Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

[quote author=ypa link=topic=1684.msg94604#msg94604 date=1278519900]
    bir diğer husus yazınızı okuyun. Hz Ali r.a. ismi ila hitap etmeyip İmam a.s. derken
    Peygamberim Hz Muhammed MUstafa s.a.v. in ismini ne hazret ekleyerek ne de saa salavat ekleyerek kullanmışsınız.[/quote]

genellikle bu şekilde yazarım: "Hz. imam a.s" ve "Rasulullah s.a.a"

itirazınmı var?

[quote author=ypa link=topic=1684.msg94604#msg94604 date=1278519900]
    bir diğer husus. sizin bakış çaınız çok farklı:
    Peygamber s.a.v. in affettiklerini dahi affedemiyor hatta hakert ediyorsunuz.
    Sahabei kiramın övgü sözlerini kendinize göre farklı değerlendiriyorsunuz.
    açık olarak ifade edeyim burdan anlaşılmasıs güç olabilir. Hz Ömer r.a. ın sözü Ali olmasaydı Ömer Helak olurdu.

ne anlıyorsunuz urdan herkesin daha net anlaması için yorumunuzu alayım bakın bakalım bakış açımız arasında nasıl farklar var...[/quote]

fark sizde, bizde değil. biz Rasulullahın s.a.a dediğini diyoruz. "Allahım Alinin düşmanlarına düşman ol, Aliye buğuz edene buğuz et", "Allahın Aliye sövene, kin besleyene lanet et", "Allahım Ali ile savaşana lanet et, Aliyi öldürmek için asker toplayanlara lanet et"

hoşuna gitmeyen bir şeymi var?

Yorum

Evet şu ifadeler aslında yeterli cevaptır dikkatle okunmalıdır. üzerinde iyi tetkik edilmelidir:

Mut'a nikâhının caiz olduğunu söyleyenlerin, "Ömer, mut'a nikâhının nehyini kendisine nisbet etmiştir" şeklindeki sözlerine de şu şekilde cevap veririz: "Biz daha önce şu açıklamada bulunmuştuk: Şayet, Ömer'in bu sözünden maksadı, "Mut'a Hz. Muhammed'in şeriatında mubahtır, ama buna rağmen ben onu yasaklıyorum" şeklinde olsaydı, o zaman hem Hz. Ömer'in, hem de O'nunla muharebe etmeyen ve bu hususta O'nunla tartışmayan herkesin kâfir sayılması gerekirdi. Bu da, Hz. Ömer'le muharebe etmediği ve onun sözünü reddetmediği için Emîru'l-mü'mininin (Hz. Ali'nin) kâfir sayılması neticesine götürür ki bütün bunlar bâtıl ve geçersizdir.

bu kısmı elmeddinin daha dikkatli okuması lazım. yoğun yazıları okumadığı için ben o paragraf içinden çıkartıp büyüttüm. diğer dostlarda görebilirler.
      Bu şehr-i Stambul ki bi misl ü bahadır.
      Bir sengine yek pare Acem mülkü fedadır. Nedim.

Yorum

elbette hepsıne katılmayacaksın.elmeddin hadisi delil yapıyor fahreddin raziyi degil ki.bizi o hadisin varlıgı ibn abbasın gorusu ılgılendirir yoksa sunni olan fahreddin razi elbette birşeyler yazack.

yıllar once evrimci bir kitapta evrimle ilgili sayfalarca yazı içinde su cumle dikkatimi çekti.aslında evrimi kanıtlayan hıcbır delıl yoktur...ama tabıkı devamında bırseyler yazmış mecbur yazacak.

Yorum

omer muellifei kuluba verilen payı da kaldırdı kuranda var oldugu halde ve kımse bırsey demedi.

Yorum

[quote author=ypa link=topic=1684.msg94644#msg94644 date=1278531829]
            Evet şu ifadeler aslında yeterli cevaptır dikkatle okunmalıdır. üzerinde iyi tetkik edilmelidir:

Mut'a nikâhının caiz olduğunu söyleyenlerin, "Ömer, mut'a nikâhının nehyini kendisine nisbet etmiştir" şeklindeki sözlerine de şu şekilde cevap veririz: "Biz daha önce şu açıklamada bulunmuştuk: Şayet, Ömer'in bu sözünden maksadı, "Mut'a Hz. Muhammed'in şeriatında mubahtır, ama buna rağmen ben onu yasaklıyorum" şeklinde olsaydı, o zaman hem Hz. Ömer'in, hem de O'nunla muharebe etmeyen ve bu hususta O'nunla tartışmayan herkesin kâfir sayılması gerekirdi. Bu da, Hz. Ömer'le muharebe etmediği ve onun sözünü reddetmediği için Emîru'l-mü'mininin (Hz. Ali'nin) kâfir sayılması neticesine götürür ki bütün bunlar bâtıl ve geçersizdir.

