Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Sayin Ayetullah Şeyh Muhammed Musa Al Yaqoobinin Özgeçmişi

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    Sayin Ayetullah Şeyh Muhammed Musa Al Yaqoobinin Özgeçmişi


    Muhammed Musa Al Yaqoobi Eylül 1960 da (17. Rabiul Evvel 1380, Resülullah'ın s.a.a. doğum günüyle aynı güne düşen bir günde) Nejef Şehrinde, dedesinin evinde bir Şair, güzel Sohbetli ve “Al İman“ dergisini çıkaran bir şahsiyat'ın oğlu olarak dünyaya gelmiştir.

    Büyükbabası Şeyh Muhammed Ali (1896-1965), Şairler Şairi diye tanınırdı, çünkü bir Şairlik Okulu açarak, büyük Şairlerin yetişmesine vesile olmuştu. Bu okulun önemliliğini Şeyh Dr. Al- Waili de (ölümü 2000) vurgulamıştı.

    Onun Büyükbabasının Babası Şeyh Yaqoobi (1853 – 1910) büyük bir Şair ve mükemmel bir konuşmacıydı. Bu Zat İlminin büyük bir bölümünü Şeyh Hüseyin Qalı Al Hamedanı ve Şeyh Cafer Al Şuştari hazretlerin İrfan derslerinden öğrenmiştir. 1968'de babasıyla Bağdat'a göç etti. Bağdat'a babası büyük Ayetullah Seyyid Mohsin al Hakim'in oğlu Seyyid Mehdi ile dini ve sosyal çalışmaları oldu.

    Gençliğinde babası ile hep camiiye giderek babasının kıldırdığı Cemaat namazlarına katılırdı. 10 yaşında olmasına rağmen cemaat namazlarından sonraki duaları bildiği için Şeyh Yaqoobi okuyordu.

    Matematik dalında yetenekli olmasi çocukluğundan berı belliydi. Cok defalarca onun bu yeteneğinden dolayı ona hayretle bakarlardı.

    Şeyh Al Yaqoobi hazretleri 1975'de orta okul'u 1978'de de Lise eğitimini Bağdat'ta tamamladıktan sonra Bağdat üniversitesinde mimarlik fakültesine başladı. Hemen peşine Necef Üniversitesine giderek dini eğitim almaya başladı. Bilimsel ve entellektüel yetişkinliği sebebiyle, müfredat'ı sıkı bir uygulamasıyla tanınan Seyyid Klanter tarafından kebul edilerek ve kendisinin gözetimi altında devam etti eğitimine.

    Usul Eğitimine Şeyh Muhammed Cavad Al Mehdevi'de ve Lum'a (İslam kanunlarıyla alakalı) bölümünüde Şeyh Al Sabisvari, Şeyh al Mamqani ve Ayetullah Seyyid al Sistani den aldı. Eğitimini genellikle İslam kanunlarıyla alakalı, Logik, Etik medeni gelişmeler üzerine ağırlık verdi.

    Şeyh al Yaqoobi'nin Şehid Muhammed Sadık al Sadr ile özel bir bağı vardı. O da dini eğitimine başlamadan önce o merhumla bir gizli ve yasak olan bir dostluk bağıydı. Zalim Saddam Hüseyinin zamanına denk gelen bu dostluk bağı kaçınılmaz idi, özelliklede iranla sürdürülen bir savaş esnasında.

    Şehid Ayetullah Al Sadr genç Şeyh al Yaqoobiden epey etkilenmişti ki onunla kendisi özel ilgileniyordu. 1991'de ki ayaklanmadan sonra Saddamın rejimi birazda olsa sarsıldı. O zamandan sonra artık dostluklarını gizlemediler ve birlikte idiler, ta ki Ayetullah al Sadr şehid edilene kadar.

    Ayetullah Muhammed Sadık al Sadr'ın Şehadetinden sonra zamanın şartları İrak halkının uyarılması için bir görevli gerekirdi. Bu yükü o kendi üzerine aldı.


    [img width=434 height=307]http://www.yaqoobi.de/bilder/sdr%20gebet.jpg[/img]
    Onun İctihad etmesi büyük ve tanınmış Alimlerce takdir edilmiştir. Mesela Ayetullah Dr. Muhammed Al-Sadıqı Al-Tahrani ve Ayetullah Muhammed Ali Garami Al-Qomi. Onun Merciyetinin delili olarak Şehid Muhammed Sadık Al-Sadr'ın aşağıdaki sözlerine bakın.

    1."Kitab Al-Muştaq" kitabinin birinci cildin önsüzünde Şehid Muhammed Sadık Al-Sadr şunları yazar:
    "Bismillahirrahmirrahim". Allahın (s.a.a) islam dini, şia fıkıh dünyasına ve banada verdiği nimetlerden birtaneside, bana erdemli, faziletli ve sadık öğrenciler nasip etmesiydi. Allahın (s.a.a) onları mükafatlandırması için duacıyım.

    Ögrencilerimin arasında en yüksek yere ve faziletlere sahip olan Şeyh Al-Yaqoobidir. Usulu Din derslerimize herzaman başarıyla katılmıştır.

