Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

[quote author=Cihandar link=topic=1684.msg158955#msg158955 date=1345255396]
    İmam Ali a.s kendi halifelik döneminde neden muta hakkında bir serbestlik söylememiştir.
    [/quote]

Kardeş merhaba, sen bu sözü söyleyince aklıma Mehdi Aksu'nun kendisine bu tarz bir soru yöneltildiğinde (mutayla ilgili değildi ama) verdiği yanıt geldi. Neden Hz. Ali (aleyhisselam) Resulallah(Sallallahu aleyhi ve alihi) dönemindeki sünnete döndürmedi insanları tarzında soruya, dedi ki o Hazretin (S.a.a) minberini kendi dönemindeki eski yerine getirmeye kalkınca insanlar sokağa dökülüp eyvah Ömer'in sünnetini değiştiriyorlar diye sokağa döküldü dedi. Yani o zamanki ortamı düşündüğün zaman Hz. Ali (a.s)'ın gerçek sünneti ikame etmek için elinden geleni yaptığı zaten gerek beyanatlarından (Nehcul Belaga) gerek savaşlarından belli oluyor. Belki "Ömer mutayı yasaklamasaydı şaki kişiler dışında kimse zina etmezdi" sözünü muhtelif zamanlarda da söylemiş olabilir bilemiyorum ama İmam (a.s.) hangi batıl şeyi düzeltmek için uğraşmadı ki düşünsene? Selametle
    Elhamdülillâhillezi hedanâ li hâzâ vemâ künnâ linehtedî levlâ en hedanallah.. (7 / A'RÂF - 43)

Yorum

Ynt: Mut'a Nikahý ve Helal Oluþunun Delili

[quote author=Cihandar link=topic=1684.msg158947#msg158947 date=1345252905]
      Biliyorum o kitabı ama ben zaten bu dört kadın hususundada aynı fikirdeyim bu muta hiç bir türlü akıllımın yatmıyacağì birşey bununla ilgili epey delil okudum.Olay senin benim yapmam değil ki olay ben pekde doğru bulmuyorum.
      [/quote] aynen. Allah razı olsun cihandar hocam duygularıma tercüman oldun.
      O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

[quote author=smiling_destiny link=topic=1684.msg158957#msg158957 date=1345257207]

Kardeş merhaba, sen bu sözü söyleyince aklıma Mehdi Aksu'nun kendisine bu tarz bir soru yöneltildiğinde (mutayla ilgili değildi ama) verdiği yanıt geldi. Neden Hz. Ali (aleyhisselam) Resulallah(Sallallahu aleyhi ve alihi) dönemindeki sünnete döndürmedi insanları tarzında soruya, dedi ki o Hazretin (S.a.a) minberini kendi dönemindeki eski yerine getirmeye kalkınca insanlar sokağa dökülüp eyvah Ömer'in sünnetini değiştiriyorlar diye sokağa döküldü dedi. Yani o zamanki ortamı düşündüğün zaman Hz. Ali (a.s)'ın gerçek sünneti ikame etmek için elinden geleni yaptığı zaten gerek beyanatlarından (Nehcul Belaga) gerek savaşlarından belli oluyor. Belki "Ömer mutayı yasaklamasaydı şaki kişiler dışında kimse zina etmezdi" sözünü muhtelif zamanlarda da söylemiş olabilir bilemiyorum ama İmam (a.s.) hangi batıl şeyi düzeltmek için uğraşmadı ki düşünsene? Selametle
        [/quote]

Şimdi şöyle bir şey var böyle derisek İmam Alinin peygamberin sünneti uygulmakdan aciz durama düştü çünki Hz.Ömerin sünneti galip geldi vede halk etrafından toplanmasın diye Hz.Ömerin sünnetini tatbik etmeye devam etti.Yoo ben bunu kabul etmiyorum İmam Ali çıkarcı birisi değildi hak için elinden geleni yapardı bu halkın kendi etrafında durmasıda durmamasıda farketmez.O olayda sadece taberide geçiyor.Aynı olayın Muhammed Bin hanefiyden nakledilen İmam Alinin görüşüde var neden kimse ona birşey demiyor.
        Haktır Allahım Muhammed mahım
        Ali'dir şahım efendim Allah eyvallah

Yorum

[color=rgb(68, 68, 68)]Şia kaynaklarında mutanın haram olduğuna gösteren deliller ;