bu kısmı elmeddinin daha dikkatli okuması lazım. yoğun yazıları okumadığı için ben o paragraf içinden çıkartıp büyüttüm. diğer dostlarda görebilirler.
            [/quote]

biz neden imamet bilgisi ile normal insan bilgisinin farkına vurgu yapıyoruz sanıyorsunuz. İmam olmazsa dinin bozulacağını söylüyoruz.

Bir kere böyle bir mantık olmaz. Elimizdeki taraflı tarihi verilere bakıp da Ali a.s. karşı çıkmadı diye Ömer kendi başına buyruk olup caiz olan mut'ayı yasaklamamıştır. dolayısıyla herkes karşı çıkmadığına göre Ömer. Peygamber s.a.a. zamanında zaten yasak olan bir hükmü uygulamıştır gibi bir mantık asla tutarlı değildir. O zaman biz de deriz ki Allah'tan korkmayıp Peygamber s.a.a.'ten çekinmeyen birisi tarihi rivayetleri mi değiştirmeyecek bozmayacak kontrol altına almayacak..

ki öyle de olmuştur. Ömer'in kendine muhalif olan, içlerinde Ebuzer'in de bulunduğu dört sahabeyi yanımdan ayrılmayacaksınız deyip hilafeti boyunca hadis rivayetlerinin yayılmasını engellemesi buna örnek değil de nedir? Ömerin yaktırdığı bir meydan hadis sayfasında neler yazıyordu da tahammül edemedi?..

yazıları büyük ve renkli yazmakla hak ortaya çıkmaz. kendinize güveniyorsanız bakın bizim gibi standart yazı gönderin. bırakın okuyucu onun büyük ya da küçük olduğuna karar versin..

Yorum

ypa, istersen bende Mizan Tefsirinden muta ile ilgili alıntı yapayım. ne değişecek sonuçta? sen anlamıyormusun? yoksa okumuyormusun? er Razi kimki neyi tefsir ediyor? ibni Abbas, Cabir, Übeyy r.a gibi Kuran üstüadları "bu ayet muta hakkında inmiştir" diyor er Razi bunun aksini dese ne olacak, aynını dese ne olacak? dahası er Razi Hz. imamdan a.s aktardığı hadise bile cevap veremiyor. Ömerin meselesini ortaya atıp kıvırmaya çalışıyor "sahabe Ömerin sözüne muhalefet etmemişdir bu da demektir ki, şöyledir, böyledir" diyor ama kendisi yukarıda Hz. imamdan a.s ve İmran b. el Hüseyinden aktardığı hadislere hiiç dokunmuyor nedense. oysa İmran b. el Hüseyin açıkca "ne nesh edilmedi nede haram kılındı fakat adamın biri kendi kafasına göre kalkıp bunu yasakladı" diyor. neden er Razi senin gibi kıvıracağına bu iki hadise cevap vermiyor?

Yorum

Ben bir sey soylemek istiyorum Hangi sunni erkekler ister ki ablasi ve akrabasi siga etsin bu durumu kabul edenler var mi?

Yorum

HANGI ERKEK ISTERKI KARDEŞI KUMA GITSIN.AMA IKINÇİ EŞ AMALAYA KURANDA IZIN VAR

Yorum

[quote author=Musavi link=topic=1684.msg94778#msg94778 date=1278589521]
                    HANGI ERKEK ISTERKI KARDEŞI KUMA GITSIN.AMA IKINÇİ EŞ AMALAYA KURANDA IZIN VAR
                    [/quote]

kardeş ilmi delilleri naklettikten sonra, olayı sulandırmak ve güya karşıdakini aşağılamak için mut'a konusunda akrabalarınız yapsa ne dersiniz türünden sorulan soruya İmam a.s. cevap vermemiş ve soruyu sorandan yüz çevirmiştir.

İmamlar bizlere muhaliflerimizle tartışırken: bizim sözlerimizle onlara yanıt veriniz diye emretmişlerdir..

biz de bunlardan dolayı bu tür şahsileştirici sorulara yanıt vermiyoruz şiiler olarak. siz yeni geldiğiniz için eski sayfaları inceleyememişsinizdir. bunları yazdık. tekrar edeyim dedim..

