Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

    Selamun aleykum gördüğüm bir haber ilr ilgili düşüncelerinizi almak istiyorum.

    Diyanet'te başvurup muta nikahı talebinde bulundu, ancak eşiniz dışındakilerle ilişki haramdır cevabı aldı.
    Hayat kadınlarının sorunlarıyla ilgilenen İnsanca Yaşamı Destekleme Derneği, Diyanet İşleri Başkanlığı'na mail yoluyla başvuruda bulunarak, genelevlerde çalışan kadınların birlikte olduğu erkeklerle muta nikahı kıyılması yönünde görüş bildirip fetva vermesini istedi.
    Dernek, genelevdeki ilişkilerin dini açıdan zina olarak görüldüğünü, bu durumun muta hikahı yoluyla aşılabileceğini gerekçe gösterdi ve söz konusu talebin laikliğe aykırı olmadığını savundu. Başvuruyu inceleyen Diyanet'ten ise mail yanıtı geldi: Muta inancımızda haramdır. İlahiyatçılar da, muta nikahının Sünnilik'te yasaklandığını Şiilik'te ise kısmi serbest olduğunu savundular.
    MUTA NİKAHI NEDİR?
    Ücret ya da eşya karşılığında belli bir süre için yapılan nikah.

    İŞTE O BAŞVURU
    Dernek Başkanı Okşan Öztok tarafından Dini Soruları Cevaplandırma Komisyonu'na mail yoluyla yapılan başvuru metni şöyle:
    İçimiz el vermese de genelevlerin varlığının devamından yanayım. Çünkü bu evler bir konuda bariyer niteliği taşıyor. Genç ve bekarlar uygun bir eş bulana kadar cinsel arzularını bu evlerde gideriyorlar. Ama dinen doğan sakınca konusunda tereddüt var. Derneğimiz'e de bu konuda birçok soru geliyor. Birçok erkek aslında genelevde kendi arasında muta diye tabir edilen nikahı yapıyor. Şii inancına göre serbest. Hanefi inancına göre katı bir delil yok. Başkanlığınız'dan reşit ve bekar erkeklerin hayat kadınları ile muta nikahı ile birlikte olup olmayacağı konusunda deliller ile görüş belirtirseniz mutlu oluruz.
    DİYANET'TEN YANIT: SADECE EŞİNİZ
    Akşam'ın haberine göre; başvuruya Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan mail yoluyla yanıt geldi:
    Kuran'da ve diğer temel İslami kaynaklarda kadın olsun erkek olsun her müslümanın, cinsel ihtiyacını karşılamada kendi eşiyle yetinmesi kesin hüküm olarak konulmuş; bu hükümlerle çelişen her türlü uygulama gayri meşru kabul edilmiş, aykırı davranışlar için ağır yaptırımlar getirilmiştir. Belirlenen bir ücret karşılığında, belirli bir müddet bir kadınla nikahlanmaya muta denir. Bir kısım Şiî fakihin dışında, bütün İslam bilginleri muta nikâhının haram olduğunda ittifak etmişlerdir. Muta ve muvakkat (belirli bir zaman için kıyılan) nikah batıldır.
    YEPREM: DİNİ DEĞİL SİYASİ KONU
    Diyanet İşleri Başkanlığı Yayın Kurulu Başkanı İlahiyatçı Prof. Dr. Saim Yeprem ise, hayat kadınlarına yönelik bu başvuru için Muta, Sünni mezheplerde caiz değil, ama Şia'da sınırlı olarak uygulanıyor. Bana göre bu başvurunun içeriğinin dini yönden çok siyasi yönü var. Buna sosyologlar yanıt verir dedi.
    DERNEK: DİNE DE UYGUN, LAİKLİĞE DE
    Diyanet'e başvuruyu savunan İnsanca Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Okşan Öztok ise, başvurularının dini açıdan da laiklik açısından da sorun olmayacağını savundu. Madem dini gerekçelerle genelevlerin kurulmasına izin verilmiyor, o halde muta nikahıyla buna çözüm bulunabilir diyen Öztok, aksi taktirde evleri yıkılan genelev kadınlarının perişan hale geleceğini vurguladı. Öztok, Genelevde çalışmak isteyen kadınlar var. Genelevler de, kabul edelim etmeyelim ne yazık ki elzem bir ihtiyaç. Dini açıdan genelevlere izin verilmeyecekse o zaman dini bir yol olan muta nikahı kıyılabilir. Diyanet'ten bu konuda fetva vermesini istedik. Bu nikah kıyılarak, genelevdeki ilişki meşrulaşmış olacaktır. Kadın, ilişkiye gireceği kişiyle muta nikahı kıyıp daha sonra bozabilir bu nikahı dedi.
    Alıntıdır.
    Kaynak: Milliyet Gazetesi
    "Kim Ramazan ayından bir günün orucunu (özürlü olmaksızın) yerse, imanın ruhu (hakikati) ondan ayrılır."
    Mizan’ul-Hikmet, c. 5, s. 471.
    --------
    'Kalem doğru yazmıyorsa, silgi ol. Söz uyuşturuyorsa, sağır ol.
    Zalim zulmediyorsa, ideolojilerini bırak akıllı ol.
    Devrim, akıl işidir, çocuk işi değil.'

