Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

vasilik doktirini üzerine

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: vasilik doktirini üzerine

[quote author=Elmeddin link=topic=14066.msg90004#msg90004 date=1276693920]
    [quote author=mikdat bin esved link=topic=14066.msg89763#msg89763 date=1276668757]
    istersen ibnül esirin el kamilinden başla.[/quote]

Taberi ve ya ibni Kesirden de başlaya bilirsin. mesela ilk hadisi onlarda aktarmışlardır. hatta ibni Kesir işin zor olduğunu anlamış ve hadisi sansürleme yolunu tutmuştur.

bu arada istersen Nehcul Belağadaki hutbelerin, mektupların kaynaklarını ehli sünnetten de vere bilirim.
    [/quote]
    şurda anlaşalım mutezile vehhabi görüşü ben ehli sünnet kabul etmiyorum. daha doğrusu ben değil genel kabulün dışındalar. fetvalar var ilgili gruplarla ilgili.

ondan sonra gelelim nehcul belağaya.
    elinizde vardır kısa ve öz şu soruların direkt yanına cevapları yazar mısınz?

-kaç hutbeden oluşuyor
    -hutbeleri kayıt altına kim nasıl tutmuştur?
    -kaç yılında yazılmıştır?
    -esas kitap kaç cilt halinde ve ilk basımı nerde yapılmıştır?
    -kitabın müellifi kimdir?
    -hutbeleri yazarken kontrol etiğini söylediğiniz dönemin imamı kimdir?
    -sahih midir? siz her sayfasına inanır mısınız? yoksa sahih olmadığını düşündüğünüz yerlerde var mıdır?
    Bu şehr-i Stambul ki bi misl ü bahadır.
    Bir sengine yek pare Acem mülkü fedadır. Nedim.

Yorum

[quote author=ypa link=topic=14066.msg90105#msg90105 date=1276718064]
      [quote author=Elmeddin link=topic=14066.msg90004#msg90004 date=1276693920]
      [quote author=mikdat bin esved link=topic=14066.msg89763#msg89763 date=1276668757]
      istersen ibnül esirin el kamilinden başla.[/quote]

Taberi ve ya ibni Kesirden de başlaya bilirsin. mesela ilk hadisi onlarda aktarmışlardır. hatta ibni Kesir işin zor olduğunu anlamış ve hadisi sansürleme yolunu tutmuştur.

bu arada istersen Nehcul Belağadaki hutbelerin, mektupların kaynaklarını ehli sünnetten de vere bilirim.
      [/quote]
      şurda anlaşalım mutezile vehhabi görüşü ben ehli sünnet kabul etmiyorum. daha doğrusu ben değil genel kabulün dışındalar. fetvalar var ilgili gruplarla ilgili.

-kaç hutbeden oluşuyor
      -sahih midir? siz her sayfasına inanır mısınız? yoksa sahih olmadığını düşündüğünüz yerlerde var mıdır?

[/quote]

http://www.velayet.com/index.php?topic=14627.0

Yorum

[quote author=ypa link=topic=14066.msg90105#msg90105 date=1276718064]

-kaç hutbeden oluşuyor
        -sahih midir? siz her sayfasına inanır mısınız? yoksa sahih olmadığını düşündüğünüz yerlerde var mıdır?[/quote]

yav kardeş sen nerelere gittin böyle? Nehcul Belağayı falan bırak şimdi. ne vahhabisi? konuya dön. ibni Esirin "El Kamil fi Tarih"inden alıntı yaptığım kısıma cevap ver. istersen aynı hadisi Tarihi Taberi, Nesai ve başka kaynaklardan da suna bilirim. şu "Ali benim kardeşim, vasim ve halifemdir" hadisini diyorum.

Yorum

işte ypa bu.İşine gelmeyen bölümleri her zamanki gibi es geçmiş.
          YPA ibnül esirin el kamilinden başlayabilirsin dedim.Buyur bi yorum alalım senden.
          ibni esir vehhabi mi?
          mutezzile mi?

adam kitabında aynen aktarnış resulullahın(as) ağzından "Ali benim vasim ve aranızdaki halifemdir" diye neden bunu görmezlikten gelerek hemen nehcul belagaya zıplıyorsun.Ağzından Allah rızası için bir yorum alalım.
          Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
          İmam Ali (a.s)

Yorum

ibn-i kesir de ibn-i esir de sünni. idi. yakubi hakkında iyi sözler duymadım. okumadığım için bu konuda bir yorum yapmayacağım.