Yorum

[quote author=AykuT_555 link=topic=1684.msg94774#msg94774 date=1278588179]
                      Ben bir sey soylemek istiyorum Hangi sunni erkekler ister ki ablasi ve akrabasi siga etsin bu durumu kabul edenler var mi?
                      [/quote]

Aykutum, sen zevceni 3 defa boşadıktan sonra 4-cü defa almak için başkası ile evlenmesini kabul edermisin?

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=1684.msg94795#msg94795 date=1278594993]
                        [quote author=AykuT_555 link=topic=1684.msg94774#msg94774 date=1278588179]
                        [/quote]

Aykutum, sen zevceni 3 defa boşadıktan sonra 4-cü defa almak için başkası ile evlenmesini kabul edermisin?
                        [/quote]

keşke bi önceki mesajda belirtilen nedenlerden dolayı bu soruyu sormasaydın Elmeddin kardeşim...

Yorum

[quote author=ypa link=topic=1684.msg94955#msg94955 date=1278705379]
                          bu kıvırma olayını laneti öğrendiğiniz yerden ğrenmiş olmlısın. senin adalet terazin yok arkadaşım. mesele açıktır. yorumdaaçık. işine gelmediği iiçin farklı yorumlara girmeni normal karşılıyorum. bittiğin yer çünkü. mesele her okuyanın net anlayacağı şekilde açık. farklı bir edebi tür ile de yklaşsan mesele açık ve netç kırmızı ile anlamadıysan mor ile ekleyeim.[/quote]

mesele açıktır görmek istemeyenler olsa bile

Yorum

[quote author=ypa link=topic=1684.msg94957#msg94957 date=1278705632]
                            sizde farklı mı 3 talak olayı.
                            bu bir engeldir. zırt bırt boşanılmasın diye. kaza ile 3 defa boşamaz insan. ve önünde böyle bir engel olduğunu bilen elmeddin bile olsa yapmaz o 3. talak olayını.

elinin kesileceğini belen hırsız gibi, recm edileceğini bilen zinakar gibi.
                            4. defa olayını hiç girmez. çünkü nikah oyuncak değildir. boşa al boşa al:

ama sizdekini hakketen merak ettim. kişi eşini kaç defa boşayıp alabilir. [/quote]

bizde farklılık yok. bizdeki kural Muhammedin s.a.a helali kıyamete kadar helal, haramı da haramdır. hiç kimse Hz. Muhammed Musatfanın s.a.a helal dediğine haram diyemez. desede zerre kadar değeri olmaz. halifenizin yasağı gibi. ama sizde farklılıklar var. siz sahabe müçtehittir bir konuda karar verirse olur diyor ve sahabeye kanun koyma yetkisi veriyorsunuz. yani size göre -haşa- Allah dini tamamlayamadı sizin halifeleriniz ve alimleriniz dini tamamlamakta Allaha yardım ediyorlar. Ömerin bir defada "talak, talak, talak" denilmesini 3 talak kabullenmesi gibi.

oyuncak oldu olmadı bu 4 defa kadının erkeği tarafından alınmasına manimidir? sen hoşlanmasan bile şeriatta bu var. yani birileri bir şeyleri beğenmiyorsa illa şeriattan çıkmalıdır, hamdır diye bir şey yok.

Yorum

[quote author=ypa link=topic=1684.msg95279#msg95279 date=1278793556]
                              sıkıntı nedir madem fark yok.
                              siz sormadınız mı 3 defa boşanınca 4. de nasıl alınacağını biliyor musun diye.
                              sordun abilerinden öğrendin de mi . baktın sizde de fark yok. sonra meseleyi çevir aslında 3 defa talak demeydi demek istediim diye.

bir de kıvırtmaktan bahsediyorsun. bu kadar olur pes.

ben pes ediyorum. sizinle bu konuda yarışamam. bir meseleyi bu kadar uusturuplu şekilde çeviremem. selam ve dua ile. [/quote]

Allah yalancılara lanet etsin. Allah iftiracılara lanet etsin. benim ne dediğim yukarıda gözler önünde. ne cavep veririm endişesi ile okuyacağın normal insan gibi oku. göreceksin ki, şunu dedim. "Ayktum sen zevceni 3 defa boşasan 4-cü defa almak için başkası ile evlenmesine razı olurmusun?" ve isteğim şunu anlatmak idi. bazı kimseler bazı şeylerden hoşlanmaya bilir ama bu onların hoşlanmadıkları şeylerin haram olduğu demek değildir.

