Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Leader.ir NewsLetter TurkiNews Gönderileri

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Leader.ir NewsLetter TurkiNews Gönderileri

İslam inkılabı rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei bugün (Pazartesi) öğleden önce dünya ebeler günü dolayısıyla ebeler derneği yetkilileri ve üyelerinden bir gurubu kabulünde yaptığı konuşmada camianın bu kitlesinin toplumun sağlığının sağlanması ve beşer soyunun bekası ve devam etmesindeki rolünün çok önemli olduğunu bildirerek ülke nüfusunun çoğalması yönünde ebelerin hizmetinden yararlanma bağlamında genel kültürün hayata geçirilmesi zaruretine dikkat çekerek nüfusun artışı ve genç nüfusun azalmasını önlemenin hayati önem arz eden bir mesele olduğunu, bu meselenin ciddi bir şekilde üzerine gidilmesi gerektiğini belirtti.
    5 Mayıs Dünya ebeler günü dolaysıyla gerçekleşen görüşmede konuşan İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, sabır, bilgi, tecrübe, vazifeşinaslık, profesyonel sorumluluk duygusu içerisinde anne ve çocukların sağlığı için büyük zahmetlere katlanan ülkenin mesuliyetini müdrik ebe camiasının hizmet ve zahmetlerini takdir ederek, bu doğrultuda tüm erkek ve kadınların ebelere medyun olduklarını ve bu kitlenin her zaman toplum içinde özel bir saygınlık ve takdire muhatap olduğunu söyledi.
    Toplumda kadınların ebelerin hizmetlerinden yararlanmaları ve doğal bir şekilde doğum yapmaları ile ilgili kültürel bilgiyi geliştirmenin önemli bir mesele olduğunun altını çizen Ayetullah Hamanei, uzmanların doğal olmayan yöntemlerle yapılan doğumların zararlarını ve ayrıca doğal doğum yapmanın faydalarını ve anne ve bebeğin sağlığı üzerindeki olumlu tesirini sürekli beyan etmeleri gerektiğini ifade etti.
    Yeni kuşakların sayısının artması ve bu süreçte doğal doğum yapmanın ve ebelerin sunduğu hizmetlerin önemine işaret eden Ayetullah Hamanei, genç nüfusun çokluğu ülkenin imtiyazlarından biri sayıldığını ve önümüzdeki yıllarda genç nüfusun sayısını azaltacak ve yeni kuşağı sınırlandıracak yanlış politikaların ve uygulamaların devam etmesi durumunda genel yaşlılık adında büyük bir darbeye şahit olacaklarını kaydetti.
    İslam inkılabı rehberi konuşmasının bir başka bölümünde ise, genç nüfustan yoksun ülke demek, yenilik, ilerleme, şevk ve heyecandan yoksun ülke demek olduğunu, bu yüzden nüfus artışı gibi hayati bir programın ciddi bir şekilde izlenmesi ve uygulanması gerektiğini vurguladı.
    Ülke genelinde ebelerin karşı karşıya bulundukları sorunların giderilmesi gerektiğini de hatırlatan İslam İnkılabı Rehberi, hükümet kurumları yetkililerini uyararak bu alanda var olan ihtiyaçların temini ve eksikliklerin giderilmesi tavsiyesinde bulundu.
    İslam İnkılabı Rehberinin konuşmasından önce İran Ebeler Derneği Başkanı Bayan Dr. Masume Abad yaptığı kısa konuşmasında ülkede şu anda 50 bin ebe talebisinin bulunduğunu ve nüfus artışında ebelerin rolünü hatırlatarak, "bugün İran'da ne yazık ki dünyaya gelen çocukların %50'si doğal olmayan yöntemlerle gerçekleşmekte. Pek de zaruri olmayan bu sezaryenler aslında annelerin yeniden gebelikleri ve nüfusun artışı önünde önemli bin engeldir" ifadesini kullandı.

Yorum

[ltr]Öğretmenler gününde ülke genelinden binlerce öğretmeni kabul eden Ayetullah Hamanei, Eğitim ve Öğretim'e siyasi, partisel ve grupsal yaklaşımın zehir olduğunu söyledi(2014/05/07)[/ltr]
      [hr]

□ Foto

Bugün sabah (Çarşamba) ülke genelinden binlerce öğretmen ve kültür erbabı ve yetkililerini kabulünde konuşan İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, "ilim talimi", "düşünce öğretmek" ve "ahlak ve davranış eğitimi"nin, öğretmenlik gibi şerefli ve onurlu bir mesleğin üç temel unsuru olduğunu belirterek, eğitim ve öğretim sisteminin değişmesi belgesinin hayata geçirilmesi için gerekli programlamanın yapılması zaruretini hatırlatarak, bu büyük kurumun tüm yönüyle desteklenmesinin, halkın evlatlarının parlak geleceği ve aziz İran'ın maddi ve manevi açıdan gelişip kalkınması için etkili yatırımda bulunmak mesabesinde olduğunu söyledi.
      Öğretmenler ve hocalarla görüşmesindeki temel hedefinin, öğretmenler camiasına, talim ve terbiye makamına olan saygı ve sevgisini belirtmek olduğunu belirten İslam İnkılabı Rehberi, "Hepimiz, öğretmenlere karşı minnet duygusu yükü altındayız, bunun için toplumda öğretmenlik makamına saygı gösterilmesi, terkim edilmesi genelleştirilmeli ve kurumsallaştırılmalıdır. Öyle ki bir öğretmene selam vermek ve saygı ifadesinde bulunmak bir iftihar vesilesi sayılmalıdır" dedi.
      Çocukların öğretmenlerin elinde halkın birer emanetleri olduğunu hatırlatan Ayetullah Hamanei, öğretmenlik mesleğinin temel boyutlarına temasla, ilim ve bilim taliminin, önemli bir vazife ve sorumluluk olduğunu ancak bundan da önemlisinin çocuklar ve gençlere düşünce öğretmek olduğunu söyledi.
      "Düzeysel bakış ve düzeysel eğitim"in toplumun dize gelmesine sebep olacağını belirten İslam inkılabı Rehberi, "Öğrenci eğer sahih ve doğru düşünme ve tefekkür ruhunu, metodunu öğretmeninden öğrenirse ülkenin geleceği de tefekkür ve mantık temelleri üzerine kurulmuş olur. Bunun için aziz öğretmen ve hocaların bu hususta üzerlerine çok ağır bir sorumluluk düşmektedir" ifadesini kullandı.

