Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Müçtehit Hükümleri Değiştirebilir mi?

SORU.. Bildiğiniz gibi bazı alimlerimizin inancına göre, Peygamber (s.a.a) de şer-i hükümlerde bir müçtehitti. Dolayısıyla başka bir müçtehit, içtihat gereği ilk hükmü, yani helal veya haramı değiştirebilir. İşte bu yüzden Ömer de, “Ben onları haram kılıyorum” buyurmuştur!!
    CEVAP.. Siz beylerden, bir hatayı düzeltmek için başka hatalara düşeceğinizi beklemiyordum. Lütfen Allah-u Teala rızası için iyi düşünün, nass karşısında içtihat doğru mudur? Peygamber (s.a.a)’i bu kadar düşürüp Ömer’i de bu kadar yükselterek iki müçtehit gibi karşı karşıya getirmeniz doğru mudur? Sizin bu dediğiniz Kur’ân ayetlerine de aykırı değil midir?:
    Allah-u Teala Yunus suresi 15. ayette şöyle buyurmaktadır:
    “...De ki: Onu kendi nefsimin bir öngörmesi olarak değiştirmem, benim için olacak bir şey değildir. Ben, yalnızca bana vahy olunana uyarım...”
    Peygamber (s.a.a) bile kendi meylince vahiy olmaksızın hükümleri değiştiremediği halde vahiyden tümüyle uzak olan Ömer nasıl olur da helal ve haramı değiştirebilir? Halbuki Kur’ân Peygamber (s.a.a) hakkında Necm suresi 3 ve 4. ayette şöyle buyurmaktadır:
    O hevadan (kendi istek, düşünce ve tutkularına göre) konuşmaz. O (söyledikleri) vahy olunandan başkası değildir.”
    Hakeza Ahkaf suresi 9. ayette şöyle buyurmaktadır:
    Yoksa: Kendisi onu uydurdu mu diyorlar? De ki: Eğer ben onu uydurmuşsam, Allah tarafından bana gelecek şeyi savunmaya gücünüz yetmez. O sizin Kur’ân hakkında yaptığınız taşkınlıkları çok daha iyi bilir...”Bu ayetler, Peygamber (s.a.a)’in tam manasıyla ahkam-ı İlahiye itaat etmesinin gerekliliğini göstermektedir. O halde ne Ömer ve ne de bir başka birisi, hükümleri değiştiremeye ve helalı haram yapmaya kesinlikle hakkı yoktur.
    SORU.. Şüphesiz halife Ömer, ümmetin salahını bu hükmün neshinde görmüştür. Zira bugün de bazı kimselerin bir saat veya bir ay boyunca bir kadını mut’a edip hamile veya hamile olmadan terk ettiğini görüyoruz. Bu fesadın yayılmasına neden olmaktadır.Buna cevabınız nedir.?
    CEVAP..Af edersiniz, bu beyanınız çok gülünç ve ilginçtir. Nasıl olur da bir avuç şehvet perest insanın yaptıklarını Allah’ın helal ve haramına ölçü sayıyorsunuz?
    Eğer bir avuç şehvetperest insanın yaptığını ölçü olarak alırsanız, daimi nikahın da haram olması gerekir. Zira bazı insanlar makam veya mal için soylu bir kadınla daimi nikah kıymakta, sonra da öylece bırakıp gitmektedir. O halde dediğinize göre buradan yola çıkarak daimi nikahın da yanlış olduğunu söylemek gerekecektir.
    Halka dini aşılamak gerekir. Dini görevlerini söylemek gerekir. Bir insan dindar olur da daimi nikahla evlenmekten mahrum kalırsa, zina etmeyeceği için gidip mut’a edecektir. Bu adam dindar olduğu için mecburen mut’anın şartlarını araştıracaktır. Zira her hükmün şartları olduğunu, önce şartlarının gerçekleşmesinin gerektiğini, daha sonra da amel etmesi gerektiğini bilecektir. Bu yüzden, nikahlarken kadına mut’adan sonra bekleyeceği 45 günlük surede rahatça yaşayabileceği miktarda mehir verecektir.
    Ayrıldıktan sonra da kadının hamile kalıp kalmadığını araştırmalıdır. Eğer kadın hamileyse o çocuk kendisinin olduğu için kadını korumalıdır, çocuk olduktan sonra da ona bakmak zorundadır. Eğer bu şartlara riayet etmezse, siz düşünmeden hemen helal olan bir hükmün nesh edildiğini iddia edemezsiniz.
    Üstelik, dediğiniz doğru da olsa, toplumun faydasını Allah-u Teala ve Peygamber (s.a.a) kesinlikle Ömer’den daha iyi biliyorlardı. O halde neden toplumun hayrı için ashabı bundan alıkoymadılar?
    Eğer Peygamber (s.a.a) nehiy etmemişse, hiçbir İmam ve halife, maslahat üzere Allah’ın helal kıldığını haram ederek mut’ayı yasaklayamaz.
    Mut’anın Yasaklanışı Zinanın Artışına Neden Olmuştur