    #2
    Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

    BİSMİHİ TEALA
    HAMD ALEMLERİN RABB'İ ALLAH'A SALAT VE SELAM HZ. MUHAMMED (S.A.A) VE PAK EHLİ BEYT (A.S) OLSUN LANETİ İSE ONLARIN EBEDİ DÜŞMANLARINA OLSUN
    RABB'İMDEN SÖZÜN EN DOĞRUSUNU DİNLEYİP, HAKKI BATIL'DAN AYIRMAYI MUAVVAK KILSIN

    Selamun Aleykum AzizCan!;

    Haber'in başlığı bu şekilde başlıyor....

    Hayat kadınları Diyanet'te başvurup "muta nikahı" talebinde bulundu, ancak "eşiniz dışındakilerle ilişki haramdır" cevabı aldı.

    Bana döre her şeyden önce Şia'lara aleyh'ti bir propagandadan ibaret... Böylelikle Şia'ları Zina iftirası ile toplumda kötü algı yaratılmak isteniyor... Neden böyle düşündüm ki; Eğer bu hayat kakdınları da biraz Allah'ın hükümlernden haberdar olsalar idi şu madde'yi göz önünde bulundurmak zorundalar.


    "Kadın, geçici nikah süresi dolduktan sonra iddetini beklemek zorundadır. Eğer kadın aybaşı adeti görüyorsa ve ilişkiye girilmişse iki aybaşı dönemi iddet beklemelidir. Eğer aybaşı adeti görmüyorsa 45 gün iddet beklemelidir. Bu süre zarfında daimi nikahta olduğu gibi başka bir erkekle evlenemez. İster bu süre zarfında çocuğun olmasını engelleyecek (kondom,hap, aylık iğneler, deri altı kapsülleri, tüplerin bağlanması…vb.) şeyler kullanılsın isterse kullanılmasın hüküm aynıdır. Ancak zina da böyle bir durum söz konusu değildir. "

    Şimdi Genelevler gündelik çalışır ki bir kadının günde kaç erkek ile ilişkiye girdiğini belki kendiside bilmez!

    Diğer bir madde;

    Eğer erkek, geçici evlilik yaptığı eşinden çocuk sahibi olursa daimi evlilikteki çocukları gibi onu korumak ve nafakasını vermek zorundadır. Ancak zina şer’i ve yasal olmadığı için erkeğin himayesinden yoksundur.


    Bu da günübirlik cinsel ihtiyacını giderme arzusu içerisinde olan için göz alabileceği bir sorumululuk değildir.

    Ve şüphesizki kim izzetli bir yaşam istese Allah O'na kafi'dir. Kim ki; Zilleti seçse hem bu dünya da hemde ahirette de zillet içerisinde yaşarlar,,,,


    Allah'a emanet olun...

