Bismillahirrahmanirrahim
AİLE DURUMU
Boşadığı kadınlar da dahil, Ömer b. Hattab’ın toplam olarak yedi kadınla evlendiği rivayet edilir. İbn. Kesir, El- Bidaye, c. 7, s. 230
Halife katledildiği zaman, nikahının altında Atike binti Zeyd vardı. Atike, Ömer’in ölümünden sonra Zübeyr b. Avvam’la evlendi. İbnül Esir, el- Kamil, c. 3, s. 60
Ayrıca Ömer b. Hattab’ın iki cariyesi vardı ki, birinin adı Felihe diğeri de Lehiyye idi. İbn. Kesir, El- Bidaye, c. 7, s. 231
Ömer b. Hattab, Hudeybiye andlaşmasından sonra iki karısını boşadı. Bunlardan biri Safvan b. Ümeyye ile evlendi. Diğerini de Muaviye b. Ebi Süfyan aldı. İmam Halebi, es-Siretu'l Halebiyye, c. 3, s. 26.
Rivayete göre Ömer, Ümmü Eban binti Utban b. Şeybe ile evlenmek ister. Ancak kadıncağız onunla evlenmeye yanaşmaz ve şöyle der: “Ömer, kapısını kilitler. Hayrını engeller, eve asık suratla gelir. Evden asık suratla çıkıp gider.” İbn. Kesir, El- Bidaye, c. 7, s. 230
Ömer b. Hattab’ın oğullarından Ubeydullah ve Ebu Şahme (ortanca Abdurrahman) içkiye mübtela olmuş birer ayyaş idiler. Ubeydullah 635 yılında arkadaşlarıyla birlikte topluca içki içmek suçundan ötürü sopa cezasına çarptırıldı. İbnül Esir, el- Kamil, c. 2, s. 448
Babasının, Ebu Lülü tarafından öldürüldüğü gerekçesiyle Ubeydullah, Ebu Lülü’nün karısını ve altı yaşındaki kızı Cüfeyne’yi öldürdü.... İmam Ali, bunun cinayet olduğunu, bu nedenle Ubeydullah’a kısas uygulanmasını istediyse de zamanın halifesi Osman b. Affan cezayı uygulamadı. İmam Ali halife olunca Ubeydullah, kısas yapılacağı korkusuyla Şam’a, Muaviye’nin yanına kaçtı ve Sıffin’de (657) zalimlerin cephesinde Ali’ye karşı savaşırken öldürüldü. İbn Kuteybe, El-Maarif, s. 128
Ömer’in oğullarından Zeydu’l- Asğar (küçük Zeyd) da Sıffin’de Muaviye’nin yanında, İmam Ali’ye karşı savaşmış ve öldürülmüş , oğlu Ebu Şahme ise Ubeydullah gibi içki içmek suçundan sopa cezasına çarptırılmış ve ölmüştür. Tabakatu’l Kübra, c. 3, s. 265 İbn Kuteybe, El-Maarif, s. 129 Demirî, Hayatu’l Hayavan, c. 1, s. 314
Ömer b. Hattab’ın en büyük oğlu Abdullah’a gelince ileride etraflıca görüleceği gibi bu adam, İmam Ali’ye biat etmeyenler arasında yer almış , ancak baği Muaviye b. Ebi Süfyan’a , şarapçı Yezid. B. Muaviye’ye ve ceberrut Abdulmelik b. Mervan’a biat etmede tereddüt etmemiştir. İbn Abdilberr, El-İstiab, c.3, s. 397. İbn. Kesir, El- Bidaye, c. 9, s. 13 İmam Malik, Muvatta’ c.4, s. 382
Tıpkı Ebu Bekir b. Ebi Kuhafe gibi Ömer b. Hattab da vefat etmeden önce “Keşke bu saman çöpü olsaydım ve ya hiçbir şey olmasaydım. Keşke annem beni doğurmasaydı. Keşke ben unutulmuş bir kimse olsaydım.” diyerek dünyaya bir saman çöpü olarak değil de bir insan olarak geldiği için pişman olduğunu itiraf etmiş ve şöyle devam etmiştir: “Korkum peş peşe gelmiş günahlardır. Eğer Allah beni bağışlamazsa yazıklar olsun anama, yazıklar olsun bana!” İbnül Esir, el- Kamil, c. 3, s. 61 İbnül Esir, el- Kamil, c. 3, s. 57 Tabakatu’l Kübra, c. 3, s. 361
Sağ iken cennetle müjdelendiği ve Ebu Bekir’den sonra ashabın en faziletlisi olduğu ileri sürülen Ömer b. Hattab’ın, yaratılmışların en güzeli olan insan olmak varken, bir saman çöpü olmayı arzu etmesinin İslamî ve mantıkî izahının olabileceğini sanmıyoruz.
Enes b. Malik, Ömer’in İslam’a girişiyle ilgili olarak Hz. Peygamber’in şöyle buyurduğunu rivayet eder: “Allah’ım! İslam’ı Ömer b. Hattab veya Amr b. Hişam ( Ebu Cehil) ile aziz kıl” . Taberani, Mucemü'l Evsat, c.2, s. 512- 513
Bu rivayetin senedinde yer alan Kasım b. Osman El- Basri için Buhari “Onun hadislerine tabi olunmaz” derken, Zehebi “cidden münkerdir” diyerek onu ta’n etmiştir. Bk Mizanu'l İtidal, c.3, s. 375
Yorum