Eğer dikkat edecek olursanız, mut’a hükmü fesadın nedeni değildir. Aksine mut’ayı yasaklamak zinayı yaygınlaştırır. Zira daimi nikahla evlenemeyen gençler mut’ayı da Ömer yasakladığı için şehvetine hakim olamayınca mecburen zina edecektir.
    Zinanın yaygın olduğu toplumlarda ise hürmet perdeleri yırtılır, insanlık namusu sarsılır, birçok cinsel hastalıklar yaygınlaşır ve aileler dağılıp perişan olur.
    Nitekim imam Ahmed Sa’lebi ve Taberi kendi tefsirlerinde, imam Ahmed bin Hanbel ise Müsned’de mut’a ayetinin tefsirinde müsned olarak Hz. Ali (a.s )’den şöyle rivayet etmektedir: “Ömer mut’ayı yasaklamasaydı, kötüler dışında hiç kimse zina etmezdi.”
    Hakeza İbn-i Cureyh ve Amr bin Dinar, Abdullah bin Abbas’dan şöyle rivayet etmekteler: “Mut’a rahmettir, Allah-u Teala onunla Muhammed’in ümmetine rahmet etmiştir. Eğer Ömer yasaklamasaydı kötüler dışında hiç kimse zina etmezdi.”
    O halde Peygamber (s.a.a)’in ashabının da buyurduğu gibi mut’a zinanın sebebi değildir. Aksine mut’ayı yasaklamak zinayı yaygınlaştırmaktadır. Dolayısıyla Allah Teala’nın Peygamber (s.a.a) vasıtasıyla topluma bildirdiği hükümler, kıyamete kadar tüm insanlığın hayrınadır.
    Burada söylenecek çok söz ve mut’anın haram olduğunu söyleyen görüşün batıl olduğu hakkında birçok delil vardır. sadece Peygamber (s.a.a) zamanında yaygın olan bir amelin, uydurulan hadislerle değiştirildiğine örnek gösterdim.
    İstedim bilesiniz ki, Allah’ın birçok hükümleri değiştirilmiş, helal ve haramlarla oynanmıştır. Şii ve Sünni ulemanın ittifak etmiş olduğu humus ve iki mut’a hükmü, Peygamber (s.a.a) zamanında ümmet arasında yaygın ve uygulanan bir şeydi. Sonradan Ömer kendi arzusunca hiçbir delil olmaksızın helali haram kılmıştır. Şimdi de milyonlarca Müslüman hiçbir delil olmaksızın sadece atalarının izinden giderek bu inancı savunmaktadır. Halbuki bizzat kendi muteber kitaplarınızdaki hadisler ve Kur’ân ayetleri humus ve bu iki mut’a hükümlerinin nesh edilmediğini açıkça beyan etmektedir.
    Buna rağmen nesh edildiği hakkında hiçbir delil olmayan bu hükümlerle amel edenleri bizzat sapık ve dalalet ehli sayıyorsunuz.
    ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

adem_toprak kardesim,aciklaman icin tesekkür ediyorum ve cevabindan dolayi 'Allah ve resülüne hakaret ettin' suclamasindan ötürü özür diliyorum,istemeden de olsa buna biz sebeb olduk cünkü.
      Allah Bize Yeter!
      O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=1684.msg9439#msg9439 date=1236280507]
        adem_toprak kardesim,aciklaman icin tesekkür ediyorum ve cevabindan dolayi 'Allah ve resülüne hakaret ettin' suclamasindan ötürü özür diliyorum,istemeden de olsa buna biz sebeb olduk cünkü.
        [/quote]

siz neden sebep oluyorsunuz ki..arkadaşımız zaten o konuyu buraya bilerek eklemiş ve altınada şunu yazmış..

Ehli Sünnetin ve Şianın görüşü ortada... ve ben bu konuda Ehli Sünnetin görüşünün doğru olduğuna inanıyor,
        Peygamber efendimizin Mut'a ya geçici bir süre yani savaş esnasında sahabenin hanımlarından uzak kalmasından
        dolayı kendilerine bu konuda izin verdiğini ve sonra yasakladığı görüşünü benimsiyorum...

yani o yazının içeriğinde bana göre hakaret var çünkü deliller yazdıklarını çürütüyor..yani o yukarıdaki çürütülmüş yazıyı benimsemek hakarete ortak olmaktır bunun başka açıklaması olamaz zaten..
        ALLAH'ım Bütün Güzel Sözler Sana Söylemekle Güzeldir,Kırık Dökük de Olsa Kabul Eyle Sözlerimi.

