Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

    Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili
    Nikâh, karı-koca arasındaki evlilik bağı demektir. Ne var ki bu bağ, bazen daimî şekilde inşa edilip, nikâh akdi sırasında onun için bir sınır belirlenmez; bazen de geçici şekilde inşa edilip, nikâh akdi sırasında onun için bir sure belirlenir ve her ikisi de şer'î evlilik olarak yapılır.Aralarındaki ayırıcı fark, birinin daimî diğerinin geçici olmasıdır, başka bir şey değildir. Aşağıda sayacağımız hususların mut'a nikâhında şart ve geçerli oluşu, bunu açıkça ortaya koymaktadır:
    1- Evlenecek olan kadın ile erkeğin evlenmelerinde akrabalık, hısımlık veya başka bir nedenden kaynaklanan şer'î bir sakınca bulunmamalıdır.Aksi takdirde nikâhları batıldır.

    2- Iki tarafın da razı olduğu mihir, nikâh akdinde zikredilmelidir.

    3- Evliliğin müddeti belli olmalıdır.

    4- Şer'î akit yapılmalıdır.

    5- Onlardan doğan çocuk, onların meşru çocuğudur. Daimî evlilikte doğan çocuklar için nüfus kâğıdı alındığı gibi, mut'a nikâhı sonucu doğan çocuklar için de nüfus kâğıdı alınmalıdır. Bu konuda daimî evlilik ile geçici evlilik arasında hiçbir fark yoktur.

    6- Çocukların nafakası babaya aittir ve çocuklar anne ve babalarından miras alırlar.

    7- Geçici evlilik müddeti sona erince, eğer kadın menopoza girmiş değilse (âdetten kesilmemişse), iddet beklemelidir. İddet süresi sırasında hamile olduğu anlaşılırsa, doğum yapıncaya kadar her türlü evlilikten sakınmalıdır.

    Bunların dışında daimî evliliğin diğer hükümleri de mut'a nikâhında aynen geçerlidir. Sadece, mut'a nikâhı toplumsal bir zaruretten dolayı teşri edildiği için, bu evlilik türünde kadının nafakası erkeğin üzerine farz değildir. Bir de, eğer nikâh akdi okunurken miras alma şartını koşmazsa, kocasından miras alamaz. Şüphesiz, bu iki fark da, nikâhın mahiyetini değiştirecek derecede önem arz etmemektedir.

    Hepimizin de inandığı gibi Islâm dini, Insanların bü-tün ihtiyaçlarını temin eden son ve ebedî ilâhî dindir. Günümüzde eğitimini sürdürmek amacıyla uzun yıllar yabancı bir ülkede veya şehirde yaşamak zorunda olan ve sınırlı imkânları sebebiyle de daimî evlilik yapamayan bir genç, önünde üç yol görür ve bunlardan birini seçmek zorunda kalır:

    1- Bekâr kalmak.

    2- Fesat ve fuhuş bataklığına düşmek.

    3- Zikredilen çerçevede evlenilmesi şer'an caiz olan bir kadınla belli bir süreliğine evlenmek.

    Birinci şıkkı seçenlerin genellikle yenilgiye uğradıklarını hemen hatırlatmalıyız.Çünkü her türlü cinsel ilişkiyi terk edip sabretmeyi başarabilen insanların sayısı parmakla sayılacak kadar azdır.

    İkinci yolu seçen kimselerin akıbeti ise, bozulma ve sefalettir. Yaptıkları iş de, İslâm'a göre haram bir fiildir.

    Dolayısıyla geriye sadece, İslâm'ın insanlığa önerdiği ve Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve alih) zamanında da uygulanıp, daha sonraları bazıları tarafından yasaklanan üçüncü yol kalmak-tadır.

    Burada mut'a nikâhından korkanlar ve onun meşru olmadığını sananların üzerinde iyice düşünmelerini istediğimiz bir husus var. 0 da şudur: Bütün İslâm fakihleri, mahiyet bakımından mut'a nikâhıyla hiçbir farkı olma-yan bir şeyi daimî nikâhta kabul etmişlerdir. Şöyle ki: İslâm fakihlerine göre, daimî nikâh ile evlenen eşlerin bir yıl, daha az veya daha çok bir sure sonra boşanmaları, nikâhın sıhhatine bir zarar vermez.

    Şüphesiz böyle bir evlilik, görünürde daimî, gerçekte ise geçicidir. Bu tür daimî nikâhın mut'a nikâhından farkı, mut'anın hem görünürde, hem de gerçekte sınırlı ve geçici olması, bu evliliğin ise görünürde daimî ve kalıcı, gerçekte ise sınırlı ve geçici oluşudur.

    Bütün İslâm fakihlerinin kabul ettiği bu tür daimî evliliği caiz görenler, nasıl olur da mut'a nikâhının şer'î ve caiz olduğu hususunda korkuya kapılmakta ve endişeye düşmektedirler?!

    Buraya kadar verilen bilgiler ışığında mut'a nikâhının mahiyetiyle tanışmış olduk. Şimdi ise mut'a nikâhının helâl oluşunun ve onanmasının delilleriyle aşina olmaya çalışacağız. Burada konu iki aşamada ele alınacaktır:

    1- Mut'a nikâhının Islâm'ın ilk yıllarında meşru oluşu.

    2- Bu şer'î hükmün Allah Resulü zamanında neshedilmediği.

