Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

RAMAZAN AYI \ Ali ÇALAR

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    RAMAZAN AYI \ Ali ÇALAR

    Bismillahirrahmanirrahim

    Değişik yıllar vardır. Şemsi yıl, baharla başlar. Kameri yıl, Muharrem ayı ile başlar. Miladi yıl, Hz. İsa’nın veladetinde ve kış ortasında başlar. Humus yılının başlangıcını ise insan kendisi belirler. Rivayetlerde, Ramazan ayı yılın başlangıcı olarak zikredilmiştir. Burada belki de, terbiyet yılının başlangıcı kastedilmiştir. Kendini yetiştirme, terbiyet etme ve geliştirme yılı. Baharda tabiat canlanır. Humus yılında, humus verildiği için, mal temiz olur. Ramazan ayında ise ruh temizlenir. Ramazan ayı, kendini yetiştirme üniversitesinin açıldığı aydır. Bu üniversitenin öğrencileri her kestir. Kendi başarılarına göre ilerlerler.

    Ramazan ayında ilahi sofra açılır. Bu ilahi sofraya tüm insanlar davetlidir. İnsanlar Allah’ın ziyafet sofrasına davetlidirler.

    Rasulullah (s.a.a) buyurdu: ‘Bu ayda Allah’ın öğle bir sofrası vardır ki, hiçbir göz görmemiştir. Hiçbir kulak işitmemiştir. Hiçbir kalp, nasıl olduğunu tasavvur edememiştir. Bu sofraya sadece oruç tutanlar otururlar.’
    Bazen sofra açılır, ihsan verilir. Ama ya yemek azdır, ya da vakit azdır. Böyle zamanlarda rahat faydalanmak mümkün olmaz. Ama bir sofrada vardır ki, nimet boldur. Zaman boldur. Ramazan sofrasında zaman bir aydır. Sofradaki nimetler boldur. Bu fırsat değerlendirilmelidir.

    Ramazan ayı fırsatlar ayıdır. Allah ile barışma fırsatı. Kullar ile, mumin kardeşler ile barışma, helallık alma fırsatı. Günahlardan arınma fırsatı. Kötü sıfatlardan, kötü huylardan arınma fırsatı. Düzenli bir şahsiyet olma fırsatı. Çünkü Ramazan ayı belli sahur, iftar ve namaz vakitleriyle insanı düzene sokar. Takva ve iradeyi güçlendirme fırsatı.

    Ramazan ayında, kendi helalinden Allah rızası için uzaklaşan bir şahıs, Ramazan dışında haramdan da uzak durabilir.

    Ramazan ayında, iftara doğru susuzluğun galip geldiği anda bile, helal sudan Allah için uzak duran bir insan, Ramazan dışında da içkiden uzak durabilir.

    Ramazan ayında diline sahip olan, insanların kalbini kırmayan şahıs, Ramazan dışında da bunu başarablir.
    Rasulullah (s.a.a) buyurdu: ‘Oruçlu birisine küfür edilir ve o da karşılığında, ‘Ben oruçluyum, selam sana olsun’ derse, nur ve rahmetten oluşan bir engel onu ateşten korur. Çünkü o, oruçluyken iradesine sahip olmuştur.’

    Ramazan ayı güzel huylu olma ayıdır. Allah’ın rahmetine ulaşma ayıdır.

    Rasulullah (s.a.a) buyurdu: ‘Kullar, Ramazan ayında olanları bilseydiler, bir yıl olmasını arzu ederlerdi.’
    Bazı büyükler, Allah onlara bir Ramazanı daha nasip ettiği için, Ramazan ayının ilk gecesinde, iki rekat şükür namazı klıyorlar. Aya sadece girmenin bile sevabı vardır.

    Bütün semavi kitaplar bu ayda nazil olmuştur.

    Rasulullah’tan (s.a.a) nakledilmiştir: ‘Birinci gecede İbrahim’e (a.s) Suhuf nazil olmuştur. Ramazanın altısında Tevrat, Hz. Musa’ya (a.s) nazil olmuştur. On üç Ramazanda, İncil, Hz. İsa’ya (a.s) nazil olmuştur. On sekiz Ramazanda Zebur, Hz. Davud’a (a.s) nazil olmuştur. Yirmi üç Ramazanda ise Kuran nazil olmuştur.’
    Bu ayda Şeytan bağlanır. Mümin kullara vesvese edemez. İki karşı koyucu güçten dolayı. Birincisi: Allah’ın görevlendirmiş olduğu, sayısını ise sadece kendisinin bildiği melekler, kullarına dua ederler.

    İkincisi: Bu ayda kulun yaptığı şeyler ya müstehaptır ya vacip. Uykusu sevaptır. Nefesi tesbihtir. Cami, Namaz, Kuran tilaveti ve zikir. Şeytan bu engelleri aşamıyor.

    Şeytan kula doğru basamak basamak ilerler. Önce müstehapları ve mekruhları önemsiz gösterir. Vaciplere karşı kulu zayıflatır. Haramlardan nefreti kaldırır. Allah zikrinden mahrum kalmış olan bir kalp, Ramazan ayında Şeytan için rahat bir hedeftir. Işığın fazla olduğu yerlerde hırsızlık az olur. Işığın az olduğu yerlerde ise hırsızlık bol olur. Işığı az olan kalpte Şeytan’ın vesvesesi bol olur. Kuran okunmayan ve ibadet edilmeyen evler böyledir.

    Rasulullah (s.a.a) Ramazan ayının değeri hakkında buyurdu: ‘Benim ümmetime Ramazan ayında beş şey hediye edilmiştir ki diğer ümmetlere verilmemişti. Birincisi: Ramazan ayının ilk gecesinde Allah kullarına nazar eder. Allah’ın nazar ettiği kimse azap olunmaz. İkincisi: Melekler onlar için gece ve gündüz istiğfar ederler. Üçüncüsü: Cennet’ine kendisini, kulları için hazırlamasını emreder. Dördüncüsü: Ramazanın son gecesi olunca tümünün günahlarını affeder. Beşincisi: Ağızlarının kokuları, Allah’ın en sevdiği kokudur.
    Orucun şartları hakkında ise buyurdu: ‘Her kim Ramazan ayında bu sıfatlara sahip olursa, Allah günahlarını affeder. Dinini korursa. Nefsine hakim olursa. Akraba ziyaretini yaparsa. Komşularına eziyet etmezse. Mümin kardeşlerinin hakkına dikkat ederse ve dilini korursa.

    Sahur ve iftara Kadir suresi ile başlayanlara, sahur ve iftar arasında şehit sevabı verilir.

    İftar saatinde verilen sadaka, ateşten koruyucu kalkandır.

    Oruç ve ibadetlerimizin kabulü ümidiyle.
    Hayırlı cumalar. Hayırlı Ramazanlar.
YUKARI ÇIK
Çalışıyor...
X