Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

    bu felsefe konusunu alimlere danışıp kendiminde yanlışı varsa ki olabilir, düzelteceğim inş. Sonucu sizinle paylaşırım.inş.
    Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

    "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

    Yorum


      Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

      Yok ozdemir abi kirilmadim da niyetim yanlis anlasildi. Ben tutum konuaunda frk kardesimin gorualerini anlayabilmek icin o aoruyu sordum. Frk kardesimiI ben tanimiyorum. Kotu zann da da bulunmak istemem. Ama siileri 3. Sahistan anlatinca dedim heralde frk kardes sii degil sunni ya da alevidir. Buna karain zaten yazdiklarina ayriyeten soru sordum nedenini ogrenmek icin. Cunku bir sunni veya alevinin siileri elestirmesi ile bir siinin bir siiyi elestirmesi cok farklidir. Yoksa herkesin yolu kendisinedir bana elestirmek dusmez ya da yargilamak
      Selametle..
      İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

      Yorum


        Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

        Bir müminin, bir İmam Hüseyin dostunun onurunu kırmaktan korkarım. Ben ki Ehl-i Beyt'e "sizin dostunuza dostum, sizin barışık halinde olduklarınızla barışığım" demişim.

        Ben kalbinde Hüseyin sevgisini taşıyana nasıl düşmanlık beslerim ki, Allah onu sevmişki kalbine Hüseyn (a.s.)'ın sevgisini koymuş. Peygamber buyuruyor s.a.a. Allah bir kulunu sevdiği zaman, onun kalbine Huseyn'in sevgisini koyar. (tabi kendimi o kadar övmeyeyim. Bazı Hüseyn dostlarının kalbini kırıyorum. . Allah beni affetsin. Şeytana lanet olsun. Bu kesinlikle Şeytanidir.)
        Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

        "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

        Yorum


          Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

          Ben, dinden uzak tahsilli kesimin bir üyesi olarak karşınızdayım.
          Her tür düşünce, ekol ve felsefeden haberdar olan bu kesim, dinden o kadar ürkmüş ki, sadece sizin dininizden ve din anlayışınızdan değil, dinle alakası olan her şeyden uzak kalmıştır. Onların temsilcisi sıfatıyla, dininizden, imanınızdan, çağınızdan, ailenizden ve toplumunuzdan sorumlu kişiler olarak size şunu soruyorum: Neden benim grubum ve arkadaşlarım, sizden rahatsız ve habersizdir? Neden onlar hakkında bilginiz yoktur ve onlarla bir kelime bile konuşamaz durumdasınız? Annelere soruyorum, neden kızlarınız sizinle konuşamıyor ve siz onlarla konuşamıyorsunuz? Neden iki ayrı dil konuşuyorsunuz ve iki ayrı dünyada yaşıyorsunuz? Ne kızınız sizi dinleyip size itaat ediyor, ne de siz onunla mantıklı bir şekilde konuşup onu yanınıza çekebiliyorsunuz. Babalar! Çocuklarınız, ahlaksız oldukları için değil, fikrî ve itikadî düşüncelerinden dolayı sizden kaçmakta ve uzak durmaktadır. İslâm’a mensup olan kimseler olarak bu dinsizlik ve inançsızlık çağında imanınızı koruma iddiasında bulunup o istikamette davranmaya çalışıyorsunuz.

          Öyleyse Müslümanlıktan ve dindar olmaktan sorumlusunuz. Kur'an'ın açık ifadesi ile kendinizin, ailenizin ve çocuklarınızın kurtuluşu için çalışmanız gerekir. İşte haykırarak söylüyorum, Allah Teâla şöyle buyuruyor: "Kendinizi ve ailenizi ateşten koruyun" [Tahrim, 6]

          [ Ali Şeriati || Biz Suçluyuz!]
          Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

          "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

          Yorum


            Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

            [quote author=özdemir link=topic=25159.msg173998#msg173998 date=1402080001]
            bu felsefe konusunu alimlere danışıp kendiminde yanlışı varsa ki olabilir, düzelteceğim inş. Sonucu sizinle paylaşırım.inş.
            [/quote]
            özdemir kardeşim bunun danışacak nesi var. felsefe olmazsa mantık olmaz hayat olmaz. şia hadisleri en büyük felsefedir. felsefe doğruyu arama çabasıdır. aklı kullanma sürecidir. şiadan daha çok aklı kullanan hikmeti doğruyu arayan var mıdır?

