Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Muta nikahında neden sınır yok?

[quote author=Qom u aşk link=topic=23299.msg152112#msg152112 date=1337352858]
    başlık hiç iyi olmamış. Sanki şiiler işi gücü bırakmış bol bol muta yapıyor. başlık sanki bunu çağrıştırıyor gibi..

bence konu çöpe atılmalı.. çünkü bu konular zaten 50binin üzerinde tık alan muta nikahının helal oluşunun delili idi sanırım konuda ele alınmıştı..
    [/quote]

katılıyorum. silinmese ama arşive alınsa iyi olur.
    Tanrı "Beni arayacaksınız, bütün yüreğinizle arayınca beni bulacaksınız," dedi. Yeremya 29:13

Yorum

Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Açılan başlık "Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili" idi ama Tanrı_kulu arkadaş 1170. mesajda başlığı "Muta nikahında neden sınır yok?" diye değiştirmiş ve başlık öyle devam etmiş ve yönetim de nedense bir şey dememiş!! Başlığın değiştirilip saptırılması doğru değildir, aslında bu başlığın kilitlenmesi gerekirdi, bu kadar uzanmasına bile gerek yoktu, başlık düzeltilirse iyi olur.
      عاشق اگر رنگی از معشوق نگیرد در عشق خودش صادق نیست

Yorum

hmm evet gerçekten.

Allah razı olsun üstad ben de başka başlık sanıyordum... aynı başlıkmış..

Yorum

[quote author=Velayet_Nuru link=topic=1684.msg152143#msg152143 date=1337369957]
          Açılan başlık "Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili" idi ama Tanrı_kulu arkadaş 1170. mesajda başlığı "Muta nikahında neden sınır yok?" diye değiştirmiş ve başlık öyle devam etmiş ve yönetim de nedense bir şey dememiş!! Başlığın değiştirilip saptırılması doğru değildir, aslında bu başlığın kilitlenmesi gerekirdi, bu kadar uzanmasına bile gerek yoktu, başlık düzeltilirse iyi olur.
          [/quote]

Ben nasıl başlığı değiştirebilirim ki? Ben ayrı bir başlık açıyorum. Şimdi başka bir başlığın içinde olduğunu görüyorum. Oysa benim açtığım konu Muta nın helalliğiyle ilgili değil, ayrıntısıyla ilgili, sınırıyla ilgiliydi, yani farklı bir konuydu. Ama şimdi bu konunun içinde erir gider.

Ayrıca başlık değiştirme yetkim olduğunu bilmiyordum.

Yorum

[quote author=Tanrı_kulu link=topic=1684.msg152153#msg152153 date=1337372807]

Ben nasıl başlığı değiştirebilirim ki? Ben ayrı bir başlık açıyorum. Şimdi başka bir başlığın içinde olduğunu görüyorum. Oysa benim açtığım konu Muta nın helalliğiyle ilgili değil, ayrıntısıyla ilgili, sınırıyla ilgiliydi, yani farklı bir konuydu. Ama şimdi bu konunun içinde erir gider.

Ayrıca başlık değiştirme yetkim olduğunu bilmiyordum.
            [/quote]

Mesaj yazınca konu başlığını da değiştirebilirsiniz bu mümkün ama değiştirdiğiniz takdirde bildiğim kadarıyla diğer mesajlarda devam etmez, sizin 1170. mesajdan sonra başlık değişmiş ve öyle de devam etmiş.. Demek adminler sizin açtığınız konuyu bu bölüme taşımışlar ve o başlıkla da öyle devam etmiş.. Hayırlısı..

Yorum

peki ben bir şey sorabilri miyim. velayet nurunun verdiği cevap için teşekkür ediyorum. aklıma şöyle bir soru geldi : aynı anda birden fazla kadın ile muta olabiliyor mu?
              Hüseyin'in şehadeti üzre müminlerin kalbinde bir aşk vardır, o aşk asla soğumaz.
              Hz.Peygamber (saa)

Yorum

rica ederim
                sakıncası yoktur.

Yorum

[quote author=meşedi ali enis link=topic=1684.msg152077#msg152077 date=1337336857]
                  Allah razı olsun üstadım. bu benim için yeterlidir.
                  [/quote]

amin cümlemizden inş

Yorum

Şöyle birşey gördüm Fahruddin Razi diğer bi tefsirinde şunu diyor ;

Binaenaleyh geriye sadece şöyle denilmesi kalmaktadır: Hz. Ömer'in bu sözünden maksadı, "Mut'a nikahı Hz. Peygamber zamanında mubah idi. Ancak ne var ki Resûlullah'ın onu neshettiğini bildiğim için ben onu yasaklıyorum" şeklindedir. Bu takdire göre bu söz, elde etmek istediğimiz netice hususunda bizim delilimiz olur. Allah en iyi bilendir.

Fahruddin Er-Râzi, Tefsir-i Kebir Mefâtihu’l-Gayb, Akçağ Yayınları: 7/507-509

Haktır Allahım Muhammed mahım
                    Ali'dir şahım efendim Allah eyvallah

Yorum

[quote author=Cihandar link=topic=1684.msg158335#msg158335 date=1344742451]
                      Şöyle birşey gördüm Fahruddin Razi diğer bi tefsirinde şunu diyor ;

Binaenaleyh geriye sadece şöyle denilmesi kalmaktadır: Hz. Ömer'in bu sözünden maksadı, "Mut'a nikahı Hz. Peygamber zamanında mubah idi. Ancak ne var ki Resûlullah'ın onu neshettiğini bildiğim için ben onu yasaklıyorum" şeklindedir. Bu takdire göre bu söz, elde etmek istediğimiz netice hususunda bizim delilimiz olur. Allah en iyi bilendir.

