Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ehl-i Sünnete göre Şeyhayn ilimde Ashabın en üstünüdür

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    #16
    Ynt: Ehl-i Sünnete göre Şeyhayn ilimde Ashabın en üstünüdür

    ALLAH Teala buyurmuştur ki: "Belleyici kulaklar onu bellesin." [Hâkka/12]
    İmam Ali (a.s) bu ayetin tefsirinde şöyle buyurmuştur:
    "Resulullah (s.a.a) bana buyurdu ki: "Ya Ali, Rabbimden istedim ki, onu senin kulağın kılsın." Bundan dolayı Resulullah'tan duyduğum hiçbir şeyi unutmadım."

    [Kenz'ul- Ummal, c.6, s.108; Esbab'un- Nuzul (el-Vahidî), s.329. Tefsir-i Taberi, c.29, s.35; Tefsir-i Keşşâf, c.4, s.600; Dürr'ül- Mensur,c. 8, s.267]

    Resulullah (s.a.a) buyurmuştur ki:
    "Kim, Adem'in ilmine, Nuh'un takvasına, İbrahim'in hilmine, Musa'nın heybetine ve İsa'nın ibadetine bakmak istiyorsa, Ali bin Ebi Talib'e baksın."

    [ İrşad'ul- Kulub, S. 217]


    İmam Ali (a.s) Peygamber'in (s.a.a) Nefsidir

    Mübahele ayeti, İmam Ali'nin Hz. Peygamber'in (s.a.a) nefsi (kendisi) olduğunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Geçen konumuzda buna değindik. Şüphesiz Peygamber-i Ekrem'in (s.a.a) kendisi de bir takım hadislerde İmam Ali'nin, O'nun nefsi olduğunu ilan etmiştir. Onlardan bazıları şunlardır:
    Osman'ın ana tarafından kardeşi Velid b. Ukbe, Hz. Peygamber'e; "Beni Velia, İslam'dan çıkmıştır" diye haber verdi. Peygamber (s.a.a) bunu duyunca öfkelenerek şöyle buyurdu: "Beni Velia mutlaka bundan vazgeçmeli veya nefsim mesabesinde olan birisini onlara doğru gönderirim; onların savaşçılarını öldürür, çocuklarını ise esir alır. O, işte bu şahıstır." Sonra elini İmam Ali'nin omzuna vurdu.

    [Mecma'uz- Zevaid, c.7, s.110. Velid, Beni Velia'nın mürtet olduğuna dair yalan söylemişti. İşte bundan dolayı şu ayet nazil oldu: "Ey iman edenler! Eğer bir fâsık size bir haber getirirse, onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de sonra yaptığınıza pişman olursunuz."]

    İmam Ali'nin (a.s) Hz. Peygamber'e Olan Konumu Harun'un Musa'ya Konumu Gibidir

    Peygamber-i Ekrem'den (s.a.a) bu konuda aynı manayı ifade eden birkaç hadis nakledilmiştir. Onlardan bazıları şunlardır: Hz. Peygamber, Hz. Ali'ye hitaben şöyle buyurdular:
    "Bana oranla Harun'un Musa'ya olan konumu mesabesinde olmak istemiyor musun; şu farkla ki benden sonra peygamber yoktur?"

    [Müsned-i Ebî Davud, c.1, s.29; Hilyet'ul- Evliya, c.7, s.195; Müşkil'ul- Asar, c.2, s.309; Müsned-i Ahmed b. Hanbel, c.1, s.182; Tarih-i Bağdat, c.11, s.432; Hasais'un- Nesa'i, s.16]

    Said b. Müseyyib, Amir b. Sa'd b. Ebî Vakkas'tan, o da babası Sa'd'dan naklen şöyle dediğini rivayet etmektedir: Resulullah (s.a.a), Ali'ye (a.s) şöyle buyurdular: "Sen bana oranla Harun'un Musa'ya konumu mesabesindesin; şu farkla ki, benden sonra peygamber olmayacaktır."

    Said diyor ki: Onu şifahi olarak Sa'd'dan sormak istedim, bundan dolayı onunla görüştüm ve Amr'ın bana anlattığını ona anlattım. O cevaben; "Ben onu duydum" dedi. Sen onu duydun mu? dediğimde, parmaklarını iki kulağına bırakarak; "Evet, duydum; duymamışsam sağır olayım" dedi.
    [Usd'ul- Ğabe, c.4, s.26; Hasais'un- Nesaî, s.15; Sahih-i Müslim, Fazail-i Ashap kitabı, c.7, s.120]

    İmam Ali (a.s) Hz. Peygamber'in (s.a.a) İlim Şehrinin Kapısı

    Hz. Peygamber'in (s.a.a), İmam Ali'nin yücelik ve makamının azametini ilan ettiği şeylerden biri de O'nu ilim şehrinin kapısı yapmasıdır. Bu hadis çeşitli yollarla nakledilmiş ve senedi kat'iyyet devecesine varmıştır. Bu hadis, Hz. Peygamber'den (s.a.a) çeşitli münasebetlerde nakledilmiştir. Onlardan bazıları şunlardır:
    Cabir b. Abdullah şöyle rivayet ediyor:
    Hz. Peygamber'in (s.a.a), Hudeybiyye günü, Hz. Ali'nin elinden tutarak şöyle buyurduğunu duydum: "Bu (Ali), iyilerin emiri, facirlerin katili, yardım edenin yardım edileni ve yalnız bırakanın yalnız bırakılanıdır." Sonra yüksek sesle şöyle buyurdular: "Ben ilim şehriyim, Ali ise onun kapısıdır. O halde kim evi irade ederse, kapıya gelmelidir."

    [Tarih-i Bağdat, c.2, s.377]

    Yine Resulullah (s.a.a) buyurmuştur ki: "Ali, ilmimin kapısıdır; kendisiyle gönderildiğim şeyi (Kur'an'ı) benden sonra ümmetime açıklayandır; onun sevgisi imandır, buğzu nifaktır, ona bakmak ise şefkattir."

