Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

MANGAL MERAKLILARINA DUYURULUR

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    MANGAL MERAKLILARINA DUYURULUR

    Mangaldaki kanserojen etkiyi azaltmak için sarımsak ve biber yiyin, çay için


    Havaların ısınmasıyla özellikle piknik alanlarında mangal keyfi yapanların sayısı giderek artıyor.

    07-07-2009






    Havaların ısınmasıyla özellikle piknik alanlarında mangal keyfi yapanların sayısı giderek artıyor. Birçok kişinin vazgeçilmez olarak gördüğü mangal keyfi bazı sağlık risklerini de beraberinde getiriyor. Mangal yapılırken uygulanan yanlış pişirme yöntemleri kanserojen bileşikler oluşturuyor.

    Uzmanlar sağlıklı mangal keyfi için pişirilen etin uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalmaması gerektiğini belirtiyor. Odunun yanması ile oluşan kanserojen maddelerin dumanda bulunduğuna dikkati çeken uzmanlar, pişirilen etin çok fazla dumanda kalmaması gerektiği uyarısında bulunuyor. Mangal sırasında alınacak sarımsak, biberiye ve adaçayının kanserojen maddelerin miktarını azaltacağını ifade ediyor.

    Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Serap Coşansu, etlerin uygun koşullarda bekletilmemesi, iyi pişirilmemesi, yanlış şekilde pişirilmesinin bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabileceğini söyledi. Etin satın alındıktan sonra pişirme işlemine kadar mümkün olduğunca düşük sıcaklıkta bekletilmesi gerektiğini anlatan Coşansu, çiğ tavuk etinin pek çok gıda kaynaklı hastalığa yol açan bakterileri barındırdığını kaydetti. Çiğ tavuk etinin pişmiş et ve diğer gıdalarla temasının engellenmesi gerektiğini vurgulayan Coşansu; "Özellikle Campylobacter Jejuni isimli bakteri kanlı ve sulu ishale, bakteriyemi gibi çeşitli sistemik hastalıklara neden oluyor. Bakterinin doğal ortamı kanatlı hayvanların bağırsak sistemidir. Kesimde iç organlarının çıkartılması sırasında bu bakteriler tavuk etine de bulaşır. Bu bakteri son yıllarda gıda kaynaklı hastalıkların nedeni olarak ilk sırada yer alıyor. Yapılan araştırmalar tavuk etinde yüksek oranda bu bakteri türlerinden olduğunu göstermektedir. Bu bakterinin neden olduğu hastalıktan korunmak için çiğ tavuk etine dokunduktan sonra ellerin iyice yıkanması, pişmiş et veya diğer gıdaların çiğ tavuk etiyle temasının engellenmesi gerekir." dedi.

    Mangal yaparken etin iyi pişmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Coşansu, çiğ ette bulunan migroorganizmaların gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini, bu nedenle etin her tarafının iyice pişirilmesi gerektiğini dile getirdi. Pişirme sırasında kanserojen maddelerin oluşabileceğini söyleyen Coşansu, sağlıklı pişirme için yapılması gerekenleri şöyle ifade etti:

    "Çiğ ette bulunan migroorganizmaların ölmesi için et iyice pişirilmelidir. Etin kırmızı renginin kahve rengine dönmesi piştiğini gösterir. Pişirme sırasında odunun yanması ile oluşan bazı kanserojen maddeler özellikle dumanda bulunur. Bu nedenle pişirilen etin çok fazla dumana maruz kalmamasına dikkat etmek gerekir. Et yüksek sıcaklıkta ne kadar uzun süre pişirilirse o kadar çok kanserojen madde oluşur. Migroorganizmaları öldürecek kadar pişirmeli ve uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalmamasına dikkat edilmelidir."

    KANSEROJEN ETKİYİ AZALTMAK İÇİN MANGALIN YANINDA YENECEK SEBZE VE MEYVELER

    'Ne kadar çok mangalda pişirilmiş et tüketilirse o kadar çok kanserojen madde alınmış olur' diyen Coşansu, kanserojen maddelerin miktarını azaltmak için şu tavsiyelerde bulundu:

    "Sarımsak, biberiye ve adaçayı kanserojen maddelerin miktarını azaltmaktadır. Bunlar ya köfte harcının içine ilave edilebilir veya yemeden hemen önce et üzerine ilave edilebilir. Etler sosla hazırlanacaksa sos içine konabilir. Özellikle antioksidan içeren meyvelerden limon, portakal ve mandalina da kanserojen maddeleri etkisiz hale getirebilir. Etle birlikte bol miktarda sebze ve meyve tüketilmesi faydalıdır. Bunun dışında siyah ve yeşil çayda bulunan maddeler kanserojen maddelerin etkisini azaltmada faydalı olabilirler. Bunun için etle birlikte sıcak veya buzlu çay tüketilebilir." (CİHAN)
YUKARI ÇIK
Çalışıyor...
X