"Ahlak ve davranışın pratik eğitimi"nin öğretmenlik mesleğinin onurlu boyutlarından üçüncüsü olduğunun altını çizen Ayetullah Hamanei, milletin uzun vadeli hedef ve ülkülerinin gerçekleşmesi sabırlı, akıllı, dindar, yaratıcı, şefkatli, cesur, takvalı, edepli ve çalışkan insanları gerektirdiğini, öğretmenlerin bu tür özelliklere sahip olan insanları yetiştirmekte birinci derecede, derin ve kalıcı rol ifa ettiğini kaydetti.
      Ayetullah Hamanei bu konuyla ilgili öğretmenler topluluğuna önemli bir hatırlatmada da bulunarak, ahlak ve yaşam tarzı dersinin sadece kitap ve anlatımla aktarılamayacağını, bilakis sadakatli ahlaki davranışı da gerektirdiğini söyledi.
      Yetkililerin dikkatini eğitim ve öğretimdeki değişim senedi üzerinde toplamalarını isteyen ve bu senedin icrasının belli bir yol haritası ve operasyonel planı gerektirdiğini hatırlatan İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei, insani gücün, eğitim ve öğretimin diğer önemli meselelerinden biri olduğunu belirtti ve "Bu kader belirleyici mekanizma direkt veya dolaylı olarak halktan onlarca milyon kişiyle ilgilidir. Bu bakımdan eğitim ve öğretim sektörü yöneticileri ve üst düzey müdürlerinin kendine has özelliklere sahip olmaları gerekir. Genç, inkılapçı, dindar, coşkulu, hedefli ve işine aşık gençlere öncelik tanıyın ve ciddi ilgi gösterin. Zira eğitim ve öğretim hedeflerine odaklanmak ve ilgi göstermek bu kurumun müdürleri ve yetkililerinin "tek meselesi"dir" dedi.
      Talim ve terbiye kurumunun inkılapçı ve dindar kuşakları yetiştirme üzerinde odaklanmasının zaruretine vurgu yapan İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei konuşmasının devamında, "Millet ve yetkililerin esas amacı, İslam ve Kur'an-ı Kerim bereketi ile İran'da maddi, manevi ve ahlaki açılardan gelişen örnek bir toplum oluşturmaktır ki bu önemli amaca ulaşmak için izlenmesi gereken uzun yol için gelişen, düşünen ve kararlı bir kuşak yetiştirmek gerekir ve bu da ancak dindar ve inkılapçı yöneticilerin ve güçlerin işidir" ifadesine yer verdi.
      Talim ve terbiye meselesine siyasi akımlar, partiler ve kanatlar açısından bakmanın bu hareket için bir zehir niteliğinde olduğunun altını çizen İslam inkılabı rehberi Ayetullah Hamanei, ne yazık ki bazı dönemlerde bu tür bir yaklaşımın söz konusu olması hasebiyle büyük hasarların ortaya çıktığını belirtti.
      Tüm devlet kurumları özellikle bütçeyle ilgili kuruluşların eğitim ve öğretime destek vermelerinin kaçınılmaz bir zaruret olduğunu belirten Ayetullah Hamanei, başka organlara oranla eğitim ve öğretim alanında ne kadar fazla yatırım yapılırsa o kadar iyi sonuç elde edileceğini, çünkü bu kurumun ülkenin şimdiki ve gelecekteki tüm gelişme ve kalkınmasının temelini oluşturduğunu belirtti.
      Ders kitapları ve metinlerine gerekli dikkatin gösterilmesinin de çok önemli olduğunun altını çizen Ayetullah Hamanei, kitapların içeriği, doyurucu ve müstahkem olmalı, siyasi veya dini açıdan her hangi bir sapma veya yanlış hususu içermemeli, gerçeklerden sapma konusundan tamamen uzak kalmalı. Bunun için de ders kitaplarını hazırlamakla görevli ilgililer, emaneti koruyarak pür dikkat kendi sorumluluklarını yerine getirmelidirler" dedi.
      Ayetullah Hamanei konuşmasının sonunda iki hususu daha hatırlatarak, birincisi gerekli eleman ve personelin eğitim merkezi olan kültür erbabının üniversitesi ve ikincisi bakanlık ve idarecilik düzeyinde eğitim müsteşarlığının etkili ve önemli rolünden gaflet olunmaması gerektiğini söyledi.
      İslam İnkılabı rehberi konuşmasının sonunda ise mübarek Receb ayının fazilet ve bereketlerinden insanın kendi nefsini tezkiye için yararlanması gerektiğini belirterek, şehid muallim Ayetullah Murtaza Mutahhari'nin anısını saygıyla andı ve İslam tefekkürü ve inancı yolu mücahidi ve öğretmeninin kendi şehadetiyle, uzun mücadele ve mücahedesinin kabul olduğuna dair belgeyi Allah Taala cc. katından aldığını söyledi.
      İslam İnkılabı rehberi, şehid Recai ve Şehid Bahüner'in de iki takvalı, muhlis muallim ve mücahit olduğunu ve kendi ömürlerini talim ve terbiye yolunda hizmete adadıklarını söyledi.
      İslam İnkılabı Rehberinin bu konuşmasından önce eğitim ve öğretim bakanı yaptığı kısa bir konuşmada ülkede öğretmenler nüfusunun bir milyon olduğunu hatırlatarak, eğitim ve öğretim kurumunun kültür alanında ülkenin en büyük kurumu olduğunu ve 12 milyon öğrenciyi kendi çatısı altında bulundurduğunu söyledi.
      Eğitim ve öğretim bakanı Dr. Fani, eğitim ve öğretim kalitesini yükseltmenin bakanlığının en önemli programı olduğunu belirterek, ezberleme metodunun yaratıcılık metoduna çevrilmesi, kitap okuma kültürünün güçlendirilmesi, sorgulama kültürünün yaygınlaştırılması, iffet ve tesettür kültürünün yaygılaştırılması, Kur'an ve Ehli Beyt (as) ile ünsiyet, İslami-İrani hayat metodunun kurumsallaştırılmasının eğitim ve öğretim alanında var olan programlardan olduğunu bildirdi.

Yorum

[ltr]İtikaf etkinliği merkez komite yetkilileri ve üyelerini kabul eden İslam İnkılabı Rehberi, İtikaf’ta zihin ve yüreğin Allah’a yönelik olması temel alınması gerektiğini belirtti.(2014/05/08)[/ltr]
        [hr]

□ Konuşmalar □ Foto

Bugün (Perşembe) öğleden sonra İslam inkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei’nin 5 Mayıs 2014 tarihinde itikaf merkez komitesi üyelerini kabulünde yaptığı konuşması, Kum İmam Humeyni (ra) yüksek eğitim merkezinde düzenlenen yıllık itikaf genel etkinliği şöleninde yayınlandı.
        İslam inkılâbı rehberi İtikaf etkinliği ve merkezi komite üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, halkın büyük bir zevkle ve şaşırtıcı bir şekilde seçkin ve hasane İtikaf sünnetine katılmasını, ilahi bereketler ve İslam inkılabı gücünün göstergelerinden biri olduğunu belirterek, “Bu Nebevi sünnet ve geleneğin sorumluları ve çalışanları bilinçli programlama yaparak ve zaaf ve tehditleri saptayarak, mu'tekiflerin gönül ve düşüncelerinin Allah'a yakınlaşma ve ruhsal temizliğe ulaşmasını sağlamaları gerekir” dedi.
        İtikaf ibadetinin, maneviyat derecesinin yükselmesi uğruna riyazet ve zorluklara büyük bir zevk ve rağbetle katlanmak olduğunu belirten İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, günümüzde İran çapında camilerde ve üniversitelerde göze çarpan gençlerin İtikafa olan büyük aşkının İslam inkılabı ardından oluştuğunu, bunun ise değerli bir fırsat olarak kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyledi.
        İslam inkılabı rehberi, İtikaf fırsatının, sadece Yüce Allah cc.a daha fazla yönelme ve ibadete has olması gerektiğine işaretle, İslami muaşeret tecrübesini kazanmak ve öğrenmek, itikafa katılanlarla dostane ve kardeşçe ilişkiler kurmak ayrıca dini maarifi öğrenme ve öğretmenin, söz konusu seçkin merasimin fırsatlarından olduğunu da sözlerine ekledi.
        Ayetullah Hamanei, İtikaf’ın mana ve ruhuna uygun bilinçli programlama yaparak ve zaaf ve tehditleri saptamanın zaruretini vurgulayarak, “programlamalarda temelin mutekifin zihin ve yüreğinin Allah’a yakınlaşması olmalı ve buna karşılık toplum ve yaşamdaki alışıldık ortam ve tartışmalardan uzak durulması gerekir” ifadesini kullandı.

Yorum

[ltr][color=#339933][color=blue][font=tahoma]Ayetullah Hamanei, İslam İnkılâbı Muhafızlar Ordusu'na bağlı Hava Savunma Gücüne ait sergiyi ziyanet etti.

