Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

imam alinin evlatlarının isimleri

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: imam alinin evlatlarının isimleri

Konu İmam ali(as)'nin evlatlarına verdiği isimlerde başlamış ama nerelere gelmiş,lütfen farklı konuları farklı başlıklarda ele alalım.daldan dala atlanmış bir sürü konu konuşulmuş.Takipçileride düşünelim lütfen
    Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
    İmam Ali (a.s)

Yorum

[quote author=mevlam link=topic=24671.msg166617#msg166617 date=1361903067]
      Sevgili kardeşim
      Eğer 12 imama iman etmemek küfür değilse ( ki benim bildiğimde böyledir )
      Bu takdirde bu imamlara isyan etmek veya savaş açmak da küfür olmaz .
      Bu ( imamlarimiza a.s. karşı çıkmak ) olsa olsa bir farzın terkiyle -fısk- olur.
      Dolayısıyla ben bu noktadan hareketle
      Imam aliye ( allahın selami muhammede ve ehline olsun ) karşı savaşanlarin hepsini tekfir etmiyorum.

Imam aliye a. "- peygambere olan kiniyle , dini bir garez güderek savaş açanlara kafir diyorum ( ki allahın laneti ebediyen ehlibeyte kin güdenlerin üzerinde olsun )

Teşekkürler
      [/quote]

Allah'a itaat edin, Resule ve Ulul emre itaat edin... Nisa 59.

bu ayete göre Allah'a itaat sınırsızdır. Çünkü itaat edin diyor konuyu belirtmiyor her konu her emir diye genel bir kayıt var. Allah hata yapmaz ki yanlışı görüp itaatsizlik etsek! ve bu ayetin dışında hiç bir nasta da şu durumda itaat etmeyin diye istisna belirtilmiyor Allah'a itaat konusunda.

buraya kadar anlaştık mı?

Evet!

Şimdi aynı ifadelerle Peygambere de itaat emrediyor Rabbimiz. Resule itaat edin. aynı şartlar burada da var. Mutlak (sınırsız itaat) İtaat edilmeyecek istisna konu hiç bir nasta yok. Yani Peygambere şu konularda itaat etmeyin (etmeyebilirsiniz) gibi bir kayıt yok. Dolayısıyla Peygamber de masum ve o da hatasız ve ona da her konuda itaat şart. Bir konuda itaat edilmediğinde günahkar olunur. Ancak onun hükmüne içten bir huzursuzluk duymadan tam anlamıyla teslim olmadıkça iman etmiş olmayız:

"Hayır, Rabbin hakkı için onlar aralarında çıkan çekişmeli işlerde seni hakem yapıp, sonra da senin verdiğin hükme, içlerinde bir burukluk duymadan tam anlamıyle teslim olmadıkça inanmış olmazlar." Nisa 65.

Sizden hiç biri için ben anne babasından insanlardan ve nefsinden daha sevimli gelmedikçe iman etmiş olmaz. (hadisi şerif)

Şimdi bu kat'i hükümlerden sonra biri değil Peygamberin (s.a.a) hükmünü beğenmemek, ona itaati reddetmek, ona savaş açmak küfür müdür değil midir?

Küfürdür!

dönelim: Nisa 59'un devamına. REsule ve ulul emre itaat edin deniyordu. Değil mi? Bunun anlamı nedir? Aynı şekilde Allah ve Peygamberine sınırsız itaatin emredildiği gibi Ulul emre de itaat emredilmiş midir emredilmemiş midir? Emredilmiştir! Çünkü ulul emre itaat onlar isyan ettiklerinde hariç diye bir istisna yok.

Bakın anne babaya da itaat emrediliyor. Ancak anne babaların masum olmaması nedeniyle hemen istisna da belirtiliyor:

"İlmine uymayan bir şeyi bana eş koşman konusunda zorlarlarsa o ikisine itaat etme! Dünyalık konusunda o ikisiyle (iyi) geçin; bana yönelenin yoluna tâbi ol!" Lokman 15.

ancak bu istisna Ulul emr için konmamış. Tıpkı Allah ve Resule itaatte konmadığı gibi. Demek ki o zaman Allah ve Resul için söylenenler Ulul emr için de söylenmelidir. Ulul emre de sınırsız itaat şarttır onlar da hatasızdırlar, masumdurlar.