    [Kenz'ul- Ummal, c.6, s.156; Savaik'ul- Muhrika, s.73]
    Resulullah buyurdular ki: "Ali b. Ebî Talip, onların (Müslümanların) İslam açısından en önde geleni ve ilmi en çok olanıdır. O, benden sonra İmam ve halifedir."
    [el-Müracaat, s.208]

    İmam Ali (a.s), Hz. Peygamber'in (s.a.a) ilim şehrinin kapısıdır. Dini nişaneler, şeriat ahkâmı, güzel ahlak ve adap hususunda O'ndan nakledilen her şey, Hz. Peygamber'den alınmıştır.
    Hz. Peygamber (s.a.a) kendisinden sonra, hayatı hikmet ve nura boğacak ilim pınarı miras bırakmış ve ümmeti ondan doyasıya kanması için onu İmam Ali'nin yanında emanet bırakmıştır. Ama maalesef, Kureyş'ten İmam'a kin güden güç, o nurun pencerelerini kapattı, ümmeti ondan yararlanmaktan mahrum kıldı ve onu bu hayatın meçhulünde çiğnenmeğe terk etti.


    Resulullah'ın Ebu Bekir'i Red etmesi

    Beraat süresinin ilk ayetleri indiğinde Resulullah (saa) onları, Mekke ehline okuması için Ebu Bekir'i gönderdi. Sonra İmam Ali'yi arkasında gönderip Ebu Bekir'den almasını emretti. İmam Ali, Ebu Bekir'e yetişip ayetleri ondan aldı ve Mekke ehline kendisi okudu. Bu durumdan etkilenen Ebu Bekir, Medine'ye dönüp Resulullah (saa)'a, benim hakkımda bir şey mi indi, diye sordu. Resulullah (saa) da şöyle cevap buyurdu: "Hayır, lakin bu ayetleri ancak ben veya benden olan birinin tebliğ etmesi için emrolundum."


    Kaynak:
    1) Müsned-i Ahmet bin Hanbel c.1, s.151
    2) Hasais en-Nisai s.91
    3) Tefsir-i İbn-i Kesir c.2, s.333
    4) Siret-i İbn-i Hişam c.3, s.545
    5) Tabari'nin "Riyad'ul Nadira" c.2, s.147
    6) Tarih-i İbn-i Kesir c.5, s.38 / Feth'ül Bari c.8, s.256


    Peygamber'in (s.a.a) Terk Ettiklerinin En Hayırlısı Ve Vasisi Kimdir?

    Abdullah bin Ömer dedi ki: Selman-ı Farisî yanımızdan geçiyordu. Aramızdan biri ona dedi ki: Şu gelene sorsanız, peygamberden sonra aramızda olan Ebu Bekir ve Ömer'den daha faziletli olan adamın kim olduğunu sizlere bildirirdi. Hazır olanlar Selman'a sordular. Selman bize dedi ki: İsteseydim, sizlere peygamberden sonra ümmetin ve aranızda oturan Ebu Bekir ve Ömer'den daha faziletli olan adamın kim olduğunu bildirirdim.

    Selman yoluna devam edince arkasından gelip ona dediler ki: Ey Ebu Abdullah, o adamın kim olduğunu bize söyleseydin. Bunun üzerine Selman şöyle buyurdu:
    Resulullah (saa)'a hastalığı şiddetli olduğu vakitte yanına geçip ona sordum ki: Ey Resulullah, vasiyet ettin mi? Resulullah bana buyurdu ki: "Ey Selman, vasi olanların kim olduklarını biliyor musun?" Ben dedim ki: ALLAH ve Resulü daha iyi bilirler. Bunun üzerine Resulullah bana şöyle buyurdu: Adem'in vasisi Şit (as) idi, nitekim kendisi Adem'den sonra en faziletli olanı idi. Nuh (as)'un vasisi Sam idi, çünkü Nuh'tan sonra geri kalanların içinde en faziletlisi kendisi idi. Musa'nın vasisi Yuşa (as) idi. Yuşa Musa'nın terk ettiklerinin en faziletlisi idi. İsa'nın vasisi Şemun bin Ferhiya idi. Şemun İsa'nın terk ettiklerinin en faziletlisi idi. Ben de Ali'yi vasi kıldım, kendisi terk ettiklerimin en faziletlisidir."


    Kaynak:
    1) El-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül Mevedde" s.253
    2) Tirmizi el-Hanefi'nin "Menakıb-ı Murdaviyye" s.128
    3) MUHAMMED bin Salih et-Tirmizi'nin "el-Kevkeb ed-Dürri" s.133
    4) Enis Emir'in "Fazilet-i Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.353-354
    5) MUHAMMED Miri el-Antaki'nin "Limaze ahtertü Mezhebe Ehlilbeyt" s. 306-307
    6) Et-Tüsteri'nin "İhkak'ul Hak" c.4, s.327
    7) Ali vel-Vasiyyah s.366
    8 ) El-Hemedani eş-Şafii'nin "Meveddet'ül Kurba."

    Yorum


      #17
      Ynt: Ehl-i Sünnete göre Şeyhayn ilimde Ashabın en üstünüdür

      Sıddık'ul-Ekber Ve Ümmetin Faruk'u Hakikatta Kimdir?

      Selman el-Farisi, Ebu Zer ve Hüzeyfe'den naklen, Resulullah (saa) Hz.Ali'yi elinden tutarak şöyle buyurdu:
      (İnne hâze, evvelü men âmene bi, ve hâze evvelü men yusâfiheni yevm el-Kıyâmeh. Ve hâze es-Sıddıyk'ul Ekber ve Fâruk hâzihil ümmet, hâze ya'sübüddin, vel mâl ya'süb'ül münâfıkin)
      Meali: "Bu, bana ilk iman eden ve Kıyamet Günü'nde benimle ilk tokalaşacak olandır. Kendisi en büyük sıddık ve bu ümmetin farukudur, bu, dinin önderidir, mal ise münafıkların önderidir."