İslam inkılâbı rehberi bugün sabah (Pazar), İran İslam İnkılâbı Muhafızlar Ordusu'na bağlı Hava Savunma Güçleri karargâhına giderek burada söz konusu biriminyetenekleri ve ürünlerinin yer aldığı fuara iki saatlik bir ziyarette bulundu.
          Bu fuarda İran İslam İnkılâbı Muhafızlar Ordusu'na bağlı Hava Savunma Güçlerince tasarlanan ve imal edilen İHA'lar, anti savaş gemileri, anti balistik füzeler ve anti füze savunma sistemleri, muhtelif radar ve hava savunma sistemleri ve kumanda merkezi kontrol sistemi sergilenmiştir.
          İran İslam İnkılâbı Muhafızlar Ordusu'na bağlı Hava Savunma Güçlerince tasarlanan ve imal edilen insansız hava araçları İHA'ların sergilendiği salon İslam İnkılâbı rehberi ve başkumandan'ın denetlediği ilk salondu.
          Bu salonda Şahed 29, Şahed 125 ve Şahed 121 İhaları ile İHA'ların uzaktan kumanda, motor ve radar sistemleri sergilenmiş olup tüm bunlar tamamen İranlı uzmanlar ve yerli imkânlarla tasarlanmış ve üretilmiştir.
          İslam İnkılâbı muhafızlarının üstün yetenek ve dirayetleri sonucu sağ yere indirilerek ganimet alınan Amerika'nın radara yakalanmayan modern RQ170 İHA'sının sergilenmesi ve bu İHA'nın yerli modelinin yapılarak görücüye çıkarılması ise bu serginin en önemli özelliklerindendi.
          İran İslam İnkılâbı Muhafızlar Ordusu'na bağlı Hava Savunma Güçleri uzmanları 2 yıllık bir süre içinde Amerikanın modern RQ170 İHA'sının haritasını çıkararak ülke içinde imal etmeyi başarmıştır. Bu gelişmiş casusluk uçağının yerli imkânlarla yapım aşamalarını yakından denetleyen İslam İnkılâbı rehberi, uçağın parçalarının ülke içinde imal aşamaları, uçakta toplanan bilgilerin yeniden elde edilmesi, uçağın bağlantılı olduğu uydunun belirlenerek nasıl bir irtibat içinde olduğu sisteminin belirlenmesi, radardan kaçma özelliğinin hangi sebeplerden gerçekleştiğinin belirlenmesi, uçuş bilgisayarı programlarının belirlenmesi ve yeniden yazılması ve uçağın motorunun onarılarak yeniden aktif hale getirtilmesi gibi aşamalar konusunda brifing aldı.
          İran İslam İnkılâbı Muhafızlar Ordusu'na bağlı Hava Savunma Güçlerince tasarlanan ve imal edilen karadan karaya füzelerin sergilendiği salon İslam İnkılâbı rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei tarafından denetlenen ikinci salondu.
          Bu salonda muhtelif balistik füzeler, Zilzal, Fars Körfezi, yağış Zilzali, Hürmüz 1 ve Hürmüz 2, Cruise, Fecr 5, Raad 301 ve Sicil gibi muhtelif füzeler sergilenmiştir. Bu füzelerin tümü ilk aşamasından son aşamasına kadar tamamen İranlı uzmanlar ve yerli imkânlarla üretilmektedir.
          Ayrıca bu ziyarette Ayetullah Hamanei'nin huzurunda yine yerli uzmanlar ve imkânlarla tasarlanan ve imal edilen "3 Hurdat" hava savunma sistemi görücüye çıkarılarak tanıtıldı.
          Tabes savunma sistemi, Komuta kontrol merkezi, Raad 1 ve Raad 2 savunma sistemleri, muhtelif radarlar İran İslam İnkılâbı Muhafızlar Ordusu'na bağlı Hava Savunma Güçlerinin kazanımlarından diğer bazıları olup söz konusu sergide sergilenmiştir.
          "Beşir" ve Kavooş" gibi çeşitli radarlar, elektronik savaşlar komuta kontrol merkezi İslam İnkılâbı rehberi tarafından izlenen diğer kazanımlardandı.
          İslam İnkılâbı rehberi İran İslam İnkılâbı Muhafızlar Ordusu'na bağlı Hava Savunma Güçleri kazanımlarının yer aldığı sergideki iki saatlik izlenimi ardından İslam İnkılâbı Muhafızlar gücü ve silahlı kuvvetler komutanları, uzmanları ve çalışanlarından kalabalık bir gruba hitaben bir konuşma yaparak, sergiden hiçbir zaman unutamayacağı izlenim elde ettiğini ve bu sergiden elde edilmesi gereken en önemli dersin, düşman tarafından girilmesi ve hatta yaklaşılması yasaklanan çetin alanlara girme hususunda İran halkının yetenek ve kudretinin ispat olunması olduğunu bildiride.
          "Bu sergi biz tüm yetkililere deruni kudret ve yetenek müjdesini vermekte ve "Biz yaparız"ı haykırmaktadır" diyen İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei konuşmasının devamında bazı yetkililerin iç yetenek ve kudret mesajını gerektiği gibi dikkate almamalarını eleştirerek, bazı birimlerde müdürlerin henüz bu mesajı algılayamadıklarını bildirdi.
          "Yetenek, kudret ve irade"nin muktedir olmanın en önemli faktörü olduğunu bildiren İslam İnkılâbı Rehberi, "geçmiş yıllarda odaklandığımız ve o bölümün uzmanlarının dikkatini çektiğimiz her bölümde başarı elde ettik" ifadesini kullandı
          Ayetullah Hamanei şöyle dedi: "Ben her zaman dış siyasette yenilikçilik ve görüşme yanlısı olmuş ve halen olmaktayım. Sürekli olarak yetkililere tavsiyem, dış siyaset ve uluslar arası mübadelelerde mümkün tüm çabalarını kullanmaları, ama ülke gereksinimlerini ve yaptırımlar gibi bir takım meseleleri görüşmelere bağlamamaları yönünde olmuştur."
          İslam İnkılâbı Rehberi konuşmasının devamında yetkililerin yaptırım meselesini farklı bir yolla çözmeleri gerektiğini belirtti.
          İran İslam İnkılâbı Muhafızlar Ordusu'na bağlı Hava Savunma Güçleri kazanımları sergisinin İran halkının kudret ve yeteneğinin somut bir örneği olduğunu bildiren İslam İnkılâbı rehberi, "Yapabileceğimizi bilmemiz gerekir" ifadesini kullandı.
          Ayetullah Hamanei, halkların en önemli sorununun kendi kudret ve yeteneğinden gafil olması olduğunu bildirerek, "İslam İnkılâbının zaferinden öncesine kadar İran halkının en önemli sorunu yapabileceğini bilmemesiydi. Hatta bugün bile bazıları halen yapabileceğimizi bilememektedir" dedi.
          Silahlı kuvvetlerin genç ve dinamik yapısının ülkenin öteki tüm birimleri için de iyi bir model olduğunu belirten Ayetullah Hamanei, İran'ın ekonomi dalında da kendi iç yetenek ve kudretine dayanarak sorunların ve düğümlerin büyük bir bölümünü açabileceğini ve daha önce de bu konunun tecrübeyle ispatlandığını söyledi.
          Düşmanlıkların ana nedeninin İran halkının bağımsız olması, İslam ve Kur'ana bağlı bulunması olduğunu belirten İslam İnkılâbı Rehberi, İslam ve Kuran-ı Kerim'in, müslüman milletleri, kendi ayakları üzerinde durmaya, İslami kimliğine dayanmaya, insan olmaya, Allah'a yaklaşmaya ve zulüm karşısında teslim olmamaya davet ettiğini belirterek; "Bundan dolayıdır ki, İran milleti İslam ve Kuran'a bağlı kaldığı ve ulvi hedefleri için hareketini sürdürmede ısrarcı olduğu sürece emperyalistlerin de düşmanlıkları sürecektir' dedi.
          İslam inkılâbı rehberi, emperyalist dünyanın İran milletini dize getirmeye çalıştığını ve iradesinden geri adım atmaya zorladığını ama onların bu boş hayallerinin gerçekleşmeyeceğinin de bilinmesi gerektiğini söyledi.
          İran İslam inkılâbı rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamenei, düşmanların İran İslam Cumhuriyeti'nin füzelere sınırlama getirmesi yönündeki beklentilerinin ahmakça olduğunu söyledi.
          İslam inkılâbı rehberi, İran ve 5+1 grubu arasında nükleer konuda müzakerelerin yapıldığı bir süreçte Batılıların İran'dan füzeleriyle ilgili kısıtlama ve sınırlama getirmeleri şeklinde bir beklentilerinin olduğunu ama Batılı ülkelerin sürekli olarak İran'a yönelik tehditlerinin de sürdüğünü ve bu süreçte onların bu gibi beklentilerinin ahmakça olduğunu söyledi.
          İslam inkılâbı rehberi, güç, yetenek ve azmi, güçlü olmanın en önemli unsurları olarak nitelerken, planlamaların başkaları ile olan mesafenin en aza indirilmesi ve hatta bazı yönlerde onlardan da öne geçmemizi sağlayacak şekilde yapılması gerektiğini söyledi.
          Ayetullah Hamanei konuşmasının son bölümünde hiçbir zaman Allah Taala'nın yardımlarını talep etmekten gafil olunmaması gerektiğini söyledi.
          İslam İnkılâbı Rehberinin konuşmasından önce İran İslam İnkılâbı Muhafızlar Ordusu'na bağlı Hava Savunma Güçleri komutanı Tuğgeneral Hacızade kısa bir konuşma yaparak bu birimin, İHA'lar, füzeler, hava savunma sistemleri, radarlar, Komuta yönetim merkezi gibi alanlardaki başarısı hakkında brifing sunarak, İran İslam İnkılâbı Muhafızlar Ordusu'na bağlı Hava Savunma Güçleri uzmanları ve mühendislerinin, yaptırımları ve teknik engelleri alt ettiğini, bu başarılar sonucu bugün İran'ın füze kudretinin bölgede ilk ve dünyada ise 7. sırada yer aldığını söyledi.
          Mevcut serginin İran İslam İnkılâbı Muhafızlar Ordusu'nun kazanımlarının çok küçük bir bölümünü oluşturduğunu ve düşman'ın bir hataya düşmesi durumunda unutamayacağı bir ders alacağını belirten Tuğgeneral Hacızade, silahlı kuvvetlerin askeri alanda İslam İnkılâbı rehberi ve başkumandanın dirayet ve tedbirleri sonucu yaptırımları aştığını ve direniş ekonomisi alanlarındaki öteki müdür ve subayların da bu metodu model olarak kabul ederek düşman'ın tehdit ve yaptırımlarına galebe çalmalarını temenni ettiklerini söyledi.