Yorum

[quote author=mikdat bin esved link=topic=14066.msg90225#msg90225 date=1276765063]
              işte ypa bu.İşine gelmeyen bölümleri her zamanki gibi es geçmiş.
              YPA ibnül esirin el kamilinden başlayabilirsin dedim.Buyur bi yorum alalım senden.
              ibni esir vehhabi mi?
              mutezzile mi?
              [/quote]çok sabırsızsın admin.

yapma böyle . işi gücü bırakıp sizinle cihada çıkmış değilim. ara ara vakit buldukça. karne dönemi. az sabredeceksin. cevabını alamadığın ne olduki bu olsun. buna da yazarım. benim işime gelmeyen diye birşey söz konusu değil. ALlah c.c. un izniile bilmediğim olur araştırmam gerekir. o zaman biraz gecikir. bulamazsam da bulamadığımı ifade edrim. mesela araştıryorum 12 imamdan neden hadis alınmaış sözünü? mesela araştıroyurm 12 imam ile ilgili hadisi şerifleri. ama hala denk gelmiş değil. burada kaynak yetersizliğinde bahsetmiştim. büyük bir kütüphanemizin olmayışından vs. bunlar bahane değil tabiki ama araştırmalarımız sonuç verdikçe paylaşacağız. siz biraz sabırsızsınız bu konuda. ama yapacak bir şey yok...

adam kitabında aynen aktarnış resulullahın(as) ağzından "Ali benim vasim ve aranızdaki halifemdir" diye neden bunu görmezlikten gelerek hemen nehcul belagaya zıplıyorsun.Ağzından Allah rızası için bir yorum alalım.

Yorum

geleim ilgili olaya. bahsettiğiniz kaynağın türkçe çevirisinde ifadeler sizin eklediğiniz gibi değli. ama asım köksalın çalışasında aynen ifade ettiğiniz gibi geçmekte. baştan almak ve konuya hakim olmak gerekiyor.
                Hz Peygamber s.a.v. nerede diyor Hz Ali r.a. a bu ifadeleri akrabalarının yanında. neyi anlatmaya çalışıyor devlet yönetimini mi? ilerde mi diyor. bundan sonra mı diyor. hayır o an kullandığı ifadeler ile akrabalarınınaslında HzAli r.a. gibi olması gerektiğini ifade ediyor.dilerseniz bütün konuyu ele alalım da sizin dediğniz gibi hilafet mi anlatılmaya çalışıyor. yksa hiç alakası yok mu? mesele aslında başka bir şey mi?
                hani bize yalancı diyenler gerçekleri bildikleri halde mi böyle bir sözü delil olarak alıyorlar. yoksa işlerine geldiği için mi net görelim. resim eklemiş arkadaşlar. ben de eklemek istiyorum bir kaç konu. nası ekleneceğini kısaca anlatabilirseniz inşAllah. devam edelim.

Yorum

[quote author=ypa link=topic=14066.msg90394#msg90394 date=1276833839]
                  ibn-i kesir de ibn-i esir de sünni. idi. yakubi hakkında iyi sözler duymadım. okumadığım için bu konuda bir yorum yapmayacağım.
                  [/quote]

çok iyi, o halde ibni Kesiirn neden o sözleri sansürlediğini bize açıkla

Yorum

[quote author=ypa link=topic=14066.msg90396#msg90396 date=1276834297]
                    Hz Peygamber s.a.v. nerede diyor Hz Ali r.a. a bu ifadeleri akrabalarının yanında. neyi anlatmaya çalışıyor devlet yönetimini mi? ilerde mi diyor. bundan sonra mı diyor. hayır o an kullandığı ifadeler ile akrabalarınınaslında HzAli r.a. gibi olması gerektiğini ifade ediyor.dilerseniz bütün konuyu ele alalım da sizin dediğniz gibi hilafet mi anlatılmaya çalışıyor. yksa hiç alakası yok mu? mesele aslında başka bir şey mi?[/quote]

burada kesin olarak kast edilen şey hilafet ve imamettir. delili ise bunun risalete tebliğle aynı zamanda ilan edilmesidir. "halifem" sözü zaten her şeyi açıklamaya yetiyor. bir kimsenin halifesi onun tüm işlerini devr alan, yönetmeyi üstlenen demektir. Rasulullah s.a.a Alinin a.s kendis halifesi olduğunu belirtiyor. yani Ali a.s Rasulullahın s.a.a tüm işlerini üslenen, devr alan kişidir. şimdi burada açıklanması gereken iki konu kalıyor. bu iki mesela hall edildikten sonra gerisi kolay. Rasulullah s.a.a sadece Beni Haşim içinmi gönderilmişti? yoksa tüm kainat içinmi? eğer cevap Beni Haşim olacaksa bu iki açıdan redd edilir:

1. Kuran: "biz seni alemlere rahmet olarak gönderdik" ayeti
                    2. Sünnet: Rasulullahın s.a.a yanında olan ve diğer kavimlerden olan sahabeler

Rasulullah s.a.a tüm kainat için gönderilmiştir. halife ise az önce söylediğimiz gibi birinin tüm işlerini üslenen demektir. eğer "tamam Alide Rasulullahın kendi kavmi içindeki işlerini üstlendi" denlicek olursa cevabımız şudur:

Rasulullah s.a.a eğer kendi kavminin önderi olsaydı bu sözünüz kabul göre bilirdi. fakat kavmin önderi Rasulullah s.a.a değildi ki, Aliyi a.s kendi yerine bıraksın. Beni Haşimin ve Kureyşin lideri Ebu Talib a.s ve Ondan önce Abdulmuttalib a.s idi. Ebu Talibden a.s sonra ise Ebu Sufyan l.a oldu. yani Rasulullah s.a.a hiç bir zaman Beni Haşimin ve yahut Kureyşin lideri olmamıştır, akrabaları içerisinde önder olmamıştır. akrabaları arasında önderlik makamı olmadığından ve tem makamı tüm kainatın imamı olmak olduğundan Ali a.s Onun s.a.a imam olduğu her kes için halifesi ve vasisidir.

hani bize yalancı diyenler gerçekleri bildikleri halde mi böyle bir sözü delil olarak alıyorlar. yoksa işlerine geldiği için mi net görelim. resim eklemiş arkadaşlar. ben de eklemek istiyorum bir kaç konu. nası ekleneceğini kısaca anlatabilirseniz inşAllah. devam edelim.[/quote]

devam edelim. problem yok. sana gelince yine söylüyorum sen ya orada kaynaklardan habersizce salladın yahutta bilerekten yalan yazdın.

Yorum

geleim ilgili olaya. bahsettiğiniz kaynağın türkçe çevirisinde ifadeler sizin eklediğiniz gibi değli. ama asım köksalın çalışasında aynen ifade ettiğiniz gibi geçmekte. baştan almak ve konuya hakim olmak gerekiyor.
                      Hz Peygamber s.a.v. nerede diyor Hz Ali r.a. a bu ifadeleri akrabalarının yanında. neyi anlatmaya çalışıyor devlet yönetimini mi? ilerde mi diyor. bundan sonra mı diyor. hayır o an kullandığı ifadeler ile akrabalarınınaslında HzAli r.a. gibi olması gerektiğini ifade ediyor.dilerseniz bütün konuyu ele alalım da sizin dediğniz gibi hilafet mi anlatılmaya çalışıyor. yksa hiç alakası yok mu? mesele aslında başka bir şey mi?
                      hani bize yalancı diyenler gerçekleri bildikleri halde mi böyle bir sözü delil olarak alıyorlar. yoksa işlerine geldiği için mi net görelim. resim eklemiş arkadaşlar. ben de eklemek istiyorum bir kaç konu. nası ekleneceğini kısaca anlatabilirseniz inşAllah. devam edelim.
                      [/quote]

Kaynağın Türkçe çevirisinde ifadeler nasıl benim aktardığım gibi değil şuan kitap elimde.
                      Bahar yayınları / El kamil fit tarih tercümesi-İbnül ESİR
                      Çeviren: M.Beşir ERYARSOY
                      Renk-iş Ofset 1991 basımı

Aynen ifadeyi yazıyorum:
                      2.cilt sayfa:64 ikinci paragrafta

“İşte bu Ali benim kardeşim,vasim ve benden sonra aranızda halifemdir.onu dinleyip itaat edeceksiniz”

Lütfen araştırmalarında dikkatli ve ciddi ol ypa hemen o yok bu yok diye atlama yalanını yüzüne çarparlar
                      Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                      İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=14066.msg90409#msg90409 date=1276844334]