Fahruddin Er-Râzi, Tefsir-i Kebir Mefâtihu’l-Gayb, Akçağ Yayınları: 7/507-509

[/quote]

SA

O zaman Fahruddin Razi Hazretlerine sorarlar

"
                      1.Acaba Resulullah'dan (saa) sonra yerine Ömer mi oturdu da neshettiği şeyi yasakladı?
                      2.Neden Ebubekir yasaklamadı?Bilmiyor muydu neshettiğini Resul'ün(saa)?
                      3.Bilmiyorsa ömer de mi hatırlatmadı ona da kendi sultanlığını bekledi yasaklamak için?
                      4.Sahabe neshedilen bir işi ömer zamanına dek yapıyor muydu?
                      5.Ömerin yasakları , peygamberimizin neshinden daha mı çok etkiledi sahabeyi de vazgeçtiler bu işten?
                      6.Bunun nesh olunduğunu Peygamberimiz(saa) sadece Ömere mi açıklamıştı, bir tek o mu biliyordu?
                      "
                      Laf işte...

Benim okuduğumda hemen aklıma gelen bu sualler beyfendinin hatrına gelmedi mi?
                      Yoksa işine mi gelmedi?

Allah'a emanet olun

Yorum

Tefsirin diğer taraflarında şöyle yazıyor.Peygamber efendimiz s.a.a döneminde yasaklandı belli dönemlerde halka haram olduğu duyuruldu,ama bazı kesim duymadığından tekrar yapmaya karar verdi.Bunun sonucunda Hz.Ömer tekrar yasakladı.Hz.Ebubekir iki sene halife oldu o zaman zaten oda halife tam değildi Hz.Ömer halifeydi.Şii kaynaklarındada İmam Ali a.sdan mutanın yasak olduğuna ayit sahih hadis varmış şii uleması bunu takiyye diye üstünde durmamışlar ama benim kafama muta hiç yatmıyor.

Yorum

Cihandar kardeşim

Bu , ekmek su değil.Sadece bir ruhsat.İhtiyacı olan kullanır ihtiyacı olmayan kullanmaz.

Asıl olan bunun uygulayıcılarının adaleti değil midir?

Ben Allah'ın verdiği ruhsat çerçevesinde birden fazla kadınla evlensem, üç vakte kadar onları boşayıp yeniden bir kaç kadınla evlensem ve bu işi tekrar etsem , bu benim nasıl bir hal üzere olduğumu gösterir?

Geçenlerde sevdiğim bir abime bu konuyla alakalı şöyle bir söz denmişti "Senin gönlün , kızının muta yapmasına razı olur mu?"

O da cevaben " Senin gönlün , kızının , bir adamın 2. veya 3. eşi olmasına razı olur mu?" demişti.

Aynı anda birden fazla evlilik de bir çoklarını rahatsız etmekte, lakin ruhsattır.Yapana neden yapıyorsun denmez.

Bu iş sanırım sürekli olarak mutanın fuhuşla özdeşleştirilip insanların önüne sürülmesiyle ilgili bir durum.

Abdulkadir ÇUHACI'nın ( çok değer verdiğim bir ağabeyimdir) , MUTA NİKAHI isimli bir kitabı var. Okumanızı tavsiye ederim.Ben de okumadan önce , kalbim şiddetle reddediyordu.Çünkü algılarım farklıydı.

Bunun Resulullah(saa) döneminde yapıldığına dair pek çok rivayetin hem Sünni hem de bizim kaynaklarımızda olması da işin renginin farklı olduğunu göstermez mi?

Neshedildiğine dair cılız bir kaç rivayet var karşısında sadece.Ve eylemin Ömer'in zamanına dek sürdüğü görülüyor.

Burada benim okuyuculara küçük bir sorum olacak.Yardımcı olursanız sevinirim.

İmam Ali (as)

"Eğer Ömer bu işi yasaklamasaydı ancak zavallılar zina ederdi" sözü , bu işin neden kendi devlet idareciliği döneminde tekrar bildirilip amel edilebileceğine dair bir hareketi devamında getirmiyor?

İmam(as), kendisi bu amelin devamını sağlamış mıdır?

Yoksa ümmet, Ömer'in yasakları ve helallerine sıkı sıkıya bağlı mıydı?Tıpkı namazda ellerin bağlanması vs. gibi.

Halbu ki bu amelin tekrar kabul görmesi , ümmetten azımsanmayacak bir kısmının hoşuna gitmez miydi?

Neydi bu ümmeti, sıkı sıkıya , ölmesine rağmen , ömere bağlı kılan?

Yazdıklarımda hata veya cahillik olmuşsa affola ve düzeltilmesi umula.

Allah'a emanet olun

Yorum

Biliyorum o kitabı ama ben zaten bu dört kadın hususundada aynı fikirdeyim bu muta hiç bir türlü akıllımın yatmıyacağı birşey bununla ilgili epey delil okudum.Olay senin benim yapmam değil ki olay ben pekde doğru bulmuyorum.

Yorum

İmam Ali er-Rızâ @ şöyle buyurmaktalar: “Müt’a sadece onu(n hükümlerini) bilene helaldir; bilmeyenlere ise haramdır.”

Yorum

İmam Ali a.s kendi halifelik döneminde neden muta hakkında bir serbestlik söylememiştir.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X