Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hanefi fıkhına göre kişiyi daimili evlilik vaadiyle kandırma

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Hanefi fıkhına göre kişiyi daimili evlilik vaadiyle kandırma

Bismihi Teâla. Selamun aleyküm.

Hanefi fıkhının, bir erkeğin belirli bir süre birlikte olup, sonra boşamayı planladığı ve bunu gizlediği halde, biriyle nikah kıymasına izin verdiğini duydum. Bu doğru mudur? Yani Hanefi mezhebine göre biri, kadını daimi evlilik sözüyle kandırıp, aslında geçici evlilik yaşamayı istediğinde buna izin veriyor mu? Eğer böyleyse kaynak sunabilir misiniz bana? Teşekkürler.

Düşünüyorum da, eğer bu doğruysa, neden şianın, geçerliğine dair delilleri olduğu muta nikahına karşı çıkanlar olur ki? En azından muta nikahında karşı tarafı kandırmıyorsun. Açıkça meseleyi belirtiyorsun. Tekrar teşekkürler.

Ynt: Hanefi fıkhına göre kişiyi daimili evlilik vaadiyle kandırma

Bu sadece hanefi degil tum fıkıhlarda böyledir. Ehlibeyt fıkhi dahil. Fıkhi antlasmaarda niyet değil beyan esastır

Yorum

Şüphesiz nikah hakkında belirli bir süre sonra sona erdirme niyeti varsa karşı tarafa önceden söylenmesi gerekir ve söylenmediği zaman kandırmak oluyor. Ve ben kandırmaya Hanefi fıkhında izin verildiğini duydum. Doğru mu diye soruyorum.

Yorum

Ve Aleykum Selam. Kardesim bende bunu ilk defa Mehdi Aksu'nun mut'a nikahi ile iligli bir videosundaa gordum. Kaynak verip vermedigini hatirlamiyorum ama o videoyu izleuebilirsiniz

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Selam Olsun Korkmadan Ben De Varım Diyebilenlere!!

Yorum

[quote author=Matemkar link=topic=25747.msg175343#msg175343 date=1412181729]
          Şüphesiz nikah hakkında belirli bir süre sonra sona erdirme niyeti varsa karşı tarafa önceden söylenmesi gerekir ve söylenmediği zaman kandırmak oluyor. Ve ben kandırmaya Hanefi fıkhında izin verildiğini duydum. Doğru mu diye soruyorum.
          [/quote
          Bir kavme olan düşmanliginiz sizi adaletten saptirmasin

Hanrfilere hiçbir siinin düşman olması dusunulemez ama batil nasil olsa diyerek tum yanlisari onlar yapar diye iftira atmak da tertemiz Ehlibeyt mektebi baglilarina yakismaz

Hayır hiçbir ekol mezhep kandırmaya izin vermez. Ama zahire gore hukum verir.

Imam Ali a.s haricilerin hakemiyet konusunda yalanci olduklarini Imam Hasan a.s Muaviye'nin barışta samimi olmadığıni bilmiyor muydu biliyorlardi. O halde neden kandilar (!)

Zahire (görüntü) hukmettiler

Yorum

Bismihi Teala
            "Ameller niyetlere göredir" buyurmuştur Resul-i Zîşan efendimiz.
            Dilin söylediğini kalp tasdık etmelidir. Sadece dilde iman ettim demek yeterli olmaz. Zahirle batın mutabık olmalıdır aksi takdirde nifak, iki yüzlülük olur. Evlilikte de durum aynıdır. Zahirde; seninle daimi olarak evleniyorum der ama batında geçici olarak evlendiğini kasdederse, (Hanefilere göre sahih olsa da) gerçekte evlilik gerçekleşmemiştir. Çünkü işin içinde sahtecilik vardır, niyet bozukluğu vardır.
            Selmancan kardeş buyurmuş ki: "Bu sadece hanefi degil tum fıkıhlarda böyledir. Ehlibeyt fıkhi dahil. Fıkhi antlasmaarda niyet değil beyan esastır"
            Peki hocam; beyanla niyet mutabık olmazsa yine de âsar-ı şer'î ona müterettib olur mu? Mesela bir adam zahirde (desinler diye) adak adar ama batında böyle bir niyetinin olmadığını ve bunu yapmayacağını kendisi de ilk baştan bilerse, böyle bir niyet geçerli olur mu? Veya bir adam zahirde muamele yaparken batında (niyetinde) karşı tarafın parasını haram maldan vermeyi kasdederse böyle bir muamele sahih olur mu? Veya şöyle diyelim, şer'î hükümler yalan üzere bina edilir mi?

Yorum

Allah, gonulden gecmeyip dille yapılan yeminlerdem sorumlu tutmuyor. Hocam elbette dediğiniz doğru. Yalan uzere akit sahih olmaz. Ama benim merak ettiğim fıkhimizda diyelim karşı taraf gönülduz olduğumuzu biliyor kendimiz ya da baskasi irademiz uzerine baskı kurup zorla nikahlama beyanında bulunduruyor. Bu nikah gecerli midir?

Bu arada üstadım iranda bayram bu gun mu

Yorum

Bir işe meyilsizlik o işin şer'ân vuku bulmasına mani olmaz. Bir insan evlenme veya herhangi bir muameleye meyilsiz de olsa bazı sebeplerden dolayı kendi iradesi ile o işi yapmaya hazır olabilir. Seçim yapabilme özgürlüğü varsa yapılan iş (gönülsüz de olsa) sahihtir. Her halukârda niyetle amel mutabık olmalıdır, aksi takdirde sahtecilik ve yalan olur. Özgürlüğü yok edecek bir icbar ve zorlama söz konusu olursa o zaman durum değişer.
                *
                Hocam mesajınızı geç gördüm kusura bakmayın, İran'da bayram pazar günüydü.

Yorum

o zaman bu gün hala bayram üstad bayramınız mübarek olsun...

Fatımei Masume seyyidemize selam...

Yorum

[quote author=selmancan link=topic=25747.msg175369#msg175369 date=1412779819]
                    o zaman bu gün hala bayram üstad bayramınız mübarek olsun...

Fatımei Masume seyyidemize selam...
                    [/quote]
                    Sizin de geçmiş bayramınız mübarek olsun..
                    aleyküm selam wr wb

Yorum

Ustad iranda Gadiri Hum bayrami ne zaman?

Yorum

Kaynak hala verilmemiş

Yorum

[quote author=selmancan link=topic=25747.msg175378#msg175378 date=1412999993]
                          Ustad iranda Gadiri Hum bayrami ne zaman?
                          [/quote]

Hocam, Gadir-i Hum bayramı İran'da pazaresi günüdür, şimdiden bayramınız mübarek olsun..

Yorum

YUKARI ÇIK
                          Çalışıyor...
                          X