Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Nusayrilerin Akidesi Nedir

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Ynt: Nusayrilerin Akidesi Nedir

Ya kardeşim bu Allahın peygamerlere lütfudur. Allahın yardımı ile konuşmuştur. Kendi çabası ile değil ya.
    Sora çocukken konuşmak için beşer olmama şartı mı var yani. Çocukken konuşunca konuşan kişinin etten kemkten bedeni kozmik ışına mı dönüşüyor, nasıl bir mantığınız var.
    Beşşar Esad bir İslam Kahramanıdır.
    Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23764.msg158699#msg158699 date=1345060230]
      Ya kardeşim bu Allahın peygamerlere lütfudur. Allahın yardımı ile konuşmuştur. Kendi çabası ile değil ya.
      Sonra çocukken konuşmak için beşer olmama şartı mı var yani. Çocukken konuşunca konuşan kişinin etten kemkten bedeni kozmik ışına mı dönüşüyor, nasıl bir mantığınız var.
      [/quote]

bak sen de diyorsunki bu Allahın peygamberlere bir lutfudur, birincisi peygamberlerin sıradan beşerden farklı olduklarını kabul etmiş oluyorsun.

İkincisi; Fiziki alemde Allahın koymuş olduğu yasalar, çok olağanüstü durumlarda sadece bu yasaları çiğner buna da ilahi müdahale anlamında "mucize" diyoruz. Normalde 1 günlük bir bebek peygamberlik ve kitab meselesini idrak edemeyeceğine göre ve hz. İsa a.s. bunu idrak edip dile gelip bilinçli bir şekilde bu sözleri söylüyorsa.

hz. isa beden sahibi olsa da; Yaratılış, özellik ve nitelik açısından soıradan beşer değildir. Ben buna beşer üstüdür derim. Nitekim hz. İsa Eğer Allahtan gerçekten Peygamberlik ve kitap almamışsa bunu aldığını söylemeyecektir. Almışsa da (ki almıştır) bunun hangi alemde ve ne zaman olduğunu açığa kavuşturduğumuz zaman İsa ve diğer peygamberler beşer midir, beşer-üstümüdür ortaya çıkar.

ben şahsen hz. isa a.s.ın bu beyanlarından O'nun bu peygamberlik ve kitabı doğumundan evvelki mana aleminde aldığını orada Allaha ahd ve misak verdiğini sonra da dünyaya İnsan olarak göründüğünü/geldiğini anlıyorum.

Ben hz. İsa'nın kendi çabası ile konuştuğunu söylemiyorum, bu tipik muarız sünni mantık, Ehlibeyt gaybi bilir dediğimizde sanki biz ehlibeyt a.s.ın Allahtan bağımsız kendi çabalarıyla Allaha rağmen gaybi bildiklerini söylüyormuşuz gibi itirazlar yaparlar, siz de burda aynısını yaptınız Mehmet bey.

İsa tabiiki Allahın yardımıyla konuştu, ama eğer insan soyundan olan bir varlık 1 günlükken konuşma ve meseleleri idrak yeteneğine sahip değpilse sıradan beşer olan hz. İsa da keza aynı olmalıydı. Sizin Allahın yardımıyla dediğinizden benim anladığım; Allahın O'na bahşettiği insan-üstü özelliğidir. Siz Allahın yardımından ne anlıyorsunuz mehmet bey?

Yorum

Beşer üstü olmaz arkadışım. Allahın lütfettiği beşer olur. Allah Teala dilerse seni de bebekken konuşturabilir, bir başkasını da. Allah beşer olan birini bebekken konuşturmaktan aciz değildir.

Ayrıca peygamber ve imamların beşer oluşları onların değerini düşürmez. Onlar Allahın seçtiği faziletçe üstün kıldığı beşerdir. Yapısal olarak farklı kıldığı değil. Bu düşünceniz sağlıklı değil.
        Suriye İmtihanında İran İslam Cumhuriyetinin yanında yer almayanlar amerikan Emperyalizmi ve İsrail Siyonizminin yanındadırlar. Ve İslamın karşısındadırlar.