    Mut'a nikâhının meşru oluşunun açık delili, şu ayettir:

    "Kadınlardan faydalandığınıza mukabil, kararlaştırılmış olan ücretlerini verin."(1)



    Bu ayette yer alan kelimeler, geçici evlilik hakkında nazil olduğunun apaçık bir kanıtıdır. Zira:
    1- Ayette "istimta'" (faydalanmak) lafzı kullanılmıştır. Bu kelimeden ilk akla gelen, geçici nikâhtır. Eğer daimî nikâh kastedilmiş olsaydı, bir karine ile birlikte kullanılması gerekirdi.

    2- Ayette "ucurehûnne" (ücretlerini) ifadesi kullanılmıştır. Bu da, ayette Mut'a nikâhından söz edildiğini göstermektedir. Çünkü daimî nikâhta "mihr" ve "sadak" kelimeleri kullanılır.

    3- Şiî ve Sünnî müfessirler, söz konusu ayetin mut'a nikâhı hakkında nazil olduğunu beyan etmişlerdir.

    Celâluddin Suyutî, ed-Dürrü'l-Mensûr adlı tefsirinde, İbn-i Cerir ve Süddî'den, söz konusu ayetin mut'a hakkında nazil olduğunu nakleder.(2)

    Keza Ebu Cafer Muhammed b. Cerir-i Taberî kendi tefsirinde Süddî, Mücahid ve Ibn-i Abbas'tan bu ayetin geçici nikâh hakkında nazil olduğunu nakleder.(3)

    4- Sahihler, Müsnedler ve hadis külliyatları sahipleri de, bu gerçeği hakikati kabul etmişlerdir. Örneğin, Muslim b. Haccac kendi Sahih'inde, Cabir b. Abdillah ve Se-leme b. Ekva'dan şöyle dediklerini rivayet eder:

    "Allah Resulü'nün (sallallahu aleyhi ve alih) münadisi, dışarı çıkarak şöyle seslendi: Allah Resulü, kadınlardan faydalanmanıza yani onlarla mut'a yapmanıza izin vermiştir." .(4)

    Bu konuda Sihahlerde ve Müsnedlerde bu yazımıza sığmayacak kadar çok hadis vardır. Buna gore, Hz. Peygamber'in (sallallahu aleyhi ve alih) zamanında mut'a nikâhımn meşru oluşu, İslâm âlimleri ve mufessirlerinin kabul ettiği bir husustur. .(5)

    Şimdi bakalım, mut'a ayetinin içeriği neshedilmiş midir? Çünkü mut'a nikâhının Hz. Peygamber'in (sallallahu aleyhi ve alih) zamanında meşru oluşu hususunda şüphe eden birini bulmak, oldukça zordur. Dolayısıyla asıl araştırılması gereken konu, bu hükmün neshedilip edilmediği konusudur.

    Rivayetlere ve İslâm tarihine bakılacak olursa, ikinci halifenin hilâfeti dönemine kadar Müslümanlar arasında yaygın bir şekilde bu ilâhî hükme göre amel ediliyordu. Fakat ikinci halife bazı maslahatlardan dolayı bunu yasakladı.

    Muslim b. Haccac, kendi Sahih'inde naklettiği üzere İbn-i Abbas ile İbn-i Zübeyr, kadınlarla mut'a yapmak ve temettu' haccında umre ihramından çıkıp hac ihramına girmeden önce kadınlardan faydalanmak konusunda ihtilâfa düştüler. Cabir b. Abdullah şöyle diyor:

    "Biz, Peygamber (sallallahu aleyhi ve alih) ile birlikte her ikisini de yapıyorduk. Daha sonra Ömer, bizi bu iki işten sakındırdı ve ondan sonra artık bu iki işe geri dönmedik." .(6)

    Celâluddin Suyutî, kendi tefsirinde Abdurrezzak, Ebu Davud ve İbn-i Cerir aracılığı Me Hakem'den şöyle nakle-der:

    Hakem'e, "Mut'a ayeti neshedilmiş midir?" diye sorulduğunda, "Hayır." dedi ve ekledi: "Ali (a.s), 'Eğer Ömer müt'ayı yasaklamasaydı, şaki (bedbaht) insandan başka hiç kimse zina et-mezdi.' demiştir." .(7)

    Ali b. Muhammed Kuşçî de şöyle diyor:

    "Ömer b. Hattap, minberin üzerinden şöyle seslendi: Ey insanlar! Üçşey Resulullan'ın (sallallahu aleyhi ve alih) zamanında vardi, ama ben onlan yasaklıyorum, haram kılıyorum ve onları yapanları cezalandırırım. Bu üç şey, kadınlarla mut'a yapmak, hacda kadınlardan faydalanmak ve [ezan ve kamette] 'Hayye alâ hayri'l-amel' demek." .(8)

    Hatırlatmak gerekir ki bu konudaki hadisler, burada zikredemeyeceğimiz kadar çoktur. (9)

    Yine hatirlatmak gerekir ki mut'a, nikâh ve evlilik türlerinden biridir. Çünkü nikâh ve evlilik daimî ve geçici diye ikiye ayrılır. Bu bakımdan, geçici nikâhla evlenilen kadın, insanın eşi ve zevcesidir. Tabiatiyla bu evlilik de, Kur'an'daki evlilik ile ilgili ayetlerin kapsamındadır.

