Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

İmam Musa Sadr Kimdir?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

İmam Musa Sadr Kimdir?

Libyanın firavununun sarsılmasıyla gündeme gelen İmam Musa Sadr'ın yerinin değiştirildiği haberlerini izledik.

ben İmam Musa Sadr'ı tanımıyorum.. bilen arkadaşlar paylaşırlarsa memnun olacağım.. Kimdir İmam Musa Sadr adı mı imamdır yoksa İmam ona verilen bir sıfat mı? Lübnanlı mücadele adamı olduğunu libya gezisinde ortadan kaybolduğunu Libyalı firavuni düzenin onu hapsettiğini ve yıllarca zindanlarda beklettiğini okuduk. Ayetullahil Uzma Seyyid Ali Sistani (k.s.)'un Onun kurtuluşu için müslümanları duaya çağırdığını okuduk..

Ama ayrıntılı bilgimiz yok bizi bilgilendirirse kardeşlerimize müteşekkir oluruz..

İmam Musa Sadr Kimdir?

İmam Musa Sadr:
    Batı emperyalizmine karşı mücadele vermiş simalardan bir diğeri Sadr ailesinden İmam Musa Sadr’dır. İmam Musa Sadr, Ayetullah Seyyid İsmail es- Sadr’ın torunudur, Ayetullah Burucerdi’den önce İran’da üç büyük Merce-i Taklitten biri olan babası Ayetullah Seyyid Sadruddin es- Sadr, Kum ilim havzasının en büyük alimlerindendi. İlmi kariyeri olan ve mücadeleci bir aileden gelen İmam Musa Sadr, batı emperyalizmiyle mücadelesine İran ve Irak’ta başlamış daha sonra mücadelesine devam etmek için Lübnan’a hicret etmiştir. Lübnan’ı kendisine mücadele merkezi seçmesinin en büyük sebeplerinden biri Lübnan’ın ekonomik, kültürel ve ilmi açıdan diğer islami toplumlardan çok geri olduğunu görmesidir. Lübnan şialarının mücadeleye eğitim ve öğretimden başlaması gerektiğini düşünen İmam Musa Sadr, önce bu alanlarda program ve plan yapmaya başlıyor. İmam Musa Sadr, ilim, kültür, ekonomi, ahlak, sanat, siyaset, itikat ve askeri alanların beraber yürütülmesi gerektiğini söylüyor, bu alanların herbirinde ilerledikçe başarıya ulaşılacağını vurguluyordu. Bir toplumun güçlü olabilmesi ve emperyalistlere karşı mücadele verebilmesi için toplumun ilmi, ekonomik, siyasi , ahlaki ve askeri alanda güçlü olması gerektiğini, mücadele ve ayakta kalmanın tek yolunun bu olduğunu savunuyordu. İmam Musa Sadr, Lübnan’da bu alanlarda faaliyet ve mücedelesini başlattı; bir taraftan toplumdaki cehalet ve bilgisizlikle mücadele ederken diğer taraftan da fakirlikle savaşıyordu. Eğitim ve öğretim alanında ilmi merkez ve teşkilatlar oluşturuyor, genç neslin kokuşmuş batı kültüründen etkilenmemeleri için tebliğ ediyordu. Dini medrese ve okulların yanı sıra sanat ve teknik okulları açtırıyordu. Aynı zamanda var olan okulların eğitim kalitesini artırmak ve gençlerin rağbet göstermeleri için bu okulların programlarını değiştiriyor zamana uygun dersler verilmesini sağlıyordu.

Bir taraftan toplumun ekonomik sıkıntılarını giderip onların refaha kavuşmaları için işyerleri, atölyeler açtırıyor diğer taraftan şiaların kendilerini savunması, düşmanlara karşı güçlü olmalarını sağlamak için askeri eğitim merkezleri kuruyordu. Diğer bir taraftandan da müslümanlarin siyasi platformda etkili olup sözsahibi olabilmeleri için siyasileri bir araya getirip siyasi teşkilat ve merkezler kurmayı en önemli çalışmalar olarak görüyordu.

