Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

[quote author=ypa link=topic=1684.msg31416#msg31416 date=1243541490]
    [quote author=Mufazzal link=topic=1684.msg31016#msg31016 date=1243456025]
    Sıkmayın canınızı. Biraz rahat olun. Rahatlayın. Yukarıdaki iddiada verilen adreslere baktık maalesef denilenleri göremedik. Öncelikle biz rica edelim. Bu iki eserin, baskı tarihi, yayın evi falan. Detaylı bilgi alalım ki, bu iddialar için gidip bulup bakalım, doğru mu değil mi?

Ben komşum olan bir alimin kütüphanesinde arapçası çok iyi olan, Şii alimine tercüme ettirdim ve maalesef denilenler çıkmadı. Sonucu ise yukarıda belirttim. Komşumda imkan olsa idi Fotoğrafını çekip yapıştıracaktım. Ama hele bakalım sabah ola hayr ola. Bir de baktın kopyalamışızdır.

[/quote]

ben ne canımı sıkacağım bilader. "demedim mi ibrahim" meselesi. söylemiştim. çokta rahatım bu konuda. mut'a nikahını yaklaşmıyorum haram mıydı, helal miydi diye bir tasam olmuyor. kanaatimi soruyorsanız ayetler işlerine geldiği gibi yorumlamış bazıları. sünnetle de nehyedildiğine sizin inanmadığınız Sahihlerde gördüğüme göre benim için hiç bir mesele kalmıyor.

kesin olarak diyorum ki. Mut'a nikahı haramdır.(bana göre demiyorum delilellere göre)

helallik konusu içki gibidir. nehyedilene kadar.
    Rasulüllah s.a.v. içki de içmemiştir. Mut'a nikahı da yapmamıştır.
    Hz.Ali r.a. içki de içmemiştir. Mut'a nikahı da yapmamıştır.

içmiştir... yapmıştır... diyenleri ispata bekliyorum. ondan sonra kiminle neyi tartışacaksınız tartışın.
    [/quote]
    Bismillahirrahmanirrahim

22 sayfa olmuş. Ve bu 22 sayfanın içinde mutlaka vardır. Kontrol edin okuyun. Muta yapan sahabelere bakın. Mutayla çocuk sahibi olan sahabeleri öğrenin. Siz tutturmuşsunuz Resulullah niye yapmamış?
    Yahu Resulullahın 9 hanımı vardı seninde var mı?

En son Serkan a. tarafından düzenlendi; 11.08.2020, 23:06.

Yorum

.......................... dayanarak diyor ki: Hz. Ali, (Ömer mütayı yasak etmeseydi, pek az kişi zina ederdi) demiştir.

CEVAP: Kesinlikle aslı olmayan uydurma bir rivayettir. Hâşâ Hz. Ali, iktidara geçince, insanların zina etmeye devam etmesini mi istedi de müta zinasını serbest bırakmadı? Hz. Ali’ye bu iftirayı yapanlar, kendisi buna iktidarında göz yumduğu için zinayı teşvik etti demek istiyorlar. Yani, Hz. Ömer’in vefatından sonra kendisi halife iken, mütanın meşru olduğunu niye ilan edip herkese duyurmadı? Duyurdu da Ehli sünnet hâşâ Hz. Ali’ye düşman olduğu için, biz müta yapmayız mı dedi? Bu rafizi rivâyetlerinin yalan olduğu her yönü ile bellidir.

İbni Sebe diyor ki: Ehli sünnete göre, İmamı Ali İbni Abbas’ı mütaya cevaz verdiği için ikaz ediyor ve Hayber hadisini okuyor. Halbuki İbni Abbas, ömür boyu mütaya cevaz veren seçkin bir sahabidir.

CEVAP: Hz. Ali, İbni Abbas’ı ikaz ediyor, (Evet Resulullah daha önce mütaya cevaz vermişse de, sonra bunu haram kıldı) buyuruyor. İbni Abbas, onun bildirdiği bir hadise niye karşı çıkacak ki?

Seçkin olmayan sahabi var mı? Allah hepsi cennetlik buyurmuyor mu? Cennetlik olmak seçkin olmak değil mi? İbni Abbas seçkin de Hz. Ömer seçkin değil mi? Üç halife seçkin değil mi?

