Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

İmam Hamaney ve Yüce Makamı (1)

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

İmam Humeyni’nin Ayetullah Hamaney’e Olan İlgisi
    İmam Humeyni, Ayetullah Hamaney cumhurbaşkanı olduğu sırada her ne zaman bir yerlere gitse ona şöyle derdi: “Sen gelene kadar ben ıstırap içindeyim. Yolculuklara çok çıkmayın!”
    Yine imam Humeyni, Ayetullah Hamaney için şöyle buyururdu:
    “Siz, ışık veren güneş gibisiniz.”
    Ayetullah Hamaney Rehberliğe seçildiğinde bazıları Ayetullah Behçeti’ye gelerek şöyle demişlerdi: “Rehberlik için Hamaney Ağa gençtir.”
    Ayetullah Behçeti, onlar şu cevabı vermişti:
    Hz. Ali’yi (aleyhi selam) sen daha gençsin diyerek hilafetten men etmeleri bizim yedi neslimiz için yeterlidir…
    Ayetullah Behçeti, İmam Hamaney’in Selametliği İçin Salavat Hatmi Düzenlerdi
    Ayetullah uzma Behçeti’nin oğlu babasının imam Hamaney’in Kürdistan ziyareti sırasında onun selâmetliği için bir çok defa özel salavat hatmi ve zikir meclisi düzenlediğini ve bu hatim ve zikirleri ömrünün sonuna kadar imam Hamaney’in selametliği için yerine getirdiğini söyledi.
    Ayetullah Allame Hasan Zade Amuli: “Onun Kulağı, Hz. Hüccet’in Ağzındadır”
    Allame azim-u şan Hz. Ayetullah Hasan Zade Amuli, bir gün imam Hamaney’in önünde iki dizinin üzerinde oturarak ona Mevla’m diye hitap ediyordu. İmam Hamaney, Allame’ye seslenerek “bu işleri yapma” dedi. Allame Hasan Zade Amuli: “Eğer sizde bir mekruh dahi görmüş olsaydım bunu yapmazdım” dedi.
    Allame Hasan Zade Amuli başka bir yerde ise şöyle demiştir: “Kulaklarınız rehberin ağzında olsun. Çünkü onun kulakları Hüccet ibni’l Hasan’ın (a.s) ağzındadır.” Allame Hasan Zade Amuli’nin bu sözü el-Mizan tefsirinin büyük yazarı Allame Tabatabai’nin, öğrencisi üstat Hasan Zade Amuli için ne söylediğini bildiğimiz zaman anlam kazanmaktadır. Allame Tabatabai, Üstat Hasan Zade Amuli için şöyle buyurmuştur: “Hasan Zade’yi İmam Zeman’dan (a.s) başkası tanımamıştır!”
    Ayetullah Fatımi Niya: “Bu Büyük İnsan, İslam’ın Onurudur”
    Bu büyük insan İslam’ın onurudur. Her kim bu büyük insana muhalefet ederse Allah onu bağışlamayacaktır. Eğer yakinim olmasa bunu demezdim… Bu insan İslam’ın izzetidir, onurudur. Bu Hz. Zehra’nın evladıdır. Bugün İslam’ın sancaktarlığını yapmakta ve ummu’l kura’nın meşalesini taşımaktadır. Rehberimiz, liderimiz bu büyük insandır. Her kim ona muhalefet ederse İslam’a muhalefet etmiştir ve her kim İslam’ın işlerine muhalefet ederse Allah onu bağışlamayacaktır. Aklınızı başınıza alın.
    Ayetullah Uzma Bahauddini: “Güneş Buraya Doğdu Ve Gitti!”
    Bir gün Ayetullah Hamaney, Ayetullah Bahauddini’yi ziyaret edip gittikten sonra Ayetullah Bahauddini’ye: “Acaba Ayetullah Hamaney, dün buraya geldi mi?” diye sorduklarında şöyle buyurmuştur: “Evet birkaç dakikalığına güneş buraya doğdu ve gitti. Çünkü o, hayır ve bereket sahibi güneştir.”
    Bir gün gece saat 2 sularında imam Hamaney, Kum’a gelmiş ve Cemkeran Camisine gitmişti. Ayetullah Bahauddini’ye İmam Hamaney’in sabah namazından sonra ziyaretine geleceğini haber veriyorlar. Sabah saat 4 sularında imam Hamaney’in koruma timi ortamı kolaçan etmek ve evi koruma altına almak için Ayetullah Bahauddini’nin evine geldiklerinde birden doksan yaşındaki yaşlı Ayetullah Bahauddini’yi evinin önünde beklediğini görürler. Koruma timi diyor ki: “Hacı Ağa neden bu geçmiş yaşınıza rağmen burada bekliyorsunuz?” Ayetullah Bahauddini: “İnkılabın büyük rehberini görmek için. Siz telefon ettiğinizden beri onu karşılamak için burada bekliyorum!” diyor.
    Ayetullah Talagani: “İslam’ın Gelecekteki Ümidi”
    Merhum Ayetullah Talagani, açık bir şekilde şöyle buyururdu: “Ağa Hamaney, İslam’ın gelecekteki ümididir. Ayetullah uzma Milani, Ayetullah Hamaney daha genç yaşındayken ona müçtehit diye hitap ederdi.
    Ayetullah Sıddıki: “O bizdendir”
    Ayetullah Sıddıki şöyle buyurmuştur: “Eğer bu sözleri burada demesem, nerede diyebilirim? Biliyorum Hz. Ağa razı değildir, ancak bende demek için vazife sahibiyim. Merhum Ayetullah Ahmedi Miyaneci zamanın ariflerinden ve Ayetullah Behçeti’nin öğrencilerindendi. O, imam zaman’ın mahzarına şerefyap olmuştur. Görüşmelerinin birinde imam Zaman’a (a.s) Ayetullah Hamaney’in rehberliği hakkında soru sorduğunu nakletmiş ve şöyle demiştir:
    İmam Mehdi’ye dedim ki: “Efendim! Sizin onun (Ayetullah Hamaney) hakkındaki görüşünüz nedir?”
    İmam Zeman Mehdi (aleyhi selam) şöyle buyurdu: “O, bizdendir.”

