Bismillahirrahmanirrahim
6. BÖLÜM
Hz. İmam Humeyni (r.a.) ve Şia ulemasının Ayetullah Uzma Seyyid Hamenei’nin mutlak rehberliği hakkındaki sözleri:
Ayetullah Uzma Hamenei’nin 'İslam İnkılabı Rehberliği'ne seçilmesinden ve ilan edilmesinden sonra yapılan açıklamalardan anlaşıldığı kadarıyla İmam Humeyni (r.a.) de onun ihlas ve yeteneklerini dikkate alarak rehberlik makamına en uygun kişi olduğunu dafalarca açıkca ve dolaylı olarak beyan etmişti.
1- Bu konuda İmam’ın oğlu merhum Seyyid Ahmed Humeyni şöyle nakleder: ”Ayetullah Hamenei, Kuzey Kore’ye gittiğinde, İmam bu seferle ilgili haberleri televizyondan takip ederdi. Kore’deki görüşmeler, halkın karşılaması ve yaptığı konuşmalarla ilgili görüntüler çok ilginçti. İmam seyrederken şöyle dedi: “El-hak ki, hakikaten onda rehberlik liyakati var.”
2- Ayetullah Haşimi Rafsancani: “Üç organ (yasama, yürütme ve yargı) başkanları, başbakan (Mir Hüseyin Musevi) ve Hacı Ahmed Humeyni ile birlikte İmam’ın huzurundaydık, İmam’dan sonra rehberin kim olacağı konusu açıldı ve İmam’a dedik ki, böyle bir durum (Ayetullah Uzma Munteziri’nin azledilmesi) ortaya çıkarsa anayasa gereği sıkıntıyla karşılaşacağız. Çünkü rehberlik boşluğu plobleminin baş göstermesi mümkündür. İmam dedi ki: “Rehberlik boşluğu öne çıkmaz, sizin adamınız var.” “Kimdir o?” dediğimde, İmam, Ayetullah Hamenei’ye dönerek: “İşte bu ağa-yı Hamenei” dedi.
3- Ayetullah Hairi: ”Seçimin yapıldığı akşam Khubregan Meclisi üyelerinden bir grup Hacı Ahmed Humeyni’ye başsağlığı dilemek, taziyelerimizi bildirmek için Cemaran’a gittik. Üyelerden biri Khubregan’ın, Cumhurbaşkanı Ayetullah Hamenei’yi rehber olarak seçtiğini söyleyince Hacı Ahmed Ağa şöyle dedi: “İmam’ın kalbine serin su serptiniz, İmam’ın gönlünü sevindirdiniz, Ayetullah Hamenei’nin rehberliği, İmam’ın görüşü doğrultusundadır.”
4- Dr. Zehra Mustefevi (İmam’ın kızı): “Ayetullah Uzma Muntaziri’nin 'rehberlik vekaletliği'nden azledilmesinden çok önceleri İmam’dan kendisinden sonraki rehberlik hakkında sordum, Ayetullah Hamenei’nin adını getirdi. ”Merceiyet ve A’lemiyet rehberlikte şart değil midir?” diye sorduğumda bunu reddetti. Ayetullah Hamenei’nin ilmi derecesini sordum şöyle buyurdu: “O Veliyy-i Fakih olmak için gerekli içtihada sahiptir.”
İlginçtir ki, Khubregan Meclisi görüşmelerinde Ayetullah Hamenei’nin aday gösterilmesi ve oylama yapılması öncesinde İmam’ın onun hakkındaki görüş ve teyidleri asla gündeme getirilmemiş ve üyelerin kendi özgür iradelerine göre karar vermelerine gölge düşürülmemiştir.
Ayetullah Hamenei’nin Rehberliğe seçilmesi hakkında bazı şahsiyetlerin ifadeleri:
1- Ayetullah el- Uzma Eraki (r.a), Ayetullah Hamenei’ye gönderdiği tebrik mesajında şu ifadeleri kullanıyordu: “Layık olduğunuz İran İslam Cumhuriyeti’nin rehberlik makamına seçilmeniz, kahraman İran milletinin cesaret ve ümidinin artmasına sebep olmuştur.”
