Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Şii olmak (Nasıl Şii oldum 49/ Cumaali)

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

S.a.

Yaşadığım çevrede Kürt Hizbulah’ı sempatizanları vardı. Ben onların arasında büyüdüm. Onlardan bazı dersler de alıyordum.küçük yaşta kuran okumasını ögrendim namaza başladım.onların yasadığı İslam başka cemaatlerinki gibi değildi. Yani daha gerçekçiydi. Geleneksel İslam bana bildim bileli saçma geliyordu. Devletin müsaade ettiği kadar yasıyorlardı İslamı baska cevreler. Bu da 5vakit namaz oruçtu.ve bunlarda ruhsuz bir şekilde yapılıyordu. Oysa benim çevrem daha gerçekçi daha şuurlu bir şekilde yasıyordu İslamı. Develetçe uygun! Olmayan şekilde. Ama yaşım ilerledikçe o da bana az gelmeye başladı. Onlarda da bir eksik vardı sanki.

Şia’ya da bildim bileli merakım vardı zaten. Çünkü İranlı yazarların yayınlarını da çok görüyordum yaşadığım cevrede.ama o zamanlar Şiayla ehlisünnet arasında ki ihtilafı idrak etmediğim için de aklıma hiç gelmemişti Şii olmak yada olmamak sorusu.

Ben hanefiydim. Ama bana saçma gelen bir yasam tarzı vardı çevremde.ve bu hanefi öğretisinin eksiğiydi yada hanefiler artık bu hale getirmişti İslam'ı. Her iki durumda da hanefi kalmak anlamsızdı bence. Bir gün dedim ki ben mezhebimi değiştireceğim.kendime neden ben hanefiyim diye sorduğumda da bir cevap bulamıyordum. Herkes hanefi olduğu için hanefiyim herhalde dedim. İyi ama herkes neden hanefiydi. Baktım ki Osmanlı hanefi Safevi Şii(safevi Şiisi) imiş. Din hep siyasete alet olmuş dedim demek Osmanlı hanefi olduğu için burada herkes hanefi olmuş.

Sonra dedim ki ben en iyisi Şafii olayım. Çünkü Şafiiler Şia'ya hanefilerden daha çok benziyordu. Ama bir türlü de Şafii olamıyordum. Kesin karar veremiyordum kendimden emin olamıyordum acaba hata mı olur diye. Derken bir yerde okudum ki imam hanefi vb imam Cafer a.s.'in öğrencisiymiş. Dedim madem öyle ne icap etmiş yeni mezhepler ki. Onlar ehli beytten daha mı iyi bilecekler İslam'ı. Hem Şiilik peygamber kokuyordu sanki. Bana daha cazip geliyordu. Hem Şia'da hadislerin sahih olma şartları falan vardı. Dedim en azından İslam'ın özünü korumaya yönelik bir mekanizma oluşturulmuş. Elbette ki Şia Sünnilikten daha orijinaldi öyleyse. Hem Şia da canlı imama uyuluyordu. Bunun olması gerektiği bana daha mantıklı geliyordu. Hem fıtratıma da daha uygun geliyordu Şia. Mesela namazda el bağlamak meselesi. Bence namazda Allah’a gösterilen saygı insanlara gösterilenden farklı olmalıydı. İnsanlar saygı göstermek için başka bir insanın önünde el pençe dururlar.

Okuyup aradıkça bu düşünceler oluşuyordu ve gitgide kuvvetleniyordu ama gene de kesin kara veremiyordum. Acaba hata mı olur diyordum Şii olursam.