            ahbarın dediği felsefeye reddiye yazmışlar dediği konu bile felsefedir. yani felsefeye reddiye yazan biri de felsefe yapmış oluyor. bu anlamda felsefeden kaçmak mümkün değildir.

            felsefe derin düşünüş mantıklı çıkarımlar demektir. tamam fıkıhta hüküm çıkarma ve kıyas yoluyla hüküm koymak batıdır. ama felsefede kıyas, aklı çalıştırma yollarından onlarcasından sadece bir tanesidir. ve o da sadece fıkıhta kullanılmaz.

            ayet ve hadisleri anlama çabası da felsefe değil midir? felsefe kelimelerin analizlerini yapmak doğru anlamı bulma çabasında olmak demektir.

            Yorum


              Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

              Selmancan felsefeye imamlarımız ve mutekaddimun reddiyeler vermiş sen hala felsefe akıldır doğruyu bulmadır diyorsun felsefe kendi kaidleri olan gayrı islami bir düşünedir ve her gayrı islami düşünce sapıklıktır.senin felsefeyi savunman zinanın haşa faydalarını anlatıp aslında zina o bildiğin gibi değildir demeye benziyor imamlarımız a.s. eğer sakının dediyse onları dinleyecek şialar tabii ki seni değil kendinizi imamlardan üstün görmeyin

              Yorum


                Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

                Bana göre felsefeyi reddedenler ya korkaktirlar ve kendilerine güvenleri olmadigindan sadece taklit etmeyi dogru bilirler, ve bu zaaflarindan dolayi felsefeyi tamamen reddederler. Bu birinci kisimda ben misal olarak ibni teymiyyeyi görüyorum.
                Ya da felsefeyi tamamen reddetmeyenler var, bunlarin hakli elestirileri var, ancak felsefenin hak oldugunu kolaylikla kavramislardir. Böyleleri azinliktadir, ama herzaman var olmustur.
                Veya herseyi felsefeyle aciklamaya calisanlar vardir, kendilerinin felsefe yaptiginin farkinda bile degildirler. Ve böyleleri toplumun ekseriyetini olusturmakta. Böyleleri toplumun her tabakasinda mevcuttur.

                Felsefe bana göre, benim anladigim kadariyla, düsünme bilimidir. Istisnasiz her insan, az veya cok, bilincli veya bilincsiz felsefe yapmistir. Bu bilim dalini seven, ve bu bilim dalinda iddiali olan birine ise filosof demekte bir sakinca yoktur bence.

                Sahsi fikrim sudur ki, ahbarilik zihniyeti her firka da veya mezhepte veya ekolde mevcuttur. Ahbarilik bir dayatmadir. Dolayisiyla, bu dayatma, "hakkI dayatma" veya "batILI dayatma" olarak da algilanabilir.
                Bu dayatmalara her insan gögüs geremez.
                Bazilari kendini yanlislardan koruyabiliyor, cünkü düsünme sanatini az cok gelistirebilmislerdir. Bu sanati gelistiremeyen bir bireyin, ahbarilerin bütün dayatmalarina yenik düsecegini aciklamama gerek yok sanirim.
                Burada, ben sahsen, bilgili oldugumu kesinlikle iddia edemem.
                Ancak, düsünme sanatini gelistirmenin verdigi faydalari ile, kendi kendime bir kilavuz olusturmus oldugumu ve bu kilavuzun beni yavas yavas ehlibeyt mektebine yönelttigini teyit edebilirim.
                Ben böyle bulmusum yolumu, baskasi buna gerek duymayabilir - felsefeye fazla bulasmaz ve yinede bu mektebin bir üyesi olabilir.

                Simdi ben ahbar kardesin paylasimlarindan faydalanmak istiyorum. Yukaridaki sözler sahsi fikirlerim, düzeltmek istediginiz yönleri varsa, buyrun, memnuniyetle düzeltilmeyi kabul ederim.
                Asagida ise bir kac sorularim olacak, ahbar kardesin bunlarla muhatap olmasini rica ediyorum.