Ehli sünnetin bildirdiğine göre İbni Abbas, daha sonra gerçeği öğrenince görüşünden vazgeçiyor. Rafızi görüşlerini esas alıp da, ehli sünnetinkileri yok saymak Sebecilere mahsus bir Yahudi taktiğidir.

İbni Sebe diyor ki: Hayber hadisini nakleden ez-zühri, Ehli sünnete göre, sika, sağlam bir hadis hafızı, rivâyetlerine güvenilen birisi ise de, biz o görüşte değiliz diyor.

CEVAP: Bu iftirasına da, İbni ebil Hadid gibi rafiziyi de senet gösteriyor. Sebecilerin o görüşte olmaları ne yazar ki? Zaten biz onların görüşünde olsak idik, biz de Sebeci, rafızi olurduk. Biz Resulullahın sünnetine uyan, Ehl-i sünnetiz. Biz ne sadece Hz. Ali’nin şiasıyız, ne de sadece Hz. Ömer’in şiasıyız. Biz Resulullahın şiasıyız, yani bütün eshabı kiramın şiasıyız.. Resulullahın sünnetine tabiyiz. İşte bundan dolayı bize Ehl-i sünnet denildi. Şia taraftar demektir. Hz. Ali’nin şiasıyız diyerek, eshabı kirama kin ve nefret beslemek âyetleri inkârdır. Hıristiyanların Hz. İsa’yı seviyoruz diyerek Resulullahı inkâr etmeleri nasıl bâtıl ise, Hz. Ali’yi seviyoruz diyerek Eshabı kirama kin beslemek de bâtıl bir yoldur. İbni Sebecilerin Hz. Ali’yi seviyoruz demeleri, Hıristiyanların İsa’yı seviyoruz demesine benzer. Taşkınca severek, Ona, ilah diye tapınıyorlar. Halbuki, Hz. İsa böyle sevgi istemiyor. Hariciler Hz. Ali’ye düşmanlık etti, rafıziler de onu aşırı sevdi. İmam-ı Ahmed İbni Hanbel, imam-ı Ali’den şu hadis-i şerifi haber veriyor: Resulullah buyurdu ki: (Ya Ali, sen İsa gibisin! Yahudiler, Ona düşman oldu. Mübarek annesine iftira ettiler. Hıristiyanlar da, Onu aşırı yükselttiler. Ona yakışan dereceden daha yukarı çıkardılar. Allahın oğlu dediler.) [İ. Ahmed]

Hz. Ali bu hadis-i şerifi haber verdikten sonra, (Benim yüzümden iki türlü insanlar helak oldu. Birisi, beni aşırı severek, bende olmayan şeyleri bana takarlar. Ötekiler de, bana düşman olup, birçok iftira yaparlar) buyurdu. Bu hadis-i şerif, haricileri, Yahudilere, Eshab-ı kirama düşmanlık eden rafızileri de Hıristiyanlara benzetmektedir.

Yorum

Müta, dört mezhebde de haramdır, batıldır. Müta, şahitsiz olarak bir kadına belli para verip, belli zaman için [mesela bir saat, bir gün, on sene] beraber yaşamayı sözleşmek demektir. Mütanın haram olduğunu bütün Ehl-i sünnet âlimleri icma ile bildirdi. (Mizan-ül-kübra, İbni Abidin)

Mütanın haram edildiğini bildiren hadis-i şerif, Buhari, Müslim, Tirmizi ve Muvatta’da yazılıdır. Bunu haber verenlerden biri de Hz. Ali’dir. İbni Sebe’nin, müta için Hz. Ömer’in ictihadı demesi de, çok yanlıştır. Çünkü, Eshab-ı kiramdan hiçbiri buna muhalefet etmedi ve icma hasıl oldu. Fetava-yi Hindiyye’de diyor ki:

(Ücret karşılığı zina yapan fahişeye [genel evdeki kadına], İmam-ı a’zama göre had vurulmaz. İkisi de şiddetli tazir olunur ve tövbe edinceye kadar hapis olunur. İmameyne göre, ikisine de had cezası yapılır. Müta yapana da fahişe gibi had vurulmaz.) Fakat zinanın had cezası yapılmayan kısımları da haramdır. (Berika)