      Kaynak:
      1) Tabarani'nin "Mucem el-Kebir" c.6, s.269
      2) el-Müttaki'nin "Kenz' ul Ummal" c.6, s.156
      3) el-Heysemi'nin "Mecma üz-Zevaid" c.9, s. 102
      4) İbn-i Udey'in "el-Kamil fi Düefa ir-Rical"c.4, s.229
      5) el-Künci'nin "Kifayet üt-Talip"s.187
      6) el-Akili'nin "Düefa'il Kebir" c.2, s.47


      Hz. Ali şöyle buyurdu:
      (Ena es-Sıddık'ul ekber, âmentü kable en âmene Ebu Bekr'in ve eslemte kable en yüslime Ebu Bekr'in)
      Meali: "En büyük Sıddık benim, Ebu Bekir iman etmeden önce iman ettim, o müslüman olmadan önce ben İslamı kabul ettim."


      Kaynak:
      1) İbn-i Ebil Hadit'in "Şerh-u Nehc'ül Belağa" c.3, s.251
      2) İbn-i Kuteybe'nin "el-Maarif " s.73
      3) İbn-i Asakir'in "Tarih-i Dimaşk" c.1, s.53
      4) el-Müttaki el Hindi'nin "Kenz'ul Ummal"c.6, s.405
      5) Tabari'nin "Zehair'ul Ukba" s.58 ve "Riyad'ul Nadara" c.2, s.155
      6) el-Belazuri'nin "Ensab'ül Eşraf" c.2, s.146
      7) ez-Zehebi'nin "Mizan'ül İtidal" c.1, s.417, Hadis no: 3484
      8 ) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi' ul Mevedde" s.202
      9) Münteheb Fedail'ün Nebi ve Ehli Beytihi s.116
      10) el-Suyuti'nin "el-Cem" tertibinde c.6, s.405
      11) el-Emini'nin "el-Gadir" c.2, s.314
      12) es-Seyyid Murtada Hüseyni'nin "Fedail'ül Hamse min es-Sıhah es-Sitte" c.2, s.88-89

      Hz. Ali'nin Velayeti Altına Girmeyenler Cenneti Koklayamazlar...

      İmam Ali'den naklen Resulullah (saa) şöyle buyurdu: "Ey Ali, bir kul ALLAH'a karşı Nuh'un kavmi içinde kaldığı gibi ibadet etse, Uhud dağı kadar altını olup onu ALLAH'ın yolunda harcasa, ömrü uzun olup bin kere yayan hac etmeğe ömrü yetse ve sonra Safa ve Merve arasında mazlum olarak öldürülse ve bütün bunlara rağmen senin velayetin altında değilse o kişi hiçbir zaman ne cennete girecek, ne de cennetin kokusunu koklayacaktır."


      Kaynak:
      1) Menakıb-ı Harezmi s.28
      2) Maktel'il Hüseyn s.37
      3) Lisan'ul Mizan c.5, s.219, Rakam: 766
      4) İhkak'ul Hak c.7, s.177
      5) Süleyman el-Kunduzi' nin "Yenabi' ul Mevedde" s.252
      6) Ed-Deylemi'nin "el-Firdevs" c.3, s.364, Hadis No: 5103
      7) Enis Emir'in "Fazilet-i Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.458
      8 ) El-Hilli'nin "Keşf'ül Yakin" s.262
      9) Buğyet'üt Talib s.118 , 143-144
      10) Keşf ül Gumme 1-112


      Hz. Ali İlim Şehrinin Kapısıdır

      Hz. Ali, Cabir bin Abdullah el-Ansari ve Mücahit'ten naklen, Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdu:
      (Ene medinet'ül-ilm ve Aliyyün bâbuha, femen erâd'el ilm felye'ti ilel bâb)
      "Ben ilmin Şehriyim, Ali de kapısıdır, her kim ilim isterse kapıya gelsin."

      Kaynak:
      1) el-Hakim'in "Müstedrek es-Sahihayn" c.3, s.127.
      Hakim Nişaburi diyor ki: Bunun isnadı sahihtir.
      2) el-Müttaki el-Hindi'nin "Kenz'ul-Ummal" c.11, s.600
      3) Tabarani'nin "Mucem'ul-Kebir" c.11, s.55, Hadis No: 11061
      4) el-Münavi'nin "Fayd'ül-Kadir" c.3, s.46, No: 2705
      5) İbn-i Hacer'in "Lisan'ül-Mizan" c.1, s.191
      6) el-Suyuti'nin "Cami'us-Sağir" c.1, s.108
      7) el-Bağdadi'nin "Tarih-i Bağdat" c.4, s.348, No: 2186
      8 ) İbn-i Asakir'in "Tarih-i Dimaşk" c.2, s.459
      9) İbn-i Hacer'in "Sevaik'ül-Muhrika" s.120
      10) İbn-i Kesir'in "el-Bidaye ven-Nihaye" c.7, s.358
      11) Menakıb-ı Harezmi el-Hanefi s.40
      12) el-Tabari' nin "Zehair' ul Ukba" s.77
      13) el-Mes'udi'nin "Müruc el-Zeheb" c.2, s.437
      14) İbn'ül-Esir'in "Üsd'ül-Gabe" c.4, s.100 No: 3783
      15) el-Haskani' nin "Şevahid'üt-Tenzil" c.1, s.334
      16) el-Müttaki el-Hindi'nin "Muntahab'ul-Kenz " c.5, s.30
      17) İbn-i Hacer'in "Tehzib'ut-Tehzib" c.6, s.320
      18) el-Heysemi' nin "Mecma'üz Zevaid" c.9, s.114
      19) Menakıb-ı Meğazeli s.81
      20) el-Kilabi'nin "Müsned-i Dimaşk" Hadis No: 2
      21) el-Suyuti'nin "Tarih'ül-Hulefa" s.170
      22) İbn-i Abdülbirr'in "el-İstiab fi Marifet'il Ashab" c.3, s.1102
      23) el-Tabari'nin "Riyad'un Nadıra" c.3, s.140
      24) İbn-i Ebil Hadit'in "Şerhu Nehc'ül-Belağa" c.7, s.219
      25) Süleyman el-Kunduzi'nin "Yenabi' ul Mevedde" s.82
      26) el-Harezmi el-Hanefi'nin "Maktel'ul-Hüseyn" c.1, s.43
      27) el-Zehebi'nin "Mizan'ül-İtidal" c.1, s.415, No: 1525
      28) en-Nebehani'nin "Feth'ül-Kebir" c.1, s.176
      29) el-Künci eş-Şafii'nin "Kifayet'üt-Talib" s.221
      30) Feth'ül-Müluk el-Ula s.15
      31) Münteheb Fedail'ün Nebi ve Ehli Beytihi s.209