Kısacası İmam Musa Sadr, Lübnan’da bir devrim yapmıştı. Dış görünüşüyle sessiz ve sakin görünen bu inkilabı yakından tanıyan ve takip eden siyasiler, entellektüeller ve toplumda etkin rolleri olanlar Lübnan’da köklü bir değişimin ve sessiz bir devrimin gerçekleştiğinin ve yakın zamanda meyvelerini vereceğinin farkındaydılar. İmam Musa Sadr yıllarca bu hedef uğrunda mücadele vermiş Lübnan şialarını batı emperyalizminin korkulu rüyası haline getirmiş oluyordu. Bu mücedelesi ve gerçekleştirmiş olduğu sessiz devrim neticesinde islam düşmanlarının hedefi haline gelmiş olan İmam Musa Sadr, İslam düşmanlari tarafından planlanmış bir tuzak sonucu mücadele meydanından uzaklaştırıldı. Henüz 50 yaşlarındayken kaçırılan ve hala kendisinden haber alınamayan İmam Musa Sadr, müslümanların özellikle şialarin kalbinde batı emperyalizmine karşı mücedele veren efsane önder ve lider konumundadır.

İmam Musa Sadr’ın mücadele ve çalışmalarını kısaca şöyle özetleyebiliriz:

- İslam dinini gerçek çehresini her yönüyle öğretmek için ilmi merkezler kurmak.

- Batı kültürüne karşı eğitim ve tebliğ

- Cebel Amil sanat merkezini kurmak.

- Birr ve İhsan hayır kurumunu kurmak.

- Kız eğitim merkezini kurmak.

- Hemşirelik eğitim akedemisini kurmak.

- Dini ilim havzeleri açmak.

- İslami araştırmalar merkezini kurmak.

- Yüksek Şiiler Meclisini kurmak.

- Mustazaflar Teştilatını kurmak. ( Hareket-ul Mahrumin).

- Lübnan Mukavemet Teşkilatını kurmak ( Amel hareketi ), bu teşkilat, İmam Musa Sadr’dan

sonra, Hizbullah ve Amel-i İslami adıyla iki teşkilata bölünmüştür ve İmam Musa Sadr’ın

hedefi ve çizgisini Hizbullah örgütü devam ettirmektedir. Ortadoğuda Filistin davasını

üstlenip Siyonistleri Güney Lübnan’dan atan ve Filistinlilere yardım eden bu örgütün

temellerini atmıştır.

- Sağlık merkezleri kurmak (Medine Tıbb Merkezi ).

- Kadınlar ve gençler için iş merkezleri kurmak.

İmam Musa Sadr, her alanda mücadele veriyor ama en fazla önem verdiği meselelerden biri Filistin sorunu ve Siyonistlerin işkaliydi. Müslümanların Filistin meselesine duyarlı olmalarını ve Siyonist İsraile karşı mücadele etmeleri gerektiğini belirtiyor ve herkesi mücadeleye davet ediyordu. İmam Musa Sadr, şöyle buyuruyor: “ Biz, Filistin davasını hiç birşeyden korkmadan üstlenmeliyiz. Bu yolda canımızı feda etmekten çekinmemeliyiz. Filistin’in kurtuluşu için mücadele etmek, İslam ve Hırıstiyanliğin mukaddesatını korumak ve insanlığın kurtuluşu için yapılan mücadele demektir. Filistin’in kurtuluşu için mücadele, Allah’ın mukaddes isminin yeryüzünde lekelenmesini korumak içindir çünkü Siyonistler Allah’ın ismini din adına lekelemektedirler. Siyonistlerin işkali ve zulümleri karşısında susmak zillet ve hiyanettir.”

Eğer İmam Musa Sadr, mücadele meydanında olsaydı bugün Filistin, Lübnan ve diğer islam topraklarındaki müslümanların durumu çok farklı olacaktı.

Sadr ailesinin mücadelesinin önemli bir halkasını oluşturan İmam Musa Sadr, hem şialar hem de sünniler arasasında batı emperyalizmine karşı savaşım veren mücahid bir alim olarak bilinmektedir.

Allah, geçimsiz efendileri olan bir adamla, yalnız bir kişiye bağlı olan bir adamı misal olarak verir. Bu ikisi eşit midir? Övülmek Allah içindir, fakat çoğu bilmezler. (Zümer 27)

Yorum

İmam Musa Sadr Kimdir?

