Yaşam süresinde uzama söz konusu, ancak uzun yaşadıkça, Alzheimer hastalığına yakalanma riski de giderek artıyor.
Alzheimer ile ilgili uzun zamandır yapılan araştırmalar, ilaçların veya balık yağının; hastalığı geciktirdiği veya önleyebildiğini ortaya çıkardı. UCLA�da çalışmakta olan bilim adamları, gerçekten de balık yağının, Alzheimer'ı önleyen güçlü bir silah olduğunu doğruladılar ve sebeplerini de izah ettiler.
UCLA�daki David Geffen Tıp Okulu�nda, nöroloji Profesörü ve aynı zamanda UCLA Alzheimer Araştırma Merkezi yöneticisi Greg Cole ve arkadaşları; balık yağında bulunan omega-3 yağ asiti; docosahekzaenoik asitinin(DHA), LR11 proteininin üretimini artırdığını kaydettiler. Bu protein, Alzheimer olanlarda, düşük seviyede bulunur. LR11 proteini, Alzheimer'da ortaya çıkan plakların oluşumunu sağlayan proteini, tahrip eder.
Beta amyloid isimli bir proteinin çökeltisi olan bu plakların, beyindeki nöronlara toksik etki oluşturarak; Alzheimer'a sebep olduğu düşünülüyor. LR11 proteinin, yüksek seviyede olması, toksik plakların oluşmasını önlemektedir. Düşük seviyede bulunması da hastalığa sebep oluyor.
Takati kesen ve nörodejeneratif bir hastalık olan Alzheimer; hafıza kaybı, bunama, kişilik değişimi ve ölüme sebep olabiliyor. Ulusal Alzheimer Birliği, 5.1 milyon Amerikalı'nın, bu hastalığa yakalanmış olduğunu söylüyor. 2050 yılına kadar bu rakamın, 11 ile 16 milyon arasında artış gösterebileceği tahmininde bulunuyor.
Araştırmacılar, balık yağının ve bileşimindeki DHA'nın etkilerini, bir çok biyolojik sistem üzerinde denediler. Bunlardan bir kısmına, yağ veya yağ asidi, besleme şeklinde verildi. Laboratuar şartlarında geliştirdikleri nöronlara ise, bu yağlar doğrudan uygulandı. Cole, araştırmaların sonuçları ile ilgili şunları söylüyor:
Alzheimer ile ilgili uzun zamandır yapılan araştırmalar, ilaçların veya balık yağının; hastalığı geciktirdiği veya önleyebildiğini ortaya çıkardı. UCLA�da çalışmakta olan bilim adamları, gerçekten de balık yağının, Alzheimer'ı önleyen güçlü bir silah olduğunu doğruladılar ve sebeplerini de izah ettiler.
UCLA�daki David Geffen Tıp Okulu�nda, nöroloji Profesörü ve aynı zamanda UCLA Alzheimer Araştırma Merkezi yöneticisi Greg Cole ve arkadaşları; balık yağında bulunan omega-3 yağ asiti; docosahekzaenoik asitinin(DHA), LR11 proteininin üretimini artırdığını kaydettiler. Bu protein, Alzheimer olanlarda, düşük seviyede bulunur. LR11 proteini, Alzheimer'da ortaya çıkan plakların oluşumunu sağlayan proteini, tahrip eder.
Beta amyloid isimli bir proteinin çökeltisi olan bu plakların, beyindeki nöronlara toksik etki oluşturarak; Alzheimer'a sebep olduğu düşünülüyor. LR11 proteinin, yüksek seviyede olması, toksik plakların oluşmasını önlemektedir. Düşük seviyede bulunması da hastalığa sebep oluyor.
Takati kesen ve nörodejeneratif bir hastalık olan Alzheimer; hafıza kaybı, bunama, kişilik değişimi ve ölüme sebep olabiliyor. Ulusal Alzheimer Birliği, 5.1 milyon Amerikalı'nın, bu hastalığa yakalanmış olduğunu söylüyor. 2050 yılına kadar bu rakamın, 11 ile 16 milyon arasında artış gösterebileceği tahmininde bulunuyor.
Araştırmacılar, balık yağının ve bileşimindeki DHA'nın etkilerini, bir çok biyolojik sistem üzerinde denediler. Bunlardan bir kısmına, yağ veya yağ asidi, besleme şeklinde verildi. Laboratuar şartlarında geliştirdikleri nöronlara ise, bu yağlar doğrudan uygulandı. Cole, araştırmaların sonuçları ile ilgili şunları söylüyor:
Yorum