Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Nasıl Şii oldum -1 \ Qom_u_aşk

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Nasıl Şii oldum -1 \ Qom_u_aşk

Bismillahirrahmanirrahim.
    Hamd Allaha selam resulüne ehlibeytine ve onlara uyanlara olsun.
    Başlangıçta şii olsaydım başıma bir sürü felaket gelmezdi. Bazı konularda artık telafi edilemeyecek noktada olmazdım. Nasıl şii olduğumu yazmakla bu dünyada yaşarken en hayırlı işlerden birini yapmış olacağıma inanıyorum. Ancak ibretlerle dolu bu yolculuğuma başlamadan önce teknik olarak sormak istiyorum. Bu konunun yeri sitenin burası mı. Önce münazara bölümünde yazmak istedim ancak şii olmamın tartışılacak yeri var mı bilemiyorum diyerek burada yazma düşüncesi daha ağır bastı. Ne dersiniz nerede yazmam daha ii olur?

Ynt: nasıl şii oldum

uygun burası sanırım.
    değilsede moderator arkadaşlar ilgili bölüme taşırlar .
    Allah, geçimsiz efendileri olan bir adamla, yalnız bir kişiye bağlı olan bir adamı misal olarak verir. Bu ikisi eşit midir? Övülmek Allah içindir, fakat çoğu bilmezler. (Zümer 27)

Yorum

uygundur kardesim
      Allah razi olsun...
      ilgiyle takib edecegim insaAllah

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla, Hamd ona, Selam Resulüne ehlibeytine ve sevenlerine olsun;
        Hidayet meş’alesi İran başlığı da bu yazı için uygun düşebilir. Ancak burada meramımı yukarıdaki başlık daha iyi anlatıyor sanırım,

Doğma büyüme sunni ve de Hanefiliğin ne olduğunu bilmeyen bir ailede büyüdüm. Ağabeyim Irak İran savaşı yıllarında küçük külüstür bir radyodan savaş haberlerini izlerdi tv nin olmadığı zamanlarda heyecanla. Kendisi libyaya gittiğinde radyo bana kaldı. Hiç unutmam ilkokul hocam mektup yazın deyince ben de abime yazdım şakacıktan. Dedim ki ağabeycim ben iyiyim ama radyonun bozulmasına çok üzüldüm çünkü artık iranı dinleyemiyorum. Sonradan nurcu olduğunu anlayacağım öğretmenim bana oğlum ne var bunda üzülecek bilakis iyi bile olmuş onlar şöyle böyle sapık Şiilik.. diye daha ilk olarak propaganda yapmıştı.

Oyunlardan istop adını verdiğimiz oyunda topu havaya attığımızda herkes bir ülke adı tutardı. Topu atan onu söyleyince o havada tutardı. Ben iran öğretmenin oğlu Amerika adını kendine takmıştı.
        Devrim olduğu günler miydi hatırlamam ama evimizin kilitsiz düz ağaçlardan yapılama iki tarafı birbirine eşit iki kanatlı kalın tahta kapısına okuldan aşırdığım tebeşirle çocuksu heyecanla koskoca İMAM HUMEYNİ yazısını yazmıştım. 

Cumhuriyet bayramında herkes malum şiirler okurken öğretmen bana sığır güderken yüksek sesle okuduğum ilahiyi söyletmişti…

Ve sonra ilahiyle ilgili bir bölüme gitmesini önerdi öğretmenim babama. Babam önce Kur'an kursu sonra da İHL’ye gönderdi beni. Oğlum hem imam olur namazını kılar bu dünyayı kazanır hem de ahretini kazanırsın dedi.

Bu düşüncelerle Devrek İmam Hatip Lisesi (İHL)’ine yazıldım. O zamanlar çok kötü şartlar altında okudum orta kısmını İHL’nin. Okulun camisi yapılıyordu yemekler kötüydü yurtta kalıyorduk cami inşaatında çalıştırıyorlardı biz öğrencileri. Sonra Lise kısmını Bartın İHL de bitirdim.