Araştırmalarımda bir türlü kesin bir şey ulaşamıyordum. Şiiler Sünnilere hatalı diyordu Sünniler Şiilere. Okudum ki Ebuzer Selman Ammar Ali a.s.nin taraftarı olmuş hep. Dedim demek bunar İslamı anlamışlar. Diğerleri satır aralarını okuyamamışlar. Baktım şimdi de durum aynı. Dedim öyleyse Muhammed s.a.a.'in İslam'ını anlamış olan Ali a.s.dir.ve onu da en iyi anlayacak olan onun ev halkıdır ve Allah’ın gönderdiği İslam da ancak bu olabilir.öyleyse İslam Şia dır dedim.onların adı ehlisünnet olabilir ama onlarda nerdeyse her hadise itibar ediliyor .oysa Şia'da yalan hadise karşı mekanizma var.demek ki gerçek sünnet Şia'nın sünnetidir .asıl ehli sünnete Şia'dır.asıl Sünni Ali a.s.dir.sadece görüntüde değil hem görüntüde hem düşüncede hem hissetmede kısacası her bakımdan Ali a.s. Herkesten daha Muhammed s.a.a. Dir.yani bir olay karsısında Ali a.s. Herkesten daha çok Muhammed s.a.a. Gibi görür Muhammed s.a.a. Gibi düşünür Muhammed s.a.a. Gibi hisseder Muhammed s.a.a. Gibi davranır Muhammed s.a.a. Gibi karar verir Muhammed s.a.a. Gibi hüküm verir vesaire.öyleyse size kuranı ve sünneti(Sünnilere göre) bırakmış olsa bile Muhammed s.a.a. Sünnet gene de Ali a.s.dir. O halde her halükarda Şia daha çok İslam’dır dedim .

Daha yazamadığım ve unuttuğum bu çizgideki sonuçlara dayanarak Şia’ya inandım .elhemdülillahirebbil3alemiin.

Keske onları da yazabilseydim .okuyanlar faydası olurdu belki.inşallah ilerde bunları daha derli toplu bir şekilde yada başka konu başlıklarında yeri geldikçe yazacağım .

Ya rebb! İhdinessiratelmüsteqiim .

Allah a emanet olun

demekki gerçek sünnet şianin sünnetidir .asıl ehli sünnte şiadır.asıl sünni alidir.sadece görüntüde değil hem görüntüde hem düşüncede hem hissetmede kısacası her bakımdan ali herkesten daha muhammed dir.yani bi olay karsisında aliherkesten dah cok muhammed gibi görür muhammed gibi düşünür muhammed gibi hisseder muhammed gibi davranır muhammed gibi karar verir muhammed gibi hüküm verir
    Puro,bildiğiniz puro işte.Bir ucunda ateş diğer ucunda bir aptal.. Malcolm X

Yorum

Bu arada cumaali kardeşim başlık hakkında özelinize mesaj yazdım bakıp cevaplayabilir misiniz?

Yorum

Allah razı olsun Cumaali kardeşim..

şii oluş sürecinizde genelde kendi iç düşüncelerinizi yazmışsınız..

bu düşüncelerinizi çevrenizde kimseyle paylaştınız mı? tartışmalara girdiniz mi? onların tepkileri nasıl oldu..

Sizin şiaya yöneldiğinizi gördüklerinde neler dediler caydırmaya çalışmadılar mı? bu süreçte kitapları nereden aldınız şiayı nereden öğrendiniz.?

hanefi ve şafi arasında gidip gelirken şafiyi okuyabildiniz şafi birileriyle görüşebildiniz mi? onlar bu kararsızlığınızda sizlere neleri tavsiye ettiler??

ailenizin ve arkadaşlarınızın tepkisi nasıl oldu? bu konuları aydınlatırsanız daha faydalı olur bir de yazınızda yazım yanlışlarından bir kısmını düzeltmeye çalışıyorum. bir de paragrafların arasını açmak için entera iki kez basın. böylece yazıyı okurken takip etmek daha kolay oluyor..

Yorum

Sana selam olsun dost

Yorum

Ynt: Şii olmak (Nasıl Şii oldum 49/ Cumaali)

[quote author=Qom_u_aşk link=topic=21010. Msg127509#msg127509 date=1308921156]
            Allah razı olsun CumaAli kardeşim. .

Şii oluş sürecinizde genelde kendi iç düşüncelerinizi yazmışsınız. .

Bu düşüncelerinizi çevrenizde kimşeyle paylaştınız mı? Tartışmalara girdiniz mi? Onların tepkileri nasıl oldu. .

Sizin Şiaya yöneldiğinizi gördüklerinde neler dediler caydırmaya çalışmadılar mı? Bu süreçte kitapları nereden aldınız Şiayı nereden öğrendiniz. ?

Hanefi ve şafi arasında gidip gelirken şafiyi okuyabildiniz şafi birileriyle görüşebildiniz mi? Onlar bu kararsızlığınızda sizlere neleri tavsiye ettiler??