    Önümüzde bulunan kendi kitabında geceler boyunca bu kitabı tamamlamak için nasıl çalıştığını ve nekadar cok düşündüğünü açıklıyor. Kitabı inceledikten sonra,bu eserin bütün araştırma şartlarını yerine getirdiğini görmekteyiz. Şüphesiz bu kitap Şeyh Al-Yaqoobi´nin hak yolunda, müctehid olma konusunda büyük bir önem taşır (Muhammed Sadık Al-Sadr).

    2. "Kitab Al-Muştaq" kitabının ikinci cildin önsüzünde Şehid Muhammed Sadık Al-Sadr şunları yazar:

    Bildiğim kadarıyla sizin bana sunduğunuz çalışmalarınız bazı eklemeler yapmak suretiyle bir doktora calışması olarak kabul görülebilir. Çalışmanız yeniler ve eskileri birleştirdiği için,şahsen çok teşfik edici buluyorum ve hem Havzada (islam eğitim medresesi) vede toplumda iyi bir ün yapacağını temenni ederim. Ayrıca bu çalışmaya rekabet edebilecek bir calışma göremiyorum. Allah (cc) inşallah onu bolca bereklendirir ve mükafatlandırır (Muhammed Sadık Al-Sadr).

    3.''Qanadiel Al-Arifien'' kitabın önsözünde sözü edilen Muhammed Sadik Al-Sadr´ın Şeyh Al Yaqoobiye yazdığı mektubda şöyle yazılmaktadır:

    Sende biliyorsunki seni en yetenekli, iyi kalbli ve adil öğrencim olarak görüyorum ve eğerki kendimden sonra bir müctehit belirlemek olacak olsaydım seni tercih ederdim. Senin tanınmış bir alimliğe ve müctehitliğe giden yolunu acmak için benim yokluğumda seni namazları kıldırmak için İmam olarak belirlememi çok düşündüm ve hala düşünmekteyim. Bütün öğrencilerimin arasında müctehitlik şartlarını yerine getiren tek seni görüyorum (Muhammed Sadik Al-Sadr).

    Al-Sadr üniversitesinde Muhammed Sadik Al-Sadr´ın yaptığı bir konuşmasında (şehadetinden altı ay önce) şu ifadeyi kullandı:

    "Şunu söyliye bilirimki havzamizda müctehitliğe uygun olan tek aday sayın Şeyh Al-Yaqoobi'dir. Eğer onun İctihat mevkisine ulaştığı vakte kadar yaşarsam, kuşkusuz kendisini benden sonra havzanın sorumluluğunu üstenlemesi ve yerime geçmesi için tayin edeceğim."

    Ayetullah Al-Yaqoobi harekatinin temelleri
    Ayetullah Al-Yaqoobi hareketinin temellerini ve esaslarını kitablarında ve konuşmalarında vurgulamaktadır. Birkaç temel ve esaslaıi şunlarıir :

    1. Allah'a (cc) karşı o kadar sadık olunmali ki, her bir hareketin amacı ve hedefi Allahın(cc) hoşnut ve razılığını kazanmasi olmalıdır.

    2.Peygamberi ve masum ailesini (ehli beytini) örnek olarak almak,kuran ve sünneti hüküm kaynagi olarak görmek/kabul etmek.Kuran ve sünnet buna göre hayat kilavuzudur.

    3.Insani en degerli varlik olarak görerek onun onurunu korumak,ve insanin yetişmesi,gelişmesi,manevi huzurunu ve onurunu elde etmek konusundaki güvenceyi saglamak.

    4.Sorunu ve vazifeyi cözerken insan işbirligine,dayanişmaya ve gelişmeye razi olmali.

    5.Bir ülkenin yönetimini secerken cok titiz olunmali,cünki bir devletin yönetimi ve Imami o ulusun diregidir,ve bütün ulus onun etrafinda toplanir.

    6.Insanin kendisine faziletli terbiye edinerek, Allaha(s.w.t) temiz bir kalb ile dönmek istegiyle, kendisini geliştirmesi ve egitmesi.

    7.Islam devletini/ulusunu cehaletten,gericilikten ve güvensizlikten,o ulusu aydinlatarak ve islam prensiplerine göre egiterek kurtarmak.

    8.Gercek islamin yayilmasi ve islamin güclü görüsnoktalarinin öne cikartilmasi.


    Ayetullah AL-Yaqoobi´nin girişimleri

    Sayin Sheikh Al-Yaqoobi dini otoriteyi bir enstitüye dönüştüren ilk kişidir.Bu enstitü otoritesinin karekteri sadece gelenksel görevler olan,mesela taklit sorunlari ilgilendiren sorunlarla meşgul olmak,yöneltilen maddi kaynaklari yönetmek,yazilan kitablari yayip tanitmak,yani onun blunmadigi vakitte yardimcilari tarafindada yürütülebilecek işlerle sınırlı degıldır.Bilakis kendisi kurdugu şu faliyetleri uygulamkla meşguldur :