2- Ayetullah el- Uzma Bahauddini, son asrın seçkin arif ve düşünürlerinden Ayetullah Uzma Bahauddini, İmam Humeyni’nin (r.a) hayatta bulunduğu yıllarda İmam’dan sonraki dönem için çalışmalar sürdürüldüğü ve bazı şahsiyetler gündemde tutulduğu sıralarda çoğu defa gülümseyerek şöyle derdi:
“Biz öyle görmüyoruz, çünkü ilahi takdir söyledikleri gibi değil. Bazıları bu yönde çaba sarfetse de, kendilerinden Şia’ya merci ve rehber tayin edeceklerini sanıyorlar. Ayetullah Uzma Seyyid Ebu’l Hasan İsfahani’nin merceiyyeti zamanında da o büyük alimden sonrası için Mirza Muhammed Hüseyin İsfahani (Kompani) lehine tebliğ ediliyordu. Ancak takdir-i ilahi öyle değildi ve Mirza Muhammed Hüseyin İsfahani, Seyyid Ebu’l Hasan’dan beş yıl önce vefat etti ve cenaze namazını Seyyid Ebu’l Hasan kıldırdı.”
Ve yine 1986 yılında dostlarından bir grubun bulunduğu bir mecliste İmam’dan (r.a) sonra kimin rehberliğe geleceği söz konusu edilince şöyle buyurdu:
“Kimse, Hacı Ağa Ruhullah′ın (İmam) yerini dolduramaz. Ancak, Seyyid Ali Hamanei, İmam’a her açıdan herkesten daha yakındır. Bizim ümidimiz de Hamanei’dir. Sizler şimdi bunu benden kabul etmez ve hayret edersiniz, ama bizim görüşümüz budur. Seyyid Ali Hamanei’nin rehberliğe geçileceği bizim açımızdan kesinlik kazanmıştır.”
İmam′ın (r.a) vefatı ve Ayetullah Hamanei’nin rehberliğe seçildiği haberi verildiğinde ise Ayetullah Uzma Bahauddini şöyle buyurdu: “Biz yıllarca önce bu konuyu idrak etmiştik. Şimdi ona yardım edilmesi gerekir ki, yalnız kalmasın”
3- Ayetullah el- Uzma Fazıl Lenkerani ( Taklid Mercii ):”Khubregan Meclisi üyesi ve Ayetullah Hamenei’yi tanıyan biri olarak ifade edeyim ki, o içtihad ve düşünce sahibidir. Yirmi yıl önce onu Meşhed şehrinde Goherşad camiinde gördüğümde Meşhed’in saygın müderrislerinden biriydi. Ne tedris ettiğini sorduğumda “Mekasib” dersi verdiğini söyledi. ”Mekasib” en önemli ve en zor ilmi kitaplar mecmuasıdır. Bana göre o bir fakih ve bir müctehiddir. Siyaset alanında uzun yıllar İmam (r.a) gibi bir ustadın öğrencisi ve üstün yetenekleri olan Ayetullah Hamenei, siyasal açıdan yüksek bir idrak ve basirete sahiptir. Sekiz Yıllık cumhurbaşkanlığı dönemi de bunun açık bir örneğidir. Yurt dışına yapmış olduğu resmi gezilerde uluslararası sahada da güçlü bir siyasetçi olarak parlamıştır.”
4- Ayetullah Mehdevi Keni: “Bu ilahi ilhamlardan bir ilham ve bu milletin arasından çıkmış, İmam’ın ruhunun manevi hidayetlerinden bir hidayettir. İmam’ın mateminde bulunduğumuz bir zamanda onun sadık ve pak dostlarından, geçmişi parlak, müçtehid ve adil bir şahsiyet olan Ayetullah Hamenei’nin rehberliğe seçilmesi Allah’ın bu millete bir rahmeti olmuştur. Böylece ülkeye ve ümmete güven dolu bir huzur bahşetmiştir.”
5- Ayetullah Khazali ( Anayasayı Koruma Şurası fakihlerindendir ): “İran İslam Cumhuriyeti rehberliğine pişkin, tecrübeli, alim, siyasetçi ve müdebbir bir şahsiyet olan Ayetullah Hamenei’nin seçilmesi dışarıda düşmanları suskunluk ve ibhama boğduğu gibi ümmet arasında huzur temin etmiştir.”
6- Ayetullah Mişkini ( Khubregan Meclisi Başkanı ):”Ayetullah Seyyid Ali Hamenei rehberlik için gerekli olan fekahet, içtihad ve şer’i ahkamı istinbat gücüne sahiptir. Nitekim o velayet için gerekli sairi şartlara da haizdir.”
7- Ayetullah el-Uzma Cevadi Amuli: “Ayetullah Hacı Seyyid Ali Hamenei’nin içtihad ve adaleti teyid edilmiştir. İslam ümmeti, Ayetullah Hamenei’nin rehberliğinin takviye edilmesi için hiç bir fedakarlıktan kaçınmamalı ve canından geçmeyi esirgememelidir.”