Ailenizin ve arkadaşlarınızın tepkisi nasıl oldu? Bu konuları aydınlatırsanız daha faydAli olur bir de yazınızda yazım yanlışlarından bir kısmını düzeltmeye çalışıyorum. Bir de paragrafların arasını açmak için entera iki kez basın. Böylece yazıyı okurken takip etmek daha kolay oluyor. .
            [/quote]

Bu düşüncelerde kararsızdım ilk başlarda bu yüzden acaba ben yanlış mı düşünüyorum diye başkalarına da bu konuyu açıyordum ama kafama yatan şeyler söyleyen olmadı. Bazıları Şiayla ilgili benden daha bilgiliydi ama nedense Şii olmak gibir bir dertleri olmamıştı. Bana olduğum yerde kalmamı soyluyorlardı. Şii olmak yada sunni olmak önemli değil diyorlardı. Ama bence bu iş o kadar basit değildi. Yüzyıllardır ortada olan bir ihtilaf vardı. Bazı yerlerde Şia Sünnilik arasında pek bir fark yok diye şeyler okumuştum. Ama bence aradaki her ihtilaf küçük görünse de sonuçları büyüktü. Beni tatmin edecek bir şey söyleyen olmadı.

Dedim bunlardan bana hayır yok o zaman ben yine kendi bildiğimi okuyacam. Ve devam ettim araştırmaya. Gerçi elimde fazla bir kaynak yoktu. Çok Şii yazarların kitabını görmüştüm ama hiç okumamıştım. Ögrenci evindeki bazı arkadaşların Şii yazarların kitapları vardı. Üç döt tanesini okudum. Bazen internette de araştırdım forumlarda falan. . Bir de İslamkutuphanesi. Com da biraz araştırdım. İşin aslı ciddi bir araştırma yapmadım daha çok bu konu üzerinde düşündüm ve biraz da içimden gelen sesi dinledim aslında çünkü bazen düşünmekle sonuca varamıyordum. O zaman da bana ters geleni reddediyordum.

Şii olduğumu bilen yok daha. Millete Şii oldum demek istemiyorum. Çünkü bundan ne kadar bahsedersem o kadar millete basit gelir diye düşünüyorum. Ama başkalarının da Şii olmasını istiyorum tabii. Fakat bunu en etkilii olacak şekilde yapmak istiyorum. Mesela ellerimi bağlamadan namaz kıldığımı görmelerini istiyorum. Bunu görünce once şok olacaklar ve ister istemez gelip bana niye böyle kıldığımı soracaklar bende her şeyi anlatacağım böylesi daha dikkat çeker diye düşünüyorum. Mümkün olduğunca çok dikkat çekmek istiyorum. Ama daha pek bir şey de bildiğimi söyleyemem. Bir de o var. Hazır olduğumda çok etkili olabileceğime inanıyorum Allah’ın izniyle.

Ve Şiayı nerden öğrendiğimi sormuşsunuz. Ben Şiayı küçüklüğümden beri tanıyordum aslında. İran İslam inkılabı her yerde olduğu gibir kürdistanda da İslami kesimin sevgisini kazanmıştı. Benim büyüdüğüm cevrede Şii yayınlar da okunurdu müzikler de dinlenirdi. Mesela hem şehitler kervanı mizgina İslam hınariya qur'an dinlenirdi hem de İslami davet dinlenirdi gerçi o zamanlar İslami olan her türlü müzik kitap rağbet görürdü. Ben de abilerimizin sempati duyduğu şeylere sempati duyardım nefret ettikleri şeylerden nefret ederdim o zaman. Şia sevgisi ordan geliyor. Ama o zamanlar işin idrakinde değildim tabi. Bir şeyleri anlamaya başladığımda ise artık bu sorun kafamda belirginleşmişti.

Yani ben yıllardır bu sorunumun farkındaydım ama bir türlü araştıracak bir havaya giremiyordum hep erteliyordum. Yani bir kitap alıp da okumuyordum ama düşünce olarak az bu işin peşinden koştum diyemem. Çünkü Şia beni kendine çekiyordu hep. Ben de ister istemez düşünüyordum Şiiler mi daha Müslüman Sünniler mi daha Müslüman diye. Bunu ölçmeye çalışıyordum.