      Hz. Ali Ve Kuran Birbirinden Ayrılmazlar

      Resulullahın hanımı Ümmü Seleme dedi ki: Nefsim onun elinde olana (ALLAH'a) yemin olsun ki, Resulullah (s.a.a)'ın şöyle buyurduğunu duydum:
      (Aliyyun meal Kurân, vel Kurânu mea Aliyyin, lâ yefterikân, hattâ yerida aleyyel havd)
      "Ali Kur'an'ladır, Kur'an da Ali iledir; ikisi havuz başında bana varıncaya dek birbirinden ayrılmazlar."

      Kaynak:
      1) el-Hakim'in "Müstedrek es-Sahihayn" c.3, s.124
      2) Tabarani'nin "Mucem el-Sağir" c.1, s.55; c.2, s.177, Hadis No: 5594
      3) Tabarani'nin "Mucem el-Evsat" c.5, s.135, Hadis No: 4880
      4) el-Künci eş-Şafii'nin "Kifayet'üt-Talib" s.399, Haydariye Bas.
      5) İbn-i Hacer'in "Sevaik'ül-Muhrika" s.76
      6) el-Müttaki el-Hindi'nin "Kenz'ul-Ummal" c.6, s.153; c.11, s.603, Hadis No: 32912
      7) el-Müttaki el-Hindi'nin "Muntahab'ul-Kenzl" c.5, s.31
      8 ) el-Münavi'nin "Fayd'ül-Kadir" c.4, s.358
      9) eş-Şeblenci'nin "Nur'ül-Absar" s.73, Saidiyye bas.
      10) el-Suyuti'nin "Tarih'ül-Hulefa" s.173
      11) es-Salihi eş-Şami'nin "Sebl'ül-Hüda ver-Rişad" c.11, s.297
      12) ez-Zehebi'nin "Mecma'üz Zevaid" c.9, s.134
      13) el-Alani'nin "İcmal'il İsabe fi Akval es-Sahabe" s.55
      14) Ubeydullah el-Hanefi'nin "Ercah'ül-Metalib" s.597, 598 Lahur Bas.
      15) Menakib-i Seyyidina Ali s.38
      16) el-Suyuti'nin "Cami'us-Sağir" c.2, s.177, Hadis No: 5594
      17) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül-Mevedde" s.40, 90, 185, 237, 283, 285
      18) İs'af er-Rağıbin s.157 (Nur'ül-Absar hamişinde bas.)
      19) İbkat'ül-Envar c.1, s.277, Hadis'üs Sıkleyn kısmı.
      20) el-Menakib-i Harezmi el-Hanefi s. 110, Haydariye Bas.
      21) el-Himvini'nin "Feraid'üs Simtayn" c.1, s.177, Hadis No: 140
      22) el-Bedhaşi'nin "Miftah'ün Neca" s.66
      23) MUHAMMED bin Akil'in "en-Nesaih'ül-Kafiyeh" s.215
      24) el-Asami'nin "Semt'ün Nücum'ül-Avali" s.823, 1400
      25) en-Nebehani'nin "Feth'ül-Kebir" c.2, s.242 Mısır bas.
      26) et-Tüsteri'nin "İhkak'ul-Hak" c.5, s.640
      27) el-Zehebi'nin "Talhis'ül-Müstedrek " c.3, s.124
      28) Esnel Metalib s.136
      29) el-Behrani'nin "Gayet'ül-Meram" Bab: 45, s.540
      30) el-Emini'nin "el-Gadir" c.3, s.180
      31) MUHAMMED Miri el-Antaki'nin "Limaze ahtertu Mezhebe Ehl'il Beyt" s. 319-320
      32) Münteheb Fedail'ün Nebi ve Ehli Beytihi s.144
      33) es-Seyyid Murtada Hüseyni'nin "Fedail'ül-Hamse min es-Sıhah es-Sitte" c.2, s.112
      34) Menakib İbn-i Merdeveyh.
      35) Abdullah eş-Şafii'nin "el-Menakib"


      Hz. Ali Ve Hak Birbirinden Ayrılmazlar

      Ümmü Seleme ve MUHAMMED bin Ebi Bekir'den naklen, Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdu:
      (Aliyyun meal hak, vel-hakku mea Aliyyin, ve len yefterikâ hattâ yerida aleyyel havde yevmel Kıyâmet)
      "Ali hakladır, hak da Ali'yledir, ikisi Kıyamet Gününde havuz başında bana varana dek birbirinden asla ayrılmazlar."