Rabbim(c.c.) kurtuluşunu mümkün kılsın
      Allahumme Salli Ala Muhammed ve Al'i Muhammed ve accil ferecehum
      Allah, geçimsiz efendileri olan bir adamla, yalnız bir kişiye bağlı olan bir adamı misal olarak verir. Bu ikisi eşit midir? Övülmek Allah içindir, fakat çoğu bilmezler. (Zümer 27)

Yorum

İmam Musa Sadr Kimdir?

[quote author=mirzehan link=topic=19788.msg119642#msg119642 date=1299511911]
        Rabbim(c.c.) kurtuluşunu mümkün kılsın
        Allahumme Salli Ala Muhammed ve Al'i Muhammed ve accil ferecehum[/quote]
        yolunu bekliyoruz ey Seyyidimiz. ve seni seviyoruz

Yorum

İmam Musa Sadr Kimdir?

...

Yorum

İmam Musa Sadr Kimdir?

Peki İmam onun adı mı yoksa vasfı mı?

Yorum

İmam Musa Sadr Kimdir?

Adı değil tabiki hocam yani ben öyle biliyorum.

Nasıl rahmetli Seyyid Humeyni ağaya imam diyorsa insanlar yada
              Rehber Seyyid Ali hameni ye imam hamanei diyorsa ona da deiyorlar

ben doğru bulmuyorum 12 imam dışında herhangi birisine imam denmesini.

neyse böyle işte
              Rabbim kurtuluşunu mümkün kılsın inşAllah
              böyle bişey mümkün olursa eminim ortdaoğuda kendine güven ve direniş katsayısı 3 katına çıkar
              buda israilin sonu olur inşAllah.

Yorum

İmam Musa Sadr Kimdir?

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=19788.msg119640#msg119640 date=1299511034]
                Libyanın firavununun sarsılmasıyla gündeme gelen İmam Musa Sadr'ın yerinin değiştirildiği haberlerini izledik.

ben İmam Musa Sadr'ı tanımıyorum.. bilen arkadaşlar paylaşırlarsa memnun olacağım.. Kimdir İmam Musa Sadr adı mı imamdır yoksa İmam ona verilen bir sıfat mı? Lübnanlı mücadele adamı olduğunu libya gezisinde ortadan kaybolduğunu Libyalı firavuni düzenin onu hapsettiğini ve yıllarca zindanlarda beklettiğini okuduk. Ayetullahil Uzma Seyyid Ali Sistani (k.s.)'un Onun kurtuluşu için müslümanları duaya çağırdığını okuduk..

Ama ayrıntılı bilgimiz yok bizi bilgilendirirse kardeşlerimize müteşekkir oluruz..
                [/quote]

Bismihi Teala

Qom_u_aşk hocam yıllar önce Akademi Yayınları tarafından Türkçe'mize kazandırılan Peter Theroux'un müteşekkil ''Kayıp İmam'' (Seyyid Musa Sadr) kitabını okumanızı şiddetle tavsiye ederim:

Danimarka Kopenhag'da yaşayan yakın arkadaşımın yoğun ısrarı sonucu, eseri okuması için gönderdim. Şayet geri dönüş olursa (şüphelerim var, bir kaç kitabım hala geri dönmedi :d ) size hediye etmek beni bahtiyar eder.

Seyyid Musa Sadr'ın (ra) entelektüel hassasiyet dünyasını ve paradigma boşluğunu dolduramayan, yoksun bırakılan Güney Lübnanlı Ehl-i Beyt (as) Mektebi izcilerine nasıl direnç ruhu aşıladığını inceleyelim:

Mü'minlerin Emiri I. İmam Hz. Ali (as) efendimizin adil devletini kurmak mefkuresini düşünerek Lübnan’a hicret etmiştir. Lübnan’ın ultra demografik yapısı içerisinde; mezheb, fıkıh, ekol, itikat, mektep hizipçiliği uygulayan müstekbir güçleri, feodalist kesimleri İmam-ı Muntazar'ın (af) gözetimi ile yerle yeksan etmiştir. İntizar-ı Ferec mütalaasını unutmadan, mütecaviz Siyonist Rejim'e ve gasıp İsrail'e kök söktürmüştür. ''Feodal lordların torunları da derebeylik savunucuları gibi sistem de küçük bir azınlık, genellikle gayr-i meşru olarak, toprakların büyük bölümünü elinde tutar.'' demiştir. Batı Emperyalizmi'ni ve yerli uşaklarını çaba harcayarak, ter dökerek, emek vererek dava arkadaşları ile duman etmiştir.