Tefsir ve fıkıh kitapları diyor ki: Nisa suresinin (İstimta ettiğiniz kadınların ücretini verin) mealindeki 24. âyeti, müta için değil, nikahtaki mehir parasını vermek içindir. Beydavi tefsiri bu âyeti açıklarken buyuruyor ki: (Bu âyet, sahih olan nikahı bildiriyor, mütayı bildirmiyor. Mehir parasını emrediyor. Müta, önce mubahtı, sonra yasak edildi.) [Şeyhzade tefsiri c.2, s.26]

Büyük âlim Burhaneddin-i Mergınani’nin Hidaye kitabının şerhi olan İnaye kitabında, Mevlana Ekmelüddin buyuruyor ki: Müta batıldır. Abdullah ibni Abbas’ın bildirdiği gibi, müta önceleri mubah idi. Fakat, hadis-i şerif ile, bunun yasak edildiğini, Eshab-ı kiram söz birliği ile bildirmektedir. Muhammed ibni Hanefiye dedi ki: (Babam imam-ı Ali buyurdu ki Hayber kalesi alındığı gün, Resulullah mütayı yasakladı.

Eshab-ı kiramdan Rebi bin Meysere buyuruyor ki: “Hayber’i feth ettiğimiz gün, Resulullah, mütayı, üç gün helal etti. Ben, amcamla bir kadının kapısına geldik. Gayr-i müslim bir kadın kapıya çıktı, beni içeri aldı. O gece orada kaldım. Sabah olunca, Resulullahın sokaklarda, (Ey Müslümanlar, Resulullah müta nikahını yasak etti) diye ilan ettirdiğini duydum. Hepimiz mütadan vazgeçtik.”Resulullah, hayatta iken, mütayı yasak ettiğini, Eshab-ı kiram, icma ile bildirmektedir. İcma, âyeti ve hadisi değiştirmez, âyetin ve hadisin değiştirildiğini haber verir.

Cabir bin Zeyd diyor ki: Abdullah İbni Abbas da, ölmeden önce, mütanın yasak edildiğini söyledi. Böylece, icma hasıl oldu. İmam-ı Malik, Muvatta’da Hz. Ali’nin bildirdiği hadis-i şerifi yazmaktadır. Hz. Ali buyurdu ki: (Hayber kalesini aldığımız gün Resulullah eşek eti ile mütayı yasak etti.) [İnaye s. 231]

İbni Mace’nin bildirdiği hadis-i şerifte, Hz. Ömer’in, (Fahr-i alem mütayı, üç kere helal, üç kere de haram etti. Vallahi, evli birinin, müta yaptığını işitirsem, onu recm eder, İslamiyetin emrini yerine getiririm) demesi, mütayı Hz. Ömer’in yasak ettiğini değil, Resulullahın yasak ettiğini, Onun yasakladığı şeyi yaptırmayacağını gösteriyor. Eshab-ı kiramın hepsi, halifenin bu sözünü destekledi. İbni Abbas hariç, hiç kimse tarafından itiraz olunmaması da, bunun önceden yasak edilmiş olduğunu herkesin bildiğini göstermektedir. Hz. Ali, Abdullah ibni Abbas’a, (Sen yanılıyorsun, Fahr-i alem, mütayı yasak etti) dedi. İmam-ı Ali’nin bu sözü üzerine, İbni Abbas da, sözünden dönmüş, mütanın sonradan haram edildiğini söylemiştir. (Buhari)

Yorum

Sadece Ne Hz Peygamber s.a.v Ne Hz Ali r.a nede 12 imam hayatında muta yaptıgına dair bir vesika yoktur.
          Ve bunların muta nikahı yapmamasının sebebi haram olmasındandır..

Yorum

[quote author=welayet link=topic=1684.msg31523#msg31523 date=1243581623]
            [quote author=katmer link=topic=1684.msg31519#msg31519 date=1243581112]
            Sadece Ne Hz Peygamber s.a.v Ne Hz Ali r.a nede 12 imam hayatında muta yaptıgına dair bir vesika yoktur.
            Ve bunların muta nikahı yapmamasının sebebi haram olmasındandır..
            [/quote]
            Allah Rasulü saa ve 12 İmam as'dan hiç biri motorlu araçların hiçbirine binmedi. Motorlu araçlara binmekte haram o zaman...

