Selamun aleykum. Şia uleması içinde cehennemin sonsuzluğu konusunda farklı görüşte bulunanlar olmuş mudur? Bir kimsenin kafir de olsa sonsuza kadar cehennemde kalması Allah'ın adaletiyle nasıl açıklanabilir?
Duyuru
Daraltma
Henüz duyuru yok.
Şiaya göre cehennem
Daraltma
X
-
Etiketler: Yok
-
Ynt: Şiaya göre cehennem
bazı fiiller/suçlar vardır ki bir anlıktır ama uzun süre cezası vardır. trafikteki bir anlık salise süren gaflet insana bir ömür sakatlık fatura edebilir. Ya da onlarca yıl yaşamına mal olabilir.
Adalet Rabbimiz'in adalet demesiyledir. Rabbimiz dünyadaki sınavı kaybedenlerin ahirette sonsuz azaba müstehak kılınacağını buyurmuşsa adalet budur. Bu konuda Rabbimiz'e hesap soracak da onun adaletini sorgulayacak da olmaz. Mülkte onun ortağı mı olacaklar ki!
Ancak Rabbimiz'in bize adaletin ne olduğuna dair öğrettiklerinden hareketle ahirette ebedi azabın da zulüm olmadığı sonucuna ulaşıyoruz.
1- Allah kafir karekteri tanımlarken onlar diyor dünyaya geri çevirilmek ve iyi yaşam sürerek o Cehennem azabından kurtulmak isterler buyurarak ekliyor yine dünyaya dönseler yine eskisi gibi kötü yaşam sürecekler!
"Hayır, daha önce gizlemiş oldukları şeyler onlara açıklandı.Ve şayet geri döndürülselerdi, men edildikleri şeylere mutlaka geri dönerlerdi. Ve muhakkak ki; onlar gerçekten yalancıdırlar." En'am 28
Bunun anlamı Allah dünyadaki fiillerden daha çok, karakterlere ebedi ceza veriyor. çünkü onlar öyle karakter ki sonsuz bir yaşam verilse onlar yine aynı kötülükleri yapacak karakterdeler. Uslanmaz karakterdeler. Usulü Kafi'de yaratılışı anlatan bir hadiste Allah ruhları yaratınca, onlara ateşe girin dedi, kafir ruhlar ateşin kenarına kadar geldiler ancak Allah'a güvenemediler ve ateşten korkup ona giremediler. Ancak Mü'min ruhlar ateşe girdiler. Sonrasında Allah kafir ruhlara yeniden emretti bu kez öncekilerin yanmadığını gören kafir ruhlar girmek için ateşe yöneldiler ancak yine giremediler, Allah'a güvenemediler. Allah ikinci kez Mü'min ruhlara emretti ancak onlar yine ateşe girdiler. (Yaklaşık meal) deniyor. yani burada mü'min ruhun vasfı Allah'a sonsuz bir güven, kafir ruhun karakteri ise Allah'a sonsuz güvensizlik, nankörlük inkar. Halbu ki düşünmeliydiler ki kendilerini yoktan var eden ve yaşamlarını veren Allah! Öyleyse her pahasına ateşe girmelilerdi. Ancak giremediler.
2- Allah ebedi cehennemi onlara, kendilerine yaptıkları zulüm nedeniyle verdiğini belirtiyor ayetlerde. Allah onlara zulmetmiyordu ancak onlar kendilerine yazık ediyorlardı deniyor. Bu ayet Cehennem azabının insanın kendisinin kazandığını belirtiyor. Allah sınavı ve açıkça sonucunda karşılaşılacak şeyi belirtmiş. Bunu her insana iletmiş. Demiş şirk koşma ebedi cehenneme atarım. Bundan sonra hala inanmayıp Allah'a güvenmeyen insan sadece bir anlık inançsızlığı ve kötü yaşamı ile cezalandırılır demek adalet midir? Yoksa bu yaşamda kafa tutma, inkar, ciddiye almama vs suçlar da baş aktör müdür? Evet elbette baş aktör yaşamdan çok Allah'a karşı nankörlüktür. Rabbimiz kötü yaşamı bağışlıyor mu? Elbette bağışlıyor. Ama nankörlüğü, kendisine kafa tutmayı, başkalarına denk görülmeyi inkarı bağışlamıyor. bu da ortaya çıkarıyor ki insanlar bir anlık bir fiilden daha çok bir sonsuz var oluş süreci içindeki zihniyetleri nedeniyle sonsuz azabı hak ediyorlar.
3- Ne olmalıyıdı? 60 yıl isyan eden bir insanın 60 yıllık azaptan sonra cennete mi alınması gerekirdi? Peki bu adalet olur muydu? o zaman da aynı zihin 60 yıllık hatta kötü yaşamın karşılığı sonsuz bir azap mı diye sormaz mıydı?
işte bu ve daha pek çok nedenden dolayı biz Rabbimizin beyanının asıl adalet olduğuna inanıyoruz. hem de canı gönülden...
Rabbimiz bizi sonsuz azaptan korusun. Hatta azıcık bir azaptan bile korusun. Amin.
Yorum