Bartına geçerek dünya görüşümde de köklü değişiklikler yaşadım. Tefsir hocamız (Allah(c.c.) kendisinden razı olsun, Ehlibeyt mektebini ona da nasip etsin) bizi Seyyid Kutup Mevdudi Hasan El Benna Hüsnü Aktaş vs inkılapçı yazarlarla tanıştırdı ve ben dünya görüşümü bu yıllarda oluşturdum. Bol bol kitap okur okuturduk. Alişeriati ile de aynı şekilde tanıştık. Hocamız şii görüşlere katılmayabilirsiniz ben de katılmam diyerek sansürle tavsiye ederdi Şeriatiyi…

Daha İHL li yıllarda mezhep taassubundan kurtuldum kısmen. İlk zamanlar sunni mezhepler arasındaki ayrılıkların konusunun geçtiği fıkıh kelam gibi derslerde hayretimi gizleyememiştim. Nasıl hak birden çok olur birbirinden farklı olur. Ama derdim ki sus bak küfre girersin. Demek Allah(c.c.) böyle istiyor…
        İhl’nin son yıllarında Konya eksenli bu hocalarımızın elinden bizi Haksöz ekibi kaptı ve bize sünnet hadis konusunda oldukça mutezili bakış açısı kazandırmada başarılı oldular. Artık 4 mezhep hak anlayışından taşmış mezhepsiz olmuştuk. Babamın dediği “oğlum yaptıkların 4 mezhepten birine uyarsa doğru olur” görüşünü bile terk etmiştik.

Bir yıl Ünv yi kazanamadım. İyi de oldu çünkü o zamanlar Türkçeye kazandırılmış hadis ve tefsir alanında ne kadar usul kitapları varsa hepsini devirdim desem yeridir. Çok okurduk. Evimizin yakınında ağaçlık bol yeşillik bir mezarlık vardı. Sabah namazını kıldıktan sonra güneşin doğduğu ana kadar orada kitap okuduğumu tatlı bir an olarak anımsıyorum.  Tabi vahhabi görüşlerin etkisiyle birleşen gençlik fakirlik ezilmişlik psikolojisi hep beraber olup içimizde zenginlere ve yaptıklarına karşı isyan duygusu oluşturmuş biz de gidip bu mezarlıktaki lüx mermer taşlarını kırmıştık geceleyin. Biz öğrencilerin karın doyuracak paraları yok kitap alamıyoruz adamlar ölülere paraları döküyorlar diyorduk bir yandan da… Araba meraklısı arkadaşlar da Mercedes amblemlerini söküyorlardı arabalardan ama ben hiç yapmadım… (sürecek)

Yorum

Hemen bir şey eklemek istiyorum şu kısma okudum analizim..
          kardeşim bakınız yazdığınız şeyde bende oluşan çerçeve maalesef siz ehlsünnette olamamışsınız ki nasıl şii oldum demekden ziyade ben nasıl mutmain olamadım ehlisünnette olması gerekir!!
          Bir mezhebe bağlı isen onun verdiğği ictihadada hükümlerede dil ile ikrar kalb ile tasdik etmeniz ve mutmain olmanız gerekki ben bu mezhebde idim diyebilmek için!
          Sunni bir insanın yaptığı yanlışları mezhebe keserseniz bu şiilikdede zuhur eder ki şii arkadaşlar bazı şiilerinde yanlış durumda olduklarını iddia ettiler..
          o zaman yine aynı tavrımı takınıcaksınız!
          ben bir kaç hatalı insandan dolayı hak olan mezhebimi bu kadar çabuk siliceksem o zaman bu sorun benim mezhebimde değil benim nefsim ve kalbimdedir..
          eğer ben mezheb değişimini bu kadar kolay yapıcak olsamki sunni kardeşlerimizinde bir çok hatası var doğrudur ki o zaman ömrü billah mezhebler arasında dolaşır durur ve nerede sabit kalacağımı bilemeden arayış içinde durur kalırım!!
          o yüzden hatayı mezhebde aramakdan ziyade nefisde aramak gerek.
          mezhebini insanların tavırlarından ziyade Kuran ve sünnetin ışığında tahlil etmek gerekirki pusulan şaşırmasın..