Hz. Ali (a.s) bu konuda şöyle demektedir: “Rasûlullah (sav) Hayber gününde evcil eşek eti ve mut’a nikâhını yasakladı”. “El-İstibsar” Tûsî (3/143), “Vesailu Şia” Hur Amilî (21/12)
          [/color]
          [color=rgb(68, 68, 68)][/size]Aynı şekilde, Allah rahmet etsin, imamlar da mut’a nikâhını yasakladılar. Abdullah Senal şöyle dedi: “Ebu Abdullah (a.s)’a mut’a hakkında sordum, bana şöyle dedi: “Kendini onunla kirletme”. “Mustedreku Vesail” (14/455)[/color][color=rgb(68, 68, 68)][/size]Mufaddal şöyle dedi: “Ebu Abdullah (a.s)’ı aynı şekilde derken duydum: “Ondan uzak durun, birinin avret yerinizi görüp onu kardeşlerine ve arkadaşlarına aktarmasından korkmaz mısınız?!” Kâfî (5/453), Vesailu Şia (21/22). Muhammed b. Şem’ul şöyle dedi: “Ebu Hasan bazı valilerine mektup yazarak şöyle dedi: “Mut’a nikâhını helal kabul etmeyin. Size düşen sünneti uygulamaktır.” Kâfî (5/453).[/color]

Yorum

oysa cihandar kardeşimin aktardığı hadisler kafa karıştırmak ve ehli Beyt aleyhimusselamın hadislerinin arasına karıştırılmış bidat olduğunu biliyoruz.

şimdi şu hadise göz atalım:

el-Kâfi adlı eserde yer alan hadis:Zürare diyor ki: "Abdullah b. Ümeyr b. Leysi, İmam Bâkır'a (a.s) gelerek kendisine 'Kadın-ları müt'a nikâhı ile almak hakkında ne diyorsun?' dedi.
            İmam 'Allah bunu Kur'an'da ve Peygamberin dili ile helâl kıldı. Buna göre bu uygulama kıyamet gününe kadar helâldir' dedi.
            Abdullah b. Ümeyr 'Ey Ebu Cafer, Ömer bunu haram ilan edip yasaklamışken nasıl olur da se-nin gibi biri böyle der?' dedi.
            İmam 'O istediği kadar haram kılsın' dedi.
            Abdullah b. Ümeyr 'Ömer'in haram kıldığı bir şeyi helâl kılmandan seni Allah'a sığındırırım' dedi."
            Zürare der ki: "İmam 'Sen dostunun sözü üzere ol. Ben de Peygamberin sözü üzereyim. Sonra gel de lânet-leşelim. Yani ben doğru söz Allah'ın resulünün sözüdür. Batıl söz, senin dostunun sözüdür. Değilse Allah'ın lâneti benim üzerime olsun, di-yeyim.'
            Abdullah b. Ümeyr İmama dönerek dedi ki: 'Senin karının, kızının, kız kardeşinin ve amcanın kızının bu işi yapmaları hoşuna gider mi?'
            İmam Bâkır, karısının ve amcasının kızının söz konusu edilmesi üzerine Abdullah b. Ümeyr'e yüz çevirdi." (Füru-u Kafi, c.5, s.449, h:4)

[center]
            ..ey ahle aalam agham Eli mazloome... یا ابا عبدالله الحسین
            [center]
            Bizleri öldürün! Zira Halkımızın bilinci daha da artacak!
            Şehid Seyyid Abbas Musavi(Eski Hizbullah Lideri)

Yorum

[quote author=Cihandar link=topic=1684.msg158961#msg158961 date=1345261444]
              Şimdi şöyle bir şey var böyle derisek İmam Alinin peygamberin sünneti uygulmakdan aciz durama düştü çünki Hz.Ömerin sünneti galip geldi vede halk etrafından toplanmasın diye Hz.Ömerin sünnetini tatbik etmeye devam etti.Yoo ben bunu kabul etmiyorum İmam Ali çıkarcı birisi değildi hak için elinden geleni yapardı bu halkın kendi etrafında durmasıda durmamasıda farketmez.O olayda sadece taberide geçiyor.Aynı olayın Muhammed Bin hanefiyden nakledilen İmam Alinin görüşüde var neden kimse ona birşey demiyor.
              [/quote]

Kardeş dediğimi yanlış anladığını düşünüyorum. Şöyle düşün Peygamberler veya İmamlar hakikati tebliğ ettiğinde tüm insanlar buna katiyyen uydu mu? Uymadığını biliyoruz o zaman onlar (haşa) aciz mi kaldılar? Onlar tebliğ ettiler her fırsatta insanları uyardılar ama insanlar buna uymuyorsa bence bu o Hazretlerin (a.s.) acizliği olmaz uymayanların acziyeti olur.. Neyse konu başlığıyla uyumsuz gidiyoruz sanırım
              Elhamdülillâhillezi hedanâ li hâzâ vemâ künnâ linehtedî levlâ en hedanallah.. (7 / A'RÂF - 43)