    1. Jama'at Al-Fudala: Bu islam projelerini yöneten ve onunla iligili tüm sorumlarla ilgilenen bir kuruluştur.

    2. Al-Sadr İlahiyat (Ruhani) Üniversitesi (yüksek islam medresesi): 1997 yılında Sayın Muhammed Sadık Al-Sadr tarafindan kurulmuştur. Üniversite kurma fikride ve onu gerçekleştirmeside Sayın Muhammed Sadık Al-Sadra aittir. Üniversitenin en büyük amacı akademisyenleri İlahiyatı ögrenim ve ilme teşvik etmek ve onları dini çalışmalara ortak etmek. Ayetullah Şeyh Al-Sadr´ın yüksek akedemik ve ilahiyatcılık mevkisi yüzünden, Muhammed Sadık Al-Sadr onu Üniversitenin Rektörü yapmıştır.
    3. Al-Fadhila islam partisi: Bu Şeyh Al-Yaqoobi´nin kuruluşunun siyasi bölümüdür ve üstün başarılı akademisyenler tarafindan yürütülmektedir. Partinin İrak siyasi yaşamındaki azimli çalışmalarındaki elde ettiği başarılardan dolayı, parlamentoya 15 milletvekillinin secilmesini sağlandı, ve bu seçim başarısı herkezce sürpriz oldu.

    4. Banat Al-Mustafa Kadınlar derneği: Bu dernek bayanların soyal faaliyetlerini organize etmekle caba göstermektedir. Bu kuruluşun baş görevi dul bayanların ve çocukların bakımı ile ilgilenmek ve onları korumak. Ayriyeten bayanlara kültür ve ilim öğretme girişimleride mevcuttur.

    5. Al-Zahraa İlahiyat Üniversitesi: Okuma dalları ve dersleri Al-Sadr İlahiyat üniversitesine benzer. Bu üniversite yanlız bayanlar içindir.

    6. Al-Bilaad Yayınevi / radyo: Bu kuruluşun genel amacı ehli-beyt hakikati üzerinden islam ilminin yayılmasıdır.

    7. Al-Sada Al-Alawien kuruluşu: Bu kuruluş parlamentoda bir vekille evladi resullerle ilgilenmektedir.

    8. Sivil toplum oragnize kuruluşu: Bu kuruluş bağdat halkına ve diğer irak semtlerine sosyal, tıbbi ve düşkünlere destek amaclı faaliyet etmekte. Bu faaliyet yardımseverler tarafından edilmektedir ve parlamentoda bir vekille temsil ediliyor. (mesela burda kan bağışı )

    9. Müslüman mühendis dayanışması: Ayetullah Al-Yaqoobi´nin teknik, ekonomi ve iktisat ilgisini ve isteklerini temsil eden bir grup mühendis. Bu kuruluşun mühendis sayısı 10.000’e ulaştığı için sayın Yaqoobi bu mühendislerin irakın yeniden inşa edilmesinde önemli bir rol oynuyacağını düşünmektedir.

    10. Akademisyen: Profesörlerden, yüksek ilim alan ögrencilerden ve irak üniversitesinin diger calışanlarından oluşun bir dayanışmadır.

    11.Büyük dini düzenlemeleri organize kuruluşu: Özellikle şu iki büyük organizasyon her yıl organize edilmektedir :
    a- Hz.Fatima Al-Zahra (a.s) ( [color=rgb(51, 51, 255)]burada bir kayıdı bulunur[/color]
    ) ölüm yıldönemi ve
    b- Hz.İmam Hüseyin (a.s), Al-Waie Al-Husseini (İmam Hüseyni anma yürüyüşü).Bunlar kerbela üniversitesinde başlıyan 10. Muharrem aksamında büyük yüksek ilim öğrencilerin yürüyüşleridir.

    Sayin Yaqoobi sekseni (80) aşkın kitap ve makale yazmıştır.
    Bunlardan birkaç örnek şunlardır:

    • [li]Fıkıhcılar (hukucular) için matematik[/li]
    • [li]Sirke hakkında kesin / son söz[/li]
    • [li]Fıkıh kıyasında sorular[/li]
    • [li]Lingua universalis theorisinin sonucları arsindaki ilişkisi[/li]
    • [li]Temiz bir topluluk için ( 11 cilt)[/li]
    • [li]Kötü sosyal gelenekler[/li]
    • [li]Biz ve Batı[/li]
    • [li]Kuranın davası / şikayeti[/li]
    • [li]Bilginlerin davası / şikayeti[/li]
    • [li]Mescidin / caminin davası / şikayeti[/li]
    • [li]Müslüman kadınlar için fıkıh soruları[/li]
    • [li]Ögrenciler için fıkıh soruları[/li]
    • [li]Havza (yüksek islam medresesi) ve gençlerin sorunları[/li]
    • [li]İslam dünyasındaki / hayatındaki İmamın rolü[/li]
    • [li]Havzanın öğrencilerine ve konuşmacılarına buyruklar ve öğütler[/li]

    #2
    Ynt: Sayin Ayetullah Şeyh Muhammed Musa Al Yaqoobinin Özgeçmişi

    Bu alimin sitesini inceledim güzel fikirleri varmış.

    Yorum

    YUKARI ÇIK
    Çalışıyor...
    X