Yorum

Cünkü konuya dair fikirlerini biz merak ettik de yazdi,belki hic yorum dahi yapmayacakdi.O yüzden sebeb olduk dedim.
          Allah Bize Yeter!
          O Ne Güzel Vekildir...

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=1684.msg9527#msg9527 date=1236343288]
            Cünkü konuya dair fikirlerini biz merak ettik de yazdi,belki hic yorum dahi yapmayacakdi.O yüzden sebeb olduk dedim.
            [/quote]

tamam kardeşim..

Yorum

[quote author=HiLaLNuR link=topic=1684.msg9439#msg9439 date=1236280507]
              [/quote]

[quote author=HiLaLNuR link=topic=1684.msg9527#msg9527 date=1236343288]
              [/quote]

Estğ. HiLaLNuR..
              ama siz müsterih olunuz..ortada sizin özür dilemeniz gereken bir durum yok ancak buna rağmen
              nezaketiniz için teşekkür ederim..
              fıkhı bir meseleye Ehli Sünnetin bakış açısı ve Şianın bakış açısı ortaya konuluyor ve üyeler
              benimsediği görüşü belirtiyor.. bu bir tercih meselsidir..en doğrusunu Allah bilir...
              Şia müslümanları, serdarcan'ın bana ve benim tarcihime(Sünni müslümanların tercihine) yönelttiği yakışıksız
              ifadelerden tanımış olsaydım belki onunla onun metoduyla yazışır, Sünnilere göre Şia müslümanların birtakım
              yanlışlarını dile getirirdim. O da benim şahsımda Sünni müslümanların Şia müslümanlara göre birtakım yanlışlarını
              dile getirir ve böylece devam edip gider ve kardeşlikle devam etmesi gereken bir süreç kavgayla ,ithamlarla,diğerini
              (.....)parantezinin içini farklı şekillerde doudurulabilecek ilan etmeler,suçlamalarla devam edip gidecek...
              forumları biraz olsun takip edenler bu konuda forumların içler acısı halini blirler..

ama ben ben Şia'yı ve Şia alimleri serdarcan ile forumda yazışmadan çoooook önce tanıdım....İmam Humeyni'yi okudum,
              Seyyid Ali Hamanei,Şehid Mutahhari'yi,Şehid Ali Şeriati'yi...(liste uzun) okudum...ve bu süreçte öğrendiğim birçok şey var
              ve benim bu süreçten çıkardığım en önemli derslerden biri Şia - Sünni kardeş olmak zorundadır..mezhepler farklılılarını kendi
              içinde yaşamalıdır.. diğerine Allah rızasına uygun olmayan ithamlarda bulunmamalıdır..bundan Allah razı olmaz..iki taraftan da
              sadece Allah rızası için yaşamış,onun rızası için nefes almış,Tağutlarla yine onun rızası için mücadele edip yaşamını taömalamış
              aziz şehidlerimiz var...
              enerjimizi birbirimizi tekfir etmek için harcamamalıyız...kardeş olmak için harcamalıyız..

Bakınız Rahmetli İmam Humeyni (konuyla ilgili) müslümanlara nasıl uyarılarda bulunuyor ve nasihat ediyor:

"İslam ülkelerinde, kirli eller, Şiiler ve Sünniler arasında ihtilaf yaratıyorlar. Bunlar ne Şii nede Sünnidirler.
              Bunlar emperyalizmin elleridir. İslam üklelerini ellerimizden almak istiyorlar.

“Müslümanların temel sorunu Kur’an ve İslam’dan uzak olmalarıdır. Eğer Müslümanlar Allah-u Teala’nın
              buyurduğu ‘Allah’ın ipine sımsıkı topluca sarılın bölünmeyin’ emrine göre bu bir tek emr ve nehye doğrultusunda
              bile hareket etselerdi bütün sorunları; siyasi, sosyal, iktisadi sorunlar hallolurdu. Hiçbir güç onlara karşı
              koyamazdı.”

selam ve dua ile..

Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle. Çünkü şeytan aralarını açıp bozmaktadır. Şüphesiz şeytan insanın açıkça bir düşmanıdır.(İsra-53)

Yorum

[quote author=serdarcan link=topic=1684.msg9379#msg9379 date=1236269897]
                kardeş güzel yazmışsın ama bunu yazarken önce ALLAH a sonra hz Resulullaha hakaret ettiğinin farkındamısın bilmiyorum..[/quote]

Serdarcan kardeşim, sizi pek tanımıyorum ama Adem Toprak abiyi başka bir forumdan bizzat tanırım. Siz tanımıyor olabilirsiniz ama ben ve bu forumda daha bir çok kişi kendisini çok iyi tanır. Adem Toprak hakkında söylediğin sözleri yeni farkettim gerçekten çok üzüldüm. Çok ağır bir kelime kullanmışsın. Dikkat edersen, Adem abi, bu konuda her hangi bir delil yarıştırma veya tartışmaya girmiyor elinden geldiğince uzak duruyor.

Allah rızası için gereksiz yere gönülleri incitmeyelim. Güzel bir üslup ile sözlerimizi veya araştırmalarımızı veya aktarmak istediklerimizi beyan edelim bu yeterlidir.

Yorum

[quote author=Mufazzal link=topic=1684.msg9542#msg9542 date=1236349372]

Serdarcan kardeşim, sizi pek tanımıyorum ama Adem Toprak abiyi başka bir forumdan bizzat tanırım. Siz tanımıyor olabilirsiniz ama ben ve bu forumda daha bir çok kişi kendisini çok iyi tanır. Adem Toprak hakkında söylediğin sözleri yeni farkettim gerçekten çok üzüldüm. Çok ağır bir kelime kullanmışsın. Dikkat edersen, Adem abi, bu konuda her hangi bir delil yarıştırma veya tartışmaya girmiyor elinden geldiğince uzak duruyor.

Allah rızası için gereksiz yere gönülleri incitmeyelim. Güzel bir üslup ile sözlerimizi veya araştırmalarımızı veya aktarmak istediklerimizi beyan edelim bu yeterlidir.
                  [/quote]
                  En son Serkan a. tarafından düzenlendi; 11.08.2020, 23:02.
                  Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                  İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=adem_toprak link=topic=1684.msg9311#msg9311 date=1236259938]
                    [quote author=HiLaLNuR link=topic=1684.msg9217#msg9217 date=1236190810]
                    adem_toprak muta nikahi hakkinda ne düsünüyor merak ettim ?
                    [/quote]

[quote author=nuru dilara link=topic=1684.msg9243#msg9243 date=1236201281]
                    [quote author=HiLaLNuR link=topic=1684.msg9217#msg9217 date=1236190810]
                    adem_toprak muta nikahi hakkinda ne düsünüyor merak ettim ?
                    [/quote]
                    [/quote]

Ancak aynı kaynakta Ibn Sebre’den nakledilen diğer bir hadiste Mekke’nin fethi esnasında
                    peygamberimizin mut’a nikahını kesin olarak yasakladığı belirtilmektedir:
                    “Ey insanlar sizin kadınlardan mut’a nikahı ile yararlanmanıza izin vermiştim. Allah kıyamet gününe
                    kadar bunu haram kılmıştır. Her kimin yanında böyle bir kadın varsa onu bıraksın ve onlara verdiğiniz
                    şeylerden hiç bir kısmınıda geri almayın.”(8 )
                    color]
                    [/b]

Ehli Sünnetin ve Şianın görüşü ortada... ve ben bu konuda Ehli Sünnetin görüşünün doğru olduğuna inanıyor,
                    Peygamber efendimizin Mut'a ya geçici bir süre yani savaş esnasında sahabenin hanımlarından uzak kalmasından
                    dolayı kendilerine bu konuda izin verdiğini ve sonra yasakladığı görüşünü benimsiyorum...

Arkadaşlar yukarıdaki hz Resululalhın buyurduğu ve ALLAH kıyamete kadar bunu haram kılmıştır sözünü destekleyen bu adem toprak kardeşimiz değilmi..bende diyorum ki ALLAH bir mesele hakkında ayet nazil etmişse onu sözle değil ayet ile nesh eder....ayet ile sabit olan bir hükmü söz ile kaldırmak olurmu..hükmü koyan ALLAH sonradan hata yaptığınımı anladı (haşa) sonradan onu yasakladı..bir hükmü ALLAH ve Resulülüne isnad eden hem ALLAH a hemde PEYGAMBERE iftira atmıştır..birileri kırlıacak diye gerçeklerin üzerinimi kapatacağız..bende arkadaşımızı paylaştığı düşünceden dolayı eleştirdim..isterseniz o eklediği yazıyı baştan sona düşünerek tekrar okuyun..

yukarıdaki eklediğim yazılarda bu nikahın ikinci halife tarafından yasaklandığı ehlisünnet kaynakları ve delili ile ispat edilmiştir..son olarak

Eğer Peygamber (s.a.a) nehiy etmemişse, hiçbir İmam ve halife, maslahat üzere Allah’ın helal kıldığını haram ederek mut’ayı yasaklayamaz.