Yorum

Pakistan başbakanı’nı kabul eden İslam İnkılâbı Rehberi, İki ülke ilişkilerinin gelişmesi için oluşan büyük fırsatın kaybolmasına izin vermemek gerektiğini söyledi.(2014/05/12

Bugün sabah (Pazartesi) Pakistan başbakanı Nevaz Şerif ve beraberindeki heyeti kabul eden İslam İnkılâbı rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, İran ve Pakistan halkları arasında var olan samimi ve iyi ilişkinin başlıca nedeninin mevcut geniş çaplı dini ve kültürel ortak yönler olduğunu belirterek ekonomi dalındaki ilişkiler seviyesinin azalması hususunda eleştirilerini dile getirdi ve “iki ülke arasındaki uzun sınırlarda güvensizlik oluşturmak da dâhil muhtelif metotlarla iki dost ve samimi İran ve Pakistan halkı ve devleti arasında mesafe oluşturmak isteyen elle var. Fakat iki ülke münasebetlerinin gelişmesi gibi detaylı fırsatın kaybolmamasına izin vermemek gerekir” dedi.
            İran İslam Cumhuriyeti ve Pakistan ilişkilerinin daha da geliştirilmesi ve gaz boru hattı gibi iki ülke arasındaki büyük iktisadi projelerin hayata geçirilmesi zaruretini vurgulayan Ayetullah Hamanei, Pakistan başbakanına hitaben, “Sizin sorumluluğunuz döneminde iki ülke ilişkilerinde muhtelif alanlarda güzel bir canlanmaya tanık olmamızı temenni ederim” dedi.
            İslam İnkılâbı Rehberi, ilişkilerin gelişmesi ve canlanması için birilerinin iznini beklememek gerektiğini hatırlatarak, artık iğrençliği her kes tarafından malum olan Amerikanın, İran ve Pakistan arasında mesafe oluşturmak isteyen ülkelerden olduğunu, elbette Amerika’dan başka diğer bazı devletlerin de bu alanda aktif olduklarını söyledi.
            Son aylarda İran ve Pakistan sınır bölgelerinde baş gösteren bir takım huzursuzluk ve güvensizliklere değinen Ayetullah Hamanei, “bazıları kasıtlı olarak iki ülke arasındaki uzunca sınırlarda güvensizlik oluşturmaya çalışıyorlar ve bizim tüm bunların normal ve kasıtlı olmadığına inanmamız mümkün değil” dedi.
            Ayetullah Hamanei, tekfiri grupların Şii'siyle Sünni’siyle tüm Müslümanlar için tehdit ve tehlike niteleyerek, tekfiri gruplarla mücadele olunmaması durumunda onların İslam âlemine çok daha büyük darbe indireceğini ve zarar vereceğini söyledi.
            İslam inkılâbı rehberi konuşmasının sonunda da iki ülke arasındaki münasebetlerin daha da gelişmesine tanık olunması temennisini dile getirdi.
            Cumhurbaşkanı birinci yardımcısı İshak Cihangirinin de hazır bulunduğu bu görüşmede Pakistan başbakanı Nevaz Şerif, İslam inkılâbı rehberinin ikinci bir kez ziyaret etmekten duyduğu memnuniyetini dile getirerek, Ayetullah Hamanei’nin Pakistan ve özellikle de Lahor kentine yaptığı ziyaretten kalan güzel anılara temasla, o ziyaret döneminde kendisinin merkezi Lahor olan Pencap eyaleti başveziri olduğunu, Pakistan halkının coşkulu karşılaması ve duygu tezahüratının, iki halk arasındaki çok derin dini, kültürel ve tarihi bağları gösterdiğini söyledi.
            Pakistan başbakanı ayrıca Tahran görüşmelerinin çok yararlı geçtiğini hatırlatarak, “Ben iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin birkaç yıl önceki 3 milyar dolar düzeyine gelmenin yanı sıra hatta daha da artmasına ve iki ülke arasındaki gaz boru hattı projesinin ihya edilmesine gayret göstereceğim” ifadesine yer verdi.
            Nevaz Şerif, iki ülke sınır bölgelerindeki güvensizlik olaylarının üzücü olduğunu hatırlatarak, İslam inkılâbı rehberinin, iki ülke arasında mesafe oluşturmak isteyen ellerin var olduğu yolundaki sözlerini tasdik ederek, Ayetullah Hamanei’ye hitaben, “ben zatı âlinize şu güvenceyi vermek istedim ki Pakistan hükümeti iki ülke ortak sınırındaki güvensizlik faillerine karşı mücadelede hiçbir girişimden çekinmeyecek ve İran İslam Cumhuriyetinin bu alandaki girişimlerine de destek verecek” dedi.[/size]

Yorum

Halktan muhtelif kitleleri kabul eden İslam İnkılâbı rehberi;
              “Amerika ve öteki güçler hiçbir halt edemezler”

Recep ayının 13.’üne tekabül eden Hz. İmam Aliyyibni Ebi Talib (as)ın mübarek veladet yıl dönümü ile birlikte başta İlam eyaleti halkı olmak üzere muhtelif halk kitleleri bugün (Salı) rahmetli İmam Humeyni hüseyniyesinde İslam inkılâbı rehberi Ayetullah Hamanei ile görüştüler.
              Bu görüşmede Hz. İmam Ali as. ın mübarek veladet yıl dönümünü tebrik eden İslam İnkılâbı rehberi, Hz. Ali (as)ın hadsiz hesapsız faziletlerinden bazılarına temas ederek, halkın gerçek saadet ve mutluluğu için Hz. Ali (as)ın hükümet dönemindeki üstün amaçları gibi İmam Ali’nin yaşamından dört önemli döneme temasla, “toplumun gerçek saadetini temin etmek amacıyla o hazretin vermiş olduğu derslerden biri halkın ekonomik sorunlarının giderilmesi ve yaşam seviyelerinin iyileşmesi istikametinde çaba göstermektir. Bu hedef şu anda sayısız iç potansiyellerin aktif hale getirtilmesi ve ülkenin genç yeteneklerine dayanmak için sahih bir planlama yoluyla mümkün olabilir” dedi.
              Böyle bir şartta ülke maddi, ruhi ve ahlaki, uluslararası itibar, onur ve milli özgüven açısından gelişme kaydedecek ve dış düşmanların minnet ve üstünlük taslamalarından kendini kurtarabileceğini belirten İslam İnkılâbı Rehberi, konuşmasının devamında Hz. İmam Ali as.ın idrak olunabilinir faziletlerini, “Manevi makamlar”, Mücahideler ve fedakârlıklar”, ”Ferdi, Sosyal ve Hükumet Süluku” ve “Halk için taşıdığı amaçları” gibi dört temel başlık altında ele alınabileceğini belirterek, “Tevhid makamı, ibadet makamı, Allah Taala’ya takarrub, yakınlaşma makamı ve ihlâs makamı gibi o hazretin manevi makamları, çok derin okyanus gibidir ki onun boyutlarının büyük bir bölümü henüz tanınmamıştır. Ulema ve büyük insanlar dahi onu tanıma konusunda aciz kalmışlardır” dedi.
              İslam'ı kabul ettiği andan itibaren, Mekke döneminde, hicret döneminde, Medine'de Allah Resulü'nün hükümeti döneminde, İslam Peygamber (sav)in vefatı sonrası dönemde daha sonra hilafetin kabul edildiği dönemde Hz. İmam Ali (as)ın mücadele ve fedakârlıklarına temas eden İslam İnkılâbı Rehberi, Emir'ul Müminin Ali as.'ın tüm bu dönemlerde tüm insanları hayrete düşürecek derecede fedakârlık ve mücahede'nin zirvesinde bulunduğunu söyledi.
              İmam Ali as.ın eşsiz şahsiyetinin bir başka boyutunun ise ferdi, sosyal ve hükümet alanındaki Süluku olduğunu belirten Ayetullah Hamanei, "Emir'ul Müminin Ali (as) büyük, güçlü bir yönetici olduğu, çok geniş ve zengin bir ülkeye sahip bulunduğu bir dönemde, muhtaç bir insan gibi, fakirane bir evde yaşamış, hakk ve adaletin tahakkuku ve ilahi hükmün icrası uğrunda direnmiş ve çok büyük çalışmalara imza atmıştır" dedi.
              İmam Ali (as)ın hayatının 4. Boyutunun, iktidar döneminde halkla ilgili takip ettiği üstün amaçları olduğunu hatırlatan İslam İnkılâbı rehberi, Emirul Müminin as. bu yüce hedefini, halkın cennete ulaştırılması, halkın sosyal yaşamı, fikri, ruhi ve kalbi alanında rol ifa etmek şeklinde beyan etmekte olduğunu ve bunun çok önemli bir mesele olduğunu ve İslami yöneticinin temel sorumluluğu dâhilinde bulunduğunu söyledi.
              Ayetullah Hamanei, "Eğer İslam toplumu, maddi, bilimsel, sanayi gelişmeler, sosyal ilişkiler milli ve uluslar arası onur ve şeref açısından zirvede ve en dorukta bulunsa dahi ölüm halinde insanların yüzünün kara olması durumunda o toplum gerçek saadete ulaşmamıştır" dedi.
              Halkın gerçek saadete ulaşması yollarından birinin, halkın yaşam kalitesinin yükseltilmesi, toplum içinden fakirlik, işsizlik, sınıfsal ayrışma ve mesafenin yok edilmesi yönünde çaba harcamak olduğunu ve bugün İran'da yetkililerin halkın ekonomik sorunlarının giderilmesi yönünde çaba harcamakta olduklarını belirten Ayetullah Hamanei, mevcut ekonomik sorunların sahih çözüm yolunun Direniş ekonomisi genel siyasetlerinin hayata geçirilmesi ve iç yeteneklere dayanmak olduğunu bildirdi ve "Nerede mümin, muhlis ve gayretli gençlerimizin istidat ve yeteneğine dayandık ve değer verdikse coşkulu kalkınma çeşmeleri belirdi. Nitekim nükleer, ilaç, kök hücreler, Nano teknoloji ve savunma sanayi programları alanındaki gelişmeler bu gerçeğin en somut örneklerindendir" dedi.
              "İşte bu gerçekler ve hakikatlerden ötürüdür ki "Amerika hiçbir halt edemez" ifadesini kullanan rahmetli İmam Humeyni'nin sözünü idrak etmek mümkün" diyen Ayetullah Hamenei, iç dinamikler ve yeteneklere yoğunlaşılması halinde Amerika ve diğer güçlerin İran'a karşı askeri ve askeri olmayan yolların hiç birini baskı aracı olarak kullanamayacağına temasla; "Zorba güçler İran milletinin dize gelmeyeceği ve teslim olmayacağını bilmeliler. Zira İran milleti dinamik bir millettir ve bu ülkenin gençleri doğru yolda hareket etmektedir" dedi.
              İslam inkılâbı rehberi konuşmasının ayrı bir yerinde ise bazı çevrelerin gençlere yönelik yanlış ve sınırlı bakış açılarına da temasla, 'İran halkı ve gençlerinin asıl hedefinde, İslam ve Kuran'a bağlılık, maneviyat ve ülkeye olan aşk yatmaktadır ve bu gerçek hiçbir zaman dikkatlerden uzak tutulmamalıdır' diye konuştu.
              Ayetullah Seyyid Ali Hamanei konuşmasının bir diğer bölümünde ise İslam İnkılâbının muhtelif dönemlerinde özellikle kutsal savaş döneminde İlam eyaleti halkı, uleması ve elitlerinin kıvanç verici direniş ve mücadelesine övgülerde bulunarak takdir etti.
              İslam İnkılâbı rehberinin konuşmasından önce İlam Cuma imamı ve veliyyi fakih'in temsilcisi Huccet'ul İslam Lütfi yaptığı kısa bir konuşmada Hz. Emirul Müminin İmam Ali (as)ın kutlu veladet yıl dönümü dolayısıyla tebriklerini bildirerek, İslam İnkılâbı ve kutsal savunma savaşı döneminde gayretli İlam eyaleti halkının büyük bir yiğitlik ve gayretle İslam nizamının yanında yer aldığını ve iftihar verici girişimlerde bulunduğunu bildirdi.
              İlam eyaleti gençlerinin Kutsal savunma savaşı döneminde özellikle "Meymek" operasyonundaki yiğitliklerine değinen Huccet'ul İslam Lütfi, bu zaferin en önemli sonucunun İslam savaşçılarının moralinin yükselmesi ve daha sonraki büyük zaferler için gerekli alt yapının oluşturulması olduğunu söyledi.
              İlam bölgesinde çok zengin petrol ve gaz kaynakları ve verimli araziler gibi çok büyük bir kapasite ve potansiyelin mevcut olduğunu hatırlatan İlam Cuma İmamı, Cihadi idarecilik ve milli iradeyle ekonomi ve kültür yılında bu bölgenin ekonomik potansiyellerinden tam olarak yararlanılması yönünde gerekli planlamanın yapılması durumunda, İlam eyaletinin ülkenin ekonomi kutbuna dönüşebileceğini söyledi.