    Eğer Kur'ân, "Onlar, eşleri ve cariyeleri dışında, mahrem yerlerini herkesten korurlar." (10) diye buyuruyorsa, zikredilen şartlar çerçevesinde geçici evlilik yapan kadın da ayette istisna edilen eşlerin kapsamı altındadır. Yani, mut'a nikâhıyla evlenilen kadın, kişinin eşi ve hanımıdır. Dolayısıyla "eşleri" ifadesi onu da kapsamaktadır.

    Eğer Mü'minûn Suresi'ndeki mezkur ayet, cinsel ilişkinin cevazını kadınlardan iki gruba, yani eşler ve cariyelere münhasır kılıyorsa, geçici nikâhla nikâhlanmış olan kadın da, birinci grubun, yani eşlerin içindedir. Bu yüzden Mü'minûn Suresi'ndeki söz konusu ayetin, Nisâ Suresi'ndeki mut'a ayetini neshettiğini iddia eden kimselere şaşmak elde değil. Kaldı ki herkesin de bildiği gibi, nasih ayetin mensuh ayetten önce nazil olmuş olması gerekir. Oysa buradaki vakıa tam tersinedir. Çünkü nasih olduğu sanılan Mü'minûn Suresi Mekkî'dir, yani Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve alih) Medine'ye hicret etmeden çok önce Mekke-i Mükerreme'de nazil olmuştur; müt'a ayetini içinde barındıran Nisâ Suresi ise Medenî'dir, yani Hz. Peygamber'in (sallallahu aleyhi ve alih) Medine'ye hicretinden sonra Medine-i Münevve-re'de nazil olmuştur.

    Şimdi soruyoruz: Mekkî bir surede yer alan bir ayet, nasıl olur da Medenî bir surede yer alan bir ayeti neshedebilir?

    Mut'a ayetinin Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve alih) zamanında neshedilmediğine tanıklık eden diğer apaçık bir delil de, mut'a hükmünün Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve alih) zamanında neshedildiğini inkâr eden sayısız hadislerdir. .(11)

    Son olarak şunu da hatırlatmak gerekir ki Sekaleyn Hadisi gereğince ümmetin hidayet önderleri ve Kur'ân'ın ayrılmaz denkleri olan İmamlar(aleyhisselam)’da, mut'a nikâhının meşru olduğunu ve neshedilmediğini açık bir şekilde bildirmişlerdir. (12)

    Islâm'ın her zaman beşer toplumlarının sorunlarını halledebilme gücüne sahip olma özelliği de, mezkur şartlara riayet edildiği takdirde böyle bir nikâhın meşru oluğunu teyit etmektedir. Zira bugün gençlerin fesat ve fuhuş bataklığından kurtulma yollarından biri, hiç kuşkusuz şartları çerçevesinde yapılan geçici evliliktir.



    1- Nisâ, 24

    2- ed-Dürr'ül-Mensûr, c.2, s.140, söz konusu ayetin tefsirinde

    3- Cami'ul-Beyan fi Tefsir'il-Kur'ân c.5, s.9

    4- Sahih-i Muslim, c.4, s.130, Mısır basımı.

    5- Örnek olarak bu kaynaklardan bazısını hatırlatalım: (1) Sahih-i Buharî, Bab-ı Temettu'. (2) Müsned-i Ahmed, c.4, s.436 ve c.3, s.356. (3) Malik, el-Muvatta,î c.2, s.30. (4) Sünen-i Beyhakî, c.7, s.306. (5) Tefsir-i Taberî, c.5, s.9. (6) İbn-i Esir, en-Nihaye c.2, s.249. (7) Tefsir-i Râzî, c.3, s.201. (8) Tarih-i İbn-i Hallikan, c.l, s.359. (9) Cessas, Ah-kâm'ul-Kur'ân, c.2,

    6- Sünen-i Beyhakî, c.7, s.206 ve Sahih-i Muslim c.l, s.395

    7- ed-Dürr'ül-Mensûr, c.2, s.140, mut'a ayetinin tefsiri.

    8- Kuşçi, Şerh-u Tecrid, İmamet, bahsi, s.484

    9- Daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki kaynaklara müracaat ediniz: (1) Müsned-i Ahmed, c.3, s.356 ve 363. (2) Cahiz, el-Beyan ve't-Tebyin, c.2, s.223. (3) Cassas, Ahkâm'ul-Kur'ân, c.l, s.342. (4) Tefsir-i Kurtubî, c.2, s.370. (5) Sarahsi Hanefi el-Mebsut, Kitab'ul-Hac, Bab-u'l-Kur'ân. (6) İbn-i Kayyim, Zad'ul-Mead, c.l, s.444. (7) Kenz'ül-Ummal, c.8, s.293. (8) Müsned-i Ebî Davud, s.247. (9) Tarih-i Taberî, c.5, s.32. (10) Taberî, el-Müstebin. (11) Tefsir-i Razî, c.3, s. 200-202. (12) Tefsir-i Ebu Hayyan, c.3, s.218

    10- Mü'minûn, 5-6

    11- ed-Dürr'ül-Mensûr, c.2, s.140-141, mut'a ayetinin tefsi-ri.