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23764.msg158701#msg158701 date=1345061523]
          Beşer üstü olmaz arkadışım. Allahın lütfettiği beşer olur. Allah Teala dilerse seni de bebekken konuşturabilir, bir başkasını da. Allah beşer olan birini bebekken konuşturmaktan aciz değildir.

Ayrıca peygamber ve imamların beşer oluşları onların değerini düşürmez. Onlar Allahın seçtiği faziletçe üstün kıldığı beşerdir. Yapısal olarak farklı kıldığı değil. Bu düşünceniz sağlıklı değil.
          [/quote]

Allah aşkına mehmet bey konuyu gereksiz cevaplarla doldurmayın. Hz. İsa'nın konuşması ve ifadeleri nasıl bu denli basite indirgenebilir.

Hem bak Allah bana Peygamberlik ve kitap verdi diyor.

Aynı zamanda da "Beni, nerede olursam olayım mübarek kıldı. Hayatta bulunduğum müddetçe namaz kılmamı ve zekat vermemi emretti." nerede bunları emretti?
          "Beni anneme hürmetkar kıldı. Beni zorba ve isyankar yapmadı."
          Nerden biliyor bunu Hz. İsa?

Haşa Allah isa'yı böyle konuşturrarak şaka mı yapıyor?

bunlar hz. isa doğmadan evvel teker teker gerçekleşmiş şeylerdir.

Daha da önemlisi bu ifadeler, peygamberlerin masumiyetinin Sonradan kazanıldığının değil, Fıtri bir özellik olduğunu gösterir. bu da peygamberlerin sıradan beşer olmadıklarını kanıtlamaya yeter de artar.

Yorum

[quote author=FLSTNLi link=topic=23764.msg158676#msg158676 date=1345051544]
            Eğer onlar insanüstü veya gayri insani bir varlık olsalardı, Allah ne diye o zatları insanlara örnek gösterirdi? Bu, Allahın adaletine yakışırmı? Bir insandan insanüstü birini örnek almasını Allah isteyebilirmi? O zaman Allah, neuzubillah, kendisiyle çelişmiş olmazmı?
            [/quote]
            Filistinli Kardeşim, Allahu teala, sıradan bir beşer olup günah işleyen hataları eksiklikleri olan birilerini mi insanlara örnek gösterseydi?

Örnek olacak olan kâmil ve hatasız olmalı değil mi? hatalı ve eksik birini örnek aldığında onun hata ve eksikliklerini normal karşılayıp, onların sende olmasını doğal karşılamazmısın?

Allah insana beşer-üstü olanları örnek göstererek onları örnek almalarını istemiş ve "“Eğer siz, yasaklandığınız büyük günahlardan sakınırsanız, diğer kusurlarınızı örter, sizi üstün, seçkin bir yere koyarız.” (Nisa, 31)" dye buyurmuştur.

Allah insanı ekabirden uzak kalabilecek nitelikte yaratmış ve ekabirden uzak kalırsa diğer küçük günahları bağışlayacağını buyurmuş.

İşte örnek gösterdiği peygamberler küçük günahlardan bile masumdur, çünkü Allahın örnek göstereceğinde hiç bir kusur olmamalı, Allahın yüceliğine layık olmalıdır.

bu yüzden Allahın bize masumları örnek göstermesi O'nun adaleti ile çelişmez. Zaten beşer-üstü olmasalar bile her türlü günah ve hatadan münezzeh olduklarını, masum olduklarını kabul ediyorsunuz.

Bunda fazla bir fark yok, ha beşer olmuş ha beşer-üstü, ama sonuçta masumlar, masum olmayana maum olanı örnek göstermesi Allahın adaleti ile çelişir mi? Senin mantığına göre çelişir, değil mi?

