Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Mikdat Bin Esved

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Mikdat Bin Esved

Mikdat, Kinde kabilesindendir. Tüm tarihçilerin ortak kanaatiyle İslamı seçtiğini ilan eden ilk yedi kişiden biridir. Bedir, Uhud, Hendek ve bütün İslam savaşlarında bulunmuş sayılı savaşçılardandır. Bedir savaşında bütün İslam askerleri yaya idi yalnız kendisi atlıydı. İşte onun için “Allah yolunda ilk at koşturan Mikdat’tır” denildi.

Mikdat Peygambere hitaben; Ey Allahın Peygamberi! Biz İsrailoğullarının Musa'ya dediği gibi sana ''sen Allah'la berabet git, savaş'' demeyiz. Biz İstediğin savaşta sağında ve solunda, önünde ve arkanda her an çarpışmaya hazır.'' demiş ve Peygamberimiz bu söze tebessümle karşılık vermiştir. (1)

Hz Muhammed “Allah bana dört kişiyi sevmemi emretti” diyor ve Mikdat’ı da sayıyor bu dört kişinin içinde.
    (2)

Mikdat'ın hayatında kesinlikle leke yoktur. Mikdat'da ilk Ali taraflarlarından. Mikdat 33 hicri yılında vefat etti (Şura) olayını yaşamış ve orada Ali Taraftarlığını (Şiiliğini/Aleviliğini) ilan etmiştir.

Mikdat Ömer'in şuarısında Ali'ye değil Osman'a biat edilmesini isteyen Abdurrahman’a “Ey Abdurrahman” dedi “ Allah’a yemin ederim ki, sen öyle bir adamdan yüz çevirdin ki o hakka göre hareket eden ve hakkı koruyandır” ve sonra şunları ekledi. "Ben burada Ehli-beyt’e yapılan haksızlık kadar büyük haksızlık görmedim. Kureyş ne yapıyor? Öyle bir adamı dışladılar ki, hayatımda ondan daha bilgili, onun kadar hakkın yanında olan kimse bilmiyorum"(3)

Kaynaklar:

1-İbni Sad (tabakat) kitabında 3/162
    2- (Tabakat) kitabında olduğu gibi İbni Hacer Askalani (İsabe) kitabında İbni Abdilber( istiap) kitabında geçer.
    3-İbnül-esir'in kitabı 3/37

- www.alisevilmezmi.com 'dan alınmıştır. -

not: site reklâm bâbında verilmemiştir; kadrosuyla hiçbir ilişiğim yoktur...
    "var olan bir gün, yok olan bir ömre bedeldir; o gün şehâdet günüdür..." H.A.

Ynt: Mikdat Bin Esved

Allah razı olsun kardeş
    hz.Peygamberin has sahabesi mikdat hakkında ne yazıkki çok fazla şey bilmiyoruz. Varsa tarih kitaplarının tozlu sayfalarından çıkarılıp ümmetin bilgisine sunulmasını tememnni ediyorum.
    Allah, geçimsiz efendileri olan bir adamla, yalnız bir kişiye bağlı olan bir adamı misal olarak verir. Bu ikisi eşit midir? Övülmek Allah içindir, fakat çoğu bilmezler. (Zümer 27)

Yorum

Allah razı olsun thales kardeşim nikimi aldığım ve bu ismi taşımakla gurur duyduğum bu yüce insanı bizlere takrardan hatırlattın.
      Allah bizi onun şefatine nail eylesin inşallah
      Gönülleriniz bir olmadıktan sonra sayıca çok olmanızın bir anlamı yoktur
      İmam Ali (a.s)

Yorum

Âmin...
        "var olan bir gün, yok olan bir ömre bedeldir; o gün şehâdet günüdür..." H.A.

Yorum

YUKARI ÇIK
        Çalışıyor...
        X