Hayvanlardan Çıkartılmış Gıda Katkı Maddeleri Listesi
1. Kot numaralarına göre:
HAYVAN ÜRÜNLERİNDEN ÇIKARTILAN GIDA KATKI MADDELERİ
KOD
KATKI MADDESİNİN ADI
AÇIKLAMA
E120** Cochineal(Karmin)
Renklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampoanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir. Hanefi mezhebine göre sakıncalı
E441** Gelatine(Jelatin)
Koyulaştırıcı, sabitleştirici, homojenleştirici ajan; domuz sığır, kanatlı,balık gibi hayvanların deri, bağ dokuları ve kemiklerinden sıcak işlem uygulanaral elde edilir. Alerji ve astıma sebep olabilir. Domuz ve eti helal hayvanların kesim usulü bakımından dikkatli olmamız gerekir.
E469
Sodium Kasein
Homojenleştirici, sabitleştirici, İnek sütünden çıkartılır
E542**
Bone Phosphate
Hayvan kemiklerinden üretilir. Topaklanmayı engelleyici ajan, emülgatör ve gıda takviyelerinde fosfor kaynağı olarak kullanılır. Esas kullanımı bununla birlikte kozmetiktir. (diş macunu gibi). Ürün hayvan kemiklerinden yapılır, domuz ve sığır gibi. Müslümanlar, Yahudiler vejetaryanlar ve Hindular sakınmalıdır
E901*
Beeswax (beyaz ve sarı)
Balmumu
Yüzey sırlama ve parlatma maddesi.Arının bal peteğinden yapılır. Bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
E904**
Şellak
Yüzey sırlama maddesi. LakBöceği tarafından üretilen reçineden elde edilir; bazen deri tahrişine neden olabilir.
910**
L-Cysteine
Un işleme ajanı. Ekmek ve pasta ürünlerinde kullanılır.İnsan saçı, domuz dahil hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir
920**
L-Cysteine Monohydrochloride
Un işleme ajanı. Ekmek ve pasta ürünlerinde kullanılır. İnsan saçı, hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir
921**
L-Cysteine Hydrochloride Monohydrate
Un işleme ajanı. Ekmek ve pasta ürünlerinde kullanılır. İnsan saçı, domuz dahil hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir
1. Kot numaralarına göre:
HAYVAN ÜRÜNLERİNDEN ÇIKARTILAN GIDA KATKI MADDELERİ
KOD
KATKI MADDESİNİN ADI
AÇIKLAMA
E120** Cochineal(Karmin)
Renklendirici; böceklerden elde edilir; kozmetiklerde, şampoanlarda, kırmızı elma sularında, şekerlemelerde ve diğer gıdalarda kullanılır; hassas ve asmatik bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebeb olabilir. Hanefi mezhebine göre sakıncalı
E441** Gelatine(Jelatin)
Koyulaştırıcı, sabitleştirici, homojenleştirici ajan; domuz sığır, kanatlı,balık gibi hayvanların deri, bağ dokuları ve kemiklerinden sıcak işlem uygulanaral elde edilir. Alerji ve astıma sebep olabilir. Domuz ve eti helal hayvanların kesim usulü bakımından dikkatli olmamız gerekir.
E469
Sodium Kasein
Homojenleştirici, sabitleştirici, İnek sütünden çıkartılır
E542**
Bone Phosphate
Hayvan kemiklerinden üretilir. Topaklanmayı engelleyici ajan, emülgatör ve gıda takviyelerinde fosfor kaynağı olarak kullanılır. Esas kullanımı bununla birlikte kozmetiktir. (diş macunu gibi). Ürün hayvan kemiklerinden yapılır, domuz ve sığır gibi. Müslümanlar, Yahudiler vejetaryanlar ve Hindular sakınmalıdır
E901*
Beeswax (beyaz ve sarı)
Balmumu
Yüzey sırlama ve parlatma maddesi.Arının bal peteğinden yapılır. Bazen alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
E904**
Şellak
Yüzey sırlama maddesi. LakBöceği tarafından üretilen reçineden elde edilir; bazen deri tahrişine neden olabilir.
910**
L-Cysteine
Un işleme ajanı. Ekmek ve pasta ürünlerinde kullanılır.İnsan saçı, domuz dahil hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir
920**
L-Cysteine Monohydrochloride
Un işleme ajanı. Ekmek ve pasta ürünlerinde kullanılır. İnsan saçı, hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir
921**
L-Cysteine Hydrochloride Monohydrate
Un işleme ajanı. Ekmek ve pasta ürünlerinde kullanılır. İnsan saçı, domuz dahil hayvan kılı ve tavuk tüyünden elde edilir
Yorum