Yorum

Bugün (Perşembe) sabah Kum Darul Hadis bilim-kültür enstitüsünde düzenlenen Ayetullah Ali’yi Mişkini’yi anma sempozyumu, İslam İnkılabı Rehberinin mesajının okunmasıyla başladı.
                28 Ferverdin 1393 tarihinde Ayetullah Mişkini sempozyumunu düzenleme heyetini kabulünde dile getirilen İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei’nin bu mesajı, rehberin kalem müdür Huccetul İslam Muhammediyi Gülpaygani tarafından okundu.
                İslam İnkılabı rehberi söz konusu mesajında Ayetullah Mişkini’nin eşsiz ve emsalsiz şahsiyetine temasla, rahmetli Ayetullah Mişkini’nin ilmi, ahlaki, siyasi ve takva vasıflarının yanı sıra oldukça zevk sahibi biri olduğunu belirtti.
                İslam İnkılabı mücadele döneminde Ayetullah Mişkini’nin sürekli sahnedeki varlığı ve genel kapsamlı şahsiyetine değinen Ayetullah Hamanei, Ayetullah Mişkini’nin takdir edilmesi ve eserlerinin yayınlanması zaruretini hatırlattı.

Yorum

Dün öğleden sonra Radyo Televizyon konferanslar salonunda düzenlenen Tahran eyaleti okul hayırseverleri eyalet festivalinde İslam İnkılabı rehberinin 5 Mayıs 2014 tarihinde, Okul hayırseverleri topluluğu yönetim kuruluna hitaben yapmış olduğu konuşmanın metni okundu.
                  İslam İnkılabı rehberi bu konuşmasında ülkede okul inşa eden hayırseverlerin var olmasının İslam İnkılabı olayının kutlu bir kazanımı olduğunu hatırlatarak, hayır sever faaliyetlere katılma konusunda halkın üzerine düşen sorumluluğa temasla, halkın iyi işlere katılım ve hizmet amacıyla gerekli olan her yerde aktif katılımda bulunmaktan kaçınmamasının çok önemli bir mesele olduğunu söyledi.
                  "Bir işin iyi yönünü ve bir yolun doğruluğunu göstermeyi başardığımız her alanda, talep etmememize rağmen halk o işe teşebbüste bulunmuştur ve bunun en somut örneği ise kutsal savunma savaşı dönemindeki çalışmalardır" ifadesini kullanan İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, halkın okul yapma meselesine ilgi göstermesinin, toplumun kendi evlatlarının eğitim ve öğretim meselesini sahih bir şekilde idrak ettiğini gösterdiğini söyledi.
                  Ayetullah Hamanei, ülkenin asıl yetkililerin sorumluluğunu halka bıraktıkları tüm işlerde başarı elde edildiğini ve gelişme kaydedildiğini hatırlatarak, "Bu tecrübe olunmuştur ki iş halkın engin ve sonsuz gücüne bırakıldığı alanlarda o iş gelişme ve rüşt kaydetmiştir" dedi.
                  Ayetullah Hamanei konuşmasının bir başka bölümünde ise okul yapım hayır işleriyle ilgili şu üç tavsiyede bulundu:
                  1. Okul yapmak gibi çok büyük bir hasene ile ilgilenen kimseler bu teşebbüslerini bir sadakai cariye unvanıyla şevk ve rağbet içinde yapmaları gerekir
                  2. İkinci tavsiye Radyo Televizyona yönelik olup bu önemli mesele karşısında kamu oyunun aydınlatılması gerekir
                  3. Ve son tavsiye ise eğitim ve öğretim bakanlığının okul yaptırmak isteyen hayırseverler ile yakın bir işbirliğinde bulunması ve yapılacak okulların dayanıklı olması sağlanmalıdır.

Yorum

Hindistan yarımadasında eğitim gören öğrenciler İslami Encümenleri Derneği 30. Yıllık Oturumuna mesaj gönderen İslam İnkılabı rehberi, tefekkür etmek, ilim toplamak, dindarlık ve necabet'in gençler ve öğrencilerin gelecekte rol ifa etmeleri hususunda temel unsur olduğunu bildirdi.
                    Bugün sabah Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de İran Kültür Müsteşarlığında, İslam İnkılabı Rehberi'nin Hindistan Temsilcisi Huccet'ul İslam Mehdevipur tarafından okunan söz konusu mesajın metni şöyledir:
                    Bismillahirrahmanirrahim

Aziz Gençler ve Öğrenciler!
                    Ülkenin gelecek ufuklarına umutlu bakış, her zaman sizlere iyimser bir bakışla birliktedir ve bu ikisinin birbirinden kopması imkânsızdır. Sizler, İran halkının değerli filizlerisiniz; kendinizi ve kendi konumunuzu sahih bir şekilde kavrayınız ve gelecekteki rolünüzü ciddiyetle garantileyiniz.
                    Tefekkür etmek, ilim toplamak, dindarlık, necabet ve bunun gibi hususlar büyük hedeflerin tahakkuku için temel unsurlardır.
                    Sizlere duacıyım ve selamlarımı sizlere iletirim.
                    Seyyid Ali Hamanei
                    15 Mayıs 2014
                    25 Ordibehişt 1393

Yorum

İslam İnkılabı Rehberi bir bildiri yayınlayarak Ayetullah Seyyid Muhammed Bakır’ın vefatını taziyette bulundu

İslam İnkılabı rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, büyük İslam alimlerinden Ayetullah Hacı Seyyid Muhammed Bakır Şirazi’nin vefatı ardından bir mesaj yayınlayarak bu değerli alimin vefatı dolayısıyla taziyet dileklerini bildirdi.
                      İslam İnkılabı Rehberinin mesajında şöyle deniliyor:
                      Allah’ın adıyla
                      Değerli alim rahmetli Ayetullah Hacı Seyyid Muhammed Bakır Şirazi (Allah ona rahmet etsin) vefatı dolayısıyla onun değerli evlatları, ailesi, dostları ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum. O rahmetliye Allah Taala’dan rahmet, mücahit babası rahmetli Ayetullah hacı Seyyid Abdullah Şirazi (Allah onun makamını yüce kılsın) mağfiret diliyorum.
                      Seyyid Ali Hamanei
                      14 Mayıs 2014
                      24 Ordibehişt 1393

