Ynt: İhtilaflı Konulara Delil olan Kaynakların İncelenmesi (Tebuk Suikat planı örnk)
HUVE'L AZİZ
SELAM OLSUN ALLAH'IN HABİBİNE VE TEMİZ PAK KILDIĞI EHL-İ BEYTE
Senin dediğin ise o zaman hadis ilmi tek bir kalıba sığmış olur aslada gelişmez olduğu gibi sabit kalır. O zaman senin mantığınla rical kitapları zaten tüm ravilerin durumlarını beyan etmişlerdir. Bu beyanatlara bakarak her muhaddis aynı şeyi söylemesi gerek ve her müçtehid te aynı fetvayı vermesi gerek. Ortada araştırılması gereken bir şey kalmaz zaten pano ortadadır herkes o panoya/listeye bakar ve hemen hangi hadisin sahih mevzu zayıf hasen vs olduğunu bulabilir.
Öle kendi kafasına veya keyfiyetine göre cerh eder veya etmez demedim eğer öle yapsa zaten muhaddis olmaz şarlatan olur. Dikkatli okursan gerekli araştırmasını yaptıktan sonra şu şu şu delillere göre diye not düştüm sanırım bunu görmedin.
Ben Malik el-Eşter ismini verdiğimi hatırlamıyorum x ravi dedim.
Yukarda kendi keyfiyetine göre diye bir ibare yazmadım kendi hadis kriterlerine göre yazdım ikini mesajda da bunu yazdım aradaki fark ne? Bir muhaddis kendi hadis kriterlerini belirlerken öyle kendi kafasına göre nefsine göre kriterler koymaz ilmul hadis neyi gerektiriyorsa o babta kriterleri belirler.
HUVE'L AZİZ
SELAM OLSUN ALLAH'IN HABİBİNE VE TEMİZ PAK KILDIĞI EHL-İ BEYTE
SubhanAllah. o zaman dinden geriye ne kalır ki? isteyen istediği zaman çıkıp istediği raviyi -görmediği ve hakkında cerh gelmediği halde- cerh ede biliyorsa o zaman rical kitapları neye gerekiyordu? bir şahsın güvenilir ve ya güvenilmez olduğunu söylemek neye gerekiyordu? bir muhaddis güvenilir olan, adaleti, hafızası sabit olan kimseyi nasıl cerh ede bilir? onun güvenilmez ve s. olduğunu nasıl kanıtlaya bilir? nasıl idda ede bilir? yani neye dayanarak idda edecek?
Öle kendi kafasına veya keyfiyetine göre cerh eder veya etmez demedim eğer öle yapsa zaten muhaddis olmaz şarlatan olur. Dikkatli okursan gerekli araştırmasını yaptıktan sonra şu şu şu delillere göre diye not düştüm sanırım bunu görmedin.
muhaddisler arasında farklılık hangi ravilerde mevcuttur? mesela Malik el Eşter r.a hakkında Şiada görüş ayrılığı varmı? ve ya Muhammed b. Müsenna hakkında ehli sünnetten farklı görüşler mevcutmu? muhaddislerin ihtilaf ettiği konu hakkında ihtilaf olan ravilerdir. mesela bir alim tarafından cerh edilmesine karşın -çağdaşı olan- bir diğeri tarafından tadil edilmesi durumunda.
Ben Malik el-Eşter ismini verdiğimi hatırlamıyorum x ravi dedim.
bu sözün ile yukarıdaki sözün hiç bağdaşmıyor. şöyle ki, yukarıda hakkında cerh gelmemiş bir ravinin bir muhaddis tarafından cerh edile bileceğini söylediğin halde burada aksini söylüyorsun. "Hiç bir muhaddis veya müçtehid bunu yapmaz" yani keyfi isteğine göre cerh ve ya tadil hükmü veremez diyorsun. benimde söylediğim bundan farklı bir şeymi?
Yorum