Ulul Emrin şianın 12 Masum Ehlibeyt İmamı dışında başkalarını kastetmesi mümkün değildir. O halde 12 İmam'da Peygambere yapılan muamele yapılmalıdır. Yani Peygamberin hükmüne içinden bir rahatsızlk hissetmeden tam bir teslimiyetle teslim olmak imanın şartıysa, aksi durumda iman yok oluyorsa, o halde Ulul Emr için de aynı şey geçerlidir. Peygamberle savaşmak nasıl küfürse Ulul Emrle savaşmak da aynı şekilde küfürdür.

Zaten bizim ayetten yola çıkarak ulaştığımız sonucu Peygamberimiz s.a.a hadisle açıkça buyurmuyor mu?

"Bunlar (Hasan Hüseyin)'ın savaştığıyla savaşırım, barıştığıyla barışırım."

Bu durumda Ali a.s Ehlibeyt İmamlarının birincisi ayette geçen Ulul Emrin ilki olduğuna göre onunla savaşanı nasıl değerlendirmemiz gerekiyor?

Yorum

nisa 159 . ayete birde şöyle bakmanızı öneriyorum.

1. ayette allaha ve resulune itaat edin buyuruyor. siz allah ve resulune itaatsizliği küfür kabul ediyorsunuz.
        oysa mesela : oruç tutmak allahın bir emriyken , oruç tutmayıp bu emre itaat etmeyene kafir denilmiyor (günahkar deniliyor)

resulune itaat edin : bedirde okçuların o tepeyi terk etmeme yönündeki peygamber emrini çiğnemelerinden dolayı ben hiç bir yerde bu şahısların kafir damgası yediklerini okumadım.

2.ayetin devamınıda okuyalım:

allaha ve resulune ve sizden olan emir sahiplerine itaat edin. eğer bir konuda anlaşmazlığa düşerseniz onu allaha ve resulune götürün.

eğer bir konuda ulul emrle anlaşmazlığınız olursa kafirsiniz -amelleriniz boşa gider- gibi bir ifade kullanılmamış.

aksine böyle bir şeyin olması muhtemel olduğu için işi ''allaha ve resulune'' havale etmiş.

dolayısıyla bu ayetten allah ve resulune ve emir sahiplerine itaat etmemeyi küfür sayacak bir şey göremiyorum açıkçası. bu olsa olsa yukarıdaki gibi HARAM tabiriyle ifade edilmelidir.

ancak şunu karıştırmamak lazım : allahın ve resulunun verdiği hükümleri inanmayıp - küçümseyip- istihza vb yollarla reddetmek küfürdür.

teşekkürler

Yorum

[quote author=Elmeddin link=topic=24671.msg166612#msg166612 date=1361897679]
          imamete inanmayanlarin durumuna girmeden direk soruyorum: ben nerede "imamete inanmayan kafirdir" dedim? bu sözü söyledigim mesajin numarasini, tarihini verin veya bu sözlerimi alintilayarak gösterin.
          [/quote]

Yorum

[quote author=mevlam link=topic=24671.msg166633#msg166633 date=1361941566]
            nisa 159 . ayete birde şöyle bakmanızı öneriyorum.

ancak şunu karıştırmamak lazım : allahın ve resulunun verdiği hükümleri inanmayıp - küçümseyip- istihza vb yollarla reddetmek küfürdür.

[/quote]

Yukarıda söylediğin cümleye göre hareket edelim:

'O nefsinden konuşmaz' ayetine karşı çıkarak, peygamberi sayıklamakla suçlayan ve gadiri humda peygamberin açıkladığı Allahın c.c emrine itaat etmeyen ilk üç kralın küfrün özü olduğu ve bunları kendine imam bilenlerin küfür ehli olduğu senin kendi beyanındır.
            "Allah'ım, sen, (Resul ve Ehl-i Beyt'ine) ilk zulmedeni benim özel lanetime mazhar eyle.

