Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Mut'a Nikahı ve Helal Oluşunun Delili

Bir de cok merak ettiğm bir sey var HZ Muhammed s.a.a yahut HZ Ali r.a muta yapmısmıdır?

Yorum

hayir AMA bu caiz olmadigi anlamina gelmez:
      1- muta kadin ya da erkekten zaruret bulunup da daimi kaldiramayacaklar icin bir kolayliktir . oysa masumlar icin kaldirilamayacak agirlik yoktu onlar bu tur zaruret hallerinde nikagin daimisini

Yorum

tercih ettiler Peygamberimizin 10 kadar evliligi ya da IMAM Hasanin cok evliligi buna ornk verilebilir.
        2- MUTAmuvahtir ve iceriginde lezzet de mevcuttu Oysa masimlar lezzet iceren mubaglari da terk etmektedirler

Yorum

3- Muta vacip degil mubahtir. kimse de vacip oldugunu iddia etmiyor. Eger vacip oldugu iddia edilse de masumlar yaomamis ilsa o zaman haklisiniz

Yorum

Peygamberımızın evlılıklerının 10 tane olması bunlardan bır cogunun yada içlerinden bir kısmının veyahut 1 tanesının bile muta nıkahı olmasıyla nasıl bagdastırdınız o kısmı pek anlayamadım.. Bu konuda gunumuze ulasan hadis varmıdır yada herhangi bir görüş ben hiç rastlamadığım için soruyorum..

Yorum

Yazdıklarınızı tekrar okudum madde halınde yazdıgınız ıcın ılk basta evet tercıh ettıler onlarda yaptı anladım mesajlar ayrı ayrı gonderıldıgı ıcın anlam karmasası oldu..
              SONUC: Peygamberımız normal nıkahlı yasadı muta nıkahı yapmamıstır. Simdi oldu sanırım

Yorum

Hadisler bu başlık altında paylaşıldı. incelerseniz iyi olur.

evlilik için nedenleri söyledim. Masumlar bu nedenlerden dolayı çok evlenmek zorundaydılar. örneğin Peygamberimiz dini yaymak için stratejik öneme sahip olan evlilik kurumunu kullandı. o yüzden ondan 4 evlilik sınırı kaldırıldı. sürekli evlilik mutaya göre çok daha büyük yük. bu yüzden Peygamberimiz muta yapmaya göre daha büyük yük altına girdi. biz insanlar bu yük altına giremiyoruz. ama diğer yandan Peygamberimizin çok evlilik yapmasını gerektirecek nedenler bizler için de olabilir. o yüzden muta tercih edilebilir. bu caizdir. kimse bu helali haram kılamaz. Masumların muta yapmaması mutanın kötülüğünden olmayıp, onların daha büyük sorumluluk altına girebilecek güçte olmalarındandır.

evt. cepten gönderdiğim ve sitenin mobil cihazı özelliklerine uyumlu olmaması nedeniyle karışıklık oldu. ama doğru anlamışsınız

Yorum

kuranda muta hakkında olduğu söylenilen ayet mutayı değil normal bir nikah akdini anlatıyor, kuranda mutanın cevazına bir işaret yok ki cevazı ve neshi hakkındaki tartışmalar rivayetlerle dönüyor. kıyamete kadar hüküm kaynağı olan Kuranda bahsi geçmemiş bir mesele için haddi aşmaya değer mi? fuhuş sektöründen ne farkı var bu mut'a sektörünün?

Yorum

[quote author=hanif1 date=1389388583 link=topic=1684.msg172113#msg172113]
                    kuranda muta hakkında olduğu söylenilen ayet mutayı değil normal bir nikah akdini anlatıyor, kuranda mutanın cevazına bir işaret yok ki cevazı ve neshi hakkındaki tartışmalar rivayetlerle dönüyor. kıyamete kadar hüküm kaynağı olan Kuranda bahsi geçmemiş bir mesele için haddi aşmaya değer mi? fuhuş sektöründen ne farkı var bu mut'a sektörünün?

Kuranda muta nıkahının anlatıldıgını soyleyen ve anlatılmadıgını soyleyen(normal nıkahdan bahsedıldıgını soyleyen) kesımler var bunlar da ayetlerdekı kelıme köklerınden cıkan manaları yorumlamaktan kaynaklanıyor ve hadisler cercevesinde olaya bakıldıgında peygamberımız donemınde uygulandıgı sabit ama sonradan uygulamanın kalktıgına ınanan gene hadısler ve ayetler ısıgında kısıler var ve bunun tam tersı oldugunu ve hz ömer donemınde yasaklandıgını soyleyenlerde var.. Burda 2 tane sık karsına cıkar hangı yolu sececegın ben her mesajımda soyledıgım gıbı kalbımın bu tarz bır seye musade etmemesı nedenıyle ve ınandıgım seyın de bu dogrultuda yasaklanmıs olması. ben bu sekılde kabul edıyorum.. kabul etmeyen kardeslerımızde yaparsa gunahı varsa kendılerıne Allah cc affetsın yoksada zaten sorun yok.. En dogrusunu Allah bilir.. [/quote]

Yorum

mutayı helal sayan kafirdir gibi bir şey demek saçma, bunu diyen sünniler var fakat siz onlara imam şafinin "erkeğin zinadan doğan kızı ile evlenmesi caizdir" fetvasını sorun bir de