Yorum

[quote author=sveydi link=topic=23764.msg158691#msg158691 date=1345056714]

bu ayeti alıp gerisini kabul etmem demek kolay biz ayet beğenmeyiz biz kuranı bir bütün olarak alırız. "küllün min 3indi rabbine" beni çürütmek için verdiğin ayetler bile beni teyid etti...
              [/quote]
              Kelime oyunu yapma,ithamda bulunma.
              O'na yönelin ve O'na karşı takva sahibi olun. Salatı ikame edin ve müşriklerden olmayın;onlar ki, dinlerini parçalayıp fırkalar haline geldiler. Her fırka kendi elindekiyle sevinir. (Rum,31-32)

Yorum

[quote author=cundep link=topic=23764.msg158702#msg158702 date=1345062132]
                Allah aşkına mehmet bey konuyu gereksiz cevaplarla doldurmayın. Hz. İsa'nın konuşması ve ifadeleri nasıl bu denli basite indirgenebilir.

Hem bak Allah bana Peygamberlik ve kitap verdi diyor.

Aynı zamanda da "Beni, nerede olursam olayım mübarek kıldı. Hayatta bulunduğum müddetçe namaz kılmamı ve zekat vermemi emretti." nerede bunları emretti?
                "Beni anneme hürmetkar kıldı. Beni zorba ve isyankar yapmadı."
                Nerden biliyor bunu Hz. İsa?

Haşa Allah isa'yı böyle konuşturrarak şaka mı yapıyor?

bunlar hz. isa doğmadan evvel teker teker gerçekleşmiş şeylerdir.

Daha da önemlisi bu ifadeler, peygamberlerin masumiyetinin Sonradan kazanıldığının değil, Fıtri bir özellik olduğunu gösterir. bu da peygamberlerin sıradan beşer olmadıklarını kanıtlamaya yeter de artar.

[/quote]

Tahmin etmiştim. Buradan da reenkarnasyon ispatı çıkarıyorsunuz. Tabi siz bilirsiniz, biz buna katılmıyoruz. O sizin yorumlamanız.

Tabi siz aynı mantıkla Allaha birden fazla da diyebilirsiniz. Çünkü Allah Teala bir çok ayette gökleri ve yeri BİZ yarattık diyor ya. BEN yarattım demiyor. Buradan da sizin mantığınızla anlaşılması gereken birden fazla Allahın olduğu haşa. Aslında bu tür inançlar daha önceki inançları Kuranı yorumlayarak yaşatmaya çalışmaktan başka bir şeydiğildir. Hristiyanlarda Hazreti İsanın Allahın oğlu olduğu fikrini Allahın BİZ yarattık ifadelerini göstererek Kurandan delil bulduklarını sanıyorlar. Sizlerin peygamber ve imamları beşer üstü görmeniz de hristiyanların Hazreti İsayı tanrı olarak görmelerine yardımcı oluyor.

Yorum

böyle yorumlar cikabilmesi icin, bu insanlarin "ihlas suresi"ni ya bilmemeleri ya da kurani kerimi tamamen batini yorumlamalari gerekir, sanmiyorum ama gelecek cevabi ilgi ile okuyacagim

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23764.msg158758#msg158758 date=1345098976]
                    Tahmin etmiştim. Buradan da reenkarnasyon ispatı çıkarıyorsunuz. Tabi siz bilirsiniz, biz buna katılmıyoruz. O sizin yorumlamanız.

Tabi siz aynı mantıkla Allaha birden fazla da diyebilirsiniz. Çünkü Allah Teala bir çok ayette gökleri ve yeri BİZ yarattık diyor ya. BEN yarattım demiyor. Buradan da sizin mantığınızla anlaşılması gereken birden fazla Allahın olduğu haşa. Aslında bu tür inançlar daha önceki inançları Kuranı yorumlayarak yaşatmaya çalışmaktan başka bir şeydiğildir. Hristiyanlarda Hazreti İsanın Allahın oğlu olduğu fikrini Allahın BİZ yarattık ifadelerini göstererek Kurandan delil bulduklarını sanıyorlar. Sizlerin peygamber ve imamları beşer üstü görmeniz de hristiyanların Hazreti İsayı tanrı olarak görmelerine yardımcı oluyor.
                    [/quote]
                    ufukalp söylediklerimizi iyi anla kendince yorumlayıp kendince farklı anlamlar yükleme ve tartışmayı başka yönlere çekmeye çalışma... Biz yattık demişse sana zahmet ehlibeyt imamalrı bu ayetleri nasıl yorumlamış bak biz aynen onu düşünüyoruz haşa ayıp olmasa çıkıp bizim üç dört tanrı kabul ettiğimizi söyleyeceksin... hıristiyanların düşüncelerini tartışacaksak yeni bir konu başlığı açın konuyu bulandırmayın... ya sizde hiç bilgiye dayalı tartışma alışkanlığı yokmu? biri size hüccetle gelmişse sizde ona hüccetle gidin ki tartışma olsun...