علی ♥علی ♥علی MEN ALİYYEL MURTAZA' NIN NÖKERİYEM علی ♥علی ♥علی

Yorum

elmeddin buyurun kardeşim ..?
              bu alıntı benim için mi ?

Yorum

allahın ve resulunun verdiği hükümleri inanmayıp - küçümseyip- istihza vb yollarla reddetmek küfürdür.

Arkadaşlar yukarıdaki cümle bu şahsın cümlesi değilmi?.
                Acaba burada bana ilk üç kralın Allahın c.c emirlerine karşı gelmediğini, onların, emirleri reddettmediğini söyleyecek birileri varmı varsa çıksın söylesin.
                "Allah'ım, sen, (Resul ve Ehl-i Beyt'ine) ilk zulmedeni benim özel lanetime mazhar eyle.

علی ♥علی ♥علی MEN ALİYYEL MURTAZA' NIN NÖKERİYEM علی ♥علی ♥علی

Yorum

[quote author=mikdat bin esved link=topic=24671.msg166620#msg166620 date=1361904247]
                  Konu İmam ali(as)'nin evlatlarına verdiği isimlerde başlamış ama nerelere gelmiş,lütfen farklı konuları farklı başlıklarda ele alalım.daldan dala atlanmış bir sürü konu konuşulmuş.Takipçileride düşünelim lütfen
                  [/quote]

mikdat kardeşim,

peki selman-ı pak-i farisi neden oğluna ömer adını koymuş ?

Yorum

Elmedin , murtazaali ve diğer arkadaşların hepsine soruyorum.

Yukarıda elmedin "... Imamete inanmayan kafirdir..." Diyor.

Ama şia , tevhid - nübüvvet - mead ( bunlara iman eden müslümandir)

Imamet ve adaletede iman eden şiadir...
                    Diyor.

Bunu bir çok yerde okuduğum gibi , bu forumdada fikihla alakalı soruların sorulduğu yerdede aynı şekliyle gördüm.

Şia benim akidem budur diyor , elmeddn kardeş böyle değil diyor.

Hangisi doğru ?
                    imamete inanmayanlarin durumuna girmeden direk soruyorum: ben nerede "imamete inanmayan kafirdir" dedim? bu sözü söyledigim mesajin numarasini, tarihini verin veya bu sözlerimi alintilayarak gösterin.

Yorum

elmeddin kardeşim buyrun
                      bu sizin mesajınız
                      imamete inanmayanı tekfir ettiniz.

[quote author=Elmeddin link=topic=24671.msg166566#msg166566 date=1361785026]
                      subhanAllah! Ben size bu soruyu soruyorum siz bana "kafir olmasi müminlerin annesi sifatini yitirmesi icin yeterli midir?" diyorsunuz. ben bu konu ile ilgili nakli deliller sunacagim ama sizin cevabiniz dikkatimi cekiyor. söyler misiniz Rasulullah s.a.a'in zevcesi olup sonradan mürted olan birisi müminlerin annesi olarak kalir mi?

2. aişe annemizin kafir olduğu (irtidat ettiği) ispatlanabilir mi ?
                      dedim ya, bu bizim icin hem nasslar ile, hem akidevi acidan, hemde ulemanin beyani ile sabittir. ve hatta imamete inanmayan birisi icinde sabittir. "sizin savastiginiz ile savasirim" hadisi uzakta degil.
                      [/quote]

mesajınız 4. sayfada duruyor.
                      ayrıca sayfanın ilgili yerinin resmini de çektim bulamzsanız resmi size mesajlayabilirim.

Yorum

ben bu mesajın neresinde "imamete inanmayan kafirdir" dedim? "imamete inanmayan kafirdir" sözünün altını çizin, büyütün, kırmızı ile işaretleyin, kalınlaştırın.

