Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

ypa kardesim, yukarida aktardiklarim belirttigim üzre bir kaynaktandi...sayet okumak istersen birde kendi fikirlerimi burada bulunan tüm kardeslerimin affina siginarak, Allahin harami ve helali mesabesinde bu konuya bakis acimi, bir bayan olarak dile getirmek isterim...

1. amenna kardesim; islam fitrat dinidir, yalnizca insanoglunun degil, bütün varligin fitratina uygun uygulamalari iceren dindir...fakat burada konumuz insanoglu; erkek+kadin= insan
    belki bir dönem insanlar mutayi abartmislar ve bu konuda asirilik ederekten, bu isi bir cevaz olmaktan cikarip, nefislerine uymaya meyletmislerdir, böylelikle halife ömer b. hattab bu isi yasaklamista olabilir...hatta ömmer b. hattab'i aradan cikaralim ve filan kisi diyelim (sahsin önemi olmadigini vurgulamak amaciyla)...Allahin haramini helal kilmak, helalini haram kilmak hicbir müslümana yarasmaz...insanlar abarttiklari islerden kendileri sorumludurlar, cok cok bir kisitlama, bir düzenleme, bir sorgulama sözkonusu olabilir fakat "bu isi yapani recmederim" gibisinden bir girisime bulunamaz...hemde bizzat "bu resulullah döneminde apacik helaldi, kurandada helaldi" diye sehadet ettikten sonra...bu nikahin deruni bir arastirmasini yaparsan, Allahtan korkan, hakiki müminler icin nasil bir anlam tasidiginada sahit olursun...

2. buradaki sorunun cevabi yukarida yazdigim son üc satirda zaten acik...anlasildigi üzere Resulullahin en yakinlarinda olanlar bu nikahi yapmislardir...cevazi verende bizzat resulullah!!!

3. farkettinmi hic bilmiyorum kardesim; fakat zaman zaman yazilarmiz icerisinde hz.aliden bahsederken ali deyip gectigimizde oluyor...bizim ömer b. hattabi hazret görmedigimiz ve bunun sebepleride bellidir...fakat bu o kadarda abartilacak bir mesele degil, zira imanin geregi degildir...dolayisi ile, karsi tarafin bakis acisini gözönünde bulundurman en güzeli olur...gercekten sende sahitsin su konuda neler olup bittigine!

4. "kiziniz, vs." derken büyük olasilikla baylari muhatab aldin...
    a) Allah ve resulunün cevaz verdigi hicbirsey kaldirilamaz cinsten degildir...bu cevaz hicbir seyi mecburi kilmaz...durum ve sartlar neyi gerektiriyorsa o yapilir...bu noktada aslinda daha fazla acilim mümkündür fakat isin adabi bakimindan ben bu kadar söylüyorum...sen artik bunu diledigin kadar acbilirsin...
    b)esini cok seviyorsun, onunla bir ömür güzel hatiralarin var, fakat Allah muhafaza eylesin erken yasta basina bir kaza geldi ve esin yatalak oldu, ne yaparsin kardesim? kumami alirsin? esinimi terkedersin? mutami yaparsin? islamdaki cevazlar, insanlari cikmaza sokmamak icindir, yoksa hayda hurra meselesi degil...
    c) muta yalnizca cinsel münasebet icin verilmis bir cevaz degildir...bu noktada iyi anlasilmali...
    bir cok yerde, yalniz ve kimsesiz kadinlarin sosyal yasamlarini kolaylastiran da bir unsurdur ayni zamanda, bunun sosyal acilimini ufkun yettigi yere kadar götürebilirsin.
    d) bildigim kadariyla her önüne gelen bunun iznini alamiyor!? (yaniliyorda olabilirim,emin olmadigim bir nokta)
    e) hukuki düzenlemeleri olan bir nikah, bazi sorumluluklarida beraberinde getirir, buda her insanin toplumdaki sosyal ve ekonomik durumuna uygun olmayabilir
    f) toplum icerisinde dini nikah (halk tabiriyle imam nikahi) suistimal edilmiyormu hic? yeteri kadar ediliyor bence, hak hukukk tanimayan, Allahtan korkmayan insanlar, bu nikahi dahi islerine geldigi gibi kullaniyorlar, cagimizda artik resmi nikahi olmayan bir bayan, sirf dini nikahli ise bircok zulme maruz kalabiliyor, hatta halk arasinda o bayana cirkin sözler bile söyleniyor, hemde bizzat dini nikahta sahitlik yapanlar tarafindan, ben böyle bir vakaya tanik oldum! hatta ve hatta Allahtan korkup kuldan utanmayani artik resmi nikahin arkasindaki devlette durduramiyor...
    velhasil kardesim, nikah bir akittir, ömür boyu der üc günü zor bekler, üc gün der bir ömür boyu mutluluga dönüsür! bu akite gösterilen sadakat ve gözetilen Allah hudududur belirleyici özellik.

