Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

vasilik doktirini üzerine

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: vasilik doktirini üzerine

[quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=14066.msg92384#msg92384 date=1277475549]
    "ben bi şey demeyeyim buyrun musavi ile devam edin:"

"diyorlar" dediğinize göre sorunumuz sizinle musavi ile değil..
    [/quote]
    e bak şia olan musavi de okumuş bir biat olduğunu. önce kendi içinizde sorunu halledinki ondan sonra beni iknaya çalışn. siz keni taraftarlarınzı bu konuda ikna edememişken beni nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz.
    Bu şehr-i Stambul ki bi misl ü bahadır.
    Bir sengine yek pare Acem mülkü fedadır. Nedim.

Yorum

[quote author=ypa link=topic=14066.msg92370#msg92370 date=1277474747]
      yoruma bak ibn-i esir tarihe ihanet etmemiş geldiği gibi aktarmış. ekleyeim mi ? Hz Ebubekr r.a. ın hilafetini... aynı görüşlerin devam edecel mi? ya Hz Ali r.a.ın biatını ...
      işinize gelen yerde tarihe ihanet etmemiş helal olsun. glemeyen yerde: şöyle inançsız böyle bilmem ne. ..

bunlara hala inanannlar var mı bilmiyorum.

admin daha iyi yorum yapman dileğiyle...ya da sadece yorum yapman dileğiyle iyisinide istemiyorum en azından yorum olsun. selam ve dua ile.
      [/quote]

Evet ypa bı konuda ibni esir tarihe ihanet etmemiş.Dikkat esersen konumuz vasilik rivayetleri.ve bu rivayetleri konuşuyoruz kimler sansürcü kimler değil bunu tartışıyoruz.Eğer ebubekirin hilafeti konusunda konuşacaksan aç başlığı o konudada kimler ne ihanetlerde ne sansürlerde bulunmuşlar bunuda tartışırız ama bu başlıkta değil.
      Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
      İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=ypa link=topic=14066.msg92462#msg92462 date=1277501439]
        [quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=14066.msg92384#msg92384 date=1277475549]

[/quote]
        e bak şia olan musavi de okumuş bir biat olduğunu. önce kendi içinizde sorunu halledinki ondan sonra beni iknaya çalışn. siz keni taraftarlarınzı bu konuda ikna edememişken beni nasıl ikna etmeyi düşünüyorsunuz.
        [/quote]

sizi ikna etmek istediğimi nerden çıkardınız? Size bunun için nerede borçlandığımı hatırlamıyorum. Nerden bu borç?

O kardeşim sünnilikte gelme, aynen benim geçtiğim yolları geçiyor. ben de ilk geçtiğim zamanlarda öyle sanıyordum. ama öyle değilmiş. Sünni yalanlar birden kazınmıyor.. Zamanla o da kazıyacaktır. Bu kadarını kazıdığına göre.. Elhamdülillah.

çünkü...EDİT... (HAKARET. LÜTFEN DAHA DİKKATLİ YAZINIZ!)...

Yorum

saol e.izinde abim.

ypa
          ben şia alimimiyim ki beni delil yapıyorsun.sonucta sunniligi bırakıp şia olmuş birisiyim.

dogru bıldıgımızı zannettıgımız bır cok olayı yenı ogrendık kı yanlışmış.ben ılk gun hz.ali hemen biat ettı sanırdım.

Yorum

[quote author=Musavi link=topic=14066.msg92481#msg92481 date=1277512830]
            saol e.izinde abim.

ypa
            ben şia alimimiyim ki beni delil yapıyorsun.sonucta sunniligi bırakıp şia olmuş birisiyim.

dogru bıldıgımızı zannettıgımız bır cok olayı yenı ogrendık kı yanlışmış.ben ılk gun hz.ali hemen biat ettı sanırdım.
            [/quote]

Tarihi rivayetlerde İmam Ali'nin donunu tumanın giymeden (afedersiniz) koşup o saat Ebubekire biat ettiği bile yazılıdır.Haliyle musavi gibi ben gibi bir çok ehli sünnet malesef olayı bu şekilde zannediyor sonradan gerçekleri kavrayıp olayın aslını öğreniyor.