Yorum

aişe annemiz kafir midir , diye sordum .
                          siz :

evet bu hem onun için ve hemde imamete inanmayanlar içinde sabittir. dediniz.

buyrun mesajınız yukarıda

neyin mücadelesini yapıyorsunuzki bu konuda.

size söylemediğiniz bir şeyimi izafe ediyorum.

Yorum

[quote author=mevlam link=topic=24671.msg166646#msg166646 date=1361947904]
                            aişe annemiz kafir midir , diye sordum .
                            siz :

evet bu hem onun için ve hemde imamete inanmayanlar içinde sabittir. dediniz.

buyrun mesajınız yukarıda[/quote]

benim yukarıdaki sözüm:

2. aişe annemizin kafir olduğu (irtidat ettiği) ispatlanabilir mi ?
                            dedim ya, bu bizim icin hem nasslar ile, hem akidevi acidan, hemde ulemanin beyani ile sabittir. ve hatta imamete inanmayan birisi icinde sabittir. "sizin savastiginiz ile savasirim" hadisi uzakta degil.
                            ben burada Aişe hakkında konuşuyorum. "Aişe kafirdir midir?" sorunuza "evet, bu bizim için hem nasslar ile, hem akidevi acidan, hemde ulemanin beyani ile sabittir. ve hatta imamete inanmayan birisi icinde sabittir." diye cevap veriyorum. yani Aişe'nin kafir olduğu imamete inanmayan kişiler içinde sabittir, çünkü bu imamete inanmayan kişiler (mesela sünniler) Kitap ve Sünnete itaat ettiklerini söylüyorlar. sünnet ise çıkca diyor ki: http://velayet.wordpress.com/2013/01...asirim-hadisi/

eğer tüm yazılanları böyle okuyorsanız, sorunlarımızın sebebi biraz açıklığa kavuşmuş oluyor.

neyin mücadelesini yapıyorsunuzki bu konuda.

size söylemediğiniz bir şeyimi izafe ediyorum.
                            "izafe etmek" değil, daha açık bir ifade ile bana iftira attığınızı, benim üzerime yalan söylediğinizi söylüyorum.

Yorum

bence hata sizin ifade tarzınızda...
                              madem böyle düşünmüyorsunuz
                              ''benim düşüncem böyledir'' dersiniz sarih bir lisanla olur biter.

yanlış anlamaya meydan verecek ifade tarzlarından korursunuz kaleminizi mesele halolmuş olur.

size veya bir başkasına iftiraya tenezzül bile etmem.
                              farkındaysanız kimseyle muhatap olmaksızın sadece sorularıma cevaplar arıyorum.

size fıkhi bir meseleyi danışacaktım ''adınıza soru sorarak'' ... ama şu uslup ve ifade tarzınız

sizin adil birisi olduğunuz düşüncesinden beni vazgeçirdi.

siz meseleye insanların hata ve kusurlarını aramak adına yaklaşıyorsunuz...

ve siz bu uslupla konuşmaya devam ettikçe sizinle muhatap olmayacağım

Yorum

[quote author=mevlam link=topic=24671.msg166648#msg166648 date=1361950109]
                                bence hata sizin ifade tarzınızda...
                                madem böyle düşünmüyorsunuz
                                ''benim düşüncem böyledir'' dersiniz sarih bir lisanla olur biter.

yanlış anlamaya meydan verecek ifade tarzlarından korursunuz kaleminizi mesele halolmuş olur.[/quote]

siz okuduğunuzu anlamıyorsanız veya cümlenin içerisinden bir böülümü seçip ona yoğunlaşıyorsanız bunun suçu bende mi?

size fıkhi bir meseleyi danışacaktım ''adınıza soru sorarak'' ... ama şu uslup ve ifade tarzınız

sizin adil birisi olduğunuz düşüncesinden beni vazgeçirdi.

siz meseleye insanların hata ve kusurlarını aramak adına yaklaşıyorsunuz...

ve siz bu uslupla konuşmaya devam ettikçe sizinle muhatap olmayacağım
                                bu artık sizin bileceğiniz ve size kalmış bir şey, nasıl isterseniz öyle olsun.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X