Yorum

İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei bir mesaj yayınlayarak din âlimi rahmetli Huccet'ul İslam Haşimi Refsancani hacı Şeyh Rıza Dehişt'in vefatı dolayısıyla taziyette bulundu.
                        İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamanei'nin mesajında şöyle deniliyor:

Bismillahirrahmanirrahim

Eski dostum rahmetli Huccet'ul İslam Hacı Şeyh Rıza Dehişt (rahmetullahı aleyh)'in vefat haberini üzülerek almış bulunuyorum. İhlaslı ve emektar bu din alimi kendi şerefli ömrünü tamamıyla İslami hedefler hizmetine, din, maneviyat ve ahlak'ı yaymaya adamış, en ufak bir beklentisi ve iddiası olmaksızın, geniş bir hizmet sorumluluğunu üstlenmişti.
                        Ben onunla olan uzun dostluk yıllarımdan beri o büyük alimi her zaman takva, sadakat, iman ve din ehli olarak gördüm ve temenni ederim ki Allah Taala'da onun ruhunu, kendi fazilet, rahmet ve müjdesine muhatap kılır.
                        Saygıdeğer ailesine, evlatlarına, dostlarına ve sevenlerine taziyette bulunur Allah Taala (cc)dan onlar için sabır temenni ederim.

Seyyid Ali Hamanei
                        18 Mayıs 2014
                        28 Ordibehişt 1393

Yorum

İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, Ana yasanın 110.maddesinin birinci bendi uyarınca ve nizamının maslahatını Teşhis Kurulu ile gerekli danışıklıklardan sonra "Genel Nüfus" siyasetlerini ilan etti.
                          İslam İnkılâbı rehberinin, yargı, yasama ve yürütme erkleri başkanları ile Nizamın maslahatını teşhis kurulu başkanına ilan ettiği "Genel Nüfus" siyasetinin tam metni şöyledir.

Bismillahirrahmanirrahim
                          Milli iktidarda nüfus olgusunun önemine binaen ve ülke nüfusunun genç oluşu, dinamizm ve gelişme yönünde bir fırsat ve puan oluşuna dikkat ederek ve son yıllarda ülkede nüfus ve doğum oranında görülen azalmanın telafisi yönünde "Genel Nüfus Siyasetleri" yürürlüğü konulması amacıyla ilan edilir. Ülkenin kalkınmasında nüfus faktörünün pozitif rolünü dikkate alarak, nüfus siyasetlerine uygun olarak ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesi yönünde genel kapsamlı planlamanın yapılması gerekmektedir. Ayrıca ülke erkleri ve ilgili kurumlar arasında iş bölümü ve gerekli organizasyonların yapılmasıyla gerekli teşebbüslerin büyük bir titizlik, sürat ve kararlılıkla hayata geçirilmesi ve siyasetlerin icrasıyla ilgili algıların sürekli rapor edilmesi gerekmektedir.
                          Seyyid Ali Hamanei
                          20 Mayıs 2014
                          30 Ordibehişt 1393

Bismillahirrahmanirrahim
                          "Nüfus Genel Siyasetleri"
                          1- Doğum oranlarının mevcut yerleşmiş düzer düzeyinin üzerinde artırılmasıyla nüfusun genç, dinamizm ve gelişme düzeyini artırmak
                          2- Evlilik engellerini ortadan kaldırmak, aile teşkilini kolaylaştırmak ve teşvik etmek, evlat (sayısını) artırmak, evlilik yaşını düşürmek, genç çiftleri himaye etmek, onları yaşam masraflarını temin edecek güce kavuşturmak ve Salih ve verimli bir nesil yetiştirmek
                          3- Anneler için özellikle hamilelik, süt verme dönemlerinde gerekli imkân ve kolaylıkların sağlanması, doğum masrafları, erkek ve bayanlarda kısırlık tedavisinin sigorta kapsamı altına alınması ve ilgili kurum ve teşkilatların takviyesi
                          4- Aile ocağı ve evlat terbiyesi asaletiyle ilgili genel eğitimlerin reformu ve olgunlaştırılmasıyla aile temeli ve kalıcılığının sağlamlaştırılması, İslami-İrani kültür ve değerler uyarınca danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, yaşam ve iletişim becerileri öğretimi ön plana çıkarılarak, anne hamileliği ve çocuk dünyaya getirmenin sağlığı doğrultusunda sosyal sigortalar, sağlık ve tedavi hizmetleri ve tıbbi denetimler sisteminin geliştirilmesi ve takviyesi.
                          5- İslami-İrani yaşam modelinin yaygınlaştırılması ve kurumsallaştırılması ve batı yaşam modelinin olumsuz boyutları ile mücadele.
                          6- Yaşam umut seviyesinin yükseltilmesi, toplum sağlığı ve sağlıklı gıdanın temini, sosyal ziyanlardan özellikle uyuşturucu alışkanlığı, kazalar, çevre kirliliği ve hastalıklardan korunmak ve gerekli tedbir alınması
                          7- Yaşlılara saygı ve terkim konusunda gerekli kültür alt yapısının oluşturulması, onların aile ortamında bulundurulması ve sağlığının temini için gerekli şartların sağlanması ve uygun alanlarda yaşlıların yetenek ve tecrübelerinden yararlanılması amacıyla gerekli alt yapının oluşturulması
                          8- Kültür oluşturulması ve reformla çalışma yaşında nüfusun güçlendirilmesi, genel eğitim ve öğretim sistemlerinin güçlendirilmesi ve uyumlu çalışır hale getirtilmesi, girişimcilik, toplumun gereksinimi olan alanlarda meslek ve teknik ve uzmanlık, yetenekler ve onların etkili ve üretici çalışma alanlarının oluşturulması yönündeki alakaları
                          9- Su ihtiyacının temin edilmesi dikkate alınarak ve nüfus baskısının azaltılması ve normale kavuşturulması amacıyla muhit kapasitesiyle orantılı olarak nüfus dağılımının gözden geçirilmesi
                          10- Köylerde, sınır bölgelerinde ve seyrek kesimlerde nüfusun korunması ve cezp edilmesi, özellikle gerekli alt yapı şebekelerinin oluşturulması yoluyla Fars Körfezi ve Umman denizi adaları ve kıyılarında yeni nüfus (toplum) merkezlerinin oluşturulması, yatırımın teşvik ve himaye edilmesi, yeni iş alanlarının açılması.
                          11- Gerekli uygun önlem ve imkânlar sağlanarak "Nüfus Genel Siyasetleri" ile uyumlu halde yurt içi ve yurt dışına olan göçlerin yönetimi.
                          12- Yurt dışındaki İranlıların, ülkeye gelmeleri ve yatırımda bulunmalarının teşvik edilmesi ve onların kapasite ve potansiyellerinden yararlanılması.
                          13- Milli kimlik kazandıran olguların ( İrani, İslami, İnkılabi) takviye edilmesi, sınır bölgelerinde yaşayanlar başta olmak üzere yurt genelinde ve yurt dışındaki İranlılar arasında sosyal vifak ve dayanışmanın güçlendirilmesi.
                          14- Uygun imkânların sağlanması yoluyla nüfus siyasetlerinin sürekli olarak denetim altında tutulması, insani gelişmede yerel çizelgelerin hazırlanması ve insani gelişme ve nüfus araştırmalarının yapılması.