Öğrenciyken arkadaşlarım oldu. Ben Şii olmadan önce Şafii olacaktım aslında çünkü Şafiiler namazda ruküya giderken ve ruküdan kalkarken vb ellerini kaldırıyorlardı ve köpek haramdı Şafiiler de. Baktım Şiaya Hanefilikten daha yakın o zaman Şafii olayım dedim. Böylece hem Sünni kalmış olurum hem de Şiiliğe daha yakın olmuş olurum diye düşünüyordum. O kadar ki İslam sandığım şey artık bana boş geliyordu. Bende başka bir mezhebe geçerek soruna çözüm bulayım diyordum. Öyle ki kıldığım namaz bana bir hristiyanın yada başka bir dinin rutin ayininden farksızdı. Bir an önce Şafii olayım dedim o zaman bir Şafii ilmihali okuyup da bir karşılaştırayım düşüneyim dedim. Ama onu da hep erteliyordum. Fakat Şafii Arkadaşları inceliyordum. Baktım zihniyet olarak Hanefilerden bir farkları yok dedim hayal kırıklığın uğradım demek. Son Çare Şiilik kalmıştı. Salında Şiiliğe geçişimi zorlaştıran şey benden daha bilgili İnsanların Şii olmak gibi bir dertlerinin olmayışıydı. Mesela en basitinden bir saidi nursi neden Sünniydi ki Koskoca alim bilmiyor muydu Şiilik mi doğru Sünnilik mi. Ama Şii büyük alimler de vardı. Mesela bir imam Humeyni neden Sünni olmuyordu Sünnilik doğruysa. ?. . .

Neyse dedim herhalde bunlar bazı sebeplerden dolayı açıkça söylemiyorlar. Mesela işte bu ihtilaf gündeme gelmesin de fitne olarak Kullanılmasın diye falan. Gene dedim en iyisi düşünmeye okumayı devam. Ara sıra nette artişmalara Bakıp düşünüyordum . Baktım ki Sünnilerin sağlam dayanakları yok . Sanki yanıldıkları halde gene de İnatla yanlışlarını savunuyorlar gibime geliyordu. Hem Sünnilik temelde doğru olmuş olsaydı bile bana ters gelen fıtratıma uymayan yönleri vardı . Zihniyeti bana ters geliyordu. Öyleyse sonradan yozlaşmış diye düşündüm. Peygamber zamanında İslam bir taneyken şimdi kaç tane olmuştu. Sünniler yozlaştığına göre İslamı anlamamışlardır diye düşündüm. Çünkü İslam kıyamete kadar yok olmamalıydı. Bozulmamalıydı. Vesaire.

Artık sünni yazarlara küsmüştüm. Kitap okumuyordum. Çünkü onların zihniyeti İslamı anlama tarzı eksikti yanlıştı bence. Ben o zihniyetle bir şey elde edemedim. Sonra her şeyi terk edeceğim dedim o kitapların hepsini unutacağım. Onlardan öğrendiğim her şeyi unutacağım namazı da terk ettim sonunda. Her şeyi unutayım ki sıfırdan başlayayım dedim. Çünkü ben onları küçük yaşta okuduğum için anlış anlamış yada anlamamışta olabilirim dedim. Her şeyi unutup şimdiki aklımla yeniden okuyacağım dedim.

Namazı falan terk edince bir müddet sonra bunalıma girim. Bunalım gittikçe derinleşti. Gündelik sorunlarla birleşince de intiharın eşiğine geldim. Baktım olacağı yok dedim demek ruhun ibadete ihtiyacı var. Gene namaza başlayayım dedim. Ama namaza bir türlü başlayamıyordum. Namazın gerekliliğini bir türlü kabul ettiremiyordum kendime . Baktım olacağı yok kabul ettiremesem de başlayacağım dedim ve başladım. Bunalımım nispeten hafifledi ama kitapları da okumadım. Artık
            Okumaktan da vazgeçtim. Anladım ki o yazarlar yazdıkları konularda ehil değiller.

Ev arkadaşlarımdan birinden bir kitap aldım okudum. Dedim bir de Şii bir yazar okuyayım. Kitab Murtaza Mutahhari’nin Ali kitabıydı . Kitabların içeriğiyle fazla ilgilenmiyordum ben arıtık. Yazarın zihniyetine düşünce tarzına bakıyordum. Ondan sonra da Ali şeratinin iki üç kitabını imam Humeyniyi bir kitabını okudum. Baktım bunların zihniyetleri İslamı anlamaları İslam’dan anladıkları bambaşka. Tam benim aradığım gibi. Dedim demek bunların yetiştiği mektep gerçekten İslam mektebidir. İşte kitap yazması gereken insanlar bu gibi insanlardır dedim. Ali Şeriati’nin Ali Şiası safevi Şiası kitabında benim düşüncelerime paralel şeyler görünce dedim tamamdır. Zaten ben aslında yıllardır Şii olmuşumda güveneceğim birinin beni onaylamasını aferin bu düşüncelerim doğrudur demesini bekliyormuşum sanki.