8- Ayetullah İbrahim Emini: “Ayetullah Hamenei velayet ve rehberlik makamını üstlenmek için fekahat ve içtihadda tam bir salahiyete sahip bir derecededir.”
9- Ayetullah Mümin ( Khubregan Meclis Üyesi ) :“Khubregan Meclisi'nde Ayetullah Hamenei’nin rehberliği için yapılan oylama sırasında içtihad derecesinde bulunduğu “heyet-i şer’iyye’nin” tanıklığıyla bana isbat oldu. Ancak daha sonra onun fıkhi mübahese derslerine katılmak suretiyle onun içtihadını şahsen anladım. Şimdi tanıklık ederim ki, Ayetullah Hamenei adil ve bütün şartları kendinde toplayan bir müçtehiddir.”
10- Ayetullah İmam-i Kaşani ( Anayasayı Koruma Şurası eski üyesi ): “Ayetullah Hamenei, siyaset ve hükumetin bütün sırlarına vakıf, takva ve vera’ sahibi, mahbub, muhlis, alim ve fakih bünyesi güçlü bir şahsiyettir.”
11- Ayetullah Yazdi (Yargı Organı eski Başkanı ve Kum Müderrisler Cemiyeti Başkanı): “Ayetullah Hacı Seyyid Ali Hamenei yüksek derecede bir fakih ve müçtehid olup, istinbat için gerekli ilimlere hakkıyla vakıftır. Buna ilaveten lügat, edebiyat, usul, hadis, tefsir ve fetva istihkamında önemli bir yeri olan rical ve diraye ilimlerinde üstad ve alimdir.”
12- Ayetullah Misbah Yazdi: “Onun kişiliği ve Allah′ın ona lütfettiği özellikler ve üstünlükler hakkında konuşurken konuyu hakkıyla ifade edememekten korkarım, ancak kısaca ifade edilirse: O, fekahete, fıkıh ilmindeki derinliğe takvayla birlikte; zekavet, zihni keskinlik ve ferasete, kavrayış derinliğine sabırlılık ve toleransla birlikte; idarecilik ve yöneticiliğe İslami ilkeler ve temellere sadık kalmakla birlikte; parlak ve aydın düşünceye uzak görüşlülük ve ümmetin uzun süreli menfaatlerine vakıf olmakla birlikte; ihtiyat ve dikkate, cesaret, şecaat ve şahametle birlikte; İslami ilimlerden yararlanmaya asil sanatsal temayüllerle birlikte; özgüvene, Allah’a tam bir tevekkülle birlikte; ciddiyet, düzenlilik, gayret ve programlamaya, İmam-ı Zaman (a.f.) ve Masum İmamlara (a.s.) tevessülle birlikte ve tek bir cümleyle ifade edersem o, yöneticiliğin bütün şartları ve üstünlüklerine Allah′a ibadet, kulluk ve ihlasla birlikte sahip bulunmaktadır.”
13- Ayetullah Hairi Şirazi: “Ayetullah Hamenei, rehberlik için en salih kişidir. Ayetullah Hamenei, bütün üstün özelliklerine ilaveten İslami konulardan haberdar; siyaset ve dirayette derin bir şahsiyettir.”
14- Ayetullah el-Uzma Yusuf Sanei ( Taklid Mercii ): Ayetullah Hamenei inkar edilemeyecek bir müçtehid olmanın yanısıra, bütün şartları haiz ve bağlanması farz bir fakihdir.”
15- Ayetullah Haşimi Rafsancani : “Ayetullah Hamenei’nin, İslam Cumhuriyeti’nin rehberliğine seçilmesi büyük bir muvaffakiyet olup, İmam Humeyni’nin (r.a) nasihatlarından kaynaklanmıştır. Ayetullah Hamenei hakkettiği yere Khubregan üyelerinin yüksek bir oyu ile seçilmiştir. Bizim için önemli olan onun ülke meselelerine vakıf olmasıdır. Ben bu seçimden tamamen razıyım, vicdanım rahattır, yapılan seçimden başka hiç bir alternatifimiz yoktu. Eğer tek kişi yerine şura ( Rehberlik Konseyi ) seçseydik bir takım zorluklarla karşılaşırdık. Ayetullah Hamenei’den başkası bu makama gelseydi yine güçlüklerle karşılaşırdık. Allah bizi buna yönlendirdi. İmam’ın yolu, Ayetullah Hamenei’nin rehberliğe seçilmesiyle sigortalanmış ve garanti altına alınmış oldu.”