      Kaynak:
      1) Hatip el-Bağdadi'nin "Tarih-i Bağdat" c.14, s.321
      2) İbn-i Kuteybe'nin "el-İmametü ves-Siyasetü" c.1, s.73 Mısır Bas.
      3) İbn-i Asakir'in "Tarih-i Dimaşk" c.3, s.119 Hadis no: 1162
      4) el-Himvini eş-Şafii'nin "Feraid'us-Simtayn" c.1, s.177
      5) el-Heysemi'nin "Mecma'üz Zevaid" c.9, s.134
      6) el-Müttaki el-Hindi'nin "Muntahab'ul-Kenz" c.5, s.30
      7) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül-Mevedde" s. 55
      8 ) ed-Dulabi'nin "el-Künye vel-Esma" c.2, s.89
      9) Ubeydullah el-Hanefi'nin "Ercah'ül-Metalib" s.598, Lahur Bas.
      10) İbn-i Dimaşki'nin "Cevahir'ül-Metalib" c.1, s.343
      11) İbn-i Ebil Hadit'in "Şerhu Nehc'ül-Belağa" c.1, s.173
      12) Menakib Seyyidina Ali s.19
      13) Zamahşeri'nin "Rabi'ül-Ebrar" c.1, s.828
      14) el-Behrani'nin "Gayet'ül-Meram" Bab: 45, s.539
      15) el-Emini'nin "el-Gadir" c.3, s.177
      16) et-Tüsteri'nin "İhkak'ul-Hak" c.5, s.624
      17) Münteheb Fedail'ün Nebi ve Ehli Beytihi s.142
      18) es-Seyyid Murtada Hüseyni'nin "Fedail'ül-Hamse min es-Sıhah es-Sitte" c.2, s.109
      19) Tabarani'nin "Mucem es-Sağir" ve "Mucem el-Avsat"
      20) Menakib İbn-i Merdeveyh
      21) es-Sem'ani'nin "Fedail'üs Sahabe"


      Sorun Benden Beni Yitirmeden

      Hz. Ali şöyle buyurdu:
      (Seluni, fevallâhi lâ tes'elüni an şey'in yekunu ilâ yevm'il Kıyâmeh illâ haddestükum anhu, seluni an kitâballâh, fevallâh mâ min âyetin illâ ene a'lamu e-bileylin nezelet, em bi nehârin, em fi sehelin em fi cebelin.)
      "Bana sorunuz, vALLAHi kıyamete kadar neden sorarsanız size haber veririm. Bana ALLAH'ın kitabından sorunuz, her ayetin gece mi, gündüz mü, dağlıkta mı, düzlükte mi indiğini bilirim."

      Kaynak:
      1) Tabari'nin "Cami'ül-Beyan" Tefsiri c.1, s.114
      2) el-Suyuti'nin "Tarih'ül-Hulefa" s.214
      3) el-Müttaki el-Hindi'nin "Kenz'ul-Ummal" c.2, s.565, Hadis No: 4740
      4) İbn-i Abdülbirr'in "el-İstiab" c.3, s.208, Hadis No: 1875
      5) Tarih'ül-Kebir c.8, s.165, Hadis No: 2570
      6) Belazuri'nin "Ensab'ul-Eşraf" c.2, s.351
      7) el-Askalani'nin "Tehzib'ut-Tehzib" c.7, s.338
      8 ) Tabakat'ül-Kübra c.2, s.338
      9) Tabari'nin "Zehair'ul-Ukba" s.151 ve "Riyad'un Nadara" c.2, s.198
      10) Ebu Naim'in "Hilyet'ül-Evliya" c.1, s.67-68
      11) el-Haskani'nin "Şevahid'üt-Tenzil" c.1, s.42, Hadis No: 31
      12) Menakib-i Harezmi el-Hanefi s.94
      13) İbn-i Hacer'in "es-Sevaik'ul-Muhrika" s.128
      14) Hz. Ali'nin "Gurer'ul-Hikem" Hadis No: 5637
      15) Miftah'üs Seadet c.1, s. 400
      16) Feth'ül-Bari c.8, s.485


      Hz. Ali şöyle buyurdu:
      "Sorun benden beni yitirmeden, bana gök yollarını sorunuz, onları yeryüzü yollarından daha iyi tanırım."

      Kaynak:
      1) İbn-i Ebi Talha'nın "Metalib'üs Süül" s.26
      2) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül-Mevedde" s.66
      3) İbn'ül-Esir'in "Üsd'ül-Gabe" c.4, s.22
      4) el-Tabari'nin "Zehair'ul-Ukba" s.83
      5) İbn-i Abdül Birr'in "el-İstiab fi Marifet'il Ashab" c.3, s.40
      6) Tefsir'ül-Fatiha (el-Ezher Meydanı Mısır bas.) s.52
      7) İbn-i Ebil Hadit'in "Şerhu Nehc'ül-Belağa" c.13, s.101
      8 ) Sıbt İbn-i Cevzi'nin "Tezkiret'ül-Havas" Bab: 2, s.34
      9) el-Hilli'nin "Nehc'ül-Hak ve Keşf'üs Sıdk" s.240
      10) el-Hilli'nin "Keşf'ül-Yakin" s.63, 64
      11) Müsned Ahmet bin Hanbel

      Hz. Ali şöyle buyurdu:
      "Gayb sırlarından bana sorunuz, mürsel peygamberlerin tüm ilimlerine varisim ben."
      Kaynak:
      1) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül-Mevedde" s.69
      2) Kemaleddin el-Halebi eş-Şafii'nin "ed-Darr'ül-Manzum"
      3) İbn-i Ebi Talha eş-Şafii'nin "Metalib'üs Süül"
      4) Enis Emir'in "Fazilet-i Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.340

      Hz. Ali (a.s):
      "İsteseydim yalnız Fatiha'nın tefsirinden yetmiş deve yükü kitap yazardım."
      Kaynak:
      1) İmam Gazzali'nin "İhya-u Ulumiddin" c.1, s.803
      2) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül-Mevedde" s.64, 407
      3) Tefsir'ül-Fatiha (el-Ezher Meydanı Mısır bas.) s.57
      4) et-Teratib'ül-İdariyye c.3, s.183
      5) Kemaleddin el-Halebi eş-Şafii'nin "ed-Darr'ül-Manzum"
      6) Yunus Ramadan'ın "Buğyet'üt-Talib" s.404 Beyrut Bas.

