hizmetine sunmuşsunuz. Başkalarının geliştirdiği bilimden sana ne, sen ne üretmişsin.

Bak senin bilimin dünyası İslam Şeriatini uygulayan İran İslam Cumhuriyeti bilim adamlarının 38 tanesini dünya bilim adamı olarak kabulllenmek zorunda kalmış. Şimdi sen mi bilim adamısın onlar mı?

38 İranlı bilim adamı en iyi bilim insanları listesine girdi
                      07 Nisan 2010, 14:29
                      İran İslam Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın Araştırma ve Teknoloji Koordinasyon ve Kalkınma Merkezi Başkanı Dr. Perviz Evliya, Thomson Reuters ISI tarafından yayınlanan en son verilere işaret ederek 38 İranlı bilim insanının dünyanın en iyi bilim insanları listesinde yer aldığını belirtti.

Evliya “açıklanan liste, bilim insanının dünyadaki derecesi, üniversite adı, bilim dalı ve çalışma yerini göz önüne almıştır” dedi.

İranlı öğretim görevlisi Yılın Bilim Adamı seçildi
                      06 Nisan 2010, 13:36
                      İran’ın Babul kentindeki Sanayi Üniversitesinde öğretim üyesi olarak bulunan Domiri Genci, 2010 yılının Üstün Bilim Adamı seçildi.

Doğum yeri Babul olan ve halen de bu kentteki Nuşirvani Sanayi Üniversitesinde öğretim üyesi olarak bulunan 1965 doğumlu Davud Domiri Genci, en son Thomson Reuters tarafından yayınlanan istatistikte 2010 yılının bilim adamı olarak tanıtıldı.

Domiri Genci Şubat 2008 yılında başarılı bir araştırmacı olarak tanınmış ve aynı yıl ABD ve Avrupa’nın Fizik, Mekanik ve Elektirik Cemiyetine üye oldu.

Domiri Genci konuyla ilgili yaptığı açıklamada Thomson Reutres (ISI) tarafından ve Mart 2010 yılına kadar diye yayınlanan en son istatistikte İranlı 38 bilim adamının adları, çeşitli bilim dallarında olmak üzere dünyanın “üstün bilim adamları listesinde yer aldı dedi.

Kendisinin Mühendislik dalında 2 bin 977 puanla bu yılın üstün bilim adamı olarak tanındığını da hatırlatan Domiri Genci ayrıca, 2008 ve 2009 yıllarında da ISI tarafından belirlenen Yılın Bilim Adamları listesinde yer aldığını da hatırlattı.

Şehit Behişti Üniversitesi Rektörü Dr. Ahmed Şabani ve üniversitesinin teknoloji ve araştırma yardımcısı Dr. Peyman Salihi’nin adı dünyanın en iyi bilim insanları listesinde yer almaktadır

Bilim adamısın güya hacı efendi, sende yılın bilim adamı seçildin mi bari, alkışlasaydık ha ne dersin?

Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
                      Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

tebrik ediyorum ufukalp kardesim

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

sayın hacı size konuyla paralel olarak samimiyetle cevap vereceğinize inanarak bir soru sormak istiyorum:
                          şimdi sevgili peygamberimiz s.a.a. okumayı allahın oku demesi ile gerçekleştirmesi size inanılmaz masal geliyor ya peki sayın hacı bunu sorgularken herşeyi sorgulayan siz acaba bir bebeğin anne rahmine düşmesi ile annenin göğsünün bebeğin bütün ihtiyacını karşılayacak ve bilimin nasıl olduğunu muhtevasını çözemediği anne sütüyle dolmasını vee bebeğin dünyaya geldikten hemen sonra anne sütünü emmesinni ve adeta programlanmış gibi annenin süt dolu göğsünü hiçbir egzersiz vs. yapmadan alıp emmesini ve kuranı kerimdede belirtilddiği üzre tam 2 sene bu sütün bebeğin bütün ihtiyaçlarını karşılamasını sorguladınızmı?bakın ben 1400 yıllık bir olay değil bir günde milyarlarca kez gerçekleşen sizinde gözlerinizle gördüğünüz ve hatta yaşadığınız bir olayı sunarak sorguya varığp varmadığınızı ve aklınızın ve hatta kalbinizin buna ne cevap verdiğini merak ediyorum.yanlış anlamayın daha öncede dediğim gibi burda asla sizin imana gelmenizi beklemiyorum zira hep dedim allahın bunca mucizesine karşın hidayete ermemişseniz ben nedesem ermezsiiniz sadece ben kalp derken bunu kast etmedim biliniz diye belirtmek istedim
                          "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

gülistan ablacığım hacının cevap zannettiği yazısına cevap vermeden duramayacağım kusura bakma
                            sayın hacı ben size açıkaçık bir soru sormuşum siz tek kelime bile cevap vermeyerek başka konulara akarak cevaptan kaçınmışsınız
                            kendiniz diyorsunuz ki bebek bunu yapmazsa yaşayamaz e tamam evrim diyorsunuz bende diyorumki açıkça diyorsunuz bu olmazsa bebek yaşayamaz peki bunu bebek nasıl yapıyor evrim sürecinde bunu öğrenene kadar yapamayan kuşakların ölmesi gerekmezmi e diğer asıl soru olan annenin göğsünün sütle dolmasına ne diyorsunuz budamı evrimle olmuş insan bakmışki böyle olmaz doğan çocuk neyle beslenecek en iyisi göğsüm sütle dolsun onu emmeyi nede olsa ölen dirilen öğrenir mi demiş yada sizin tanrınız maddemi demiş
                            bensorguluyorum ve ilahi kudretin mucizelerini gördükçede kalbim huzur ve şükürle doluyor
                            asıl siz gerçekten bunu sorgulayın bakın hiçbir cevap verememişsiniz sadece yok öyle yok böyle ben size sorgunuzu sormuşum siz kıvırıp yine sadece benim inancıma saldırmayı çıkış sanmışsınız
                            "eğer sıffinde engellenebilseydi cansız kuranın mızraklanışı o zaman kerbelada mızraklanmazdı canlı kuranın başı"

Yorum

Geçenlerde duydum ki evrimciler şöyle bir iddia atmışlar : insan maymun olarak geldi merkep olarak gelişimini tamamlayacakmışşş...

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X