Merhum Alem Merci-i Taklid Ayetullah'il Uzma Hz. Seyyid Muhammed Hüseyin Fadlallah (ks) ağamızın bir haksızlığa meşhur radikal tepkisi vardır:

1976 Yılı İslam Felsefesi ve 12 İmam (as) Ceht Konseyi 1. Cebel-i Amil Toplantısı sürerken, Seyyid Musa Sadr (ra) karşıtlarınca anons edilir; ''Hüccet-ul İslam vel-Müslimin Hacı Şeyh'' lafzı ile anılarak, karşıtlarınca aşağılanmak istenir. Allame Fadallah (ks) hemen müdahale eder; Seyyid Musa Sadr (ra) İmam lafzı ile anons edilecek der ve İmam lafzı ile tekrar anons edilir.

Allah Subhanehu ve Teala lütuf ve inayet gereği müstehap ve mekruhlara dikkat edenlere kesintisiz müjde buyurmaktadır:

''Onlar, başka değil, sırf 'rabbimiz Allah'tır (cc)' dedikleri için haksız yere yurtları üzerinden çıkarılmış kimselerdir. Eğer Allah (cc), bir kısım insanları (kötülüklerini) diğer bir kısmı ile def edip önlemeseydi, mutlak suret de, içlerinde Allah'ın (cc) tum ismi bol bol anılan manastırlar, kiliseler, havralar ve mescidler yıkılır giderdi. Allah’ın (cc) dinine, İlay-i hedeflere yardım edenlere Allah'ta (cc) muhakkak suret de yardım eder.''' (22. Hac Suresi - 40. Ayet-i Kerime)

Sözlerimi deniz gözlü Kayıp İmam'dan destansı bir konuşma ile bitiriyorum:

''Devrimci düşünce; Kerbela'nın kumlarına karışıp yok olmadı..
                Devrimci düşünce; Ümmeti-i İslam'ın hayat ırmağına karıştı...
                Ve kuşaktan kuşağa geçerek bugünlere ulaştı.
                Biz inanıyoruz ki devrimci düşünce; karanlığı aydınlatacak, zorbalığa son verecek!
                Ve kötülüğü kaldırarak; iyiliğe çevirecek!
                Yeni bir oluşumun / hareketin, yeni bir tavrın, yeni bir kıyamın devrim kaynağı olacaktır.''

31 Ocak 1974 / Mahrum-in Hareketi Vetire Kongresi / Seyyid Musa Sadr (ra)

Es Selamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu
                Tevekkülle elde edilen sırlar; bir tek yakîn haddini bilenlere mahsustur.

Hakikî Şialarımız da yakîn sınırını koruyanlardır, ki onlardan «Allah'ın varlığı sayesinde hiçbir şeyden korkmamaları»nı bekleriz!

İmam Cafer-i Sadık (a.s)

Yorum

İmam Musa Sadr Kimdir?

Behesht-e Mahdi üstadım..

İmam Musa Sadr'ın adını burda okuduğumda ilk aklıma geln bu kitap oldu onu biliyordum sünniyken görmüştüm okuyan sünni arkadaşlardan da çok methini duyuyordum ama açıkçası benim imamlardan (sünni cami hocaları) nefretim o kadar çoktu ki belki de bu etkiyle İmam diye başlayan bu kitaba ısınamamıştım. İnce düşünceniz için Allah razı olsun kitabı artık okumak şart oldu..

İmam kelimesini de açıkladığınız için teşekkür ederim

es Selamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berakatuhu

Yorum

Ynt: İmam Musa Sadr Kimdir?

Yeni bir kitap çıktı Musa Sadr hakkında okuyan var mı kevserde var..
                    Haktır Allahım Muhammed mahım
                    Ali'dir şahım efendim Allah eyvallah

Yorum

YUKARI ÇIK
                    Çalışıyor...
                    X