Yorum

Beyt'ul Mukaddes Taarruzu ve Hurremşehr'in fethediliş yıl dönümü 24 Mayıs (İran takvimiyle 3 Hordat) eşiğinde bugün sabah (Çarşamba) İmam Hüseyin (as) Üniversitesi subay akademisi mezuniyet töreni İslam İnkılâbı rehberi ve başkumandan Ayetullah Seyyid Ali Hamanei'nin huzurunda yapıldı.
                            Tören alanına girişinde ilk önce meçhul şehitler mezarına giderek fatiha okuyan İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah Hamanei, kutsal savuma savaşı şehitleri için Allah Taala'dan rahmet ve mağfiret diledi.
                            Daha sonra İslam İnkılâbı rehberi karşısında alandaki birlikler bir geçit töreni düzenlediler.
                            İslam İnkılâbı rehberi daha sonra alanda hazır bulunan gazileri ziyaret ederek, onlara Allah'tan sabır ve ecir diledi.
                            İslam İnkılâbı rehberi daha sonra bir konuşma yaparak, İmam Hüseyin as. Üniversitesinde mümin, mesuliyetini müdrik, araştırmacı ve uzman gençlerin yetiştirilmesinin, İslam İnkılâbının açılım ve gelişmesinin somut örneği olduğunu bildirerek, İran halkının, sulta düzeni ve dünyanın sultacı ve sultayı kabul edenler olarak ikiye ayrılması karşısındaki direniş ve mücadelesine temasla, "Bugün müstekbirlik cephesi, İran halkı ve İslam nizamının Amerika ve batılı güçlere dayanmaksızın ve sadece kendi iç kapasite ve kudretine dayanarak elde etmiş olduğu gelişmelerden oldukça rahatsız ve sinirlidirler ve biz onların cevabında şehid Behişti'nin meşhur sözünü tekrar ediyor ve bu asabaniyetinizle ölünüz diyoruz" ifadesini kullandı.
                            Konuşmasının devamında İslam Cumhuriyetinde sürekli filizlenme ve gelişmelerin var olmasının önemli ve temel meselelerden biri olduğunu bildiren Ayetullah Hamanei, geçmiş yıllarda bazılarının değerlerin yok olması ihtimali karşısındaki kaygılarına temas ederek, "O dönemde de belirttiğim gibi artık İslam İnkılâbı açılım ve gelişmesi değerlerin dökülmesi karşısında galebe çalmış ve tüm yurtta genç ve inkılâpçı nesil kalkınmayı garantileyen parlak bir geleceği müjdelemektedir" dedi.
                            İslam İnkılâbı rehberi daha sonra İslam İnkılâbı ülkülerine bağlı kalan sorumlu genç kuşağa bir hususu hatırlatarak, yeni kuşağın, "Modern İslami Uygarlık"ın teşkili anlamında olan yakın ve uzak ufuklara odaklanması ve sadece yakın gelecek ve kendi ayağı önüne dikkat etmemesi gerektiğini söyledi.
                            İslam'ın, uzun asırlar boyunca yaşanmış olaylardan yara alan beşeriyetin yegâne kurtuluş olu olduğunu ve gerçek insani kerametin tahakkuk yolu olduğunu belirten Ayetullah Hamanei, mümin, sorumlu gençlerin bu ülkenin gelecek yapıcıları (idarecileri) olduğunu ve "Modern İslami Uygarlık"ın temel çekirdeğini oluşturduğunu söyledi.
                            İslam İnkılâbı rehberi İslam nizamının karşı karşıya bulunduğu sorunlara da değinerek, sorunların var olmasının, basiretli, şuurlu ve yiğit insanları asla tedirgin etmediğini, bilakis bu sorunların onların mevcut yerli kapasitelere ve ülke içinde kullanılmamış potansiyellere yönelmesine sebep olduğunu hatırlattı.
                            Mevcut sorunların var olmasının asıl nedeninin, İslam nizamının her geçen gün ilerlemesi, kalkınması ve sağlamlaşması olduğunu belirten Ayetullah Hamanei, "İran halkı, İslam İnkılâbının zafere ulaşması nedeniyle 35 yıldır sulta düzeninin dünyayı "sulta ve sultayı kabul edenler" olarak bölmesi gibi çirkin ve nefret uyandırıcı alışkanlığı karşısında direnmiştir. Nitekim bunun için de uluslar arası zorbacı ve haraç yiyen güçler özellikle de Amerika kızgın ve sinirlidir. Elbette bu direniş dünya halklarının İran halkına karşı sempatisine neden olmuştur ve hatta zorbacı güçler karşısında direnme cesareti bulunmayan birçok devletin İran İslam cumhuriyetinin bu direnişinden memnu kalmasına ve onu takdir etmesine neden olmuştur" ifadesine yer verdi.
                            Zorbacı devletler tarafından, İran halkına karşı nükleer, insan hakları ve diğer bir takım meselelerin sürekli gündeme getirtilmesinin bir bahaneden öteye gitmediğini belirten İslam İnkılâbı rehberi, onların aslında bu gibi bahaneler ve baskılarla İran halkını, kendi zorbalıkları ve kabadayılıkları karşısında direnmekten vazgeçirmek olduğunu ama bunun asla tahakkuk bulmayacağını söyledi.
                            Ayetullah Hamanei, İran halkının kendi yeteneğini muhtelif alanlarda ispatladığını ve Amerikasız da bilimsel, sosyal, uluslar arası etkinlik ve siyasi onur sağlanacağını ispatladığını belirterek, İran halkının doğru bir yol seçtiğini, kendi istikametinde ilerlemeye devam edeceğini ve dünyanın büyük bir bölümünün de İran halkının yanında yer aldığını söyledi.
                            Dünya müstekbirliğinin sultası altındaki medya organlarının sürekli olarak İran'ın başarılarını ve gelişmelerini gizlemeye ve göz ardı etmeye çalıştıklarını belirten Ayetullah Hamanei, tüm bu çabalara rağmen bugün dünya halklarından büyük bir bölümün İran halkına güvendiğini ve İran halkına övgülerde bulunduğunu söyledi.
                            İran İslam Cumhuriyeti karşısında "Dünya Topluluğu" kavramının müstekbir güçlerce sürekli kullanılmasını da eleştiren İslam İnkılâbı rehberi, düşmanların kullandığı tabirin bizler tarafından da kullanılmaması gerektiğini, zira onların dünya toplumu olmadıklarının bir gerçek olduğunu ve sadece siyonistlere bağlı kumpanyanın nüfuz ve etkisi altında bulunan birkaç müstekbir, zorbacı devletten ibaret olduklarını, gerçekte dünya topluluğu, devletler ve halkların mazlum olduğunu ve güçlerin baskısı sonucu onlara karşı muhalefet etme cesaretini kendilerinden gösteremediklerini, ama gerekli ortamı buldukları anda kendi muhalefetlerini haykıracaklarını söyledi.
                            Ayetullah Seyyid Ali Hamanei konuşmasının son bölümünde ise gençlere hitap ederek, "ülke ve geleceği sizlere aittir. Kendinizi uzak ufukları fethetmeye ve büyük işleri tahakkuk ettirmeye hazırlayınız" dedi.
                            Bu tören sırasında İslam İnkılâbı Muhafızlar ordusu komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, günü gününe artmakta olan güç üretimi, engelleme gücünün artışı ve çok yönlü hazırlıklı olma ortamının varlığının, İslam İnkılâbının müdafaası için İslam İnkılâbı Muhafızlar ordusunun daimi programlarından olduğunu ve bunda ise temel kaynağı, mümin, akıllı ve inkılâpçı personelin oluşturduğunu söyledi.
                            İmam Hüseyin (as) Üniversitesi komutanı Tuğamiral Murtaza Safari ise verdiği brifinginde sorumluluğunu üstlendiği üniversitenin bilimsel ve kültürel alanlardaki çalışma ve programlarını açıkladı.
                            Bu tören sonrasında İmam Hüseyin (as) üniversitesi komutanları, hocaları, eğitmenleri, müdürleri, öğrencileri ve mezunlarından bir grub başkumandan'ın elinden bir takım hediye ve ödüller aldılar ve İmam Hüseyin (as) üniversitesi öğrencileri temsilcisine de tüm öğrenciler adına apolet takıldı.
                            "Ümmeti Vahide" projesinin hayata geçirilmesi İmam Hüseyin (as) üniversitesi subaylık akademisi öğrencilerinin bugünkü biat programlarından biriydi.
                            İmam Hüseyin (as) üniversitesi subaylık akademisi öğrencileri bugünkü törende ayrıca kendine güven savaş metotları gösterisinde bulundular.

Yorum

Yüce İslam peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (saa)in mübarek bi’seti, ayrıca Beyt’ul Mukaddes harekatı ve Hurremşehr’in kurtarılışı yıl dönümü eşiğinde İslam inkılabı rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, silahlı kuvvetler mensubu 72 mahkumun affedilmesi veya cezasının hafifletilmesi ile ilgili teklifi kabul etti.
                              Yargı erki başkanı Ayetullah Sadık Amoli Laricani İslam peygamberi (saa)’nin bi’seti ve Hürremşehr'in kurtuluş yıldönümü dolaysıyla İslam İnkılabı Rehberi Ayetullah Hamenei'ye yazdığı mektupta, ilgili komisyonda affedilmeyi veya cezalarının hafifletilmesini hak ettikleri onaylanan silahlı kuvvetlere mensup 72 mahkumdan oluşan listeyi sundu, Ayetullah Hamanei ise yargı erkinin bu teklifini kabul etti

Yorum

İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, bugün sabah (Pazar) İslami Şura Meclisi başkanı ve milletvekillerini kabulü sırasında yaptığı konuşmada, insanlık dışı müstekbirlik cephesi karşısında direnmenin tek yolunun, bu cepheye karşı "Mücadele" düşüncesinin sürekliliği olduğunu hatırlatarak, İslami Şura meclisi ve hükümetin 6. planın hazırlanmasına ciddi bir ilgi göstermesi zaruretini belirterek, "Direniş ekonomisi", "İnkılâpçı ve dini kültür" ve "Bilimsel ilerlemeler"in hızlı sürecinin devam etmesi gibi üç temel önceliğe temasla, "Ülkenin ekonomik ve siyasi sorunlarının çözüm yolunun sınırların dışında aranmaması gerekir, bilakis sorunların asıl ilacı ülkenin içinde ve yerli potansiyel ve kapasitelere dayanmakla olur" dedi.