    Yorum


      #3
      Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

      Allah razı olsun.
      "Kim Ramazan ayından bir günün orucunu (özürlü olmaksızın) yerse, imanın ruhu (hakikati) ondan ayrılır."
      Mizan’ul-Hikmet, c. 5, s. 471.
      --------
      'Kalem doğru yazmıyorsa, silgi ol. Söz uyuşturuyorsa, sağır ol.
      Zalim zulmediyorsa, ideolojilerini bırak akıllı ol.
      Devrim, akıl işidir, çocuk işi değil.'

      Yorum


        #4
        Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

        BİSMİHİ TEALA
        HAMD ALEMLERİN RABB'İ ALLAH'A SALAT VE SELAM HZ. MUHAMMED (S.A.A) VE PAK EHLİ BEYT (A.S) OLSUN LANETİ İSE ONLARIN EBEDİ DÜŞMANLARINA OLSUN
        RABB'İMDEN SÖZÜN EN DOĞRUSUNU DİNLEYİP, HAKKI BATIL'DAN AYIRMAYI MUAVVAK KILSIN

        Selamun Aleykum AzizCan;

        ;
        [quote author=azadi date=1386170791 link=topic=25309.msg171602#msg171602] Allah razı olsun. [/quote]

        Amin cümlemizden de... Bunun için daha ayrıntılı olarak şu Muta Nikahının Şartları ve Hükümleri adlımakaleyi okumanızı tavsiye ederim.

        Allah'a emanet olun...

        Yorum


          #5
          Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

          Onun yerine misyar nikahını önerselerdi, o zaman kabul görürdü. Nitekim üç talak vermeyi caiz bilenler, önceden boşamaya niyetlenerek nikah kıymayı da caiz biliyorlar. Öyleyse Diyanet'in mezhebi olan Enhl-i Sünnet'e uygun olarak böyle nir nikah yapsınlar. Böylece sorun kalmaz. Zira onların yapacağı mut'a nikahı caiz olmaz, ama misyar caizdir, o yüzden ona cevaz alabilirler.

          Yorum


            #6
            Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

            Selamun aleykum

            Bu başvuruyu yapanları az çok araştırdım. Daha doğrusu İnsanca yaşamı destekleme derneği başkanı bu başvuruyu yaptı. Bu kadın samimi bir kadındır. Irak savaşında canlı bomba olmuştu. Tövbe etmiş ve cinsiyetine dönüş yapmış bir kadın.

            Tabi ki Şia'daki Muta nikahı genelevde ki çalışma sistemine uymaz. Ama Diyanetin yerine Şia'nın bir kurumu olsaydı inanıyorum ki genelevi kadınlarının muta yapabileceği bir alt yapıyı fetva olarak verirdi.

            Örneğin "bu şartlarda bir hayat kadını muta yapamaz" "ama genelev şartları şu şekilde işlerse bu caizdir" der di.

            Bu kadın travestilerinde camide namaz kılmak istediklerini, hiçbir hocanın travestilerin cenaze namazını kılmadığını diyanete bilidrmişler. Hatta Bayram Veli camisini bir köşesinde namaz kılmak istemişler ama hoca siz cemaatı bozarsınız diye bunları kovmuş.


            Şia canlarımızın bu insanların ellerinden tutması gerekir.
            Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

            "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

            Yorum


              #7
              Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

              Zina şia'nın sorumlu olduğu bir sapma değildir. İmam Ali a.s: Allah Ömer'e acısın, eğer o mutayı yasaklamasaydı hiç bir müslüman zina etmezdi buyuruyor. Dolayısıyla zina şianın değil sünniliğin bir sorunu ve sonucudur. zinadan sünnilik sorumludur. Bu durumun da sünni sistemce çözülmesi gerekir. Bir kere sünni birinin muta yapması çelişkidir, inanmadığı bir şia mektebinin uygulamasını nasıl yapacak?