--------------------------------
                    (1)es-Serahsi, el-umm, III, 184

(2)eş-Şafii, el-umm, III, 184

(3)Sehnun, el-mudevvere III. 159

(4)es-serahsi, el-mebsut, 5. 152

(5)Muminun 23; 5-7

(6)Allame musa el-Musevi, e’ş-Şia ve’t-Tashih. 1978(basıldığı yer belirtilmemiş) s. 108

(7)Müslim, Nikah, 16

(8)Müslim, Nikah, 21, 22, 23

[/quote]

Yorum

Hz Ömer maslahata daha uygun görüp Muta nikahını yasaklamış olamaz mı?
                      Resulullah(sav) Benden sonra raşit halifelerin sünnetine uyun demiyor mu? ne var bunda yani,bir raşit halife çıkıp muta nikahını kaldırmış işte.Bize düşen bu sünete uymak.

Yorum

[quote author=ankebut link=topic=1684.msg9893#msg9893 date=1236466516]
                        Hz Ömer maslahata daha uygun görüp Muta nikahını yasaklamış olamaz mı?
                        Resulullah(sav) Benden sonra raşit halifelerin sünnetine uyun demiyor mu? ne var bunda yani,bir raşit halife çıkıp muta nikahını kaldırmış işte.Bize düşen bu sünete uymak.
                        [/quote]

hah geldi nihayet
                        vallahi kardesim pes
                        su koca forumda senin kadar enteresan birine rastlamadim
                        söyledigin seylerin bitanesinede bir delil bir kaynak getirsen ölürmüsün

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

ypa kardesim Allah razi olsun senden, samimiyetle sorup, kaynaginla konusuyorsun, taktir!

kardesim söyle söyleyeyim,
                          peki bu durumun ehlisünnet nazarinda cezasi nedir?
                          yani böyle bir nikahi yapmis olan bir insana ceza vermek durumunda kalsalar bunun hükmü nedir?

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=1684.msg9897#msg9897 date=1236471990]
                            ypa kardesim Allah razi olsun senden, samimiyetle sorup, kaynaginla konusuyorsun, taktir!

kardesim söyle söyleyeyim,
                            peki bu durumun ehlisünnet nazarinda cezasi nedir?
                            yani böyle bir nikahi yapmis olan bir insana ceza vermek durumunda kalsalar bunun hükmü nedir?

[/quote]
                            evet kardeşim ehlisünnetten bu nikahı yapanların cezası nedir..açık ve net.

Yorum

[quote author=ypa link=topic=1684.msg9892#msg9892 date=1236466400]
                              Alıntı yaptığınız sahihi müslim de ilgili bahsi inceledim. hadisin yarısını almışsınız devamında ise yasaklandığı kısmını almamışsınız. şöyle de bir açıklama okudum (yenilmesi haram olan şeyleri zaruret halinde aşırıya gitmeden yenilmesi gibi )
                              [/quote]

ypa kardeşim Sahihi Müslimde geçen hangi rivayetten bahsediyorsunuz,lütfen buraya rivayeti ve hangi babda olduğunu yazarmısınız benim elimde müslim var bakmak isterim,eğer eksik aktarılmışsa bunu düzeltmemiz gerekir.
                              Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                              İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=ypa link=topic=1684.msg9895#msg9895 date=1236467912]
                                hayrettin karaman dan bir açıklama: uzun kısmı 3. sayfa da var ama sonucu tekrar yazmakta fayda görüyorum:

Sonuç olarak sünnî fıkıh mezhebleri, ittifakla müt'a nikahının caiz olmadığı önceki ruhsat ve izinlerin sonradan ebedî olarak kaldırıldığı, neshedildiği hükmünü benimsemişlerdir. Bu mezheblere mensup bulunan bir müftü, müt'a nikahının cevazına, durum ne olursa olsun fetva veremez. Ancak samimi olarak, ictihad veya taklit yoluyla farklı görüşte olanlara da fâsık diyemez
                                [/quote]

kusura bakmayın ama hem muta nikahı haram olacak,ama nedense bunu yapanlara fasık bile denilmeyecek,Bu söz bile muta konusunda ne kadar çelişkide olunduğunun bir kanıtıdır.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X