Ehli Beyt (as) imamlarından 7.si Hz. İmam Musa Kazım (as)ın şehadet yıl dönümü dolayısıyla taziyet dileklerinde bulunan İslam İnkılâbı Rehberi konuşmasının devamında İslam nizamının "Mücadele düşüncesi" uyarınca şekillendiği ve devam ettiğini belirterek, son 35 yıl içinde İran İslam Cumhuriyetinin kalkınması, başarıları ve çok önemli hayati özellikteki aşamaları geride bırakmasının, İran halkının ciddi, sadakatli ve akıllıca mücadelesinden kaynaklandığını ve bu düşüncenin tüm özelliklerini koruyarak devam etmesi gerektiğini söyledi.

Müstekbirlik cephesi ile mücadele düşüncesinin devamlılığı olmaksızın İslam nizamının yüce hedeflerine ulaşmanın imkânsız olduğunu belirten Ayetullah Hamanei, mücadelenin devamlılık zaruretine vurgulamanın İslam nizamının savaş tamtamlığı yaptığı anlamında olmadığını, bilakis insanın deniz korsanlarının dolu olduğu bir bölgeden geçmesi durumunda kendini donatması ve kendini savunma amacını taşımasının aklın bir gereği olduğunu belirtti.

"Günümüz dünyası, beşeri onur, haysiyet ve ahlakı talancısı deniz korsanları ile doludur, ilimle donanmak, servet ve kudret kazanmak suretiyle zahirde İslami bir maskeye bürünerek kolayca cinayet girişiminde bulunabilmekte, beşeri ülkülere hıyanet edebilmekte ve dünyanın muhtelif bölgelerinde savaş çığırtkanlığında bulunmaktadırlar. Böyle bir ortamda mücadeleyi sürdürmek ve mücadele düşüncesini tüm ülkeye egemen kılmaktan başka çare kalmıyor" diyen Ayetullah Hamanei konuşmasının devamından birilerinin "Uzlaşı ve teslimiyetçilik düşüncesini" teorize etme yönündeki çabalarını hatırlatarak, zorbacılar karşısında uzlaşma ve teslimiyeti yaymak ve İslam nizamını savaş çığırtkanlığıyla suçlamak isteyenler gerçekte hıyanette bulunmaktadırlar" dedi.

İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, konuşmasının bir başka bölümünde ise şöyle dedi: İslam nizamı, insani, şerefli, beşeri keramete saygı gösteren, barış ve hayırsever bir nizamdır. Ekonomi, bilimsel, kültürel, siyaset koyma, kanun vazetme ve dış görüşmeler bölümündeki tüm ülke yetkilileri gerçekte halı hazırda mücadele halindedirler ve İslam nizamının oluşumu ve bekası mücadelesi istikametinde adım atıyorlar. Bu mesele, ülkenin tüm mesele ve işlerini kapsayan yaygın bir düşünce gibi olmalı, kendini müstekbirlik cephesi karşısında takviye etmeli ve güçlendirmelidir.

Ayetullah Hamanei konuşmasının devamında bir soru gündeme getirerek, bu mücadelenin ne zamana kadar devam edeceği sorusuna yine kendisi cevap vererek, "Mücadele ve Cihad tamam olucu değil, çünkü şeytan ve şeytan cephesi her zaman var. Ama muhtelif şartlarda Cihad ve mücadele metodu ve yöntemleri de farklı olabilir. Bu mücadele o zaman son bulacak ki beşeri toplum kendini, beşeriyetin beden, cisim ve ruhuna pençesini takan Amerika liderliğindeki müstekbirlik cephesi şerrinden kurtarmış olsun ve bu da uzun ve çetin bir mücadeleyi gerekli kılmaktadır" dedi.

İran'da İslam nizamının kurulmasını bu mücadele istikametinde en uzun adım olduğunu hatırlatan Ayetullah Hamanei, son 35 yıl içinde İslami Şura meclisi dönemlerinin sürekli olarak ardı ardına teşkil olmasının, dini halk demokrasinin somut bir örneği olmasının bir mücadele olduğunu ve bunun kadrinin bilinmesi gerektiğini söyledi.

İslam İnkılâbı rehberi, içinde bulunduğumuz yılın "Cihadi idarecilik" olarak isimlendirilmesi meselesine de değinerek, cihadi idarecilik meselesinin sadece hükümet işleriyle ilgili olmadığını, zira meclisin de kendi yasama ve denetleme görevini halka hizmet hedefi ile yerine getirmesi durumunda en büyük cihadı yapmış olabileceğini belirtti.

İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, ülke sorunlarının çözümün tek yolunun, direniş ekonomisi ve sınırların dışına göz dikmekten kaçınmak olduğunu ve bizzat kendisinin muhtelif dallarda atılım ve icatta bulunanları samimice desteklediğini ve sorunların ilacının ülke içinde olduğuna inandığını söyledi.

Sorunların çözümü için sahih yolun tanınması ve büyük bir cesaret ve yiğitlikle onun yerine getirtilmesi gerektiğini, bunun ise direniş ekonomisi alanında büyük bir adım olduğunu hatırlatan Ayetullah Hamanei, son aylarda direniş ekonomisiyle ilgili himaye ve desteklere temasla, direniş ekonomisinin takdir ve sitayişle halledilemeyeceğini, bilakis hareket ve teşebbüsü gerektirdiğini söyledi.

Direniş ekonomisi dalında hükümetin ve meclisin çalışmalarını takdir eden İslam İnkılâbı rehberi, meclisin yasama ve denetleme dalında yaptığı çalışmalarını takib etmesi gerektiğini söyledi.

Ayetullah Hamanei, direniş ekonomisi için uygun kanunların çıkarılması, engel teşkil edici, çelişkili kanunların kaldırılması ve hükümetin çalışmalarını denetlemenin meclisin ana görevi olduğunu belirterek, "Meclis direniş ekonomisi için yasamayla ilgili sadece tasarı ve planları beklememeli. Hükümet uygun tasarı ve planları meclise sunmalıdır" dedi.

İslami Şura Meclisinin, 6. beş yıllık planlamayı yapmaya hazır olduğunu bildiren Ayetullah Hamanei, "Direniş Ekonomisi, "Kültür" ve "Bilim"in bu hususta üç temel öncelik olduğunu söyledi ve "inkılâbın askerleri olarak benim milletvekillerinden beklentim toplum içinde İnkılâpçı ve İslami kültürün yayılmasını desteklemenizdir" dedi.

6. beş yıllık planda üçüncü öncelik olarak "bilim" konusuna değinen Ayetullah Hamanei son 12 yıl içinde ülkede meydana gelen bilimsel hareketin, kesinlikle yavaşlamaması gerektiğini hatta daha da hızlandırılması ve süratlendirilmesi gerektiğini, ülkenin milli gururunun bir parçası olan milli onur ve milli servetin ise ilim vasıtasıyla elde edildiğini söyledi.

İslam İnkılâbı rehberi konuşmasının bir başka bölümünde ise meclisin temel sorumluluklarından birinin fesat ve yolsuzluklara karşı mücadele etmek olduğunu bildirerek, yolsuzlukla mücadele konusunda daha ilk baştan tümör odaklarının oluşmasına izin verilmemesi gerektiğini, zira bu durumda ya ona karşı konulmasının artık mümkün olmadığını veya onunla mücadelenin çok zorlaştığını söyledi.

Ayetullah Hamanei ayrıca "Nüfus Genel Siyasetleri"nin ilan edilmesi meselesine de değinerek, İslami Şura meclisinin doğurganlık oranlarının artırılması ve nüfus azalmasının engellenmesi için hazırladığı tasarıyı olumlu karşılayarak, nüfus konusunda dikkatli olunması ve geçmiş yıllardaki yanlış siyasetlerin tekrarlanmamasına dikkat etmek gerektiğini, zira düşman için en iyi durumun "az nüfuslu" ve "yaşlı" çoğunluklu bir İran olduğunu hatırlattı.

İslam İnkılâbı Rehberi Ayetullah Seyyid Ali Hamanei, nüfus artışının sağlanması amacıyla planların sahih, mantıklı ve akıllıca hazırlanması gerektiğini belirtti.

İslam İnkılâbı rehberinin konuşmasından önce İslami Şura Meclisi Başkanı Dr. Ali Laricani kısa bir konuşma yaparak Hz. İmam Musa Kazım (as)ın şehadet yıl dönümü dolayısıyla taziyetlerini bildirdi ve Hurremşehr'in kurtarılışı yıl dönümü ve Resulullah (sav)in mübarek meb'asını kutlayarak, İslami Şura Meclisinin Filistin, Suriye ve Nükleer gibi meselelerde güçlü ve muktedir bir tavır ortaya koyduğunu söyledi,

Son iki yıl içinde 450 tasarı ve taslağın meclise sunulduğunu belirten Laricani, son iki yıl içinde meclise ulaşan tasarı ve taslaklar içerisinde 80 kanun çıktığını söyledi.

İslami Şura Meclisi başkanı, yasama organının genel siyasetlerinin iş ve çalışma atmosferini güçlendirmek, direniş ekonomisi siyasetlerini takib etmek ve ilgili komisyonlar aracılığı ile veya icra yetkililerine soru yöneltmek suretiyle meclisin denetim mekanizmasını güçlendirmek olduğunu söyledi.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X