من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
                    أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
                    Ebu Nevves

Yorum

İmam Rıza (a.s) şöyle buyuruyor:
                      “İmamın nişaneleri vardır: O, insanların en bilgilisi..., en takvalısı, en sabırlısı, en cesuru, en cömerdi ve en çok ibadet edenidir.”[Maani’l-Ahbar, c.4, s.102]

Bakın İmam Rıza ne buyuruyor. İmamın insan olduğunu söylüyor, siz imamları beşerüstü bir varlık gibi lanse etmeye çalışıyorsunuz.

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23764.msg158786#msg158786 date=1345115804]
                        İmam Rıza (a.s) şöyle buyuruyor:
                        “İmamın nişaneleri vardır: O, insanların en bilgilisi..., en takvalısı, en sabırlısı, en cesuru, en cömerdi ve en çok ibadet edenidir.”[Maani’l-Ahbar, c.4, s.102]

Bakın İmam Rıza ne buyuruyor. İmamın insan olduğunu söylüyor, siz imamları beşerüstü bir varlık gibi lanse etmeye çalışıyorsunuz.
                        [/quote]

verdiğim hadis ve ayetleri ne yapacağız? biz sizin gibi işimize gelmeyene gözümüzü kapatıp yokmuş gibi davranmıyoruz....

أبو النواس

Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
                        Ebu Nevves

Yorum

sveydi kardes, sizin görüsünüze göre:
                          a) peygamberler ve imamlar, beser elbiseli birer nurmudurlar?
                          b) bu beserüstü özellikleri ilahlik kavramina yakinmidir?
                          c) bu vasiflardan dolayi sizler, bizlerin onlara olan itaatinden daha farkli bir faaliyette bulunurmusunuz?

aslinda bu sorularin cevaplarini aldim, ayni zamanda danismam gereken yere de danistim ve cevabimi da aldim, acik ve net olarak diger kardeslerimizin de anlamasi icin bu sorulari sordum, cevabi alinca, danistigim alimimizin sözlerini de aktaracagim

Biliyorsan buyur konus...konusta feyiz alsinlar...bilmiyorsan tut dilini seni bir adam saysinlar

Yorum

[quote author=gulistan_2 link=topic=23764.msg158821#msg158821 date=1345128335]
                            sveydi kardes, sizin görüsünüze göre:
                            a) peygamberler ve imamlar, beser elbiseli birer nurmudurlar?
                            b) bu beserüstü özellikleri ilahlik kavramina yakinmidir?
                            c) bu vasiflardan dolayi sizler, bizlerin onlara olan itaatinden daha farkli bir faaliyette bulunurmusunuz?

aslinda bu sorularin cevaplarini aldim, ayni zamanda danismam gereken yere de danistim ve cevabimi da aldim, acik ve net olarak diger kardeslerimizin de anlamasi icin bu sorulari sordum, cevabi alinca, danistigim alimimizin sözlerini de aktaracagim
                            [/quote]

Bacım Peygamberler ve Ehli beyt imamları beşer görümünde nurani varlıklardır. yaratılmışlardır, yaratıcı değillerdir. masumlardır, hatasızlardır, Cebrail ve kuranda İbrahim peygambere gönderilen elçi melekler gibi insan gibi görünmüşlerdir. onlar bizlerin imamlarıdır. KurAndan sonra tabi olduğumuz merciiler onlardır. iki ağır emanetten biri onlardır, zikir ehli onlardır, Allahın ipi, sıratul mütakim onlardır. onlar Allahın elçileridir, sadece beşer değiller.... söylediğimiz bu daha ötesi yok.... beşer değiller derken onlara ilahlık atfetmiyoruz. beşer üstü mucizeler gösterebilirler buda Allahın izniyle yapacakları mucizelerdir.