Yorum

Sn Nuru dilara, Bu kadar ilginizden dolayı biraz şaşırdım ve haliyle memnun oldum daha ilk bölümünü yazar yazmaz eleştirilerinizi ilettiniz Allah razı olsun Rabbim hepimizi en doğru olana iletsin ben de kapalı bir kaç noktayı sormak ve sonra ana konuma devam etmek istiyorum:
            1- Benden daha fazla ehli sünnet yoktu o zamanlarda kimin ehli sünnet olup olmadığı konusunda otorite siz değilsiniz, kim kendini nasıl tanımlarsa onu öyle kabul etme dışında ehli sünnetin hangi objektif ölçüsü var? Evt ben gayet samimi olarak ehli sünnetin bana anlattığı her şeyi kabul ediyordum. hem de kalb ile tasdik derecesinde yoks aklı hiç tutamazsınız o kadar çelişkilerden dolayı
            2- Akıllılık yaşı ise benim mutezili düşüncelerle tanışmamdan çok öncesine denk geliyor.
            3- Bir mezhep insanlara göre değil teorisine göre bilinip değerlendirilir. o kadar da bilinçsiz değilim elhamdülillah
            4- Benim nefsim ve kalbim hakkında mezhep tercihinden dolayı yargıda bulunmuşsunuz : Şunu bilmellisiniz ki İslam'ın sahih yorumu diye sunulan bir çok mezhep ( Allah'ın hiçbir bağlayıcı emir indirmediği, zalimlerin reklamlarıyla bilinçsizce uyulan daha doğrusu uyulduğu sanılan ve dıştakilere de zorla dayatılan bir kuru addan başka bir şey değil maalesef
            5- Kur'an ve sünnet ışığında tahlil deyişi çok sloganik ve hoş bir hayal. Siz bana hiçbir mezheple kafası şartlanmamış, ön yargısıyla bu ikisine gitmeyen birini getirin ben bunun mümkün olduğuna inanayım. Öyleyse delillerle konuşmaktan başka neyimiz var.
            6- Mutezilenin ehli sünnet olmadığını bana nasıl ispatlarsınız ...
            İLGİNİZDEN DOLAYI TEŞEKKÜRLER

Yorum

kardeşim sizin neden bu münazara korkunuz ben anlamış değilim!!
              bizi kaçıncı sınıf insanına soktuğunuzun farkındamısınız!!
              diyorsanız burası şii arasında dönen bir form ve münazarasız sadece Allah razı olsun,sağol,çok yaşa,ne güzel vb. kelimler dökülüyorsa burası özgür platform!!! olmakdan çıkar ve bir kaç moduna dayalı bir form haline gelir..
              siz modsunuz ve objektif yaklaşman ız lazım her üyeye mezheb ayırımı yapmadan..
              modluk hakkında ve nasıl olması gerektiğine dair bilgim var ve bu modluk ruhuna ters ve tarafgirlikdir..
              sürekli bir münazaradan kaçış ve engelleme hali mevcud sizde nedense bu korku!!!
              madem rahatsız oluyorsunuz ya bakmayın yada es geçin kardeş!!!
              eğer ehlibeytin izinde (Not: Ehlibeytin_izinde, Qom_u_aşk'ın eski adıdır. Qom_u_aşk bu yazı dizisini paylaştığı sıralarda sitede modaratörlük gibi bir görevi yoktu.(Qom_u_aşk) soru somama müsaade ederse sizin maalesef ahkamınız hükümsüz kalır!!
              o yüzden müsterih olun sağlıklı sorular olucak!!
              müsaade ederseniz tabi yüksek müsadenizle.. :-\

Yorum

Bismillahirrahmanirrahim

Ehl-i Beytin İzinden abim bu başlıktada sizi ilgi ile takip ediyorum. Emekleriniz için Allah razı olsun.