    12- Vesail'uş-Şia, c.14, Kitab'un-Nikâh, Mut'a baplarından birinci bab, s.436

    vela hevla vela kuvvete illa billahul ALİYYUL AZİM
    [center]

    #2
    Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

    bu konuda ehlisünnet alimleri zaten mutayı yasaklayanın ömer olduğunu itiraf ediyorlar..yani ömerin yasakladığını itiraf etmek muta nikahının helal olduğunu savunmaktır. çünkü hz peygamberin yasaklamadığı bir hükmü ömer nasıl yasaklar..işin konuşulması gereken boyutu şu ,Hz Resulullahın dolayısı ile ALLAH ın yasaklamadığı bir hükmü ömer nasıl yasaklar..ehlisünnet kardeşlerin en çok düşünmesi gereken mesele budur..neden hz Resulullah yasaklamadı ama ömer yasakları haşa ömer hz Resulullahtan çokmu biliyordu.??bir kere buna bir cevap bulalım bizi hz Resulullahın verdiği hükümmü ilgilendirir yoksa ömerin verdiği hükümmü ilgilendirir..şiaya göre hz Resulullahın hükmü ALLAH ın hükmü olması münasebeti ile bizim için daha önemlidir.ehlisünnete göre ise ömerim hükmü doğrudur uyulması gerekir.bu durumda ömer haklı hz Resulullah haksız oluyor düşünen insanlar bir kere daha düşünsünler..
    ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

    Yorum


      #3
      Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

      ypa kardeş sorularınıza inşallah ben yada başka kardeşlerimiz cevap verirler.ben bir açıklama yapmayı görev biliyorum.

      Bu sitede ehli sünnet değerlerine karşı bir hakaret yada saygızsızlık olmayacaktır sana bunun garantisini verebilirim ve şuana kadarda gördüğümüz saygısızlık ve hakaret içeren her sözüde sildik ve uyarımızı yaptık.

      Ehli sünnetin sahabe olarak gördüğü kişilerede asla saygısız bir ifade kullanılmasına müsade etmeyiz bu konudada müsterih olun
      geçenlerde bir üye Muaviye bin ebu süfyan için "çakma sahabe " hitabını kullanmıştı bunu bile sildik.
      muaviye hakkında olumlu göüşümüz olmadığı cümle alem tarafından bilindiği halde siz sünni kardeşlerimizin hassasiyetlerini dikkate alaraktan bunu yaptık.

      Ama lütfen bize Halife Ömer bin hattap,yada Halife Ebubekir bin kuhafe için hazret dememizi beklemeyin zaten onlara hazret desek sizin gibi sünni olurduk.
      Ama ben arkadaşlarımdan istirham ediyorum en azından isminin yanına "halife" kelimesini yada sonuna "künyesini" eklerlerse sünni kardeşlerimizde bundan alınmamış olurlar.
      Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
      İmam Ali (a.s)

      Yorum


        #4
        Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

        [quote author=ypa link=topic=1684.msg8385#msg8385 date=1235805491]


        1-İslam fıtarata aykırı değildir.
        2.Peygamber s.a.v. in hoş gördüğü bir iş midir?
        4.Sizin kız kardeşiniz, kızınız veya bir yakınınızın mut'a nikahı yapmasına gönlünüz razı olur mu? (kalbiniz bu konuda ne diyor)

        [/quote]

        bu üç madde bence birbirine çok yakın manalar içermektedir o yüzden üçüne birden cevap vermek istiyorum.

        Değerli kardeşim
        İslam fıtarata aykırı değildir sözünüzden,muta nikahının "islam fıtratına aykırı bir iş "olduğunu söylemye çalıştığınızı düşündüm.Zaten başkada bir mana çıkmaz bu sözünüzden.

        Değerli kardeşim muta nikahını kabul etmeyen ehli sünnet bile Resulullahın(saa) 6 kez başka rivayete görede 9 kez mutaya izin verdiğini kabul etmektedir.Kaynaklarınızda bunu yazmaktadır.
        bana söylermisiniz islam fıtratına uygun olmayan bir şeyi Allah emreder mi? Resulullah(saa) bunu 6-9 kez emreder mi?
        onlarca sahabe islam fıtratına aykırı olan bu işi yapar mı?

        demişsinizki:
        Peygamber s.a.v. in hoş gördüğü bir iş midir?

        Eğer Resulullah(saa) bu işi hoş görmese idi neden yüzlerce ashabına muta yapmasına izin verdi.
        hatta en yakın akrabaları bile muta yapmıştır ve bu evliliklerinden çocuk sahibi bile olmuştur.buyrun okuyun inşallah

        Abdullâh b. Zübeyr(ra),

        Zübeyr b. Avvam (ra) ile Esmâ bt. Ebu Bekir’nın(ra) müt’a nikâhı ile evliliği sonucu doğan çocuğudur. Ki doğrudur; çünkü Esmâ’nın bizzat kendisi, ALLAH'ın Rasûlü (as) zamanında müt’a nikâhı yamıştır

        kaynaklar:
        ---------------------
        Râğıb el-İsfahânî, el-Muhâdarât:II cilt,sayfa 94
        İbn Abdi Rabbih, el-Ikd’ül-Ferîd:II cilt,sayfa 139
        et-Tayâlisî, el-Müsned:s.227


        YPA kardeşim burada bahsedilen Resululahın(saa) yeğeni zübeyir bin avvamdır,muta yaptığı kişide Halife ebubekirin kızıdr.
        Resulullah neden yeğenine muta izni verdi acaba yada halife ebubekir neden kızına muta izni verdi acaba hani muta islam fıtratına aykırı idi hani mutaResulullahın hoş görmediği bişeydi.

        Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
        İmam Ali (a.s)

        Yorum


          #5
          Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

          gerek ehli sünnet gerekse şia mutanın Allah ve resulunun emri ile defalarca izin verilerek yapıldığı konusunda ittifak içindedirler.
          İhtilaf ettikleri nokta yasaklanışındadır.