Yorum

[quote author=meşedi ali enis link=topic=1684.msg158983#msg158983 date=1345273022]
                oysa cihandar kardeşimin aktardığı hadisler kafa karıştırmak ve ehli Beyt aleyhimusselamın hadislerinin arasına karıştırılmış bidat olduğunu biliyoruz.
                [/quote]
                Cihandarın verdiği kaynaklarda gerçekten öyle hadisler var mı? Varsa 'kafa karıştırmak için' deyip geçilmez çünkü o kaynaklar bizim kaynaklarımız bizim alimlerimiz yazdı.
                O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

[quote author=smiling_destiny link=topic=1684.msg158984#msg158984 date=1345279417]
                  Kardeş dediğimi yanlış anladığını düşünüyorum. Şöyle düşün Peygamberler veya İmamlar hakikati tebliğ ettiğinde tüm insanlar buna katiyyen uydu mu?
                  [/quote]
                  Hz.Ali halifeliğinde hiç tebliğde bulundu mu? (muta konusunda)

Yorum

[quote author=Muhammed Taki link=topic=1684.msg158986#msg158986 date=1345284258]
                    Hz.Ali halifeliğinde hiç tebliğde bulundu mu? (muta konusunda)
                    [/quote]

Kardeş ben kaynaktan okuduğumu söylüyorum açıkçası ne zaman söylediğini bilemem o kadar derinliğim yok, eğer bilen arkadaşlar varsa açıklasın mutlu oluruz. Zaten ben genel bir açıklama yapmıştım konu farklı yerlere gitti kusura bakmayın

Yorum

Cihandar ve Muhammed taki kardeşim sizleri tebrik ederim ,sizinle hemfikirim ,Rabbim sizi muvaffak etsin.

Yorum

[quote author=smiling_destiny link=topic=1684.msg158984#msg158984 date=1345279417]
                        Kardeş dediğimi yanlış anladığını düşünüyorum. Şöyle düşün Peygamberler veya İmamlar hakikati tebliğ ettiğinde tüm insanlar buna katiyyen uydu mu? Uymadığını biliyoruz o zaman onlar (haşa) aciz mi kaldılar? Onlar tebliğ ettiler her fırsatta insanları uyardılar ama insanlar buna uymuyorsa bence bu o Hazretlerin (a.s.) acizliği olmaz uymayanların acziyeti olur.. Neyse konu başlığıyla uyumsuz gidiyoruz sanırım
                        [/quote]

Siz benim yazdığımı bir daha okuyun.

Yorum

[quote author=evren link=topic=1684.msg158996#msg158996 date=1345295487]
                          Cihandar ve Muhammed taki kardeşim sizleri tebrik ederim ,sizinle hemfikirim ,Rabbim sizi muvaffak etsin.
                          [/quote]
                          mal bulmuş mağribi gene devrede sanki cihandar ile muhammed taki muta nikahına haram diyorlar.olayın daha iyi anlaşılması adına açılım yapıyorlar o kadar.
                          Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                          İmam Ali (a.s)

Yorum

[/quote]

bu yorumun altına imza atıyorum.4-5 kişiden başka inananı olmayan peygamberler olmuş.Bu kişilerin görevleri konusunda acz içinde olduğunu söyleyebilirmiyiz.Ayrıca İmam Alinin(as) kendi görevi boyunca muta konusunda serbestlik sağladığını ibni abbasın söz ve davranışlarından rahatlıkla anlayabiliriz.İbni Abbası İmam Alinin(as) şehadetinden çok sonraları bile mutanın helaliği konusunda bir çok sahabe ile tartışmıştır bu rivayetler bu başlıktada vardır googledende araştırılıp okunabilir
                            Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
                            İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=mikdat bin esved link=topic=1684.msg158998#msg158998 date=1345295819]
                              mal bulmuş mağribi gene devrede sanki cihandar ile muhammed taki muta nikahına haram diyorlar.olayın daha iyi anlaşılması adına açılım yapıyorlar o kadar.
                              [/quote]
                              haha Evet ben mutaya haramdır demiyorum ama helaldir de demiyorum cihandar hocamla benim kafamız karışık bu konuda açılımlar yapıyoruz

Yorum

[quote author=mikdat bin esved link=topic=1684.msg158999#msg158999 date=1345296071]
                                bu yorumun altına imza atıyorum.4-5 kişiden başka inananı olmayan peygamberler olmuş.Bu kişilerin görevleri konusunda acz içinde olduğunu söyleyebilirmiyiz.
                                [/quote]
                                İbni ebul hadid yazmış ki: millet teravih kılmak isteyince hz.Ali,hz.Hasan'ı mescide yollamış millet hz.Hasan'ı görünce kaçmaya başlamış ve tabiki malum sloganı atarak... Hz.Ali burda üstüne düşeni yapmış tepkiyi koymuş sonrası insanlara kalır ama muta konusunda ne yapmış?

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X