16- Hüccetül İslam Ahmed Humeyni: “İmam defalarca sizden inkar edilemez bir müctehid ve rehberlik için en uygun kişi olarak bahs ederdi. Sizin bu makama seçilmeniz yeryüzündeki tüm İslam ve İnkılab taraftarlarını sevince boğmuştur. İslam İnkılabı’nın parlak simalarından biri olarak daima aziz imamımızın tarafından saygıyla anılır ve teyid edilirdiniz.
Bugün hepimiz Allah için, İslam nizamımız için Ayetullah Hamenei’yi desteklemek zorundayız. İmam’ın yolu olan O’nun çizgisinde hareket etmeliyiz.”
17- Hüccetül İslam Vaizzade Horasani (İslam Mezhepleri Uluslararası Takrib Kurultayi eski Başkanı): “Ayetullah Hamenei; fıkıh ve usuldaki malumatı, ilahi ahkamı istinbat dalındaki yöntemi ve üslübu, özellikle de içinde bulunduğumuz çağın meseleleriyle ilgili yeni sorulara verdiği cevaplar dikkate alındığında seçkin bir fakihtir ve çağdaşı fakihlerin bir çoğundan üstündür. Ayetullah Hamenei; İslami vahdete, İslam dünyasının meselelerine ve genel olarak müslümanların izzet ve yüceliğine özel bir önem vermektedir. “İslam Mezhepleri Uluslararası Takrib Kurulu’nu” kurmakla bu konuya olan derin inancını ortaya koymuştur.
18- Ayetullah Mezahiri ( İsfahan Dini İlimler Havzası Müdürü ): “İmam’ın irtihalinden sonra vücudumu derin bir istirap kaplamıştı. Ayetullah Hamenei’nin rehberliğe seçildiğini duyduğumda hemen şükür secdesine gittim. Khubregan tarafından Velayet-i Emirliğe tayın edilen kişiye itaat etmek herkese farzdır, hatta fakihler ve müçtehidler de onun hükmüne uymak zorundadırlar.”
19- Ayetullah Şirazi ( Meşhed Eski Cuma İmamı ): “Khubregan’nın zamanında ve uygun bir şekilde Ayetullah Hamenei’yi seçmiş olması, İnkılab’ın iç ve dış düşmanlarının bütün plan ve tahminlerini yeise dönüştürmüştür. Müslümanların ise İmam Humeyni’nin düşünce ve hedefleri yönünde kurulmuş İslam Cumhuriyeti nizamının sürdürüleceğine dair ümitleri artmıştır.”
20- Hüccetül İslam Fazıl Herendi: “İmam’ın yolu Ayetullah Hamenei’nin rehberliğe seçilmesiyle garanti altına alınmıştır. Onun içtihad ve adaleti, Khubregan üyelerinin tamamına yakını tarafından kabul edildi ve rehberlik için gerekli siyasal ve toplumsal görüşleri, şecaat, iktidar ve müdüriyet yetenekleri o kadar açıktır ki, gündeme bile getirilmedi. Sekiz Yıllık cumhurbaşkanlığı dönemi de, BM, Bağlantısız Ülkeler ve başka uluslararası merkez ve ülkelere yapmış olduğu seferler ve ortaya koymuş olduğu görüş ve tavırları onun olumlu ve seçkin özelliklerini bütün dünyaya tanıtmıştır.”
21- Ayetullah Yektai: “Ayetullah Hamenei’nin en önemli özelliği siyaset ve müdüriyet bakımından İmam’ın çizgisinde olmasıdır. Buna ilaveten takva, taahhüd, İnkılab’dan önce ve sonra mücadele hayatı açısından fedakar bir şahsiyet; rehberlik için gerekli olan müdüriyete sahiptir. Hepsinden daha önemlisi o bir müçtehiddir ve buna göre bugün rehberliğe ondan daha uygun biri yoktur.”
Veliyy-i Fakih, Khubregan tarafından teyid edildikten sonra o artık İslam dünyasını idare etmek için mutlak velayet sahibidir. Topluma ve İslam Nizamı'nı idare etmek için maslahat teşhis ettiği her konuda ona uymak halk üzerine farzdır. Hatta öteki müçtehidler ve taklit mercileri de velayet konusunda ona itaat etmelidir. İmam Humeyni’nin (r.a) başka üstün imtiyaz ve özellikleri vardı, ancak fakihin mutlak velayeti konusunda İmam’la Ayetullah Hamenei arasında hiç bir fark yoktur.”