          Ehli sünnetten çoğunluğu mutanın resulullah tarafından yasaklandığını bazılarıda halife ömer tarafından yasaklandığını söylerler ve tüm ehli sünnet mutayıı haram bilir.

          Şia ise muta nikahı yapmanın asla ve asla Resulullah tarafından yasaklanmadığını ve ebediyyen helal olduğunu savunur.Halife ömer bin hattabın ise böyle bir yasağı koyduğunu ve ümmetin bir kısmınında bu yasağa uyduğunu ancak halifenin Allah ve Resululunun helallerini haram etmeye yetkileri olmadığı için bu yasak geçersizdir.
          Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
          İmam Ali (a.s)

          Yorum


            #6
            Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

            buyrun size muta nikahının halife ömer bin hattab tarafından yasak edildiğinin kanıtı

            Bana Mulıammed b. Rafi' rivayet etti. (Dedi ki) : Bize Abdürrezzâk rivayet etti. (Dedi* ki) : Bize İbni Cüreyc haber verdi. (De­di ki) : Bana Ebu'z-Zübeyr haber verdi. (Dedi ki) : Câbir b. Abdillâh'ı şunu söylerken işittim
            " biz rasulullah ve ebü bekir devrinde bir miktar hurma veya un karşılığında mut'a nikahı yapıyorduk. ömer (r.a.) bunu amr b. hureys olayında yasaklayıncaya kadar devam etti." (müslim, nikah, 16; ebü davud, nikah, 29; )

            aşağıdaki linktende hadisi bulabilirsiniz (nikah babı 16 nolu hadis)


            ypa kardeşim ifadeye bakarmısınız.Sahabenin en büyüklerinden Cabir(ra) ne diyor iyi okuyun.
            biz rasulullah ve ebü bekir devrinde bir miktar hurma veya un karşılığında mut'a nikahı yapıyorduk. ömer (r.a.) bunu amr b. hureys olayında yasaklayıncaya kadar devam etti





            Hz Ali şöyle buyurmuştur "Ömer müt’ayı eğer yasak etmeseydi; pek az kişi* dışında, kimse zina etmezdi!”

            Tarihi Taberî cilt V,sayfa 9



            Hz. Câbir’ anlattığına göre II. Halife Ömer şöyle dedi:: “Şüphesiz, ALLAH Rasûlü’ne (s) dilediği şeyi dilediği sebeplerle helal kılıyordu. Kur’an da yerli yerince nazil oldu. Hac ve umreyi ALLAH için tamamlayın. Bunu da ALLAH’ın emrettiği şekilde yapın. Bu kadınlarla müt’a yapmayı da kesin artık! Şayet bana bir kadınla süreli nikâh kıyan birisi getirilirse, andolsun onu taşlarla recmederim.
            Sahih Müslim:hac kitabı,145



            Hz. Ömer şöyle dedi: “Kur’an işte bu Kur’an, ALLAH'ın Rasûlü (s) ise o (bildiğiniz) Rasûl! ALLAH'ın Rasûlü (s) zamanında iki müt’a vardı: Biri hac müt’ası, öteki ise kadın müt’ası. ben ikisinide yasaklıyorum"
            Ahmed İbni Hanbel-Müsned:cilt I,52, cilt III,298


            Hz ömer halka muta nikahını Resulullah(saa) yasakladı demiyor dikkatli okuyun ben yasaklıyorum diyor



            Ömer hilafete geçtiğinde halka hitaben şöyle dedi: “ALLAH'ın Rasûlü (s) işte o (bildiğiniz) Rasûl; Kur’an ise bu Kur’an! Kuşkusuz ALLAH'ın Rasûlü (s) zamanında iki müt’a vardı ki ben bunları yasaklıyorum ve yapanları cezalandırıyorum!: Birisi müt’a nikâhı, ki bir kadınla belli bir süreye kadar evlenen bir adamı ele geçirirsem; andolsun onu taşlarla yok ederim! Öteki ise hac müt’ası.
            Sünneni Beyhaki (VII,206)


            YPA kardeşim buraya inanın daha onlarca delil koyabilirim.Bu rivayetlerden açıkça muta nikahının ilk halife Ebubekir zamanında yapıldığını görüyoruz.Bu nasıl işki hem mutayı resulullah yasaklayacak hemde Ebubekir döneminde buna müsade edilecek.
            İslam fıtratına ters olan birşeye nasıl izin verildi acaba
            .
            Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
            İmam Ali (a.s)

            Yorum


              #7
              Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

              ehlisünnet alimleri, "hac mutasinda oldugu gibi, mutanin cezasi konusundada ömer b. hattab'a muhalefet ederek sunlari söylüyorlar:

              "muta nikahi akkinda öteden beri ihtilaf bulundugu icin, yapanlarina zina haddi uygulanmaz. sadece "ta'zir" olunur. yani hakimin uygun gördügü bir cezayla cezalandirilir."

              su an yasayan ehlisünnet mezheplerinin görüsleri:

              Hanefiler: hanefi fukahasi muta nikanini "fasid" nikahlar arasina sokar ve "böyle bir nikah ve bu nikah esnasinda yapilan cinsel iliski "icma"ile zina degildir; dolayisiyla zina haddini gerektirmez" derler. onlar muta nikahiyla evlenen kisilere tazir cezasini öngörürler... (bkz. el-kâsâni, VII, 35-36, 36; Qadihan, III, 468; S. nizam II, 148)

