Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Fatıma'nın Eli Simgesinin aslı nedir?

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    Fatıma'nın Eli Simgesinin aslı nedir?

    Bu aralar her yerde bu kolyeye rastladığım için merak ettim araştırayım dedim. Bir diğer adı Hamsa. Bir çok yerde Şiilikten geçti diye yazılmış. Açıkçası ben inanmadım. Sizin bu konuda düşünceniz nedir? Şeytana inananların illuminati diye yaydıkları ve her yerde tek göz kullandıkları eşyaların arasında bu kolyeler de var.


    Akıllının cahile şaşırmasından daha çok cahil akıllıya şaşırır (ve onun davranışlarına hayret eder).‏

    #2
    Ynt: Fatıma'nın Eli Simgesinin aslı nedir?

    Hamse (Beş) sembolü Kuzay Afrika ve Ortadoğuda yaygındır. Kökeni bilinmemekle birlikte her dinden ve kültürden kişiler bu sembolü kendi inanışlarına göre anlam vererek sahiplenmiştir.

    Müslümanlar "Fatıma'nın eli" derken, Hristiyanlar Meryem'in (Hz İsa'nın annesi Meryem) eli, Yahudiler ise Meryem'in (Hz Musa'nın kızkardeşi Meryem) eli demektedir. Ehl-i kitap dışında olan bazı kişilerden bile kabul görür.

    İlk önce Müslümanlardan çıkıp diğer kültürlere yayıldığı belirtilse de, Mezopotamya'daki daha eski millet ve kültürlerden kalan bir tılsım olduğu da söylenmektedir.

    Bu yüzden, bu tür şeylere sahip olanların iki noktaya önem vermeleri gerekir diye düşünüyorum:

    1- Bu semboller, sadece belirli bir gayr-i müslim topluluğun işareti olarak kabul ediliyorsa, onlara özenmemek ve uzak durmak gerekir. Örneğin, "Davud'un Yıldızı" sembolü Yahudilere ait bir simge olmuştur. Bundan kaçınmak gerekir. Keza "Haç İşareti" Hristiyanlara özgü bilinir, bu yüzden bundan uzak durmak gerekir. Ancak "tesbih" gibi dini araçlar, ve "Fatıma'nın eli" gibi semboller, sadece belirli bir dine ait olmanın sembolü olarak bilinmezler, bu yüzden bunlara sahip olmada sakınca yoktur. Hele ki, şiiler arasında, HAMSE (BEŞ)'nin "Âl-i âba" olarak da bilinen Ehl-i Beyt'in yüce beş kişisini (Hz Muhammed, Hz Ali, Hz Fatıma, Hz Hasan, Hz Hüseyin) temsil ettiği bilinmektedir. Bu yüzden hiç sakıncası yoktur.

    Ancak şunu da ekleyim: şiiler arasında daha yaygın olan ve ŞEHADETİ temsil eden, diğer bir hamse'de, iki başparmak yoktur. Serçe parmağı olduğu gibi gösterilir, başparmak gibi kısa değildir. Örnek olarak bakabilirsiniz:

    [img width=456 height=600]http://www.punjatan.org/Portals/0/Seamless.Album/376/_photos/G.Silver%2030inch%20Panja.JPG[/img]

    2- Güçleri olduğuna inanılan ("şu olsun, bu olsun için" şeklinde sahip olunan kolyeler veya asılan şeyler), özetle, bir tılsım olarak kabul edilmeden sahip olunabilir diye düşünüyorum.

    Selametle.

    Yorum

    YUKARI ÇIK
    Çalışıyor...
    X