Hüccet-ul İslam vel-Müslimin Sabahattin Türkyılmaz
6. BÖLÜM
Hz. İmam Humeyni (r.a.) ve Şia ulemasının Ayetullah Uzma Seyyid Hamenei’nin mutlak rehberliği hakkındaki sözleri:
Ayetullah Uzma Hamenei’nin 'İslam İnkılabı Rehberliği'ne seçilmesinden ve ilan edilmesinden sonra yapılan açıklamalardan anlaşıldığı kadarıyla İmam Humeyni (r.a.) de onun ihlas ve yeteneklerini dikkate alarak rehberlik makamına en uygun kişi olduğunu dafalarca açıkca ve dolaylı olarak beyan etmişti.
1- Bu konuda İmam’ın oğlu merhum Seyyid Ahmed Humeyni şöyle nakleder: ”Ayetullah Hamenei, Kuzey Kore’ye gittiğinde, İmam bu seferle ilgili haberleri televizyondan takip ederdi. Kore’deki görüşmeler, halkın karşılaması ve yaptığı konuşmalarla ilgili görüntüler çok ilginçti. İmam seyrederken şöyle dedi: “El-hak ki, hakikaten onda rehberlik liyakati var.”
2- Ayetullah Haşimi Rafsancani: “Üç organ (yasama, yürütme ve yargı) başkanları, başbakan (Mir Hüseyin Musevi) ve Hacı Ahmed Humeyni ile birlikte İmam’ın huzurundaydık, İmam’dan sonra rehberin kim olacağı konusu açıldı ve İmam’a dedik ki, böyle bir durum (Ayetullah Uzma Munteziri’nin azledilmesi) ortaya çıkarsa anayasa gereği sıkıntıyla karşılaşacağız. Çünkü rehberlik boşluğu plobleminin baş göstermesi mümkündür. İmam dedi ki: “Rehberlik boşluğu öne çıkmaz, sizin adamınız var.” “Kimdir o?” dediğimde, İmam, Ayetullah Hamenei’ye dönerek: “İşte bu ağa-yı Hamenei” dedi.
3- Ayetullah Hairi: ”Seçimin yapıldığı akşam Khubregan Meclisi üyelerinden bir grup Hacı Ahmed Humeyni’ye başsağlığı dilemek, taziyelerimizi bildirmek için Cemaran’a gittik. Üyelerden biri Khubregan’ın, Cumhurbaşkanı Ayetullah Hamenei’yi rehber olarak seçtiğini söyleyince Hacı Ahmed Ağa şöyle dedi: “İmam’ın kalbine serin su serptiniz, İmam’ın gönlünü sevindirdiniz, Ayetullah Hamenei’nin rehberliği, İmam’ın görüşü doğrultusundadır.”
4- Dr. Zehra Mustefevi (İmam’ın kızı): “Ayetullah Uzma Muntaziri’nin 'rehberlik vekaletliği'nden azledilmesinden çok önceleri İmam’dan kendisinden sonraki rehberlik hakkında sordum, Ayetullah Hamenei’nin adını getirdi. ”Merceiyet ve A’lemiyet rehberlikte şart değil midir?” diye sorduğumda bunu reddetti. Ayetullah Hamenei’nin ilmi derecesini sordum şöyle buyurdu: “O Veliyy-i Fakih olmak için gerekli içtihada sahiptir.”
İlginçtir ki, Khubregan Meclisi görüşmelerinde Ayetullah Hamenei’nin aday gösterilmesi ve oylama yapılması öncesinde İmam’ın onun hakkındaki görüş ve teyidleri asla gündeme getirilmemiş ve üyelerin kendi özgür iradelerine göre karar vermelerine gölge düşürülmemiştir.
Ayetullah Hamenei’nin Rehberliğe seçilmesi hakkında bazı şahsiyetlerin ifadeleri:
1- Ayetullah el- Uzma Eraki (r.a), Ayetullah Hamenei’ye gönderdiği tebrik mesajında şu ifadeleri kullanıyordu: “Layık olduğunuz İran İslam Cumhuriyeti’nin rehberlik makamına seçilmeniz, kahraman İran milletinin cesaret ve ümidinin artmasına sebep olmuştur.”