İktibas Menbaı: http://www.abna.ir/data.asp?lang=10&id=263082
    Bazılarının nefs-i emmare ve şeytana uyarak hak ve hakikatlerden habersiz olarak İmam-ı Zaman efendimizin (Allah zuhurunu çabuklaştırsın) hak naibi olan ve İslam’ın sancaktarlığını yapan imam Hamaney’e dil uzatmalarından ötürü, hakikatlerin ortaya çıkması ve imam Hamaney’in hakkında asılsız iftira ve karalama kampanyası düzenleyenlerin gerçek yüzlerinin ortaya çıkması için İmam Hamaney hakkında söylenmiş olan bazı konuşmaları içeren böyle bir yazı dizisi hazırlamaya karar verdik.
    Tevekkülle elde edilen sırlar; bir tek yakîn haddini bilenlere mahsustur.

Hakikî Şialarımız da yakîn sınırını koruyanlardır, ki onlardan «Allah'ın varlığı sayesinde hiçbir şeyden korkmamaları»nı bekleriz!

İmam Cafer-i Sadık (a.s)

Ynt: İmam Hamaney ve Yüce Makamı (1)

Rabbim ömrünü uzun etsin. İmam Zaman a.f.'e bayrağı bizzat kendi eliyle versin. bizim naçiz ömrümüzden alıp ona versin.

Allahümme salli ala Muhammed ve Ali Muhammed ve accil ferecehum

Yorum

İmam Hamaney ve Yüce Makamı (2)

Ayetullah Uzma İmam Hamaney’in İçtihat ve Taklit Merciliği:

Merhum Ayetullah uzma Eraki: İran İslam Cumhuriyeti Rehberliğine seçilmeniz, kahraman İran milleti için ümit ve cesaret kaynağı olmuştur.
      Zamanının Ariflerinden Merhum Ayetullah Uzma Bahauddini:
      … Ta o zamanlar Hamaney Ağada rehberliği görüyordum. Gerçekten o, İmam Humeyni’den sonrası için ilahi bir azıktı. Ona amaçları için yardım etmeliyiz. Bilmemiz gerekir ki Velayet-i Fakih’e muhalefet etmek basit bir şey değildir. Büyük mirza Şirazi, İngilizlere karşı başlattığı mücadelesinde “tembaku”yu (tütün) haram ettiği zaman bir alim ona muhalefet etti. Mirza Şirazi o alimin muhalefet ettiğini duyduğunda ona beddua etti. Onun bedduası o alimin neslinden alim soyunun kesilmesine sebep oldu. O alim genç yaşta oğlunu kaybetti ve o her zaman alim bir oğul hasreti çekti.
      Ayetullah Mehdevi Keni (Şimdiki Meclis-i Hobrigan’ın Başkanı):
      Bu ilahi ilhamlardan bir ilham ve Hz. İmam Humeyni’nin (r.a) manevi ruhunun hidayetinden bir hidayetti ki henüz bu milleti terk etmemişti ve bu Allah tarafından bir rahmetti ki bu ölümcül felaket (imam Humeyni’nin kaybedilmesi) sonrasında imam Humeyni’nin sadık yaranlarından, üne kavuşmuş, geçmişi temiz, müçtehit ve adil olan Ayetullah Hamaney’in İran İslam Cumhuriyeti rehberliği unvanıyla tayin edilmesi ülke ve fedakar ümmet için güvenle karışık bir sükunet ve itminan sağladı.
      Ayetullah Haz Ali:
      Olgun, alim, siyasetle iç içe, idareci bir yapıya sahip Ayetullah Hamaney’in İslam Cumhuriyetinin rehberliğine seçilmesi dışarıda düşmanları sessizliğe, içeride de sükunete boğmuştur.
      Merhum Ayetullah Meşkini (Meclis-i Hobrigan’ın Eski Başkanı):
      Hz. Ayetullah Hacı Seyyid Ali Hamaney –Allah gölgesini başımızdan esirgemesin- yüce rehberlik makamının ihtiyaç duyduğu fekahet, içtihat ve şer’i hükümleri istinbat kudretine sahiptir. Aynı şekilde öteki velayet şartlarına da haizdir.
      Merhum Ayetullah Uzma Fazıl Lenkerani:
      Bendeniz meclis-i hobrigan’ın bir üyesi ve Ayetullah Hamaney’i tanıyan biri olarak arz ediyorum ki o nazar ve içtihat sahibidir. Yirmi yıl (42 yıl oluyor) bundan önce Meşhed’de “Kuher Şad” camisinde kendisiyle karşılaştım. O zamanlar kendisi Meşhed şehrinin muhterem müderrislerindendi. Hangi dersi tedris ediyorsun diye sordum. Buyurdular ki: Mekasib. Mekasip kitabı bizim en önemli ve en zor ilmi kitaplarımızdan biridir. Bana göre o, fakih ve müçtehittir. Uzun yıllar boyunca siyaset dünyasında imam-ı ümmet Humeyni’nin üstatlığında yetişti. Kendisi de baştan aşağı istidat sahibidir…
      Büyük Müfessir ve Filozof Ayetullah Uzma Cevadi Amuli:
      Hz. Ayetullah Seyyid Ali Hamaney’in –Allah bereketini daim etsin- içtihat ve adaleti teyit edilmiştir. İslam ümmetinin –Allah muvaffak etsin- onun rehberliğinin takviyesinde tüm çaba ve gayretle hiçbir fedakarlıktan kaçınmamaları gerekir.
      Ayetullah İbrahim Emini:
      Hz. Ayetullah Hamaney –Allah bereketini daim etsin- içtihat ve fekahette velayet ve rehberlik makamı için gerekli olan salahiyete kamil bir şekilde sahiptir.
      Ayetullah Mümin (Kum Havza İlimlerinin Eski Müdürü):