Senedi zayıf olan hadislerin aksine bir rivayet olmadığı takdirde sahihleşebileceğini/sahih kabul edilebileceğini iddia ettiğiniz gibi bir düşünce bu...

Bu nasıl fıkıh usulü anlamadım gitti.

[/quote]

Sizi önce içki nasıl haram edildi bir andamı haram edildi?
            Mutanın Durumuda budur.
            İçki gibi hemen haram edilmedi Ama sonradan Kesin Hükümle haram edildi?

Ve onun zamanıda motorlu taşıt yoktu ama binek hayvanlar vardı?
            Dikkat edin..
            Muta olmasına ragmen haram edilmiş cahiliye adetlerindendir.

Yorum

Bu baslik yüz sayfaya da ulassa tartisma ayni seyirde devam eder.Sünniler zaten muta yapmiyorsa neden ilgileniyor bu konuyla o kadar? siiler sanki vazgececekmi ehli sünnet mektebinde muta haram diye?Gerci önemli bulanlarimz vardir ama bence bos konu.Cünkü ortada iki inanc var isteyen istedigine inanir kimse kimsenin inancini degistiremez.

Katmer,peygamber efendimiz ve 12 imamlar muta yaptimiki demissin ama zaten anladigim kadari ile muta nikahina sünnet diyen yok sadece ruhsat deniliyor.Zaten ruhsat oldugunu ön planda düsünürsek konu bu kadar uzamazdi bence.
              Kuranda erkeklerin 4 taneye kadar evlenebilmeleri de sadece bir ruhsatdir ama cogumuz sünnet diyor.Cünkü bazilari islerine nasil geliyorsa öyle anliyor.
              Allah Bize Yeter!
              O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=1684.msg31528#msg31528 date=1243584412]
                Bu baslik yüz sayfaya da ulassa tartisma ayni seyirde devam eder.Sünniler zaten muta yapmiyorsa neden ilgileniyor bu konuyla o kadar? siiler sanki vazgececekmi ehli sünnet mektebinde muta haram diye?Gerci önemli bulanlarimz vardir ama bence bos konu.Cünkü ortada iki inanc var isteyen istedigine inanir kimse kimsenin inancini degistiremez.

Katmer,peygamber efendimiz ve 12 imamlar muta yaptimiki demissin ama zaten anladigim kadari ile muta nikahina sünnet diyen yok sadece ruhsat deniliyor.Zaten ruhsat oldugunu ön planda düsünürsek konu bu kadar uzamazdi bence.
                Kuranda erkeklerin 4 taneye kadar evlenebilmeleri de sadece bir ruhsatdir ama cogumuz sünnet diyor.Cünkü bazilari islerine nasil geliyorsa öyle anliyor.

[/quote]

yazdıklarınıza katılıyorum..burda amaç şiayı karalamak başkada bir şey değil..şianın inacının batıl olduğunu ortaya koymak.işte bakın bunlar böyle inanca sahip insanlar demek için adamlar ne bulsa buraya ekliyor..sizde belirttiniz ki bu ruhsattır kurandaki bir takım ruhsatlara bir göz aralım.

yolculukta namazı kısaltmak ruhsattır,hasta olanın oruç tutmamamsı ruhsattır,namazları birleştirmek yani öğle ile ikindi akşam ile yatsıyı birleştirmek ruhsattır,muta nikahı ruhsattır ki şartları uygun olana ve şartlarını bilene,çok aç olup ölmemek için bir miktar domuz eti yemesi ruhsattır,

şu anda aklıma gelenler bunlar yani kuranda olan bir hükmü savunmak suç ise biz suçluyuz kardeşim..

nisa suresi 24.ayet bundan bahseder yani muta nikahından..bu ayeti çürütün başka bir ayetle başımız üste yeri var..
                ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

ben hilalnur bacimi bir kez daha bu saglikli yaklasimindan dolayi kutluyorum...Allah insaAllah ehlibeytin sefaatine nail eyler...

serdarcan kardesim, bir fikih ki "hadis ayeti nesheder" diye bir kaidesi olsun!!! bu fikih sana bir ayetin bir hadisle neshedildigini diretecektir elbette...bize göre ayeti ancak ayet nesheder...yine o fikha göre hadisi ayet neshedemez, hadisi ancak hadis nesheder...bize göre ise ayet hadisi neshedebilir...bu konuya direten diger ehlisünnet kardeslermiz iste bu yüzden diettiler...