Yıllar önce İmam Alinin şalvarını dahi giymeden bi koşu ebubeki,re biat edip sonradan evden kıyafetlerini getirtip giydiği rivayeti okuyunca içimden aynen şu yorumu yapmıştım. "Alinin Ebubekire olan sadakatine bakarmısın,tumanını,şalvarını dahi giymeyi düşünmeden yarı çıplak halde gidip biat etmiş"
            Ama buharide biatın aslında 6 ay sonra Fatımanın ölümü üzerine kerhen olduğunu okuyunca ve sanırım ya derakutni yada ikdul ferid olsa gerek aslında biatın tamamen zorlama ile Aliyi zorla mescide getirip 7-8 kişi zorlayarak ebubekire biat ettiğini okuyunca olayın aslında bizim bildiğimiz gibi sütliman olmadığını gördüm.
            İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=mikdat bin esved link=topic=14066.msg92499#msg92499 date=1277540812]

Tarihi rivayetlerde İmam Ali'nin donunu tumanın giymeden (afedersiniz) koşup o saat Ebubekire biat ettiği bile yazılıdır.Haliyle musavi gibi ben gibi bir çok ehli sünnet malesef olayı bu şekilde zannediyor sonradan gerçekleri kavrayıp olayın aslını öğreniyor.

Yıllar önce İmam Alinin şalvarını dahi giymeden bi koşu ebubeki,re biat edip sonradan evden kıyafetlerini getirtip giydiği rivayeti okuyunca içimden aynen şu yorumu yapmıştım. "Alinin Ebubekire olan sadakatine bakarmısın,tumanını,şalvarını dahi giymeyi düşünmeden yarı çıplak halde gidip biat etmiş"
              Ama buharide biatın aslında 6 ay sonra Fatımanın ölümü üzerine kerhen olduğunu okuyunca ve sanırım ya derakutni yada ikdul ferid olsa gerek aslında biatın tamamen zorlama ile Aliyi zorla mescide getirip 7-8 kişi zorlayarak ebubekire biat ettiğini okuyunca olayın aslında bizim bildiğimiz gibi sütliman olmadığını gördüm.
              [/quote]sen demi ehl-i sünnettin. yapma ya admin. mümkün değil. buna inanmak gerçekten güç.

hangi mezhepten cemaatten cemiyetten, tarikatten idin. hani bilgimiz olsun. çok özel değilse. gözünü severim beni başka başlıklara yönlendieme iki satır yazacaksan yaz. yazmayacaksan boş ver çokta mühim değil. en son burdasın işte ne olacak.

merakım ın sebebi neye takıldınızda sünni olmaktan vaz geçtiniz. bunu tetikleyen sebepler nelerdi.
              bazıları (UYARI: LÜTFEN İMA VE ALAY YOLUNA GİTMEDEN DÜŞÜNCELERİNİZİ AÇIK OLARAK BELİRTİNİZ)gibi aslında hiç sünni olmadınız mı yoksa.

Yorum

[quote author=ehlibeytin_izinde link=topic=14066.msg92475#msg92475 date=1277505059]
                [quote author=ypa link=topic=14066.msg92462#msg92462 date=1277501439]

[/quote]
                [/quote]

sizi ikna etmek istediğimi nerden çıkardınız? Size bunun için nerede borçlandığımı hatırlamıyorum. Nerden bu borç?

O kardeşim sünnilikte gelme, aynen benim geçtiğim yolları geçiyor. ben de ilk geçtiğim zamanlarda öyle sanıyordum. ama öyle değilmiş. Sünni yalanlar birden kazınmıyor.. Zamanla o da kazıyacaktır. Bu kadarını kazıdığına göre.. Elhamdülillah.