Yorum

[quote author=Murtazaali link=topic=2902.msg14397#msg14397 date=1238930870]
                  Bismillahirrahmanirrahim

Ehl-i Beytin İzinden abim bu başlıktada sizi ilgi ile takip ediyorum. Emekleriniz için Allah razı olsun.
                  [/quote][quote author=Murtazaali link=topic=2902.msg14397#msg14397 date=1238930870]
                  Bismillahirrahmanirrahim

[/quote]

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

nuru dilara:
                    yazınızı [quote author=nuru dilara link=topic=2902.msg14364#msg14364 date=1238920076]
                    diyorsanız burası şii arasında dönen bir form ve münazarasız sadece Allah razı olsun,sağol,çok yaşa,ne güzel vb. kelimler dökülüyorsa burası özgür platform!!! olmakdan çıkar ve bir kaç moduna dayalı bir form haline gelir..
                    modluk hakkında ve nasıl olması gerektiğine dair bilgim var ve bu modluk ruhuna ters ve tarafgirlikdir..
                    sürekli bir münazaradan kaçış ve engelleme hali mevcud sizde nedense bu korku!!!
                    eğer ehlibeytin izinde soru somama müsaade ederse sizin maalesef ahkamınız hükümsüz kalır!!
                    [/quote]baştan beri beni eleştiriyorsunuz sandım ama sonra ehlibeyitin izinde izin verirse size soru sormak istiyorum deyince kafam iyice karıştı bana mı dediniz mod ne demek biraz daha açık yazın başkasına soru sormak için benden izin almanız gerekmyior
                    ayırıca burada herkes eleştiriye açık olmalı size katılıyorum

Yorum

baştan beri beni eleştiriyorsunuz sandım ama sonra ehlibeyitin izinde izin verirse size soru sormak istiyorum deyince kafam iyice karıştı bana mı dediniz mod ne demek biraz daha açık yazın başkasına soru sormak için benden izin almanız gerekmyior
                      ayırıca burada herkes eleştiriye açık olmalı size katılıyorum

yok kardeşim o size değil müdessir moderatörüne idi..
                      mod demek moderatör demek benim mesajım ilgili yere ulaşdı siz devam edin yazınıza..

Yorum

Ve nihayet ilahiyatı kazandım, beğenmediğim, siyasi oyunlara gelmiş ortam olarak gördüğüm ortama girdim. Orda da kitap okurduk daha ilk yıllarda mutezili düşünceler etkisiyle oldukça geleneksel inançlara sahip kayseri ilahiyat hocalarıyla tartışmaya başladım derslerde. Sorduğum sorularla hocaların anlatacağı konuları ve yönünü birkaç arkadaşla biz yönlendirirdik. Ancak altyapısı olmayan diğer öğrenciler bizi sapık olarak görürdü. İlahiyatta sınıflar yükseldikçe öğrenciler bizim daha ilk yıllarda savunduklarımızı derslerde okuyunca dönüp dönüp bize bakarlar hayran olurlardı.

İlahiyat düşüncelerimizi değiştirmedi. Tıpkı bir cemaate girmiş diğer öğrencileri değiştirmediği gibi. Hadis hocam benim ilmi çalışmalarımı takdirle karşılardı. Bitirme tezi olarak herkes gider basit konular alırdı. Örneğin 10-15 sayfa Osmanlıca metin tercümesi gibi. Ben de Müslümanların sorunlarını çözmeye katkıda olsun tartışmalara son noktayı koysun diye sorunların kaynağı olarak gördüğüm –Peygamber (S.A.A.)in bilgi kaynakları ve vahyi gayri metluv adlı tez konumu aldım. Hem de hiç kimsenin gitmekten korktuğu tezleri kolay kolay kabul etmeyen çok çalıştıran hocamdan.