2- Ayetullah el- Uzma Bahauddini, son asrın seçkin arif ve düşünürlerinden Ayetullah Uzma Bahauddini, İmam Humeyni’nin (r.a) hayatta bulunduğu yıllarda İmam’dan sonraki dönem için çalışmalar sürdürüldüğü ve bazı şahsiyetler gündemde tutulduğu sıralarda çoğu defa gülümseyerek şöyle derdi:
“Biz öyle görmüyoruz, çünkü ilahi takdir söyledikleri gibi değil. Bazıları bu yönde çaba sarfetse de, kendilerinden Şia’ya merci ve rehber tayin edeceklerini sanıyorlar. Ayetullah Uzma Seyyid Ebu’l Hasan İsfahani’nin merceiyyeti zamanında da o büyük alimden sonrası için Mirza Muhammed Hüseyin İsfahani (Kompani) lehine tebliğ ediliyordu. Ancak takdir-i ilahi öyle değildi ve Mirza Muhammed Hüseyin İsfahani, Seyyid Ebu’l Hasan’dan beş yıl önce vefat etti ve cenaze namazını Seyyid Ebu’l Hasan kıldırdı.”
Ve yine 1986 yılında dostlarından bir grubun bulunduğu bir mecliste İmam’dan (r.a) sonra kimin rehberliğe geleceği söz konusu edilince şöyle buyurdu:
“Kimse, Hacı Ağa Ruhullah′ın (İmam) yerini dolduramaz. Ancak, Seyyid Ali Hamanei, İmam’a her açıdan herkesten daha yakındır. Bizim ümidimiz de Hamanei’dir. Sizler şimdi bunu benden kabul etmez ve hayret edersiniz, ama bizim görüşümüz budur. Seyyid Ali Hamanei’nin rehberliğe geçileceği bizim açımızdan kesinlik kazanmıştır.”
İmam′ın (r.a) vefatı ve Ayetullah Hamanei’nin rehberliğe seçildiği haberi verildiğinde ise Ayetullah Uzma Bahauddini şöyle buyurdu: “Biz yıllarca önce bu konuyu idrak etmiştik. Şimdi ona yardım edilmesi gerekir ki, yalnız kalmasın”
3- Ayetullah el- Uzma Fazıl Lenkerani ( Taklid Mercii ):”Khubregan Meclisi üyesi ve Ayetullah Hamenei’yi tanıyan biri olarak ifade edeyim ki, o içtihad ve düşünce sahibidir. Yirmi yıl önce onu Meşhed şehrinde Goherşad camiinde gördüğümde Meşhed’in saygın müderrislerinden biriydi. Ne tedris ettiğini sorduğumda “Mekasib” dersi verdiğini söyledi. ”Mekasib” en önemli ve en zor ilmi kitaplar mecmuasıdır. Bana göre o bir fakih ve bir müctehiddir. Siyaset alanında uzun yıllar İmam (r.a) gibi bir ustadın öğrencisi ve üstün yetenekleri olan Ayetullah Hamenei, siyasal açıdan yüksek bir idrak ve basirete sahiptir. Sekiz Yıllık cumhurbaşkanlığı dönemi de bunun açık bir örneğidir. Yurt dışına yapmış olduğu resmi gezilerde uluslararası sahada da güçlü bir siyasetçi olarak parlamıştır.”
4- Ayetullah Mehdevi Keni: “Bu ilahi ilhamlardan bir ilham ve bu milletin arasından çıkmış, İmam’ın ruhunun manevi hidayetlerinden bir hidayettir. İmam’ın mateminde bulunduğumuz bir zamanda onun sadık ve pak dostlarından, geçmişi parlak, müçtehid ve adil bir şahsiyet olan Ayetullah Hamenei’nin rehberliğe seçilmesi Allah’ın bu millete bir rahmeti olmuştur. Böylece ülkeye ve ümmete güven dolu bir huzur bahşetmiştir.”
5- Ayetullah Khazali ( Anayasayı Koruma Şurası fakihlerindendir ): “İran İslam Cumhuriyeti rehberliğine pişkin, tecrübeli, alim, siyasetçi ve müdebbir bir şahsiyet olan Ayetullah Hamenei’nin seçilmesi dışarıda düşmanları suskunluk ve ibhama boğduğu gibi ümmet arasında huzur temin etmiştir.”
6- Ayetullah Mişkini ( Khubregan Meclisi Başkanı ):”Ayetullah Seyyid Ali Hamenei rehberlik için gerekli olan fekahet, içtihad ve şer’i ahkamı istinbat gücüne sahiptir. Nitekim o velayet için gerekli sairi şartlara da haizdir.”
7- Ayetullah el-Uzma Cevadi Amuli: “Ayetullah Hacı Seyyid Ali Hamenei’nin içtihad ve adaleti teyid edilmiştir. İslam ümmeti, Ayetullah Hamenei’nin rehberliğinin takviye edilmesi için hiç bir fedakarlıktan kaçınmamalı ve canından geçmeyi esirgememelidir.”