      Dürr'ül-Manzum adlı eserde Hz. Ali'nin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir:
      "Bil ki tüm semavi kitapların esrarı Kur'an'da toplanmıştır, Kur'an'ın tüm esrarı Fatiha'dadır, Fatiha'nın tüm esrarı Besmelededir, Besmelenin tüm esrarı 'B' harfindedir, 'B' harfinin tüm esrarı da onun altındaki noktadadır."
      Emir'ül-Müminin Hz. Ali şöyle buyurdu: "'B' harfinin altındaki nokta benim."


      Kaynak:
      1) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül-Mevedde" s.69
      2) Kemaled-din el-Halebi eş-Şafii'nin "ed-Darr'ül-Manzum"
      3) Enis Emir'in "İlim Kapısı İmam Ali" ve "Fazilet-i Ehli Beyt'i Resulullah"
      4) Yunus Ramadan'ın "Buğyet'üt-Talib" s.294 Beyrut Bas.

      Yorum


        #18
        Ynt: Ehl-i Sünnete göre Şeyhayn ilimde Ashabın en üstünüdür

        Hz. Ali (a.s) İnsanların En Hayırlısıdır

        Cabir bin Abdullah el-Ansari'den naklen, Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdu: (Aliyyün hayr'ül-beşer, men şekke bihi kefer)
        Meali: "Ali, insanların en hayırlısıdır; bundan şüphe eden kafir (hakkı saklamış) olur."

        Kaynak:
        [1) el-Müttaki el-Hindi'nin "Kenz'ul-Ummal" c.11, s.625, Hadis no: 33045. c.6, s.159
        2) el-Münavi'nin "Künüz'ul-Hakaik" s.98 Bulak Mısır bas.
        3) İbn-i Asakir'in "Tarih-i Dimaşk" Hadis No: 8972
        4) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül-Mevedde" s.180, 247
        5) Hatip el-Bağdadi'nin "Tarih-i Bağdat" c.7, s.421, c.5, s.37
        6) el-Tabari'nin "Riyad'un-Nadira" c.2, s.220
        7) İbn-i Hacer el-Askalani'nin "Tehzib'üt-Tehzib" c.9, s.419 Haydar Abad bas.
        8 ) ed-Deylemi'nin "el-Firdevs" c.3, s.62, Hadis No: 4175
        9) el-Hemedani eş-Şafii'nin "Meveddet'ül-Kurba" 3.Meveddette.
        10) el-Bahrani'nin "Gayet'ül-Meram" s.450, Hadis No: 17
        11) Müntehabu Fedail'ün Nebi ve Ehli Beytihi s.134
        12) es-Seyyid Murtada Hüseyni'nin "Fedail'ül-Hamse min'es-Sıhah'is-Sitte" c.2, s.91
        13) Enis Emir'in "Fazilet-u Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.322

        İmam Ali, Cabir bin Abdullah el-Ansari, İbn-i Mesut ve Hüzeyfe'den naklen, Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdu: (Aliyyün hayr'ül-beşer, men ebâ fekad kefer)
        Meali: "Ali, insanların en hayırlısıdır; kim bunu kabul etmezse kafir olur."

        Kaynak:
        [1) Hanbeli mezhebinin imamı Ahmet bin Hanbel'in "el-Fadail" s.46, Hadis No: 72
        2) el-Himvini eş-Şafii'nin "Feraid'us-Simtayn" c.1, s.154 Hadis No: 116
        3) el-Askalani'nin "Tehzib'ut-Tehzib" c.9, s.419
        4) ed-Deylemi'nin "Firdevs" c.3, s.62
        5) İbn-i Asakir eş-Şafii'nin "Tarih-i Dimaşk" c.2, s.444, Hadis No: 962
        6) el-Müttaki el-Hindi'nin "Kenz'ul-Ummal" c.6, s.159; c.12, s.221 Hadis No: 1286; c.11, s.625, Hadis No: 33045 ve "Muntahab'ul-Kenz" c.5, s.35
        7) Hatip el-Bağdadi'nin "Tarih-i Bağdat" c.3, s.192, c.7, s.421
        8 ) el-Münavi'nin "Künüz'ul-Hakaik" s.98 Bulak Mısır bas.
        9) el-Askalani'nin "el-İsabe fi Temyiz es-Sahabe" c.1, s.217
        10) el-Künci eş-Şafii'nin "Kifayet'ut-Talip" s.119
        11) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül-Mevedde" s.180, 246
        12) el-Heysemi'nin "Mecme-üz Zevaid" C.9, S.116 ve 158
        13) el-Suyuti'nin "Leali" c.1, s.170
        14) el-Tabari'nin "Riyad'un-Nadira" c.2, s.220 ve "Zehair'ul-Ukba" s.96
        15) eş-Şeblenci'nin "Nur'ul-Absar" s.70, 101
        16) Abdullah eş-Şafii "el-Menakib" s.30
        17) Emanüllah ed-Dehlevi'nin "Techiz'ül-Ceyş" s.308
        18) el-Bedhaşi "Miftah'ün Neca" s.49
        19) Tefsir'üt-Tabari c.30, s.171
        20) Ramuz'ül-Ahadis s.442
        21) el-Kaşifi el-Hanefi et-Termezi'nin "el-Menakib el-Murtadaviyye" s.106
        22) İbn-i Hacer el-Askalani'nin "Lisan'ul-Mizan" c.3, s.166
        23) el-Hamedani'nin "Meveddet'ül-Kurba" s.41, Lahur Bas.
        24) el-Hesnevi el-Musuli'nin "Dürr Bahr'ül-Menakib" s.65
        25) Menakıb-ı Harezmi el-Hanefi s.66
        26) el-Zehebi'nin "Mizan'ül-İtidal" c.1, s.235
        27) Menakib-i Seyyidina Ali s.38
        28) el-Arbain fi Usul'üd Din s.674
        29) ed-Dürr'üs Semin s.30
        30) el-Hazai'nin "Arbain" Hadis No: 23
        31) et-Tüsteri'nin "İhkak'ul-Hak" c.4, s.249-256
        32) el-Behrani'nin "Gayet'ül-Meram" s.605, Hadis No: 10
        33) Muhammed Miri el-Antaki'nin "Limaze ahtertu Mezhebe Ehl'il Beyt" s.310
        34) el-Emini'nin "el-Gadir" c.3, s.22
        35) Şerafeddin el-Musevi'nin "el-Müracaat" s.136
        36) Siyer'usSahabe
        37) Fahrettin Razi' nin "Nihayet'il-Ukul"
        38) Menakib-i İbn-i Merdeveyh
        39) Enis Emir'in "Fazilet-u Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.380