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Benim bu konuda merak ettigim,bu zamanda hangi sebeblerden dolayi muta nikahi yapiyorsunuz ? Muta nikahi yaparken resmi nikah da yapiyormusunuz ?
      Allah Bize Yeter!
      O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=1684.msg8939#msg8939 date=1236082163]
        Benim bu konuda merak ettigim,bu zamanda hangi sebeblerden dolayi muta nikahi yapiyorsunuz ? Muta nikahi yaparken resmi nikah da yapiyormusunuz ? [/quote]

Bu konuda her hangi bir yazışma yapınca hem utanıyorum hemde artık bunaltıyor insanı.

Değerli Hilal nur kardeşim, Muta Nikahı neden yapılır bunu mutlak ki siz azıcık düşünürseniz anlarsınız. Birilerinin buraya yazması hoş olmaz kanaatindeyim. ayrıca bu konuda insanların büyük yanılgılarından bir taneside, sanki şiilerin işi gücü muta yapmak, mutayla yaşamak...Ama buna emin olun alakası yok.

Yorum

Yorum

degerli mufazzal kardesim;
            evet, insani gercekten bu tür konulardan bahsetmek zorluyor...böyle cümbür cemaat oturup bunlari konusuyoruz...benim bu konular en uzak durdugum konular oldu bugüne kadar, tartisma meselelerinde, fakat edebi ile sorup anlamak isteyen birisi oldugu zamanda Allahin hak ve rizasi icin belli sinirlar icerisinde izah etmeye karar verdim...zor ama ne yapalim Allah kolaylik versin!
            ....................
            saygideger ypa kardesim:
            a) Allah ve resulunün cevaz verdigi hicbirsey kaldirilamaz cinsten degildir...

bu durum da Hz. Ömer r.a. ın mut'a nikahını kaldırılmasına neden güceniyorsunuz? (ya da konu ediyorsunuz?)
            diyorsun...burada sanirim manayi degistiren "kaldirmak" kelimesi olmus...kaldirilamaz cinsten degildir derken, "yok edilebilir" anlaminda söylemedim elbette...o kelimeyi cümle bütününde degerlendirirsen bunu farkedersin, zira "Allah ve resulünün cevaz verdigi hicbirsey kaldirilamaz cinsten degildir" derken senin söyledigin mana kapsaminda söyleyecek olsam bu cok genis bir hükmü kapsar, ki Allaha siginirim...
            En son Qom_u_ask tarafından düzenlendi; 03.08.2020, 00:22.

