Bismillahirrahmanirrahim
Önce tanımak gerek.
Tanıyalım ki; hak sahibine hakkını verebilelim…
Tanıyalım ki; hak olana daha fazla zulüm etmeyelim…
Tanıyalım ki; hak sahibine gereken değeri ve saygıyı gösterebilelim…
Gelin biz Ehl-i Beyt’i Kuran ışığında tanıyalım.Ahzap suresi 33.ayetinde şöyle buyuruyor:” Ey Ehl-i Beyt, gerçekten Allah, sizden kiri (günah ve çirkinliği) gidermek ve sizi tertemiz kılmak ister.” Yani Ehl-i Beyt bütün kötülüklerden arınmıştır,hata yapmazlar,günah işlemezler.Günah nehrinden bir damla su üzerlerine sıçramamıştır. Bunu sadece Şii kaynakları değil Ehl-i Sünnet kaynakları / alimleri de teyit etmektedir. Bu ayet İmam Ali,Hz.Fatma,İmam Hasan ve İmam Hüseyin (a.s.) hakkında inmiştir. Bu konuda bir çok rivayet vardır.Mesela Hakim Haskani Enes b. Malik’ten şöyle rivayet eder: “Ehl-i Beyt’ten maksat Ali,Fatma,Hasan ve Hüseyin’dir.” Yine Ebu Seyid Gıdri, Şevahid Tenzil cilt-2 sayfa-11 de aynı konuyu naklediyor. Darul Mansur kitabında bizzat Resulullah(s.a.a.): “Allah’ım bunlar benim Ehli Beyt’imdir.Ben onları seviyorum sen de onları sev.Allah’ım onları seveni sev,onlara düşman olana düşman ol” diye buyuruyor.
Sadece Ahzap-33.ayeti değil Ehli Beyt’i anlatan ayetler.Şura-23.ayette şöyle buyuruluyor: "De ki: Ben buna (tebliğime) karşılık yakınlarıma sevgiden başka sizden bir ücret istemiyorum." Ayette geçen “yakınlar” bizzat Ehli Beyt’tir. İmam Ali’nin İmam Hasan’ın bu ayet hakkında buyurdukları bunun en büyük delilleridir. Mecma-uz Zevaid, c.9, s.146; Tarih-i İsbehan, c.2, s.165; Kenz-ul Ummal, c.2, s.290/4030, bunu İbn-i Merdeveyh ve İbn-i Asakir'den tahriç etmiştir; Savaik-ul Muhrika, s.770; Şevahid-ut Tenzil, c.2, s.105 /838, Mecma-ul Beyan c.9, s.43. adlı kaynaklarda şu rivayet nakledilir: “Zâdan İmam Ali aleyhisselam'dan şöyle rivayet ediyor: "Hâ Mîm (Resulullah'ın) Ehlibeyt'i olan bizim hakkımızda ayet vardır; bizim sevgimizi ancak mümin korur." Sonra şu ayeti okudu: "De ki: Ben buna (tebliğime) karşılık yakınlarıma sevgiden başka sizden bir ücret istemiyorum." Yine İmam Hasan babası İmam Ali şehid edilince okuduğu hutbenin bir bölümünde bu ayete dikkat çekmiş ve şunları söylemiştir: “Hz. Ali aleyhisselam şehid edilince Hasan b. Ali halka okuyduğu bir hutbesinde Allah'a hamd ve sena ettikten sonra şöyle buyurdu: "Ben, Allah'ın, sevgilerini her Müslüman'a farz kıldığı Ehlibeyt'tenim. Allah Teala buyuruyor ki: "De ki: Ben buna (tebliğime) karşılık yakınlarıma sevgiden başka sizden bir ücret istemiyorum. Kim bir iyilik kazanırsa, onun iyiliğini artırırız." Ayetteki "iyilik"ten maksat, biz Ehlibeyt'in sevgisidir." (el-Müstedrek-u ala's Sahihayn, c.3, s.172; Mecma-uz Zevaid, c.9, s.146, Savaik-ul Muhrika, s.170; el-Fusul-ul Muhimme -İbn-i Sabbağ-ı Malikî- s.166; Zehair-ul Ukba, s.138; Şerh-u İbn-i Ebi'l Hadid, c.16, s.30.)
Bu ayetler dışında da bir çok ayet vardır ki onlarda Ehli Beyt hakkında inmiştir. Meryem-96, Kısas-84, Rad-28,Al-i İmran-61, Ahzap-56, İnsan-5/22 gibi. Bu ayetleri okuyan,tefsirlerine bakan,bu ayetlerin Ehli Beyt’in büyüklüğü müthiş bir şekilde ortaya koyduklarına şahit olacaklardır.
Ehli Beyt(a.s.) hakkındaki faziletler yazılmak istendiğinde buna mürekkepler yetmez,sözcükler eksik kalır.Ben bu kısa yazımda Ehli Beyt hakkında inen ayetlerden özet olarak bahsettim.
Bu yazımızı okuyan bütün kardeşlerimi sevgi ve saygı ile anıyorum.
Allah’ım bizi Ehli Beyt’i(a.s.) gerçek sevenlerden karar kıl."
Settar ELMAS
Yalova Muhammediye Camii İmamı
Yalova Muhammediye Camii İmamı
Yorum