              Şia sünniliğin mağdur ettiği kadınları ya da erkekleri temiz bir yaşama Ehlibeyt metkebine çağırır. o sayede onlara tertemiz bir hayat takdim eder.

              Rabbim bizi bu mektebe layık görüp hidayet ettiği için ne kadar şükretsek azdır. Elhamdulillah. RAbbim son anımızı da bu mektepte kılsın...

              Yorum


                #8
                Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

                Selamun Aleykum

                Sevgili selmancan Şia fıkhının bu kadınları bu durumdan kurtarması için illa hepsinin Şia olması mı gerekir. Bu kadınları kendi sünni inançlarında kalarak bu durumdan kurtaracak bir çözüm önerisi yok mudur? Bir diğer mesele de diyelim bir sünni kardeşimiz Muta nikahını hak olarak kabul etti. Ama Şia ile ilgili teredddütleri var. Bu kişi hakkaniyetine inandığı bir şeyi yapamaz mı? Ben bunun fıkhi cevabını bilmiyorum.

                Bunu sadece öğrenmek maksadıyla soruyorum.
                Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                Yorum


                  #9
                  Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

                  öyle bir insan tahayyül edemiyorum. mutayı kabul eden herkes şiayı kabul eder gibime geliyor. fıkhi soruya ben de cevap veremem..

                  Yorum


                    #10
                    Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

                    selamun aleykum.

                    Sevgili Selmancan benim bildiğim Şia bir erkek ehli sünnet bir kadınla muta nikahı yapabilir. Veya Hristiyan bir bayanla bile muta yapabilir. Yani kadının muta yapması için şia olmasına gerek yok. Eğer onların şia olması gerekiyorsa o zaman bizim nasıl onlarla muta yapmamız caiz oluyor?
                    Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                    "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                    Yorum


                      #11
                      Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

                      Aleyküm Selam. Bildiğim kadarıyla, hangi dinden veya islami mezhepten olursa olsun, ortada bir (muvakkat-geçici ya da müebbet-daimi) akd-nikah varsa ve şahıslar eğer nikahın gerçekliğine inanıyorsa, o nikah meşrudur,

                      http://www.caferilik.com/kutuphane/b...-16637_125_112

                      Konuyu abdest-namaz örneğiyle incelersek bence faydalı olacaktır. Bir kimse abdestli değilse, ama abdestinin var olduğuna kesin kanısı varsa ve bu hal üzere namaz kılarsa, namazı sahihtir. Bunun aksi de geçerlidir, yani, bir kimse, abdestli olmadığına inanıyorsa, ve bu hal üzere namaz kılarsa, gerçekte abdestli olsa dahi namazı batıldır.

                      Mut'a nikahı kesinlikle İslamca meşrudur. Ve mut'a-muvakkat veya daimi nikahıyla evlenen kişi abdestli kişiye benzer. Evet, bahsettiğiniz evlilik, şii müslüman eşçe kesin meşrudur, kişi günah içinde değildir, çünkü, kişi aldığı abdestin (yaptığı evliliğin) meşruiyetinden haberdardır. Ve, sünni müslüman veya gayr-i müslim eş de, eğer mut'a nikahının meşruiyetine şüphesiz inanıyorsa, o eşçe de evlilik kesin meşrudur ve kişi günah içinde değildir. Ancak evliliğin geçerliliğine inanmıyorsa, o kişi gayr-i meşru ilişki ve günah içindedir (tıpkı abdestli olduğu halde, abdestinin olmadığına inanan ve o halde namaz kılan biri gibi).

                      Yani, evlilik, iki eş arasında olsa dahi, her fert kendi inancı ve kalbindeki sırlara göre değerlendiril(ecekt)ir. Yani karı ve kocanın evliliği hakkındaki hüküm her zaman aynı olmayabilir. Örnek vermek gerekirse, şii hadislerce ve fıkıhta geçer ki, bir beyefendi hanımına hiçbir zaman mehir vermemeyi gizlice planladığı halde evlenirse, beyefendi zina içindedir, ama bundan habersiz olan kadının evliliği geçerlidir. Yani, her eş, kendi kalbinde olanlara göre değerlendirilir.