              Malikiler: malikilerin bu konuda iki görüsü var: a) zina haddini gerektirir; b) tazir olunur. ancak maliki mezhebinde tercih edilen ve üzerinde israrla durulan görüs bu ikinci görüstür.malikiler muta yapan kisilerin cezalandirilmasi gerektigini; ancak bu cezanin "had cezasi" sinirina vardirilamayacagini ifade ediyorlar. (kaynak verilebilir)

              safiiler: safiilerde aynen hanefiler giib, bu konuda öteden beri ihtilaf bulundugundan, muta zina haddini gerektirmez diyorlar (kaynak verilebilir)

              hanbeliler: onlarda tipki hanefiler gibi, hakkinda ihtilaf bulunan evliliklerde zina haddinin söz konusu olamayacagini; bunlardan birisinin de muta nikahi oldugunu acikca ifade ediyorlar.

              SONUC: ehlisünnet kardeslerimizin, muta nikahi yapanlar ceza olarak sadece taziri öngörmeleri, bu nikahin zina ile hicbir alakasinin olmadigini acikca ortaya koyuyor.


              Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

              Yorum


                #8
                Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

                1. muta nikahi etrafinda koparilan firtinalar, "kör dövüsü"nden baska bir sey degil! kavram kargasasindan bir türlü kurtulamadigimiz zaman, karsi tarafi aksiz yere suclayabiliriz. bu konuda da ayni durum yasanmis!

                2. ehlisünnet kardeslerimiz imamiyye'yi dinleyip anlaman kend kafalarinda bir tür muta canlandirmis ve onlari o nikaha "cevaz" vermekle suclamislardir. oysa onlarin kabul ettigi muta ile ehlisünetin hayalinde canlandirip reddettigi muta birbirleriden tamamen farklidir. ehlisünnet mektebinin reddettigi mutayi, imamiyye mektebi de asla kabul etmez!

                3. ehlibeyt mektebinde (imamiye) muta öyle sanildigi gibi basi bos bir fuhus araci degildir, bu nikahin da pek cok hukuki düzenlemesi vardir

                4. ayetler ve en sahih hadisler, muta nikahinin caiz ve mesru oldugunu acikca ortaya koyuyor. aleyhteki deliller ise, ilim adina deger ifade etmiyor!

                5. muta nikahini nesheden hicbir delil yoktur. bu nikahi yasaklayan, iddia edilip sanildigi gibi, Allahin resulu (s.a.a) degil, II. halife ömer b. hattab'tir

                6. sahabe ve tabiin dönemlerinde muta nikahina bol bol fetvalar verilmis, bizzat uygulanmistir

                7. muta nikahinin mesru olmadigini ortaya koyacak hicbir akli ve sosyolojik delil yoktur. aksine, akli ve sosyolojik deliller onun mesru ve kacinilmaz oldugunu ortaya koyuyor.

                8. muta nikahinin haramligina dair "icma"nin asli esasi yoktur. bu tamamen kuru bir iddiadan ibarettir.

                9. muta nikahina "zina" gözüyle bakmak ve onu bir tür fuhus saymak; önclikle Allaha ve rasulüne korkunc bir iftiradir.

                10. muta nikahina ol görüp "helal" diyemeyenler, nitelik bakimndan mütaya benzeyn, hatta mutayi aratan birtakim ictihadlarda bulunmak, ilginc fetvalar vermek zorunda kalmislardir!

                kardeslerimiz, en azindan "bu konuda bizim görüsümüz dogru; ama hatali olabiir. sizlerinki ise yanlis; ama dogru olabilir!" diyerek evrensel ilam kardesligini tesis edebilirler. bizim arzu ve istegimiz budur.

                bu ve benzeri konularda safii mezhebinin 1 numarali üstadi imam es-safii'nin (takrib amacli) cok güzel arabulucu aciklamasi var. "el-ümm" adli eserinde bakin neler söylüyor; noa bir kulak verelim lutfen: "muta nikahini helal kilan; onunla fetva verip amel eden kisinin sahitligi de redd edilemez..cünkü onun cevazina fetva veren, onunla amel ede ve onu(n helal oldugunu) rivayet eden öncü müctehidler ibliyoruz"

                (imam es-safii ihtilafli daha degisik konulara da yer verdikten sonra sözlerine söyle devam ediyor) : "ama bunlarin hepsi ictihadimiza göre mekruh ve haramdir. her ne kadar bizler o öncü insanlara muhalefet edip görüslerini terketmissek de bu onlari cerh edip elestirmemizi gerektirmez. onlar icin allahin haram kildigi bir seyi helal kildiniz ve dolayisiyla hata ettiniz diyemeyiz. cünkü onlar hakkinda böyle bir sey iddia ettigimizde onlar da bizim gibi düsünenleri hataya düsmekle, Allahin helal kiligi birseyi haram kilmakla suclayacaklardir"



                Eski dönem siyasilerinin aramiza koyduklari "utanc duvarlarini" yikmasi, mevcut islam mezheblerini birbirine daha da yakinlastirmai ve evrensel islam kardesligini tesis etmesi...dilegiyle bu acizane calismama son veriyor, hayrlara ve güzelliklere vesile kilmasini...yüce Rabbimizden niyaz ediyorum.