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=1684.msg8954#msg8954 date=1236085482]
              evet, insani gercekten bu tür konulardan bahsetmek zorluyor...böyle cümbür cemaat oturup bunlari konusuyoruz...benim bu konular en uzak durdugum konular oldu bugüne kadar, tartisma meselelerinde, fakat edebi ile sorup anlamak isteyen birisi oldugu zamanda Allahin hak ve rizasi icin belli sinirlar icerisinde izah etmeye karar verdim...zor ama ne yapalim Allah kolaylik versin![/quote]

Yorum

şahsım sabrederim. sabredemeyen ne yapsın derseniz. 4 eşe kadar müsade var bildiğim kadarıyla. neden normal nikah değilde belli bir zaman hususunda anlaşılmış nikah olan mut'a olsunki.

demissin ypa kardesim...

her is ve her olayda sabredenlerin yeri ve önemi büyüktür...böyle yapabilene ne mutlu...fakat bu sabir ve tahammül meselesini yalnizca (af buyrun ne olur) cinsel ihtiyac ile sinirladiginiz taktirde bu ifadeler gecerli olur...cocuklarin var, islerin var, yemegin, camasirin vs. günlük yasamin bir sürü gereksinimi var..bütün bunlar icin evini cekip cevirecek bir hanim sarttir...elbette ikinci bir evlilik yapabilirsin, fakat sunu unutmayalim, ikinci evlilikte tipki muta gibi cevaz verilmis bir meseledir!!! yani her ikisindede sakinca yoktur...sosyal konumun, aile iliskilerin, esinle anlasman, cocuklarinin tutumu, maddi olanaklarin vs. siralamasi dahilinde gücün hangisine yetiyorsa onu yaparsin...gücün hepsine sabretmeye yetiyorsa ozamanda sabredersin...burada illa "!" diye birsey sözkonusu degil

Yorum

[quote author=ypa link=topic=1684.msg8860#msg8860 date=1236032313]
                  c) muta yalnizca cinsel münasebet icin verilmis bir cevaz degildir

burada sıkıntıya düştüğümüz ya da kavrayamadığımız nokta süre kısmı. belli bir süre evlilk hayatı yaşıyorsunuz, bedelini ödüyor ve gönderiyosunuz. (yanlış anladıysam ya da yanlış kelimeler kullandıysam bu konudaki cahilliğime verin ve öyle cevaplayın)

kişilerin dini nikah uygulaması başka kural başka. ben zekat hususnda zkat zamanı malını borç verip zekattan düşürüp (güya ) sonra gei alanları da duydum. (kimi kandırıyor veya kiminle dalga geçiyorlarsa. Allah affetsin)
                  dini nikahın özü kısaca ahaliye bu iki çiftin evliliğinin bildirilmesidir. eşi haklarının da savunulması açısından ileride oluşacak sıkıntılarda kadının da hak iddia edebilmesi açısından esas olan dini nikah resmi nikahtır. resmi nikahta dini nikahın gerekleri (biz hanefilere göre) (dua kısmı hariç) yerine getirilmektedir.

bu konularda Allah Rasulü s.a.v. in "bizi aldatan bizden değildir" hadisini sık hatırlarım.
                  [/quote]

kardesim;
                  bildigim kadariyla resmi nikah yapilsa bile dini nikah yinede kiyiliyor, yaniliyormuyum!? zira bende eski bir hanefiyim!

gerci bu yinede fark etmiyor, söyle ki; resmi nikahta olsa dini nikahta olsa kadina belli bir mihr veriliyor, degisik isimler altinda uygulanan bu "mihr" yöntemi kalicidir!
                  ayni sey muta icinde sözkonusudur...
                  yani bir nikaha, ister muta olsun, ister dini nikah dedigimiz nikah olsun, ister resmi nikah olsun böyle bir yaklasimla bakmak kökten yanlistir...
                  zira dini nikah icin "ömür boyuluguna satin aldim" ile muta nikahi icin "bir süreligine kiraladim" anlamlari cikar buradan!!!
                  bu mihr kadinin Allah tarafindan verilmis hakkidir...muta nikahi olacak bir kadinda, resmi evlenecek kadinda, dini nikahi yapacak kadinda diledigi kadar mihr isteyebilir!