        Hz.Ali ve Abdullah bin Mesud'tan naklen, Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdu: (Femen lem yequl Aliyyün hayr'ün-nâs fekad kefer)
        Meali: "Her kim Ali insanların en hayırlısıdır demezse kafir olur."

        Kaynak:
        [1) İbn-i Asakir'in "Tarih-i Dimaşk" c.2, s.444 Hadis no: 954
        2) el-Künci eş-Şafii'nin "Kifayet'üt-Talip" s.119
        3) el-Müttaki el-Hindi'nin "Muntahab'ul-Kenz" c.5, s.35 ve "Kenz'ul-Ummal" c.11, s.625 Hadis no: 33046
        4) el-Bağdadi'nin "Tarih-i Bağdat" c.3, s.194 Hadis no: 1234
        5) el-Askalani'nin "Tehzip et-Tehzip" c.9, s.419 Hadis no: 687
        6) Muhammed Miri el-Antaki'nin "Limaze ahtertu Mezhebe Ehl'el Beyt" s. 310
        7) Enis Emir'in "Fazilet-u Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.380
        8 ) Müntehebu Fedail'ün Nebi ve Ehli Beytihi s.134
        9) es-Seyyid Murtada Hüseyni'nin "Fedail'ül-Hamse min'es-Sıhah'is-Sitte" c.2, s.91
        10) el-Himvini eş-Şafii'nin "Feraid'üs Simtayn" c.1, s.145, Hadis no: 116

        Ata dedi ki: Ayşe'ye Hz. Ali'yi sordum. Dedi ki: "O, insanların en hayırlısıdır, bundan ancak kafir olan şüphe eder."

        Kaynak:
        [1) İbn-i Asakir'in "Tarih-i Dimaşk" c.2, s.448 Beyrut Bas.
        2) el-Hemedani'nin "Meveddet'ül-Kurba" 3. Meveddet.
        3) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ül-Mevedde" s.246
        4) el-Künci eş-Şafii'nin "Kifayet'üt-Talib" s.119
        5) Muhammed Miri el-Antaki'nin "Limaze ahtertu Mezhebe Ehl'il Beyt" s.311


        Hayber Kalesi'nin Fatihi Hz. Ali'dir

        Büreyde'den naklen: Resulullah (s.a.a) Hayber ehlinin kalelerine indiğinde bayrağı Ebu Bekir'e verdi, Ebu Bekir onu fethetmeden geri döndü. Sonra Ömer aldı, Ömer de askerleriyle beraber Hayber'e hücum etti fakat sonunda askerleriyle beraber geri kaçtı. Askerler Resulullah (s.a.a)'ın huzurunda Ömer'i ayıpladılar. Ömer de onları ayıpladı. Bunun üzerine Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdu:
        (İnni dâfiu er-râyete ilâ reculin yuhibbellahe ve resulehu ve yehibbuhullahu ve resulühü, kerrârun ğayri ferrâr, lâ yerciu hattâ yeftehullaha lehu)
        Meali: "Yarın sancağı öyle birisine vereceğim ki, ALLAH ve resulünü sever, ALLAH ve resulü de onu severler. ALLAH kaleyi onun eliyle fethedecektir."
        Yarın sancağı Hz.Ali'ye verdi ve ve Hz. Ali de Hayber kalesini fethetti.
        Kaynak:
        1) İbn-i Hasan el-Kilabi'nin "Müsned-i Dimaşk" Hadis No: 27
        2) Siret-i İbn-i Hişam c.3, s.334
        3) Müsned-i Ahmet bin Hanbel c.5,s.33
        4) İbn-i Sa'd'ın "et-Tabakat" c.3, s.158
        5) Tarih'üt-Tabari c.2, s.93
        6) Tirmizi Hadis no: 3970
        7) Altı Parmak, "Peygamberler Tarihi" s.644