Şafiilere gelince Şafii arkadaşların görüşünü sorduğumda baktım hanefilerden bir farkları yoktu. İslam’dan anladıkları aynıydı. Dedim bunlar kendi kitaplarının ışığında aynı şekilde anlamış aynı şekilde yaşıyor İslamı o zaman Şafii ilmihalini boşuna okumayayım dedim. Ve Şii yazarlara agırlık verecem artık.

Yorum

Allah Azze ve Celle, cumaali kardeşimizin 'Ehl-i Beyt (aleyhimu’s selam) Mektebi'ni intihap kararını müsmir kılsın...
              İstanbul'dan kitap desteğine de her dem hazır olduğumuzu bildirmek istiyorum..

Ali Şia'sının Öz Muhammed-i İslam çizgisini vukuf yeteneğini, Büyük Merci-i Taklid Ayetullah Uzma Hz. Cafer Subhani (ra) ağamız şöyle tarif etmektedir:

''Biz, Ehl-i Beyt (as) Mektebi'nin, Kur'an-ı Kerim ve Allah Resulü'nün (saa) ıtreti kanalıyla elimize ulaşan o gerçek ve asil İslam olduğuna ve gerçekte, Ehl-i Beyt (as) Mektebi'nin, kirli ellerin tahrifine maruz kalmadan bizi hakikat kaynağına götürecek olan yegane ana yol olduğuna inanmaktayız…''

[Ana Hatlarıyla Caferilik / Sayfa: 7]

EsSelamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu
              Tevekkülle elde edilen sırlar; bir tek yakîn haddini bilenlere mahsustur.

Hakikî Şialarımız da yakîn sınırını koruyanlardır, ki onlardan «Allah'ın varlığı sayesinde hiçbir şeyden korkmamaları»nı bekleriz!

İmam Cafer-i Sadık (a.s)

Yorum

[quote author=Behesht-e Mahdi link=topic=21010.msg127553#msg127553 date=1308990904]
                Allah Azze ve Celle, cumaali kardeşimizin 'Ehl-i Beyt (aleyhimu’s selam) Mektebi'ni intihap kararını müsmir kılsın...
                İstanbul'dan kitap desteğine de her dem hazır olduğumuzu bildirmek istiyorum..

Ali Şia'sının Öz Muhammed-i İslam çizgisini vukuf yeteneğini, Büyük Merci-i Taklid Ayetullah Uzma Hz. Cafer Subhani (ra) ağamız şöyle tarif etmektedir:

''Biz, Ehl-i Beyt (as) Mektebi'nin, Kur'an-ı Kerim ve Allah Resulü'nün (saa) ıtreti kanalıyla elimize ulaşan o gerçek ve asil İslam olduğuna ve gerçekte, Ehl-i Beyt (as) Mektebi'nin, kirli ellerin tahrifine maruz kalmadan bizi hakikat kaynağına götürecek olan yegane ana yol olduğuna inanmaktayız…''

[Ana Hatlarıyla Caferilik / Sayfa: 7]

EsSelamu Aleykum ve Rahmetullahi ve Berekatuhu
                [/quote]

aslında kitaab cok ihtiyacım var buralarda şia kitapları bulunmuyor. kitab okunan siteler var ama internet imkanım da sınırlı oldugu için verimli bi şekilde okuma imkanım olmuyor.

Yorum

cumaali kardesimiz hosgeldiniz sefa getirdiniz
                  masaAllah mantiki sürecinizin hatlari cok keskin, sade, ve saglikli!!!
                  Rabbim yolunuzda muvaffakiyet ve sebat versin

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

kardeş özelden adersini ve öncelikle ihtiyacın olan konuları, bir de sahip oluğun kitapları bildirirsen biz eksikleri tamamlarız inşaAllah.. ve bu hayırlar bizi sevindirir..