أبو النواس

Ebu Nevves

Yorum

kuranda kastedilen beser-i'lige aykiri bir durum yok, söyledikleriniz apacik bunu belirtiyor, bu durumda degerli alimimiz f.Altan'in görüsünü aktararak konuya yaklasim tarzi hususuna dikkat cekmek istiyorum

Hz. Peygamber efendimiz (s.a.a) ve Ehlibeyt İmamlarının (a.s) yaratılışları hakkında birçok hadis ve rivayet vardır. Allah Teala onları kendi nurundan yaratmıştır, Ehlibeyti de Hz. Peygamberin nurundan yaratmış, Şiileri de Ehlibeytin nurundan yaratmış, muhalifleri ise ateşten yaratmıştır..
                              Allah Teala'nın ilk yarattığı şey Hz. Peygamber'in ve Hz. Ali'nin nurudur. Bazı hadislerde şöyle geçer:

İmam Cafer-i Sâdık (a.s) buyurdu ki : "Allah varlıkları yaratmadan iki bin yıl (bazı hadislerde 14 bin ıl) önce Muhammed ve Ali Allah'ın katında bir nur idiler.Melekler o nuru gördüklerinde o nurun kaynağı ve parlayan uzantılarını gördüler. Dediler ki: İlahımız ve seyyidimiz! Bu nur nedir?Allah onlara şöyle vahyetti: Bu nur benim nurumdandır,aslı nübüvvet,uzantısı ise imamettir.Nübüvvet benim kulum ve resulüm olan Muhammed'e mahsus, imamet ise velim ve hüccetim olan Ali'ye aittir. Eğer o ikisi olmasaydı bu alemi yaratmazdım.."
                              (Bihar ul Envar, c. 15,s. 11 ve 12. )

Yine İmam Cafer-i Sâdık (a.s) buyuruyor ki : "Allah azze ve celle buyurdu ki: Ey Muhammed!Gökleri,yeri,arşı ve denizi yaratmadan önce seni ve Ali'yi nur olarak yani bedensiz ruh olarak yarattım.O ruh beni över ve Lailahe illallah derdi. Sonra ikinizin ruhunu birleştirerek tek nur olarak karar kıldım.O beni över ve takdis eder ve Lailahe illallah derdi.Sonra onu ikiye böldüm.Böylece dört parça oldu. Bir Muhammed,bir Ali, iki de Hasan ve Hüseyen.Sonra Allah, bedensiz bir ruh olarak Hz.Fatıma'nın nurunu yarattı.Sonra Allahın katında sağ tarafa yükseldik de onun nuru bize de ulaştı."

( Usul-u Kâfi, c.1, s. 440. 3.hadis)
                              Bu konuda o kadar hadis var ki, toplasan büyük bir kitap olur..
                              Hz. Peygamber ve Ehlibeyt İmamlarının dereceleri her ne kadar yüce de olsa onlar da Allah'ın kullarıdır, namazın teşehhüdünde bunu sürekli tekrarlıyoruz. Kuran'ın buyurduğuna göre, onlar da beşerdirler:
                              "De ki: «Şüphesiz ben, ancak sizin benze­riniz olan bir beşerim; yalnızca bana sizin ilahınızın tek bir ilah olduğu vahyediliyor." (Kehf:110)

İmamları Allah derecesine çıkarmasalar fazla sorun olmaz, ama Ali Allah'tır derlerse onlara karşı çok sert davranmak gerekir ama onlar insan şeklinde nurdurlar diyorlarsa bunun sakıncası yoktur..
                              ................

evet kardesler, gördügümüüz gibi bu husustaki izahlar mezhebi aciklamalar olup, asl olan Serik kosmamaktir

Yorum

[quote author=Mehmet UFUKALP link=topic=23764.msg158758#msg158758 date=1345098976]

[/quote]

Mehmet bey bana göre sen forumun saygıdeğer bir üyesisin. her ne kadar çoğu konuda anlaşamasak da sana saygım sonsuz, kardeşlik ve birlik çabalarını takdirle karşılıyorum.
                                Fakat bu yazdığın cevap, bana yazılacak bir cevap değildi.
                                Dünyada hangi aklı evvel Allahın bir değil de daha çok olduğunu iddia edebilir, veya neden etsin? en basit mantıkla birden fazla ilahın olduğu yerde en azından bir iktidar çatışması doğardı.
                                Kurandaki "biz" kelimesinin en basitinden en derinine kadar hangi manaya, kaç manaya geldiğini çok iyi bildiğimi ve senin düşündüğün gibi bundan " bir düzine ilah anlamadığımı" bilmen yeter.