[b]burada kesin olarak kast edilen şey hilafet ve imamettir. delili ise bunun risalete tebliğle aynı zamanda ilan edilmesidir. "halifem" sözü zaten her şeyi açıklamaya yetiyor. bir kimsenin halifesi onun tüm işlerini devr alan, yönetmeyi üstlenen demektir. Rasulullah s.a.a Alinin a.s kendis halifesi olduğunu belirtiyor. yani Ali a.s Rasulullahın s.a.a tüm işlerini üslenen, devr alan kişidir. [/quote]
                        bu zorlama tevil için şiaya mı borçluyuz yoksa sizin üstün zekanıza mı? yani yorum şahsınıza mı ait bir dayanağı ve kaynağı olan alimlerinize ait bir yorum mu?

şimdi olayın geçtiği zaman tebliğin başladığı zaman. peki soru nedir? Peygamber s.a.v neyi bırakıyor o sözü ile. peygamberlik vazifelerini hZAli r.a. bıraktığını mı akrabalarına söylüyor. bütün işleri devr alırken neyi devr aldığı bildiriliyor akrabalarına. iyi düşünün. ne devrediliyor. devlet yönetimi mi?

velevki aile içibir durum değil de sizin dediğniz gibi genel. peki bir çok olayda Peygamber s.a.v. neden belirli görevleri Hz Ali r.a. dışında sahabelere tevdi ediyor. mesela vefatına yakın namazı neden Hz Ebubekr r.a. kıldırıyor. gerçi siz o duruma da inanmıyordunuz değil mi? ara ara unutuyorum senaryoda ne yazıyordu ne yazmıyordu. hatırlatırsanız sevinirim.

peki bu sözden önce sorduğu ve Hz Ali r.a. ın ben Ya RAsululah
                        dediğ sorular nelerdir?

Yorum

[quote author=mikdat bin esved link=topic=14066.msg90458#msg90458 date=1276855869]
                          Lütfen araştırmalarında dikkatli ve ciddi ol ypa hemen o yok bu yok diye atlama yalanını yüzüne çarparlar[/size][/b]
                          [/quote]admin gene çok sabırsızsın. bahsettiğin atlamayı şahsın yapıyorsun.

bek oku biraz bekle bi kafan benim yazıları yorumlaasın biraz beyninirahat bırak. ondan sonra cevabı toparlayaz. ben yok demedim. bendeki çeviride öyle değil dedim. 1
                          iki ise resim nasıl eklerim diye sordum. nitekim. çektiğim o resimleri eklyeyim ki sözlerimin kaynağı olsun öyle değl mi?
                          bazılarıda yalan söylediğim iftirasını bırakır da belki ahreti için helallik diler.

tekrar sorayım resim nasıl eklnir. ek seçeneklerden denedim fakat dosya boyutu çok büyük diyor. dosya boyutunu asıl küçülteceğiz.

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=14066.msg90406#msg90406 date=1276842412]
                            [quote author=ypa link=topic=14066.msg90394#msg90394 date=1276833839]
                            [/quote]

çok iyi, o halde ibni Kesiirn neden o sözleri sansürlediğini bize açıkla
                            [/quote]ne sansürlemesi. sansürlenmiş ise sen nerden buldun da okudun.
                            bir yerde kopukluk var patron. anlaşamıyoruz.
                            sizi tam anlayamıyorum.
                            ibn-i kesir neyi sansürlemiş. ilgiili hadise asım köksal da da var. sizin aktardığınıza yakın. fakat çıkardığınız sonuçlar itibariyle fersah fersah uzak. hatta hiç alakası yok.

Yorum

Halifelikten bahseden tek hadıs o degıl yuzlercesı var.Gadir hum gibi.

Yorum

[quote author=Musavi link=topic=14066.msg90572#msg90572 date=1276891029]
                                Halifelikten bahseden tek hadıs o degıl yuzlercesı var.Gadir hum gibi.
                                [/quote]sizdeki uydurma gadiri hummu bzdeki gerçek hum vakası mı? hani üç gün çadır kurulmuş biat almış tek tek Hz ALi r.a.
                                tabi sayı çok olduğu için bu iş 3 gün sürmüş heee. selam ve dua ile. okuyalım akadaşım okuyalım.....
                                bi şöyle eski yazdıklarımı oku he sana zahmet bana ikram. tekrar yazmamış olurunm eskiden yazdıklarımı o zaman...

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X