        Hz. Ali, Hendek gününde Amr bin Abduved (Onbin kişi kuvvetinde sayılan) ile savaşıp onu öldürdüğünde Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdular:
        (Darbetu Aliyyin fi yevm'il Hendek afdalu min a'mâli ümmeti ilâ yevm'ül-Kıyâme)
        Meali: "Ali bin Ebi Talib'in Hendek gününde, Amr bin Abduved'e bir kılıç vuruşu, bütün ümmetimin Kıyamet Günü'ne yapacakları amellerinden daha üstündür."
        Kaynak:
        1) el-Hakim Nişaburi'nin "Müstedrek'us-Sahihayn" c.3, s.34 Hadis No: 4327
        2) el-Bağdadi'nin "Tarih-i Bağdat" c.13, s.18-19 Rakam: 6978
        3) Fahrettin Razi'nin "Tefsir-i Kebir" c.32, s.31
        4) el-Müttaki el-Hindi'nin "Kenz'ul-Ummal" c.11, s.623 Hadis No: 33035
        5) Harezmi el-Hanefi'nin "Maktel-i Hüseyn" c.1, s.45
        6) İbni Ebil Hadit' in "Şerhu Nehc'ül-Belağa" c.4, s.342
        7) "Şerh'ül-Mekasid" c.2, s.301
        8 ) Seyyid Eyyub bin Sıddık'ın "Menâkıb-ı Çihâr Yâri Güzîn" 6. Bab, 26. Menâkıb
        9) el-Kunduzi "Yenabi'ül-Mevedde" s.137
        10) "Münteheb Fedail'ün Nebi ve Ehli Beytihi" s.229
        11) Es-Seyyid Murtada Hüseyni'nin "Fedail'ül-Hamse min'es-Sıhah'is-Sitte" c.2, s.320-321



        Gadir-i Hum İmamı Hz. Ali'dir

        Resulullah (s.a.a), hacı kafilesi ile veda haccından dönerken, Gadir-i Hum denen yere vardığında halka hitaben şöyle buyurdular:
        (Men kuntu Mevlâh, fehâze Aliyyun Mevlâh. Allâhummâ vâli men vâlâh, ve âdi men âdâh, vensur men nasarah, vehzul men hazeleh)
        Meali: "Ben kimin Mevlasıysam, Ali de onun Mevlasıdır; ALLAH'ım, ona dost olanın dostu ve ona düşman olanın düşmanı ol, ona yardım edene yardım et ve onu (yardımını esirgeyerek) yalnız bırakanı yalnız bırak."
        Kaynak:
        1) İbn-i Asakir eş-Şafii'nin "Tarih-i Dimaşk" c.2, s.13, Hadis No: 508, 513, 514, 515, 523, 544' Beyrut 1. Bas.
        2) el-Heysemi'nin "Mecma'üz-Zevaid" c.9, s.105
        3) eş-Şehrestani'nin "el-Milel ven-Nihel" c.1, s.163
        4) İbn-i Ebil Hadit'in "Şerh-u Nehc'ül-Belağa" c.1, s.209, 289, 1.Bas.Mısır
        5) el-Belazuri'nin "Ensab'ul-Eşraf" c.2, s.112
        6) ez-Zerendi el-Hanefi'nin "Nazmu Dürer'us-Simtayn" s.112
        7) Menakıb-ı Harezmi el-Hanefi s.80, 94, 130
        8 ) el-Kunduzi el-Hanefi'nin "Yenabi'ul-Mevedde" s.249
        9) el-Müttaki el-Hindi'nin "Muntahab'ul-Kenzl" c.5, s.32 ve "Kenz'ul-Ummal" c.6, s.403 1. Bas.
        10) el-Haskani'nin "Şevahid'üt-Tenzil" c.1, s.157, Hadis No: 211
        11) el-Künci eş-Şafii'nin "Kifayet'üt-Talib" s.63, Haydariye bas.
        12) İbn-i Sabban eş-Şafii'nin "İs'af'ür-Rağibin" s.151 (Nur'ul-Absar hamişinde bas.)
        *
        Not: Hz. Ali'nin (a.s) fazilet ve üstüğünlüğüne dair daha çok hadis görmek isteyenler şu linke tıklayabilirler: http://www.velayet.com/index.php/topic,2088.0.html

        Yorum


          #19
          Ynt: Ehl-i Sünnete göre Şeyhayn ilimde Ashabın en üstünüdür

          [quote author=mrt90 date=1394196055 link=topic=25433.msg172816#msg172816]Hz.Ebubekir ve Hz.Ömer'in kendisinden üstün olduğunu bizzat Hz.Ali efendimiz söylemiştir. Hatta Şii alimlerden Abdürrezzak bin Ali Lahici de Hz.Ali'yi en çok sevdiği halde, şeyhaynın kendisinden üstün olduğunu söylediğini nakleder.[/quote]
          Hz. Ali'nin (a.s) o ikisinden ve diğer sahabelerden üstün olduğuna dair Şia ve Ehl-i sünnet kaynaklarında yüzlerce hadis vardır. O söz yüzlerce hadisle çelişmektedir, Şia kaynaklarında öyle bir söz kesinlikle geçmez, varsa buyurun gösterin. Abdürrezzak bin Ali Lahici de Şia alimleri arasında tanınmış biri değildir. Şia olan biri kesinlikle öyle bir söz söylemez, söyleyen biri olursa Şialıktan çıkmıştır. Şia'nın bu kadar müçtehit ve büyük alimini bırakıp ne idiğü belli olmayan birinin sözüne sarılmak, boğulmakta olan birinin her haşişe (çer çöpe) sarılmasına benziyor. Benim aktardığım hadisler gördüğünüz gibi Ehl-i Sünnet kaynaklarındandır. Kendi kaynaklarınızdaki hadisler bile Hz. Ali'nin üstünlüğünü ispat etmek için yeterlidir. Ama siz o ikisinin Hz. Ali'den daha üstün olduklarına dair bir tane hadis bile getirmediniz, getiremezseniz de. Sizin kitaplarda birinci, ikinci halifelerin faziletlerine dair hadisleri de Muaviye yazdırmıştır, onun genelgelerini okuyun ne demek istediğimi daha iyi anlarsınız.

          Muaviye'nin Genelgeleri
          http://www.velayet.com/index.php/topic,3541.0.html

          Şia ve Ehl-i Sünnet'in Hadis Kaynakları Üzerine bir Araştırma
          http://www.velayet.com/index.php/topic,7909.0.html

          Yorum

          YUKARI ÇIK
          Çalışıyor...
          X