O bir yana Allah şahidimdirki, sana Hz. İsa a.s. ile ilgili son cevabı yazarken reenkarnasyon olgusu aklımın köşesinden bile geçmedi. Bu olayı da reenkarnasyona bağlamak gibi bir düşüncemden öte böyle bir inancım yok.

Çünkü maalesef enkarne dediğimiz şey beşere özgü bir şeydir, ben İsa a.s. beşer değildir diyorsam, demekki reenkarnasyona uğramayan bir varlıktan bahsediyorumdur.

üzülerek söyleyeyimki "peygamberler reenkarnasyona uğramaz". enkarne tekamülünü tamamlamayan varlıklar, yani insanlar içindir.

Hz. İsa ise henüz 1 günlük iken "masumiyetini dile getirmişse" O doğumundan beri Masum ve dolayısyla da Kâmil'dir, tekamüle ihtiyacı yoktur.

Bu bir iddia değil, aksine Kuran ayetleriyle sabittir ki İsa a.s. her türlü hatadan ve günahtan korunduğunu belirtmiştir.

Bu da benim o "masumiyet sonradan kazanılan bir meziyet değil, yaratılıştan gelen (FITRİ) bir özelliktir" tezimi doğrulamaktadır. Yanlış anlaşılmasın benim tezim derken haşa benim tezim değil bu ehlibeytin inancıdır, bunu burada bendeniz dile getirdiğim için benim tezim diyorum.

yaratılıştan masum olduğundan ve masumiyet de "nefs" taşıyan varlıklar açısından mümkün olmadığından biz buna beşerden farklı anlamında beşer-üstü diyoruz. çünkü nefs "içgüdüdür" içgüdüler insanın bilinçli davranışları dışındaki bilinçdışı davranışlarını yöneten ilkel ben'dir, bu benlik, öfke kızgınlık saldırganlık gibi davranışları yönetirken insana mutlaka hata veya günah işletir, ama peygamber ve imamlar bu hata ve günahlardan dahi masum iseler, bunların "nefs" taşıdıklarını kabul edemem. siz bunu istediğiniz biçimde yorumlar, sonuçlar çıkarabilirsiniz, ama benim çıkardığım sonuç budur; "beşerüstülük"tür.

İster beşer olsun veya olmasın, ister nefs sahibi olsun veya olmasın, bir peygamber veya İmam "MASUM YARATILMIŞSA" o varlık benim gibi sıradan beşer değildir, çünkü orada Allahu tealanın müspet yönde ÖZEL bir müdahalesi vardır.

özel olarak yaratılan ile umumi olarak yaratılan bir olamazlar.

aslında çok basit olan bu meseleyi bu kadar dallandırıp budaklandırmak izleyenleri sıkmaktan başka bir işe yaramıyor.

Hıristiyanların hz. İsa'ya ilah veya Allahın oğlu demeleri onların sorunudur beni ilgilendirmez. ama size faydası olacak ise bunu da açıklayayım: hristiyanlarda "avam'ın" anladığı Allahın oğlu ile "havas'ın" anladığı Allahın oğlu tezleri arasında dağlar kadar fark var bunu bizzat ortadoğudaki en önemli kilisenin keşişi ile konuşmuşluğum vardır. o günden sonra iddialarımda daha tutarlı ve insaflı oldum.

Keşişin açıklamasına karşılık cevapsız kalabileceğinizi iddia ederim.

Ama herhalukarda, hangi anlama gelirse gelsin Allahın oğlu ifadesi doğru değildir ve sandığınızın aksine beni ilgilendirmez.

Yorum

YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X