                      Dolayısıyla, şii müslüman bir erkek şii veya sünni bir müslüman veya gayr-i müslim bir bayanla, ve şii müslüman bir bayan şii veya sünni bir müslüman bayla mut'a nikahıyla evlenebilir. Ama her iki taraf kesinlikle bu nikahın meşruiyetine inanmalıdır. Aksi halde, yani bunu bir oyun olarak görüyorlarsa, böyle düşünen taraf(lar)ın nikahı geçersizdir.

                      Yani, özetle, dediğiniz üzere, şahısların hepsinin şii olmasına gerek yok. Mut'a nikahının caiz olduğuna ve evliliğin geçerliğine inanmaları yeterlidir. Selametle.

                      Yorum


                        #12
                        Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

                        Selamun aleykum

                        Değerli Matemkar kardeşim Allah sizden razı olsun. Verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.
                        Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                        "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                        Yorum


                          #13
                          Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

                          bence sii bayanin sunni ya da gayri muslim erkekle mutasi caiz olmaz

                          Yorum


                            #14
                            Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

                            [pre]
                            Selamun aleykum.


                            Sevgili Selmancan, zaten Matemkar canımız Şia bir hanımın gayri müslim bir erkekle evlenebileceğine dair bir ifadesi yok. Ama cümleler birbirine geçtiği için herhalde o şekilde yazdığını zannetmişsin. Birde bilmiyorum ama inşaallah Matemkar kardeşim bu konuyuda araştırır. Şia bir bayan normal nikahla sünni bir bayla evlenemez mi? Normal nikahla evlenebiliyorken neden muta nikahı ile evlenemesin?
                            [/pre]
                            Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                            "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                            Yorum


                              #15
                              Ynt: Hayat kadınlarından Diyanet'e Muta başvurusu

                              Ecmain, özdemir abim.

                              Değerli Selman abim. Doğru, sünni veya şii bir Müslüman bir kadının gayr-i müslimlerle evlenmesi haramdır, ister daimi olsun, ister muvakkat-mut'a olsun fark etmez.
                              Ancak sünni veya şii bir kadın, farklı mezhepten bir Müslüman erkekle evlenebilir (daimi olarak ve/veya eğer iki taraf mut'a nikahına inanıyorsa, geçici olarak). Ki, şii müçtehitlerin hiçbiri Allah'ın helal saydığı bu nikahı haram bilmemiştir. Ancak, Ehl-i Beyt mektebine mensup eşin mezhebini koruması hususunda uyarıları vardır. Başka değil. Lütfen bu siteye bakın: http://islamquest.net/tr/archive/question/fa1852

                              Bu arada, şunu da not edeyim ki, kanımca, gayr-i müslim kadınlarla daimi evliliği haram değil ama sakıncalı görüp, geçici-mut'a evliği tavsiye eden bazı alimlerin bu içtihadlarındaki sebep, gayr-i müslimlerle daimi evliliğin, onlardan din değişmeleri, Müslüman olmaları beklentisinin sönmesine sebep olduğundandır. Diğer bir deyişle, "Din değiştirip Müslüman olmana gerek yok! Ne olursan ol, her daim seninle evli kalacağım, hanım!" gibi bir teminat, kadının Müslüman olmasına teşvikten ziyade, caydırıcı, ve nemelazımcı bir üslup varsayıldığındandır. Bu tür durumlarda, muvakkat-mut'a (muayyen bir vakte kadar evlilik) nikahı tavsiye edilir ki, bu zaman bitiminde, nikahın tazelenmeyip, eşini kaybedeceği korkusuyla, kadın kocasına daha çok yapışsın, hem dert olup, kocasının dinini, inancını, ve herşeyini öğrensin ve ortak/yoldaş olmaya meyletsin. Selametle.

                              Selametle.

                              Yorum

                              YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X