Ayrıntılara giremeyeceğimden şu kadarını söyleyeyim ki 1000 dipnotlu 100 A4 kağıdını aşkın bir tez hazırladım yoğun çalışmalarım neticesinde. Hocam bana yüksek lisans için kalmamı teklif etti. Ancak ben ilahiyatta halktan ve sorunlarından habersiz pratik yaşamdan kopuk kısır teorik tartışmalara gömülmek İslami mücadeleye sığmaz dedim. En az iki yıl öğretmenlik yapacağım 5 yıllık ilahiyat hayatından sonra hangi konular daha önemli halkın gündemi ne onu görecek sonra akademik çalışmalarıma devam edeceğim diye düşündüm. Ve öğretmen oldum

İlahiyatta hiç unutamadığım bir ders hem hocalar hem de Türkiye’deki sunniler nelerle meşgul olduğunu göstermesi açısından ibret vericidir.

Artık sene sonuydu ders tefsirdi herkes son hafta okuldan alacak bir şey kalmadı düşüncesiyle okula gelmemişti. Sınıfta 5-6 kişiydik. Ders yapmak canımız istemiyordu. Ben de sohbet edelim biraz samimi olalım hem hocaya tebliğ edeyim diye tahtaya Şeriatinin rivayet ettiği meşhur satırları yazdım:

“Gidenler Hüseyni bir iş yaptılar
                        Kalanlar Zeynebi bir iş yapmalılar
                        Yoksa Yezididirler”

Tefsir hocam bakıp kerbela ve Hüseyn (a.s.) hakkında Şeriati ve İran’la ilgili konuşacaktı. Geldi tahtayı okudu ve beni şok eden, bu kadar da mı olur dediğim yorumu yaptı:

Derse gelmeyip gidenler hüseyni bir iş yaptılar biz de burada ders yapmalıyız yoksa..

Hemen atıldım bu ne biçim yorum hocam hiç dersten kaçmak yoklama alınmıyor not yok diyerek tefsir dersinden ilimden uzak kalmak nasıl Hüseyni bir iş olur nasıl Hüseynin (a.s.) mesajı bu kadar yozlaştırılabilir dedim cevabını hatırlamıyorum. Çünkü bu konuda ne onun cevabına muhtaçtım ne de benim için önemliydi şükür Allah(c.c.)’a ki ben içimdeki devrimci düşünceyi boşaltmak için başka soru bulmuştum:

Hocam Türkiye’de İslami uyanış var mı sizce; bu soruya da yukarıdakinden farklı cevap almadım. Tabi ki var camiler kalabalıklaşmaya başladı. Önceden sadece ihtiyarlar vardı şimdi… dedi. Yine patladım peki hocam Türkiye’deki İslami uyanış devrimci olmak zorunda değil mi; hocam dedi biz Müslümanlarda devrimcilik yoktur o koministlerde vardır; ya inkılapçı olmak; o da İranlılara mahsus onlar da şiidir. Bak inkılapçı oldular şimdi İslam devleti kurduk dediler inkılapçılık devam ediyor şimdi de onu devirmeye çalışıyorlar…

İlk görev yerim Konya Yunak ilçesi oldu. Torpil olmadığı için sürgün yerine tayinim çıkmıştı. Haritada yerini bile başkasının yardımıyla buldum. Gittim görev yerime tabi halkı kürtmüş ilk şoku otobüste yaşadım. Yaşadığım şok ırkçı düşüncelere sahip olup bunlarla nasıl yaşayacağım korkusundan değildi. Ben Kürtleri sadece doğuda sanırdım Konyada görünce bir de otobüste hiç kimse Türkçe konuşmayıp ilk kez anlamadığım dilin konuşulduğunu görünce hissettiklerimdi. Çünkü ırkçı düşüncelere karşı olduğum için refahçıların İslami mücadelede kullandığı argümanlara bile karşı çıkmış en yakın arkadaşımla tartışmış kürt kardeşlerimiz sizin bu düşüncelerinizden incinir demiştim.