                (diyor,kitap ve sünnet isiginda muta nikahi isimli eserin yazari Abdulkadir cuhacioglu)


                Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

                Yorum


                  #9
                  Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

                  [quote author=ypa link=topic=1684.msg8385#msg8385 date=1235805491]
                  konunun detayını bilmiyorum.
                  kısaca şunu söyleyip detaylandırmanızı bekliyorum.

                  1-İslam fıtarata aykırı değildir.
                  2.Peygamber s.a.v. in hoş gördüğü bir iş midir?
                  3.Hz. Ömer babanın oğlu değil? ben de sitedeyim kalmam için biraz daha dikkat kardeş. sen hoşlanmasanda benim en sevdiğim sahabelerden. hep böyleyseniz hiç burda durmanın alemi yok.
                  4.Sizin kız kardeşiniz, kızınız veya bir yakınınızın mut'a nikahı yapmasına gönlünüz razı olur mu? (kalbiniz bu konuda ne diyor)

                  [/quote]

                  Ben 3. ve 4. şıklara değineceğim. Diğer şıklara arkadaşlar yeteri kadar değinmişler. Fazlasını yazmak abes olur.

                  3- Biz sünni sitelerindeyken yüzümüze karşı söylenmedik hakaret kalmadı ve site yöneticileri bunlara hep göz yumdu hatta sitelerinden kovdu/yasakladı ve bir tane sağ duyulu Ehlisünnet çıkıp da "Bunlar da bizim gibi müslüman yazdıklarınıza biraz dikkat edin" demedi. Şimdi burada sitede kalmanız için bir de şantajla muhatabız. Sana soğukkanlılıkla cevap verenleri tebrik ediyorum. Ben olsam bu kadar soğukkanlı olamazdım.

                  4- Anlaşılan mutayı zina gibi görüyorsunuz veya muta yapanı kötü kadın addediyorsunuz. Bu kadar kötü niyet içeren ve aşağılık bir soruyu zındığın biri İmam Sadık'a da (a.s) soruyor da İmam bu terbiyesize cevap dahi vermiyor. Arkadaşlar yine soğukkanlılıkla size cevap vermişler ya helal olsun onlara. Bu sorduğunuz soruyu Rasulullah'a sorma cesaretine sahip misiniz? Rasulullah hayatı boyunca mutayı yasaklamamıştır. Halife Ömer kendi içtihadıyla Allah'ın Kuran'daki emrine ve Rasulün yasaklamadığı sünnetine karşı gelmiş ve her iki mutayı da yasaklamıştır. Gerekli kaynakları arkadaşlar vermişler. Samimiyseniz kaynaklara bakar ve insaflıca bir yargıda bulunursunuz.

                  Yorum


                    #10
                    Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

                    Davet üzere burada olsanız da, sormanın da bir adabı vardır. Adaba riayet etmeli herkes.

                    Sorularından sanki yukarıdan bakıyormuş, "hadi konuşunda görelim ilminizi" der gibi bir intiba uyandı bende.

                    Buradaki herkes de beni tanır. Sizinle de tanışacağız elbette.

                    Nasıl sorarsanız ben de öyle cevap veririm.

                    Tahammülüm yönünden de rahat olun.

                    Herkese anlayacağı şekilde cevap verdiğim için içimde bir şey kalmaz ve tahammülüm de azalmaz.

                    Yorum


                      #11
                      Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

                      ypa kardeş davet üzere gelmişsiniz hoşgeldiniz,sefa getirdiniz başımızın üzerinde yeriniz vardır.
                      Diğer sitelerde ne olduğu bittiği,şialara hakaret edildiği,şia üyelerin banlandığı vs... o sitelerin bileceği işlerdir burada böyle şeyler olmaz kardeşim,burada hakaret,aşağılama banlanma vs... yok Allahın izni ile.sorularınızı sorup cevaplarınızı alırsınız.


                      [quote author=ypa link=topic=1684.msg8450#msg8450 date=1235845423]
                      peki açıklamalarınız ışığında :

                      kaynak aktarmamakla beraber bildiğimi duyduğumu kısaca paylaşayım. mut a nikahının zamanla azaltılmaya çalışıldığıdır. bu konuda net bir yasaklayıcı emir olmamakla beraber azaltılma yoluna gidilmesi ve Hz. Ömer r.a zamanında yasaklanması da buna bağlanmaktadır.

                      diğer taraftan: hz.ömer r.a.tarafından yasaklanan mut'a Hz. Ali r.a. tarafından uygulanmış mı yani Hz. Ali döneminde mut a nikahına onay mı verilmiş yasak devam mı ettirlimiş?


                      Ayrıca hassasiyetleriniz için teşekkür ederim. bi de kaynak olarak kütübü sitte gibi bildik tanıdık kaynakları kullanırsanız sanki daha iyi olacak.
                      [/quote]

                      gelelim bu yazdıklarınıza,

                      1-muta nikahının resulullah(saa) ve Halife ebubekir zamanında serbest olduğu gün kadar açıktır.Ve muta nikahının halife ömer bin hattap tarafından yasak edildiğide en muteber sünni kaynaklar tarafından açıklanmaktadır.
                      YPA kardeşim bir uygulamanın serbest oluşunun değil yasak oluşunun delili olur.Eğer İmam Ali döneminde muta nikahı yasak ise bunun delili olmalıdır,siz böyle bir delil biliyorsanız buyrun bizimle paylaşın.Hz Ali halife Ömere mutanın yasak oluşu konusunda karşı çıkmıştır ve bizde bunun delilini yukarıda paylaştık.