katmer ise cok daha farkli bir havada...o biraz nakilci takiliyor...ayrica yazdiklarinda ki mantiga bakarsak, hakikat yayinlarindan besleniyor...ki o yayin evinin sia hakkinda düsünceleri hepimizce malum

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Hilalnur kardeşim;
                    4 kadınla evlilikte , öyle aklına estiğinde fazla evlenmeye teşvik yok.
                    1 kadından fazlası ile evlenen kişilerin %99 u sünnet diye evlenmiyor zaten.
                    2-3-4-5-6-,,,hanımı olan, dini ruhsat olarak kullanmıyorki. 1.hanımında hiçbir sorun yokken, fazlasını alanlar sadece nefsi için evleniyor. Bunları karıştırmayalım.

Muta konusu ise kalıcı değil. 4 evlilikte, şartlar oluşmuşsa ruhsat verilmiş. Yani kalıcı bu evlilik. Belli bir dönem kadından istifade yok muta gibi.
                    Muta konusu çok farklı .
                    Neyse bu konu hakkında fazla yazmanın anlamı yok.
                    22 sayfa daha yazılsa, tekrardan öte olmayacak.
                    Muta, ehli sünnete göre haram.
                    Şiaya göre ruhsat!.

Birde bu sitede yazan şiilerden muta yapan varmı bilmiyorum ama, sanırım sorsak çook nadir çıkar.
                    Çünkü onlarda savundukları halde, mutaya yanaştıklarını sanmıyorum
                    ...
                    hayat akşamlıdır...

Yorum

[quote author=Seyyah link=topic=1684.msg31618#msg31618 date=1243605301]
                      Birde bu sitede yazan şiilerden muta yapan varmı bilmiyorum ama, sanırım sorsak çook nadir çıkar.
                      Çünkü onlarda savundukları halde, mutaya yanaştıklarını sanmıyorum
                      [/quote]

Bismillahirrahmanirrahim

Abi daha önce açıklamıştık. Muta bizde Helaldir. Ama illa yapacaksın diye bir farziyatı yoktur. Yani Namaz, Oruç gibi Farz değildir abi.

Yorum

Resmi bi eşi olduğu halde imam nikahı adı altında evlenenlerin durumu nedir acaba..onlarınki zinaya giriyormu.

yada sadece imam nikahı ile evlenenler ne durumda..

müslümanın olduğu her yerde imam nikahı ile yaşayan binlerce insan var.hem ehlisünnette hemde şiada peki bunların durumu nedir acaba..
                        ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

[quote author=katmer link=topic=1684.msg31199#msg31199 date=1243508852]
                          [1] Kuleyni, Furu s. 462; Tusi İstibsar 3, 152.

Kaynak Alın okuyon .....
                          Neden hala kendi kendinize iftirada bulunuyorsunuz...[/quote]

Bismillahirrahmanirrahim

Allah İftiracıları, iftiralarında boğsun inşaallah. Sayın Katmer buyur sizin verdiğiniz iki kaynak.

İSTİBSAR 3. CİLT SAYFA:152

FURUU KAFİ SAYFA 462

Katmer sen Furuu Kafinin cildini belirtmemişsin. Ama ben iki cildininde 462. ci sayfalarını sana sunuyorum.

Şimdi söyle Katmer, bu sayfaların neresinde Evli Kadınlarla Mutanın cevazına dair her hangi bir satır var?
                          Evet! Şimdi engin bilginden oluşan cevabını bekliyorum.

Yorum

bence sonu olmayan bir bekleyis bu

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=1684.msg31646#msg31646 date=1243614433]
                              bence sonu olmayan bir bekleyis bu
                              [/quote]

Benim için gelip gelmemesi önemli değil artık..Sizin içinde önemli olmasın..gelen gelir istediğini öğrenir gider..

biz istiyoruz ki gelişi adam gibi olsun samimiyetine inanalım..diğer ehlisünnet kardeşlerimiz gibi yazışsın daldan dala atlamasın..

Yorum

evet, o artik gelsede gelmesede ameli ile bir cok seye örnek oldu...

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X