8- Ayetullah İbrahim Emini: “Ayetullah Hamenei velayet ve rehberlik makamını üstlenmek için fekahat ve içtihadda tam bir salahiyete sahip bir derecededir.”
9- Ayetullah Mümin ( Khubregan Meclis Üyesi ) :“Khubregan Meclisi'nde Ayetullah Hamenei’nin rehberliği için yapılan oylama sırasında içtihad derecesinde bulunduğu “heyet-i şer’iyye’nin” tanıklığıyla bana isbat oldu. Ancak daha sonra onun fıkhi mübahese derslerine katılmak suretiyle onun içtihadını şahsen anladım. Şimdi tanıklık ederim ki, Ayetullah Hamenei adil ve bütün şartları kendinde toplayan bir müçtehiddir.”
10- Ayetullah İmam-i Kaşani ( Anayasayı Koruma Şurası eski üyesi ): “Ayetullah Hamenei, siyaset ve hükumetin bütün sırlarına vakıf, takva ve vera’ sahibi, mahbub, muhlis, alim ve fakih bünyesi güçlü bir şahsiyettir.”
11- Ayetullah Yazdi (Yargı Organı eski Başkanı ve Kum Müderrisler Cemiyeti Başkanı): “Ayetullah Hacı Seyyid Ali Hamenei yüksek derecede bir fakih ve müçtehid olup, istinbat için gerekli ilimlere hakkıyla vakıftır. Buna ilaveten lügat, edebiyat, usul, hadis, tefsir ve fetva istihkamında önemli bir yeri olan rical ve diraye ilimlerinde üstad ve alimdir.”
12- Ayetullah Misbah Yazdi: “Onun kişiliği ve Allah′ın ona lütfettiği özellikler ve üstünlükler hakkında konuşurken konuyu hakkıyla ifade edememekten korkarım, ancak kısaca ifade edilirse: O, fekahete, fıkıh ilmindeki derinliğe takvayla birlikte; zekavet, zihni keskinlik ve ferasete, kavrayış derinliğine sabırlılık ve toleransla birlikte; idarecilik ve yöneticiliğe İslami ilkeler ve temellere sadık kalmakla birlikte; parlak ve aydın düşünceye uzak görüşlülük ve ümmetin uzun süreli menfaatlerine vakıf olmakla birlikte; ihtiyat ve dikkate, cesaret, şecaat ve şahametle birlikte; İslami ilimlerden yararlanmaya asil sanatsal temayüllerle birlikte; özgüvene, Allah’a tam bir tevekkülle birlikte; ciddiyet, düzenlilik, gayret ve programlamaya, İmam-ı Zaman (a.f.) ve Masum İmamlara (a.s.) tevessülle birlikte ve tek bir cümleyle ifade edersem o, yöneticiliğin bütün şartları ve üstünlüklerine Allah′a ibadet, kulluk ve ihlasla birlikte sahip bulunmaktadır.”
13- Ayetullah Hairi Şirazi: “Ayetullah Hamenei, rehberlik için en salih kişidir. Ayetullah Hamenei, bütün üstün özelliklerine ilaveten İslami konulardan haberdar; siyaset ve dirayette derin bir şahsiyettir.”
14- Ayetullah el-Uzma Yusuf Sanei ( Taklid Mercii ): Ayetullah Hamenei inkar edilemeyecek bir müçtehid olmanın yanısıra, bütün şartları haiz ve bağlanması farz bir fakihdir.”
15- Ayetullah Haşimi Rafsancani : “Ayetullah Hamenei’nin, İslam Cumhuriyeti’nin rehberliğine seçilmesi büyük bir muvaffakiyet olup, İmam Humeyni’nin (r.a) nasihatlarından kaynaklanmıştır. Ayetullah Hamenei hakkettiği yere Khubregan üyelerinin yüksek bir oyu ile seçilmiştir. Bizim için önemli olan onun ülke meselelerine vakıf olmasıdır. Ben bu seçimden tamamen razıyım, vicdanım rahattır, yapılan seçimden başka hiç bir alternatifimiz yoktu. Eğer tek kişi yerine şura ( Rehberlik Konseyi ) seçseydik bir takım zorluklarla karşılaşırdık. Ayetullah Hamenei’den başkası bu makama gelseydi yine güçlüklerle karşılaşırdık. Allah bizi buna yönlendirdi. İmam’ın yolu, Ayetullah Hamenei’nin rehberliğe seçilmesiyle sigortalanmış ve garanti altına alınmış oldu.”