çünkü sizin gibi yalanların arasında boğulduğu için övünmüyor...
                [/quote]bırak muhtererm kimin hangi yalanlar arasında boğuştuğunu görmek için müslüman olmaya bile gerek yok.(YÖNETİM NOTU)oku bak gör. kim kandırlıyor. kime neler anlatılıyor.

şapkalar düşüp keller göründükçe daha netleşek durum.
                çabam dabiraz o takiyyeleriniz ortadan kaldırıp aslında ne düşündüğünüzün görülmesi.

yalanlar içinde boğulmakmış. yalan uyduracak olan çocuk bile aleyhine kullanılabilecek delilleri ortadan kaldırır. ama yalan dediklerinizn hepsinin bizm kaynaklarda geçmesi hiç dikkatinzii çekmiyor. ehl-i sünnetin sizi kandırdığını düşünüyorsunuz.
                kusursuz dediğiniz sisteminizin kusurlarını gördüğüm için hiçte hoşlnamdığınızın farkındayım benden ama ne yaparsınız bazıları farklı görür.

insanlar da arklı farklıdır. siz benimsediğiniz yolun en iyisi olduğunu düşünmeseniz orda dururmusunuz.
                ben de benim takip ettiğim yolun en iyisi olduğunu şianın durumunu, sizlerin tesitilerinden sızan ile Mevlananın Yunusun, Bediüzzamanın Şah-ı Geylaninin testisinden sızanları okuyorum ve gördüklerim sonucu doğru olduğuna inandığım bildiğim bu yolu sonuna kadar takip edip savunacağım.

velhasıl kelam sizin doğru dediklerinize inanıp kendimi ve imanımı tehlikeye atmaktansa yalan dediğiniz gerçklere inanıp Allah c.c. rızasını kazanacak amelleri öğrenmeyi yeğlerim.
                hele şu kendi beğenmişliğiniz he şeye bedeldir.

kanıtlı ve ispatlıdır ki meyvesi olan ağaç başını eğer.
                sizde ne meyve var ne bir şey muhterem.
                selametle.

bir husus daha madem ikna etmeye çalışmıyorsunuz neden sorularımıza muhatap oluyorsunuz. ikna etmeye çalışanlarla görüşelim...

(SAYIN ÜYEMİZ BİZ GEREKLİ YERDE UYARIMIZI YAPTIK SİZ BURADA MEŞRU OLAN AYNI ZARARLA KARŞILIK VERME HAKKINI KULLANMIŞSINIZ. BUNDAN DOLAYI SİZE UYARI GEREKMEZ ANCAK FORUMUMUZDA ADALETİN İHLAL EDİLMEMESİ İÇİN BU TÜR MESAJLARI BİZE ZAMANINDA DUYURURSANIZ BİZE YARDIMCI OLMUŞ OLURSUNUZ TEŞEKKÜR EDERİZ.)

Yorum

[quote author=ypa link=topic=14066.msg92503#msg92503 date=1277541487]
                  sen demi ehl-i sünnettin. yapma ya admin. mümkün değil. buna inanmak gerçekten güç.

hangi mezhepten cemaatten cemiyetten, tarikatten idin. hani bilgimiz olsun. çok özel değilse. gözünü severim beni başka başlıklara yönlendieme iki satır yazacaksan yaz. yazmayacaksan boş ver çokta mühim değil. en son burdasın işte ne olacak.

merakım ın sebebi neye takıldınızda sünni olmaktan vaz geçtiniz. bunu tetikleyen sebepler nelerdi.
                  bazıları gibi aslında hiç sünni olmadınız mı yoksa.
                  [/quote]

Çok detaya inmeden kısaca aktarmak istiyorum,uzun hikayesini okumak istersen biraz daha bekleyeceksin.Mufazzal kitap haline getirince onuda okursun

Yaşım 38. Bundan 4 sene evvel şia oldum.Ondan evvelki 5 yılımda şiayı araştırmakla geçti,daha doğrusu mezhebleri,inançları kıyaslamalı olarak karşılaştırmakla geçti.