Yorum

[quote author=asrasf link=topic=1684.msg95325#msg95325 date=1278809235]
                                Hz. Ömer'in Mut'a'yı yasakladıgı iddiasıyla ilgili olarak, ona atfedilen,
                                "Resûlüllah zamanında iki mut'a vardı; umrenin Hacca katılması (Hacc-ı
                                Temettu&#39 ve nikâh-ı mut'a: ben, ikisini de yasaklıyorum." rivâyeti de
                                vardır ve Siîler, yukarıdaki rivâyete degil, bu rivâyete sarılırlar.
                                [/quote]

şiiler ona sarılmıyorlar şiiler aşağıda olan hadisler ışığında senin ve senin zihniyetine sahip olanların Ömeri kurtarmak için hadis uydurduğunu ıspatlıyor:

[quote author=Elmeddin link=topic=1684.msg94613#msg94613 date=1278523532]
                                sana dedim, yine diyorum isterse er Razi göğe çıkıp yere insin ve muta haramdır desin sölzerinin benim için zerre kadar değeri yok! er Razi "muta haramdır" derken delil olraka ne sunuyor? alimler şöyle dedi, ulema ittifak etti ve s. bende buna karşılık diyorum ki, şia alimleride mutanın helal olduğunu söylemiş ve bunun üzerine ittifak etmişlerdir. ancak nasıl ki, benim için sünni alimler bağlayıcı değil, senin içinde aynı şekilde şii alimler bağlayıcı değil. o yüzden alimlerin fikrini kenara bırak. hadislerle konuşuyoruz. ayet, hadis ve sahabenin sözleri ile. muta haramdır diyen hadislerinize değindim, bunlar çürük, hemde bizzat ehli sünnet rical esaslarınca. sen şu hadislere cevap vermeğe bak, sonrasına devam ederiz:

Muhammed İbn Cerîr et-Taberî de tefsirinde Hz. Ali'nin şöyle dediğini rivayet etmiştir: "Eğer Ömer insanları mut'a'dan nehyetmeseydi, şakîler (azgın insanlar) müstesna, kimse zina etmezdi."

Fahrettin er Razi, "Mefahitul Gayb" tefsiri, Nisa suresi 24-cü ayetin tefsiri

[b]16- (...) Bana Mulıammed b. Rafi' rivayet etti. (Dedi ki): Bize Abdürrezzâk rivayet etti. (Dedi ki): Bize İbni Cüreyc haber verdi. (Dedi ki): Bana Ebu'z-Zübeyr haber verdi. (Dedi ki): Câbir b. Abdillâh'ı şunu söylerken işittim. Biz [color=red]Resûlüllah (s.a.v) ile Ebû Bekir devirlerinde bir avuç kuru hurma ve un mukabilinde birkaç günlüğüne mût'a yapardık. Nihayet Amr b. Hureys hâdisesinde Ömer bundan nehyetti

Sahihi Müslim, Nikah kitabı, Muta nikahı babı, hadis 15, 16, 17 ve 18

27- (...) Bana Harmeletû'bnû Yahya rivayet etti. (Dedi ki): Bize İbni Vehb haber verdi. (Dedi ki): Bana Yûnus haber verdi, İbni Şihâb şöyle demiş: Bana Urvetü'bnü Zûbeyr haber verdi ki, Abdullah b. Zübeyr Mekke'de ayağa kalkmış ve bir zata (ki, bu zat ibni Abbastır. bunu hadislerin sonundakı şerhten okuya bilirsiniz) ta'rizde bulunarak : «Şübhesiz ki, bazı insanların ALLAH gözlerini kör ettiği gibi, kalblerini de kör etmiş. Nikâhı mût'a'ya fetva veriyorlar demiş. Bunun üzerine o zât kendisine nida ederek: «Sen hakikaten kaba saba bir adamsın. Ömrüme yemin ederim ki, mût'a imâmülmüttekin zamanında yapılırdı.» demiş. Bununla Resûlüllah (s.a.v) kasdetmiş. İbni Zübeyr ona şu mukabelede bulunmuş "Öyle ise kendini bir dene. VALLAHi sen bunu yaparsan seni taşlarınla recm ederim."

Sahihi Müslim, Nikah kitabı, Muta nikahı babı, hadis 27

iyice okuya biliyorsun değilmi? imam a.s Ömerin yasağından sonra şöyle şöyle diyor, Cabir r.a Ömer yasakladı diyor ve ibni Abbas r.a ibni Zübeyrin halife olduğu dönemde bile mutaya cevaz veriyor. nasıl oluyorda -haşa- Hz. imam a.s, Cabir ve ibni Abbas r.a gibi sahabeler Allahın haram ettiği bir şeyi hiç umursamıyorlar?
                                [/quote]

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X