Yunak’a gittim herkes sürgündü. Emniyet amiri, kaymakam, müftü, mal müdürü, okul müdürleri vs. Herkes samimi müslümandı. Çok güzel bir ortam yakalayıp halka yönelik İslami çalışmalar planlayıp yürüttük elhamdülillah. 5 yılın sonunda bu çalışmaların hiçbiri beni tatmin etmedi içimde daha sistemli İslami sorunlara çözüm bulacak bir çaba içinde olmayı körükleyen duygu yakamı bırakmıyordu. Ailevi sorunlar da yaşıyorduk. Sonunda tüm cemaatlerin bulunduğu İstanbula tayin istedim:

1- Yunak İHL’de toplam 70 küsur öğrenci kalmıştı 28 şubat sürecinde 10 kadar ilahiyatçı vardı çok rahat bir çalışma ortamı vardı yatarak maaş alıyor gibiydik,

2- İstanbul’da okullarda 80 kişilik sınıflar vardı ve din dersi boş geçen öğrenciler vardı bunlar dinsiz yetişiyordu. Bu yüzden Yunakta durmak İslami sorumluluğa uygun düşmüyordu

3- İstanbul’da her tür cemaat vardı. Bir cemaate katılır bireysel çalışmalardansa küfrün belini kırıp mazlumlara yardımcı olacak bir çalışma içine girer böylece yaratılış sebebine uygun yaşardım. Samimi insanlarla bir olurdum

4- Doktorlar da boldu. Psikolojik sorunlarıma cevap verebilecek Müslüman Psikolog da bulunurdu İstanbulda…
                        İstanbula geldim kiraların en ucuz olduğu bir yerden adres gösterdim ve tayinim oraya çıktı. İki İHL ye yürüyerek gidebileceğim orta bir yerden seçmiştim oturacağım yeri. Ancak tayinim İHL’ye çıkar şeklindeki beklentim boşa çıktı. Kız öğrencisinin olmadığı İHL’de okumuştum. İlahiyatta kız sayısı azdı. İlk kez orda kızları görünce hemen dışarıdan biriyle evlenme ihtiyacı duydum. Şimdi ilköğretimde öğretmen ve öğrenci profili çok farklıydı. Adam selam veriyordum günaydın cevabını alıyordum. Sudan çıkmış balığa döndüm
                        Yakındaki bir İHL’ye gittim o İslami ortamdan ayrı kalmamak ordan manevi destek almak için ek ders istedim. Ancak müdür vermedi.

Benim İslami kaygılarımdan ve isteklerimden hiç anlamaması İHL müdürü için sui zann içine girmeme neden olmuştu. 3 yıl ilköğretimde 900 öğrencinin dini bilgisini verdim. Çok kötü şartlar vardı okulda. Dini öğretme gayretimden dolayı ölüm tehditleri aldım. Hiçbir güvencem olmadığı halde dini anlatmaya devam ettim. Sonunda İHL’ye tayin istedim ve şii olmama neden olan olayları yaşadığım İHL’ye ilk adımımı atmış oldum…(sürecek)

Yorum

masaAllah kardesim
                          devaminin cabucak olmasini temenni ediyorum

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=2902.msg14804#msg14804 date=1239066830]
                            masaAllah kardesim
                            devaminin cabucak olmasini temenni ediyorum

[/quote]

Yorum

[quote author=nuru dilara link=topic=2902.msg14364#msg14364 date=1238920076]
                              eğer ehlibeytin izinde soru somama müsaade ederse sizin maalesef ahkamınız hükümsüz kalır!!
                              [/quote]

konuya müdahil olmadan bir noktayı açıklayayım;

nuru dilara kardeş, bizler ne bu forumda nede diğer yazıştığımız forumlarda hiç bir münazaradan kaçmadık. aksine davet ettik gelen olmadı.

siz rahat olun, küfür,hakaret,iftira olmadan istediğinizi yazabilir,sorabilirsiniz.

not: bu kısa açıklamayı yapma gereği duydum.konu dağılmasın diye başka birşey yazmayacağım
                              Yezid,bu yaptıklarınla ancak kendi derini yüzdün ve kendi etini parçaladın. Çok sürmeyecek;Peygamberin evlatlarının kanını akıtmak ve Ehl-i Beyt'ine saygısızlıkta bulunmakla yüklendiğin bu vebalin altında Peygamberin huzuruna çıkacaksın.Ogün Allah onları bir araya toplayacak ve haklarını alacaktır.

Yorum

YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X