Daha önce 5 yıl kadar gülenin liderliğindeki nur cemaati içinde,2 yıl Risale okuyan meşveret cemaati içinde,1 yıl yeni asya cemaati içinde,2 yıl kadar menzil cemaati içinde,1 yıl kadar kadiri cemaati içinde bulundum şia olmadan önceki 2 yılım ise Mustafa islamoğlu ve Abdülaziz bayındır ekollerine yakın geçti diyebilirim.Çok kısa bir sürede bir mezhebe bağlı kalmadan(yada her mezheb benimdi de diyebilirim) yaşadım.
                  En son Serkan a. tarafından düzenlendi; 09.08.2020, 18:38.
                  İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=Musavi link=topic=14066.msg92481#msg92481 date=1277512830]
                    saol e.izinde abim.

ypa

[/quote] sizi delil yapmadım. önce sizin gibi şia olmuş olanları ikna et ondan sonra ge dedim. bu delil göstermek değil ki.
                    şimdi sevgili abin sana anlatacak aslında hiç biat etmediğini. 25 yıl yalan söylediğini (takiyye yaptığını) sonra cumaları bile iade etttiğini. çünkü imamete inamayanın dini imanı yoktur. sözünün mucidi abindir. şimdi HZ Ebubekr r.a. de, Hz Ömer r.a. de Hz Osman r.a. de bu sınır içine girmekte ve abinin dediğine göre arkalarında namaz kılınmaz. burdan hareketle arkasında namaz kılmış olan Hz Ali ra. 25 yıllık namazını kaza etmelidir. etmelidir de cumaları nasıl yapacak onu ben de bilmiyorum abin bu konuya cevap verdiğinde beni de bilgilendirirsen sevinirim. şimdi burdan cevap yazamaz takiiyyesi bozulur işin değil mi selam ve dua ile. Allah affetsin sözylediğim şu aşırı sözlerin içinde sahabe-i güzinin de isminin geçmesinden dolayı Allah beni affetsin. ne bana ne de bir başkasına kalmış onların (radıyallahu anhum ecmain) namazlarının kabulü imanları.... bunun için denk olmak gerekir.

Yorum

[quote author=mikdat bin esved link=topic=14066.msg92505#msg92505 date=1277542074]
                      [quote author=ypa link=topic=14066.msg92503#msg92503 date=1277541487]
                      sen demi ehl-i sünnettin. yapma ya admin. mümkün değil. buna inanmak gerçekten güç.

bazıları gibi aslında hiç sünni olmadınız mı yoksa.
                      [/quote]

Çok detaya inmeden kısaca aktarmak istiyorum,uzun hikayesini okumak istersen biraz daha bekleyeceksin.Mufazzal kitap haline getirince onuda okursun

Yaşım 38. Bundan 4 sene evvel şia oldum.Ondan evvelki 5 yılımda şiayı araştırmakla geçti,daha doğrusu mezhebleri,inançları kıyaslamalı olarak karşılaştırmakla geçti.

Daha önce 5 yıl kadar gülenin liderliğindeki nur cemaati içinde,2 yıl Risale okuyan meşveret cemaati içinde,1 yıl yeni asya cemaati içinde,2 yıl kadar menzil cemaati içinde,1 yıl kadar kadiri cemaati içinde bulundum şia olmadan önceki 2 yılım ise Mustafa islamoğlu ve Abdülaziz bayındır ekollerine yakın geçti diyebilirim.Çok kısa bir sürede bir mezhebe bağlı kalmadan(yada her mezheb benimdi de diyebilirim) yaşadım.

[/quote] bilgilerden dolayı teşekkür ederim. zahmet oldu. geniş bilginin yayınlandığı kitabınızı eriştirmeniz halinde okuyup insanlarla paylaşacağımdan emin olabilirsiniz. özellikle de ssizin şia olmanıza sebep olanlara yaptıklarını görmeleri açısından paylaşacağım
                      En son Serkan a. tarafından düzenlendi; 09.08.2020, 18:38.