      Hz. Ayetullah Hamaney’in rehberliği için meclis-i hobrigan’da seçim yapıldığı sırada şer’i heyetin açıklaması ile içtihadı benim için sabitti, ancak sonradan kendisiyle şahsen yapılan fıkhi mübahase toplantısında içtihadına vakıf olduk. Şimdi ben şehadet ediyorum ki o adil müçtehit ve cami-i şerait (kapsamlı tüm şartlara haiz müçtehit) sahibidir.
      Ayetullah İmami Kaşani:
      Ayetullah Hamaney, siyaset ve hükümetin tüm sırlarına vakıftı. O takvalı, dirayetli, sevilen, muhlis, alim ve fıkıh bünyesine sahip biridir.
      Ayetullah Muhammed Yezdi (Eski yargı erki başkanı):
      İran İslam Cumhuriyeti lideri Hz. Ayetullah Hacı Seyyid Ali Hamaney, yüce bir makama sahip fakih ve yüksek dereceli adil bir müçtehittir ki istinbatta etkili ilimlere tam anlamıyla vakıftır. Fetvaların istihkamı için önemli bir rolü olan Lügat, edebiyat, usul, hadis, tefsir ve hatta rical ve diraye ilimlerinde kendisi üstat ve alimdir.
      Büyük müfessir, filozof ve hekim Ayetullah Misbah Yezdi:
      Ben eğer onun şahsi ve Allah Teala’nın ona bahşedip lütufta bulunduğu özellik ve imtiyazlardan bahsedecek olursam hakkını eda edemem. Ancak birkaç cümleyle arz edecek olursam onun, takvayla beraber olan fakaheti; hoşgörü ve gönül genişliğiyle birlikte olan feraset ve keskin zekası; İslami kaide ve usullere teabbud ve bağlılıkla birlikte olan yöneticiliği; ileri görüşlülük ve İslam ümmetinin uzun süreli maslahatlarını teşhisle birlikte açık görüşlülüğü ve delici girişi; yiğitlik ve cesareti basiret ve dikkatle birlikte; çeşitli İslami ilimlerden yararlanması yetenek ve özgün sanatsal eğilimlerle birlikte; yüce Allah’a tevekkül ve dayanmakla birlikte kendine güven; telaş, ciddiyet, düzen ve planlama ile birlikte Veliyi Asr İmam Mehdi (Allah zuhurunu çabuklaştırsın) ve Tahir İmamlara tevessül ve bir tek kelimeyle yöneticiliğin tüm şart ve meziyetlerini ibadet, kulluk ve ihlas ruhuyla kendisinde toplamıştır.
      Ayetullah Hairi Şirazi:
      Ayetullah Hamaney, rehberlik için en Salih kişidir. Ayetullah Hamaney’in, tüm özelliklerine ilave olarak İslami konulara vakıf bir alim ve has bir siyaset ve dirayete sahiptir.
      Ayetullah uzma Yusuf Sanii:
      Ayetullah Hamaney, ne sadece bir müçtehittir, bilakis tüm şartlara haiz itaati farz bir müçtehittir.
      Büyük Arif, Filozof, Müfessir, Hekim… Allame Ayetullah Hasan Zade Amuli:
      Değerli büyük liderinizin kıymetini biliniz. O dünyanın avlayamadığı alim, adil, lider, mümin, muvahhit, siyasi, önder, rabbani insan, teselli verici, pak, münezzeh biridir. Ben bunları söyleyecek yer bulamıyorum. Allah’ın size bahşetmiş olduğu bu büyük nimetin kadrini bilin, bu veli liderin değerini biliniz.
      Allah’ım! Muhammed ve Al-i Muhammed hürmetine bu büyük insan, İslam’ın bu asil lideri Ayetullah uzma Hamaney’in gölgesini daim et.
      Ayetullah Haşimi Rafsancani:
      Ayetullah Hamaney’in İslam Cumhuriyetinin rehberliğine seçilmesi büyük bir getiri ve imam Humeyni’nin kılavuzluğu ve yol gösterisiyle gerçekleşmiştir. Ayetullah Hamaney, meclis-i hobrigan seçiminde çok büyük bir oy almıştır. Gerçekten oylar yerinde olmuştur. Bizim için önemli bir nokta olduğunu düşündüğüm konu ise onun ülkenin meselelerine olan aşinalığıdır. Ayetullah Hamaney mücadeleci, alim, adalet sahibi ve başka bir çok özelliğe sahiptir… Ben tam anlamıyla razıyım, yani eğer vicdanıma soracak olursam görüyorum ki her ne çıkar yol olursa olsun yapılan bu işin dışında hiçbir çıkar yolumuz yoktu. Yani eğer şura olsaydı bir çok sorunla karşı karşıya kalacaktık ve eğer Ayetullah Hamaney dışında başka bir kişi seçilmiş olsaydı sorunla karşı karşıya kalmış olacaktık… Allah bizi hidayet etti.
      Başka bir yerde ise şöyle demiştir:
      İmam Humeyni’nin yolu, Ayetullah Hamaney’in İslam Cumhuriyeti rehberliğine seçilmesiyle sigortalanarak garanti altına alındı.
      Hüccetü’l İslam ve’l Müslim’in Hacı Seyyid Ahmed Humeyni (İmam Humeyni’nin oğlu):
      (Seyyid Ahmed Humeyni, Ayetullah Hamaney’e hitaben şöyle demiştir) Hz. İmam defalarca sizin kesin bir müçtehit olduğunuzu ve rehberlik için en üstün kişi olarak adınızı anmıştır.
      Sizin Allah’ın çok hoşuna giden ve çok yerinde olan rehberliğe seçilmeniz, İslam’ı ve inkılabı seven tüm insanları mutlu etmiştir. Siz, İran İslam İnkılabının parlayan yüzüydünüz ve her zaman aziz imamımızın teyidi ve onayını almış birisiniz.
      Ayetullah uzma Nuri Hemedani:
      Yüce Rehberlik Makamı Ayetullah Hamaney, yöneticilik, cesaret ve dünya ve Müslümanlar konusunda basiret sahibidir.
      Ayetullah Seyyid Abbas Hatem Yezdi (İmam Humeyni ve Ayetullah uzma Eraki’nin bürosunda sorular cevap üyesi):
      Hz. Hüccet’in (a.f) büyük naibi, lider, Allame, Fıkıh Mücahidi Ayetullah uzma Hamaney düşünce boyutlarına sahip biridir.
      Ayetullah Hadi Ruhani:
      Taklit merci, zaman ve mekana musallat biri olmalıdır. Bizler “camii ve tüm şartlara haiz” olan Ayetullah uzma Hamaney’in dışında bu “camiiyet” sıfatına sahip birini tanımıyoruz.
      Arif-i Billah Ayetullah uzma Behçeti:
      (Ayetullah Hamaney’e hiteben) Rüyamda Hz. İmam Zaman’ın (a.f) meclisinde seçkin ulemalar ile birlikteydik. Siz içeri girdiniz, Hz. İmam Mehdi (a.s) ayağa kalkarak sizi kendi yanında oturmanız için yanına çağırdı. Sizde gidip onun yanına oturdunuz.
      Hizbullah Genel Sekreteri Hüccetü’l İslam Seyyid Hasan Nasrallah:
      Velayet-i Fakih, bizim dini inancımızdır. Lübnan Anayasasında Velayet-i Fakih konusuna saygısızlık bizim inançlarımıza saygısızlıktır ve buna izin vermeyeceğiz.

İktibas Menbaı: http://www.abna.ir/data.asp?lang=10&id=268005
      Ayetullah Uzma İmam Hamaney’in, İmam Humeyni’nin ardından Meclis-i Hobrigan (Uzmanlar Meclisi) tarafından Rehberliğe seçilmesinden sonra, büyük müçtehitlerin ve ayetullahların yayınlamış oldukları bildiriler ve bazı seçkin kişilerin onun hakkında söylemiş oldukları sözleri burada yayınlıyoruz.
      Tevekkülle elde edilen sırlar; bir tek yakîn haddini bilenlere mahsustur.

Hakikî Şialarımız da yakîn sınırını koruyanlardır, ki onlardan «Allah'ın varlığı sayesinde hiçbir şeyden korkmamaları»nı bekleriz!

İmam Cafer-i Sadık (a.s)

Yorum

Allah Ayetullah Hamaneiyi başımızdan eksik etmesin.

Yorum

YUKARI ÇIK
        Çalışıyor...
        X