burada belirleyici özellik ALLAH HUKUKUNU TANIYIP ONDAN KORKMAK ve SENINDE DEDIGIN GIBI ONU KANDIRAMAYACAGINI BILMEKTIR...yani is yine insanin imanina geliyor...
                  özetle:
                  RESMI NIKAHLI KADINDA
                  DINI NIKAHLI KADINDA
                  MUTA NIKAHLI KADINDA
                  MADUR EDILEBILIYOR
                  bu maduriyetin nikahin cesidi ile alakasi yoktur

umarim yeterli olmustur kardesim

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=1684.msg8939#msg8939 date=1236082163]
                    Benim bu konuda merak ettigim,bu zamanda hangi sebeblerden dolayi muta nikahi yapiyorsunuz ? Muta nikahi yaparken resmi nikah da yapiyormusunuz ?
                    [/quote]

güzel bacim
                    sii icin, daha dogrusu imani bütün bir mümin icin bu nikah, tipki diger dini nikah gibi Allahin huzurunda akit okunarak kiyilan bir nikahtir, dolayisi ile yeteri kadar baglayicidir...
                    zaten yine altini cizerek belirtmek istiyorum, öyle her önüne gelen muta yapmak icin cevaz alamiyor, ha bu meseleyi keyfince kullanan yokmu? elbette var (bkz. ypa kardesime yazdigim cevaplar)

mufazzal kardesimizin de buyurdugu gibi, siiler böyle ikide bir muta yapip duran insanlar degiller ki, herkesin evi, esi, cocuklari, isi, ibadetleri var...
                    kaldiki bunun kurallari icerisinde, muta yapmak amaci ile dahi olsa bile, bir erkek bir kadina sehvetle bakamaz!!!
                    artik buradan yola cikarakta bu isin ciddiyetini anlayabilir ve konunun iffetsizlikle alakali olmadigini kavrayabilirsiniz...

eger durum sizlerin sandigi gibi veya sizlere lanse edildigi gibi olacak olsa idi, bende bir sii olarak esimin her disari ciktiginda vehimlere kapilmam lazim degilmiydi!?

halbuki biz esimle cok güzel anlasir ve her konuda birbirimize danisiriz, hatta zaman zaman müzakere dahi ederiz, bu tür seyler arasinda, bakmakta, durup dururken keyfi muta yapmakta caiz olmadigi icin herkes rahattir...

fakat bir gün olur Allah muhafaza, hersey insan icindir...

esimi gözümün önünde bir baska hanimla ayni evde görmekten veya ben bicareligimle bogusurken onlarin neselerini görüp kahrolmaktansa, muta olmasina sabretmeyi yeglerim...

bu konu aslinda cok basit bir sekilde zihinlerinizde cözebileceginiz bir konudur...
                    yalnizca bir cevazdir...cünkü insanin basina hersey gelmesi mümkündür

nice dini bütünleri, seytan bir kücük zorlukla yoldan cikarabiliyor
                    bizleri yaratan Allah bizlerin zaaflarini, caresizliklerimizi, bilmezmi hic
                    bunlari bilen Allah, bunlara bir kapi aralayip, bir cözüm sunmazmi hic?

Allah anlamaniz icin yardimciniz olsun

Yorum

Peygamberimizin helal veya haram olarak getirdiği hiçbir kavramı kimse tamamen ortadan kaldıramaz ki böyle bir hakkı yoktur. Muta kavramıda peygamberimiz dönenimde helal olarak insanoğluna sunulmuş ve bu hususta yararlanılması hoş görülmüştür. İkinci halife döneminde ortamın koşulları eğer bunu kaldırmayı gerektirirse bunu geçici olarak erteletebilir tabi ama kökten kaldıramaz. Peygamber helal olarak bize sunmuşsa bizlere bunu Allahın rızayeti doğrultusunda sunmuştur bize. Kimse kendine element uydurmasın. Bugün zina eğer fazla ise bu helal olan muta nikahının yokluğundan dolayıdır...