Yorum

yahu bir insan bu kadar acık delilleri gorurde nasıl bir milim bile oynamaz.adam hala şiaya karsı en agır lafları soylyor.ben bunları bır ehlı sunnet forumunda soylesem anında banlanırım.adam pervasızca sızın[bgcolor=#E10000] yalanlarınıza inanacagıma[/bgcolor] dıyor uahu.ne hakkı var bizim inancımıza yalşan demeye.hemde esas kendılerının yalanlarını ıspatlamamıza ragmen hala bize yalan diyor...yahu bir insan bu kadar acık delilleri gorurde nasıl bir milim bile oynamaz.adam hala şiaya karsı en agır lafları soylyor.ben bunları bır ehlı sunnet forumunda soylesem anında banlanırım.adam pervasızca sızın yalanlarınıza dıyor uahu.ne hakkı var bizim inancımıza yalşan demeye.hemde esas kendılerının yalanlarını ıspatlamamıza ragmen hala bize yalan diyor.
                        diyor...

Yorum

Musavi bırak konuşsun. yalan dediğimiz tek şey getirsin ki, biz aynısını ehli sünnet kaynaklarından göstermeyelim. kimin ve kimlerin yalancı, iftiracı olduğu açıktır

Yorum

ya Elmeddin senin şu renkli link vermene hastayım. nasıl yapılıyor bu? hiç yazının gidişatını bozmadan renkli yaparak link vermek.. harika bir şey...

ha bu arada ypa ya yardım etmek istediğim bir konu vardı. Resimleri küçültmek aklıma yeni geldi:

kardeşim, paintte küçültüyorsunuz. resmi paylaşmadan önce kitaptan tarayınca painte aktarın.

resim seçeneğini tıklayın uzat eğ seçeneğine geçin yatay ve dikey yazan yerlerdeki 100'ü 70 ya da 65 falan yapın

ben öyle yapıyorum istediğiniz ebatı yazabilirsiniz.. ondan sonra upload sitesinde paylaşın..

Yorum

[quote author=Musavi link=topic=14066.msg92517#msg92517 date=1277544914]
                              yahu bir insan bu kadar acık delilleri gorurde nasıl bir milim bile oynamaz.adam hala şiaya karsı en agır lafları soylyor.ben bunları bır ehlı sunnet forumunda soylesem anında banlanırım.adam pervasızca sızın[bgcolor=#E10000] yalanlarınıza inanacagıma[/bgcolor] dıyor uahu.ne hakkı var bizim inancımıza yalşan demeye.hemde esas kendılerının yalanlarını ıspatlamamıza ragmen hala bize yalan diyor...yahu bir insan bu kadar acık delilleri gorurde nasıl bir milim bile oynamaz.adam hala şiaya karsı en agır lafları soylyor.ben bunları bır ehlı sunnet forumunda soylesem anında banlanırım.adam pervasızca sızın yalanlarınıza dıyor uahu.ne hakkı var bizim inancımıza yalşan demeye.hemde esas kendılerının yalanlarını ıspatlamamıza ragmen hala bize yalan diyor.
                              diyor...
                              [/quote]

Musavi kardeşim bu hissiyatından dolayı Rabbim senden razı olsun.. Evet sünniler böyledir zamanla daha iyi tanıyacaksınız. sizin çok açık olarka gördükleriniz onlara kapalı. bunların nedenleri vardır: onların gözleri vardır görmezler kulakları vardır işitmezler.. şeklinde...

siz de daha önceden nasıl görmüyor idiyseniz hepimiz de öyleydik işte onlar da öyle.. bir gün onlar da görecekler ama bizim amacımız gördükleri gün ahiret günü olmasın çünkü telafisi olmayacak..

siz kendinizi harap etmeyin bu şianın görünmez oluşundan değil muhatplarla ilgili.

kerbelada İmam Hüseyn a.s. her delili göstermedi mi ki karşılarındakiler namaz kılmalarına rağmen İmam Hüseyn a.s.'a ve yarenlerine saldıdılar. Bilmiyorlar mıydı ki onun Cennet gençlerinin efendisi olduğunu. biliyorlardı ama bu bilgi onların kalplerini örten hırs ve tamah tozlarının altında işlevsiz kalmıştı..