Yorum

kardeş adresimi vereyim vermesinede zahmet etmene gerek yok allah razı olsun senden.aslında sen bana yeni şii olan birinin okuması gerekenleri yazarıyla yayınıyla falan tavsiye edersen ben kevsernetten alabilirim.ya da urfa da diyarbakırda bildiginiz bu kitapların satıldıgı yer varsa onları bana yazsaydın iyi olurdu.bi de urfada diyarbakırda yada elazıgda şii bi dernek faalan varmı acaba.

Yorum

allah bütüün herkese hak yolku göstersin
                        insan olma bilincinizi selamlıyorum

Yorum

[Quote author=cumaali link=topic=21010.msg127921#msg127921 date=1309401727]
                          Kardeş adresimi vereyim vermesinede zahmet etmene gerek yok allah razı olsun senden.aslında sen bana yeni şii olan birinin okuması gerekenleri yazarıyla yayınıyla falan tavsiye edersen ben kevsernetten alabilirim.ya da urfa da diyarbakırda bildiginiz bu kitapların satıldıgı yer varsa onları bana yazsaydın iyi olurdu.bi de urfada diyarbakırda yada elazıgda şii bi dernek faalan varmı acaba.
                          [/quote]
                          Urfa ve diyarbakırda yok dediler.. Kevsernetten kitap siparişi yapabilirsiniz..

Öncelikle okumanızı tavsiye edebileceğimiz eserler;

KİTAP LİSTESİ

Kitap listesi

Çocuklar varsa onlar için şu linkten seçebilirsiniz:

Gençler romanlardan başlamalı ve bence şunlar okunmalı:

A) roman olarak:
                          İrmiya; küçük savaşçı; kerbelada peygamber atı; aşk esiri; kana susamıştı çöller; bir direnişten öyküler; hüznün cemresi (imam zeynel abidin a.s.) Habib mert, asrın yayıncılık.

Roman seviyesini geçmiş olan yetişkinlerin şunları okumalarını öneririm:

B) islam tarihi:

Hidayet önderleri; 12 imam (alul beyt yayınları); hz. Muhammed ve ehlibeytin hayatı; cemel savaşı (alul beyt yayınları) Hüseyn'in kanı (alul beyt yayınları) şia alimleri (alul beyt yayınları) ebu talib. (velayet yayınları) berzah alemi

C) inanç ve şia sünni tarışmaları alanında:

Ticaninin kitapları; islamda şia; inançlarımz, a. Mekarim şirazi; ehlibeyt mektebinde temel inançlar (abdullah turan); peşaver geceleri; imamet; beklenen mehdi; ehlibeyt dergisi imam mehdi a.f. Özel sayısı; cevaplıyoruz.

D) fıkıh:

İmam Humeyni tam ilmihali (şayet taklit mercii olarak imam Hamenei’yi seçmişseniz; şayet başka müctehidi seçmişseniz onun tam ilmihalini almanız gerekir); sorular ve fetvalar; namaz (abdullah turan); genç ilmihali; kadın-erkek ve sosyal ilişkileri;

E) dua: kur'an ve ehlibeyt kaynaklı dualar; veya mefatihul cinan;

F) tefsir: el mizan..

G) hadis: usulü kafi (darul hikem yayınları) gaybeti nuğmani; 1001 hadiste imam ali (a.s.)

Yorum

İmam Humeyni tam ilmihali (şayet taklit mercii olarak imam Hamenei’yi seçmişseniz; şayet başka müctehidi seçmişseniz onun tam ilmihalini almanız gerekir);

taklit mercii seçerken neye göre seçmeliyim acaba.

Yorum

alem olanı seçiyorsunuz. yani size göre Allah katında en adil en bilgin en takvalı ve İmam Zaman a.f.'e en yakın taklit mercii kim? bunları araştırıyorsunuz ona göre seçiyorsunuz. araştırmak bizzat kendinizin taklit mercilerini tanımasıyla şayet bu mümkün olmuyorsa güvendiğiniz iki adil şahidin şehadetiyle bilgi sahibi olmaktır. hali hazırda bildiğim kadarıyla İmam Zaman a.f.'in gözetiminde fetva verdiğine inandığımız 7 taklit mercii var. bunların en meşhurları İmam Hamanei, Seyyid Ali Sistani, Vahid Horasani, Hz. Ayetullah uzma Hacı Şeyh Mirza Cevat Tebrizî, Hz. Ayetullah uzma Hacı Şeyh Nasir Mekarim Şirazî.

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X