Yorum

Ben mutaya helaldir yada haramdır demedımkı zaten.. Sadece yasaklanmıs olduguna ınanıyorum dedım bu benım kendımle alakalı bır durum dedım yapmak ısteyene fetva verecek bır pozısyonum yok yapmamak ısteyene de yap bısey olmaz dıyecek bır pozısyonumda yok... İmam Şafinin caiz olarak soyledıgı seyde benı baglamaz benım gorusum haram olan yahut içimde şüphe uyandıran seye yaklasmam ben Allahın izniyle..Sonucta mezhep imamlarını sadece ibadet konularında takıp edıyorum onlarında hataya dusebılceklerını unutmamak gerek yahut o fetvayı hangı durumda soyledıgını bılmek gerek Allah bızede akıl vermıs az dusunerek dogru ve yanlısı bulabılıyoruz sanırım bu konuda bir ihtilaf yok İmam şafinin örneği bir müslüman için uç nokta olmus zina yapacan cocugun olcak o cocukla evlenecen kadınmı kalmadı kardesım de nerde suphelı ısler varsa oraya gıdıyorsun aklı basında olan hıc bır muslumanın bu tarz olaylarla ısı olcagını dusunmuyorum zaten.. ALLAH hepimizi aklı basında olanlardan eylesin inşaallah..

Yorum

fakihler problemleri fıkhetmeyi bırakıp garip işlere ömür vermişlerse bunlar nasıl fakih oluyor, garip..

Yorum

[quote author=harrem date=1389308387 link=topic=1684.msg172097#msg172097]Muta nikahının uygulandıgı kesindir.. Fakat daha sonra yasaklandıgını da savunan kesım cok fazladır...[/quote]

İşte başından beri bunu iddia ediyoruz. Demek ki kardeşim senin iddia ettiğin gibi mezhepler arasında görüş ayrılığı yokmuş, bunu yine kendin söylemiş oldun. Çünkü bütün mezheplere göre mutanın uygulandığı kesindir, hatta muta sonucu doğmuş değerli sahabeler vardır. "Daha sonra yasaklandığını savunan kesim çok fazladır" demene gelince, madem ki "daha sonra yasaklandığını" iddia ediyorlar, öyleyse bu iddialarına delil getirmeleri gerekir. Öyle herkes kendi kafasına göre bir helali haram edebiliyorsa, biz de kendi çevremizde bir sürü helal ve haram uyduralım olur mu? Elbette olmaz. Öyleyse yasak olduğunu iddia eden, yasaklandığını ispat etmeli. İşte tam da bu noktada, yasaklandığına ilişkin bütün bilgilerin Ömer'e dayandığı görülecektir. Ki bu konuda da mezhepler arasında görüş birliği vardır. Yani hem şiaya göre hem de ehl-i sünnete göre mutayı Ömer yasaklamıştır.

Peki bir işi peygamberin yasaklaması mı haram eder? Yoksa herhangi bir padişahın mı? Örneğin bugün Erdoğan bize ekmek haramdır derse ona itaat mı edeceğiz? Hayır. Öyleyse Allah'ın ve Resulunun yasaklamadığı bir şeyi kim kıyamete kadar haram etmeye cüret edebilir? Burada dikkat edilmesi gereken ikinci en önemli nokta da şudur; mutayı Ömer yasakladığına göre, Ebu Bekir zamanında helal olduğu anlamına geliyor. Demek ki Ehl-i Sünnet'in birinci halifesi olan Ebu Bekir'in döneminde de muta uygulanıyordu. Hatta Sahih-i Müslim ve Sahih-i Buhariye göre, Ömer'den sonra Osman bu yasağı devam ettirmek isteyince Ali ona muhalefet etmek için muta haccına niyet etti.

Yorum

bu konuda bazı deliller ömer in yasaklandığına dayandırılır sünnilerde, bu doğrudur. fakat ömerden bağımsız olarak da haramlığının rasulullaha dayandırıldığı hadisler vardır, aksine delil olarak ibn abbas ın bunu bilmediği naklediliyor fakat 2 tarafın da birbirini ağır ithamlarla suçlayabileceği bir konu değil, asıl problem kuranda açık şekilde görülmeyen bir şeyin yüzlerce yılın tartışma konusu olup işin tekfirlere kadar varabilmiş olmasıdır.

Yorum

Ben derdimi anlatamıyorum galiba Sanki tezat sozler soyluyorumda sızde benı yakalıyorsunuz bak bak senın dusuncen yanlıs kendı agzınla ıtıraf ettı gıbı gosterıyorsunuz Ben bu nıkahı nerden ogrendım hadıslerden hangı hadıslerden buharı muslım vs sızde bunu kabul edıp de yasaklandıgı hadıslerı kabul etmemenız hadısın zayıfı sısmanlıgı ıle alakalıdır dıyorsunuz Bana gore yasaklanmıstır zaten benım aklıma yatanda uygulamanın yasaklanmıs olmasıdır.. Dıyelımkı yasaklanmamıs olsun sızın gıbı dusunuyorum bır an ve kendımı kandırıyorum sadece bunu anlıyorum yoksa bır kadına gıdıp mutalanalım deyıp para vs verıp de ondan faydalanmak benım ne mantıgıma sıgar nede baska bır seye..Bu nıkahı Peygamberımız yapmıs olsaydı kaynaklarda o sekılde gelseydı bir şekilde anlamaya calısırdım en azından sorgulamazdım ama o sekılde gelmedıgı ıcın yapan yapar yapmayan yapmaz ben peygambere uyarım yaptıgını yapmaya yapmadıgını yapmamaya calısırım benım anlayısım budur... Kimsenin kimseyi durdurdugu yok yani İçine sindirebilen yapar benim içime sinmiyor.. Kimseyide yargılama gibi pozisyonda olmadığımıda soyledım zaten Allahım hepimizi affetsin

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X