çünkü onlar haram yiyorlardı...

Yorum

[quote author=Musavi link=topic=14066.msg92380#msg92380 date=1277475382]
                                [quote author=ypa link=topic=14066.msg92376#msg92376 date=1277475209]
                                [quote author=Musavi link=topic=14066.msg92371#msg92371 date=1277474961]
                                hz.alinin altı ay biat etmedigi acıkca tum kitaplarda yazıyor.
                                [/quote]sorun ne arkadaşım canın mı sıkıldı. o konuda yanlış bir ifademi var. Hz Ali r.a. ın daha sonra biatini de kabul etmiyor abilerin bilmiyor musun? imam r.a. hiçbir zaman biat etmemiştir diyorlar. okumadın mı hiç.
                                [/quote]

biat etmiştir ama niye ettıgınıde acıklamıştır.sonucta hiçbir savaşta gorev almadı hıcbır memurluga gıtmedi nedne sence...
                                [/quote]

Biatle ilgili elimdeki bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum, faydalı olur inş. Eğer konu dışı görürseniz, özel bir bölüme de taşıyabilirsiniz:

Ashabın Büyüklerinin Ebu Bekir’in Biatinden Kaçınmaları

İbn-i Hacer Askalani ve Belazuri kendi tarih kitaplarında, Muhammed Havend Şah “Ravzat’us- Sefa”da, İbn-i Abddulbirr “İstiab” adlı kitabında ve diğer alimleriniz şöyle diyorlar:

Sa’d bin Ubade, Hazrec kabilesi, Kureyş’den bir tâife ve sahabenin büyüklerinden 18 kişi Ebu Bekir’e biat etmeyerek Rafızî oldular; onlar Ali bin Ebi Talib’in Şialarındandılar. O 18 kişinin ismi şunlardan ibarettir:

1- Selman-ı Farsi. 2- Ebuzer-i Gifari. 3- Mikdad bin Esved-i Kendi. 4- Ammar-i Yasir. 5- Halid bin Said bin As. 6- Bureyde Eslemi. 7- Ubey bin Ka’b. 8- Huzeyme bin Sabit ( Zü’ş- Şehadeteyn). 9- Ebu Heysem bin Teyhan. 10- Sehl bin Huneyf. 11- Osman bin Huneyf (Zü’ş- Şehadeteyn). 12- Ebu Eyyub-i Ensari. 13- Cabir bin Abdullah Ensari. 14- Huzeyfe bin Yeman. 15- Sa’d bin Ubade. 16- Kays bin Sa’d. 17- Abdullah bin Abbas. 18- Zeyd bin Erkam.

Yakup kendi tarihinde (Tarih-i Yakup) şöyle diyor:
                                Muhacir ve Ensar’dan bir grup Ebu Bekir’e biat etmeyerek Ali bin Ebi Talib’e meylettiler. Onlar; Abbas bin Abdulmuttalip, Fazl bin Abbas, Zübeyr bin Avam bin As, Halid bin Said, Mikdad bin Ömer, Salman-ı Farsi, Ebuzer-i Gifari, Ammar-i Yasir, Burra bin Azib ve Ka’b’dan ibrettiler.