16- Hüccetül İslam Ahmed Humeyni: “İmam defalarca sizden inkar edilemez bir müctehid ve rehberlik için en uygun kişi olarak bahs ederdi. Sizin bu makama seçilmeniz yeryüzündeki tüm İslam ve İnkılab taraftarlarını sevince boğmuştur. İslam İnkılabı’nın parlak simalarından biri olarak daima aziz imamımızın tarafından saygıyla anılır ve teyid edilirdiniz.
Bugün hepimiz Allah için, İslam nizamımız için Ayetullah Hamenei’yi desteklemek zorundayız. İmam’ın yolu olan O’nun çizgisinde hareket etmeliyiz.”
17- Hüccetül İslam Vaizzade Horasani (İslam Mezhepleri Uluslararası Takrib Kurultayi eski Başkanı): “Ayetullah Hamenei; fıkıh ve usuldaki malumatı, ilahi ahkamı istinbat dalındaki yöntemi ve üslübu, özellikle de içinde bulunduğumuz çağın meseleleriyle ilgili yeni sorulara verdiği cevaplar dikkate alındığında seçkin bir fakihtir ve çağdaşı fakihlerin bir çoğundan üstündür. Ayetullah Hamenei; İslami vahdete, İslam dünyasının meselelerine ve genel olarak müslümanların izzet ve yüceliğine özel bir önem vermektedir. “İslam Mezhepleri Uluslararası Takrib Kurulu’nu” kurmakla bu konuya olan derin inancını ortaya koymuştur.
18- Ayetullah Mezahiri ( İsfahan Dini İlimler Havzası Müdürü ): “İmam’ın irtihalinden sonra vücudumu derin bir istirap kaplamıştı. Ayetullah Hamenei’nin rehberliğe seçildiğini duyduğumda hemen şükür secdesine gittim. Khubregan tarafından Velayet-i Emirliğe tayın edilen kişiye itaat etmek herkese farzdır, hatta fakihler ve müçtehidler de onun hükmüne uymak zorundadırlar.”
19- Ayetullah Şirazi ( Meşhed Eski Cuma İmamı ): “Khubregan’nın zamanında ve uygun bir şekilde Ayetullah Hamenei’yi seçmiş olması, İnkılab’ın iç ve dış düşmanlarının bütün plan ve tahminlerini yeise dönüştürmüştür. Müslümanların ise İmam Humeyni’nin düşünce ve hedefleri yönünde kurulmuş İslam Cumhuriyeti nizamının sürdürüleceğine dair ümitleri artmıştır.”
20- Hüccetül İslam Fazıl Herendi: “İmam’ın yolu Ayetullah Hamenei’nin rehberliğe seçilmesiyle garanti altına alınmıştır. Onun içtihad ve adaleti, Khubregan üyelerinin tamamına yakını tarafından kabul edildi ve rehberlik için gerekli siyasal ve toplumsal görüşleri, şecaat, iktidar ve müdüriyet yetenekleri o kadar açıktır ki, gündeme bile getirilmedi. Sekiz Yıllık cumhurbaşkanlığı dönemi de, BM, Bağlantısız Ülkeler ve başka uluslararası merkez ve ülkelere yapmış olduğu seferler ve ortaya koymuş olduğu görüş ve tavırları onun olumlu ve seçkin özelliklerini bütün dünyaya tanıtmıştır.”
21- Ayetullah Yektai: “Ayetullah Hamenei’nin en önemli özelliği siyaset ve müdüriyet bakımından İmam’ın çizgisinde olmasıdır. Buna ilaveten takva, taahhüd, İnkılab’dan önce ve sonra mücadele hayatı açısından fedakar bir şahsiyet; rehberlik için gerekli olan müdüriyete sahiptir. Hepsinden daha önemlisi o bir müçtehiddir ve buna göre bugün rehberliğe ondan daha uygun biri yoktur.”
Veliyy-i Fakih, Khubregan tarafından teyid edildikten sonra o artık İslam dünyasını idare etmek için mutlak velayet sahibidir. Topluma ve İslam Nizamı'nı idare etmek için maslahat teşhis ettiği her konuda ona uymak halk üzerine farzdır. Hatta öteki müçtehidler ve taklit mercileri de velayet konusunda ona itaat etmelidir. İmam Humeyni’nin (r.a) başka üstün imtiyaz ve özellikleri vardı, ancak fakihin mutlak velayeti konusunda İmam’la Ayetullah Hamenei arasında hiç bir fark yoktur.”
Hüccet-ul İslam vel-Müslimin Sabahattin Türkyılmaz