Yorum

Gülistan bacim aciklamalarin icin Allah razi olsun.Birde Allah anlamamiz icin yardimci olsun demissin,amin insallah...diyorum.Ama benim aklim yinede pek almadi.Mufazzal kardesime de tesekkür ediyorum verdigi linkden yaziyi okuyacagim,belki az cok anlarim sebebini.Benim asil merak ettigim zaten hz.Muhammed zamaninda hangi sebebden yapildigi.Asli varmi bilmiyorum ama savas zamaninda insanlar evlerinden uzak iken buna izin verilmis diye okumsutum,Ömer zamaninda niye yasaklandi bilmiyorum ama belki zamanla asil amacindan cikmistir o yüzden yasaklanmis olamazmi ?
                        Allah Bize Yeter!
                        O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

islamin hükümlerinin bir cogunun hikmetini insanlik tam manasiyla kavrayamiyor
                          bakin bir keresinde reelde, ibadetler hususunda bir tartisma esnasinda, bir kardesim muhatabina demistiki "eger Allah bana günde bes kez su masanin altina girip su kadar süre kal ve cik" demis olsa ve buna namaz denilseydi, ben sorgulamaksizin bunuda yapacaktim...

bugün sizin muta hakkinda anlayamadiginiz veya anlamak istemediginizi bir baskasi dört es meselesinde gösteriyor, bir digeri namazda vs. vs.

degil yalnizca Resulullah dönemi, ilk halife dönemindede vardi...bunu yasaklayan ömer b. hattab'tir, hem su noktaya dikkat edin, kendiside bunu yasaklarken, RESULULLAH DÖNEMINDE VE ALLAHIN KITABINDA var oldugunu belirterek yapiyor!!!

belki bir durdurma, kisitlama, sorgulama veya benzeri birsey yapabilir...fakat helali haram kilarak, birde bunu yapani "recm ederim" diye hüküm koymasi kabul edilemez...aklin almadigi bir nokta var ise oda bu olmalidir...

tabi ki dilediginiz sekilde okuyup arastirarak kanaat getirmeniz güzeldir...Allah yardimciniz olsun

Yorum

Her haramin ve helalin bir hikmeti var evet dogru. Ama muta sonucta bir emir degil.Yanlis anlama yani sadece sia da var diye aklim almiyor degil,ehli sunnetde de var aklimin almadigi seyler.Diyebilirsin ki insan akli herseyi almaz,ama ben yinede sebebini merak ederim
                            Allah Bize Yeter!
                            O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

güzel bacim;
                              Allah bir seye cevaz vermisse o helaldir, bunu bir harammis gibi "recm" ile tehdit etmek ise helali haram kilmaktir...

elbette, mesele mezhebi bir taassub olmadigi müddetce, insan aklina yatmadigi seyi red veya kabul etmekten önce arastiracaktir, buda gayet dogaldir...

bu acidan tebrik ederim

Yorum

[quote author=ypa link=topic=1684.msg8860#msg8860 date=1236032313]

a) Allah ve resulunün cevaz verdigi hicbirsey kaldirilamaz cinsten degildir...

bu durum da Hz. Ömer r.a. ın mut'a nikahını kaldırılmasına neden güceniyorsunuz? (ya da konu ediyorsunuz?)

[/quote]

ypa kardeşim Allah ve resulunun emirlerini kim kaldırabilir?
                                ne demek" Allah ve resulunün cevaz verdigi hicbirsey kaldirilamaz cinsten degildir..."Ömer bin hattab Allah ve Resulunün bir helalini nasıl haram edebilir
                                buna yetkisi nerden geliyor lütfen bana KURAN ve sünnetten bunun delilini gösterebilirmisin?

Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                                İmam Ali (a.s)

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X