                      2-sunduğumuz delilleri sanırım yetersiz buldunuz ve kütübi sitteden istiyorsunuz.
                      Sahih Müslim:hac kitabı,145
                      Sahih müslim, nikah, 16
                      Ahmed İbni Hanbel-Müsned:cilt I,52, cilt III,298
                      Tarihi Taberî cilt V,sayfa 9
                      Sünneni Beyhaki (VII,206)
                      ebü davud, nikah, 29


                      bu kaynakları yeterli bulmuyorsanız size ancak el insaf derim kardeşim.Müslim,Ebu davut gibi kütübi sitte alimlerinin aktardığı bu rivayetleri,Ahmed ibni hanbel gibi,Beyhaki en meşhur sünni hadis aliminin rivayetini,Taberi gibi en meşhur siyer aliminin rivayetini kabul etmezseniz kusura bakmayın ama size hiçbirşeyi kabul ettiremeyiz.




                      Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                      İmam Ali (a.s)

                      Yorum


                        #12
                        Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

                        ypa kardeş buyur isteğin üzere muta nikahının delilini size buharidende aktarıyorum

                        SAHİH-İ BUHARİ

                        Fasıl: KUR'ÂN-I KERÎMİN TEFSÎRİ BAHSİ
                        Konu: İğdiş edilme;Mâ'ide Sûresi âyetlerinin tefsîri;Mut'a nikâhı
                        Başlık: HADIMLIKTAN NEHİY HADÎSİ
                        Ravi (r.a.): Abdullâh b. Mes'ûd
                        Hadis: Şöyle dediği rivâyet olunmuştur: Biz Nebî salla'llahu aleyhi ve sellem ile berâber gazâya giderdik. Bizim yanımızda kadınlar bulunmazdı. (Cins-i münâsebete şiddetli ihtiyâç duyardık.) Bunun üzerine: Yâ Resûla'llah: Erkekliklerimizi çıkarıp hadım olalım mı? diye sorduk. Resûlullah bizi iydişlenmekten nehyetti. Bundan sonra (muayyen bir zamân için) elbîse (gibi ücret mukabilinde) kadın eş almamıza izin verdi. Bundan sonra Abdullah İbn-i Mes'ûd ... âyetini okudu.

                        Kayıt No.: 1697


                        aşağıdaki linktende bakabilirsiniz

                        http://muhaddis.org/cgi-bin/dbman/db...ords=Sorgulama
                        Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                        İmam Ali (a.s)

                        Yorum


                          #13
                          Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

                          buyrun buda buhariden cabir(ra) hadisi

                          SAHİHİ BUHARİ

                          Fasıl: TEADDÜDÜ ZEVCE BAHSİ
                          Konu: Mut'a nikâhı
                          Başlık: MÜT'ADAN NEHYE DÂİR RİVÂYETLER
                          Ravi (r.a.): Câbir b. Abdullâh
                          Hadis: Şöyle dedikleri rivâyet olunmuştur: Biz (Hüneyn seferi) ordusu içinde bulunduk. Resûlullah salla'llahu aleyhi ve sellem bize gelerek: "Size müt'a sûretiyle (muvakkat bir zaman için) nikâh ve izdivâca izin verildi. Muvakkat bir zaman için evlenebilirsiniz!" buyurdu.

                          Kayıt No.: 1802

                          BU LİNKTEN HADİSE ULAŞABİLİRSİNİZ

                          http://muhaddis.org/cgi-bin/dbman/db...ords=Sorgulama
                          Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                          İmam Ali (a.s)

                          Yorum


                            #14
                            Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

                            sahih müslimde muazzam bir hadis daha buldum onuda size yazayım kardeşim
                            Sahih-i Müslimc. 1, s. 535’de Mut’a nikahı babında şöyle yer almıştır:

                            Hasan Halvai,Abdurrezzak’tan, o da İbn-i Cureyh’den, o da Ata’dan şöyle rivayetediyor: “Abdullah Ensari umre için Mekke’ye geldi. Onun evine gittim.İnsanlar ondan bazı mesele ve olayları soruyorlardı. Söz mut’a’yagelince şöyle dedi: “Evet biz de, hem Resulullah (s.a.a), hem Ebu Bekirve hem de Ömer zamanında Mut’a yapıyorduk.”Ama sonra Ömer bunu yasakladı
                            Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                            İmam Ali (a.s)

                            Yorum


                              #15
                              Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

                              [quote author=ypa link=topic=1684.msg8506#msg8506 date=1235857611]


                              kaynakları yeterli bulmuyorsam değil. böyle bir lüksüm yok. önceki yazdığınız kaynakları da kabul etmiyorum demedim.

                              fakat ulaşabileceğim kanynaklar olması için rica ettim o.

                              beni inandırmaya çalışmayınız, siz sorularımı cevaplarsanız inşAllah yeterli olur.
                              [/quote]

                              sizi inandırmaya çalışmıyorum kardeşim "islam fıtratına aykırı","Resulullahın hoşgörmediği bir davranış" olan muta nikahı ile ilgili bilgi ve belgeleri paylaşıyorum inanmak yada redetmek size ait ben buna karışmam
                              ayrıca sorduğunuz sorulardan cevaplamadığım kaldı ise buraya sadece o soruları tekrardan yazarsanız sevinirim.
                              ben cevaplanmamış soru bulamadımda..

                              Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                              İmam Ali (a.s)

                              Yorum

                              YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X