Bu şahıslar kendi kabilelerinin büyükleri, ashabın ileri gelenleri ve Resulullah (s.a.a)’in istişare ettiği şahıslar değil miydiler? Hz. Ali (a.s), Peygamber efendimizin amcası Abbas ve Beni Haşim kabilesinin diğer ileri gelenleri kavmin akıllı insanları değil miydiler?
                                Onların huzuru, istişaresi, onayı ve tasdiki olmaksızın, kendisini hakikat şeklinde gösteren bu icma nasıl bir icmadır? Ebu Bekir’i gizlice o topluluktan dışarı çıkarmak, sahabenin ileri gelen diğer büyüklerine haber vermemek ve onların görüşlerini almamak icma manası mı veriyor, yoksa işin içinde siyasi oyunun olduğunu mu gösteriyor? Demek ki işin başında, bütün ümmetin icması olmadığı gibi, Medine ehlinin hepsinin de icması yokmuş. Hatta Sa’d bin Ubade ve yanındakilerin üstü örtülü Sakife’den çıkmasıyla orada da icma gerçekleşmemiştir.

Diyorlar ki, Hz. Ali (a.s) ve Haşimiler ilk günden biat ettiler!!! Ama Ehlisünnet tarihçilerinin geneli, Hz. Ali (a.s)’ın, Hz. Fatıma (a.s)’ın vefatından sonra biat ettiğini yazarlar. Nitekim Buhari Sahihinin (c. 3, s. 37) “Hayber Gazvesi” babında, Müslim bin Haccac da Sahihinin (c. 5, s. 154) “Kavl’un- Nebiy La Nuris” babında” şöyle naklediyorlar: “Hz. Ali (a.s), Hz. Fatıma (a.s)’ın vefatından sonra biat etti.”
                                Yine Abdullah bin Müslim bin Kuteybe Dineveri (Ö. 276) “el- İmamet-u ve’s- Siyase”nin 14. sayfasının sonunda şöyle diyor: “Hz. Fatıma (r.z) vefat etmedikçe Hz. Ali (a.s) biat etmedi.”

Ancak İbn-i Kuteybe gibi bazı alimleriniz, Hz. Fatıma (a.s)’ın Resulullah (s.a.a)’in vefatından 75 gün sonra vefat ettiği kanısındalar. Ama tarihçilerinizin geneli Hz. Fatıma (a.s)’ın vefatını Resulullah (s.a.a)’in vefatından 6 ay sonra bildirmekteler. Sonuç şu oluyor ki; Hz. Ali (a.s) ve Haşimiler, 6 ay sonra biat etmişlerdir. Nitekim Mesudi de “Muruc'uz- Zeheb”in 1. cildinin 414’cü sayfasında şöyle demiştir. “Fatıma (a.s) vefat etmedikçe Haşimilerden hiç kimse biat etmedi.”

İbrahim bin Sa'd es-Sakafi, Zuhri’den şöyle rivayet ediyor: Ali bin Ebi Talip (a.s) altı aydan sonra biat etti; Hz. Fatıma (a.s) vefat etmedikçe Hz. Ali’ye cesaret edemediler. İbn-i Ebi’l- Hadid de “Nehc’ul- Belağa Şerhi”nde aynı sözü yazmıştır.

Velhasıl, Ehlisünnetin büyük alimleri, Hz. Ali (a.s)’ın hemen biat etmediğini, aksine uzun bir zaman geçtikten sonra bazı sebeplerden dolayı ikrahen biat ettiğini naklederler.

İbn-i Ebi’l- Hadid “Nehc’ul- Belağa Şerhi”nin c. 2, s. 18’inde Zuhri vasıtasıyla Aişe’den şöyle dediğini nakletmiştir: “Ali 6 ay boyunca biat etmedi; O biat etmedikçe Beni Haşim’den de kimse biat etmedi.”

Yine Kufeli Ahmed bin A’sem eş-Şafii “Futuh”da, Ebu Nasır Hamidi “Cem’un Beyn’es- Sahihayn”da Nafi’den o da Zuheri’den, Hz. Ali (a.s)’ın altı ay boyunca biat etmediğini nakletmişlerdir.

Her kavmin alimleri, avam halkı yanılttıklarından dolayı sorumludurlar.

عاشق اگر رنگی از معشوق نگیرد در عشق خودش صادق نیست

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X