                1. Ben bu mektebi düsünme ve akil yürütme yöntemi ile bulmus oldum. Sizce ben felsefeyi (yani düsünce sanatini) tamamen reddetseydim, su an benim gecmisimde kalmis olan mezhebimin bana dayattigi fikirlerin disarisina cikabilirmiydim?
                2. Ahbar kardes, siz mutekaddimunlardan nasil faydalaniyorsunuz, fikhi konularda kimlere veya neye danisiyorsunuz?
                3. Sabah, Aksam ve Yatsi namazlarin neden sesli, diger namazlarin ise neden sessiz okundugunu ögrenmek istemistim baska bir baslikta. Siz bana bu konuda yardimci olabilirmisiniz? Bu konuda imamlarin as. ve alimlerin görüsleri varsa, bizlerle burada paylasabilirmisiniz?

                Bu sorularim samimidir. Siz de samimiyseniz, bana yardimci olacaginizdan ümit ederek sizin cevaplarinizi bekliyorum.

                Selametle...

                Yorum


                  Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

                  ben ahbar'dan felsefenin bir tanımını yapmasını, bizim felsefeyi nasıl tanımladığımızı da yazmasını istiyorum

                  Yorum


                    Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

                    http://www.velayet.com/index.php/top...html#msg174026
                    Görüşlerimi buradan öğrenebilirsin muhammed kardeşim ayrıca felsefe'yi reddedenler ya korkaktır yada kendilerine güvenleri olmadigindan sadece taklit etmeyi dogru bilirler sözün yanlıştır zira ahbariler felsefeden korkmaz yada önemsemezler onu sapık bir fikriyat görür ve uğraşmazlar bunun sebebi de masumların felsefeyi Şia'larından men etmesidir.felsefeyi aklı siz yanlış anlıyor ve anlatıyorsunuz şeytanın yaptığıda felsefe ve kıyastı sadece ismini değiştirerek felsefe denildiğinde geyri islami olan hiçbir fikriyat temize çıkmaz her gayri islami fikriyat necesettir ve sapıklıktır.

                    Kur'an da akletmeye çağıran hayli ayet var bunu söyler usuliler ama şunu anlamak istemez akletmek ile aklı put edinmek çok farklıdır.akletmek nass'a teslim olmak ve hikmeti ile ve yahut hikmetini dahi bilmeden uymaktır.aklı put edinmek ise şeytanın ebu hanifenin kıyası mevlana hallac-ı mansur ibn-i arabi kafirlerinin kendince felsefe ve akıl yürütmesidir.sorularınıza gelince aziz kardeşim

                    1.evet felsefeyi reddetseydin yine şia olurdun eğer Allah dileseydi ama felsefe ile ben şia oldum diyorsan bu iş tehlikeli ve bilki Allah ayetleriyle değil felsefe ile iman etmiş bir kişiyi hidayet edip ondan gayrı islami tüm necis fikirleri atmadıkça onu yakin iman ile şereflendirmez.
                    2.fıkhi konularda hadis alimlerinin sahih bulduğu hadislere bakıyorum ama arapçam olmadığından dolayı hadislerin çoğu bana ulaşamıyor ben onlara ulaşmak için alimlere arapça lisan bilenlere başvuruyorum ayrıca çoğu fıkhi konuyu Masumlar izah etmiştir sanıldığı gibi her fıkhi mevzu araştırılacak kadar izahtan yoksun değildir şeyh golpeyeganinin taklidini çoğu kez taklit etmekle birlikte bir alime bağlı kalmam ve güçlü hadisi kim naklederse racih olan görüşe meylederim.
                    3.bu sorunuzun cevabı ancak hadislerde var olabilir bunun dışında bu mevzuda hadis elimize ulaşmamışsa sükut ederiz bu mevzular fıkhi değildir ve hikmetini anlamayı murad etmektedir eğer hikmeti açıklanışsa rivayet ederiz açıklanmamışsa susmayı tercih ederiz izahı bizler yapmaya çalışırsak hata edeceğizdir çok büyük olasılıkla izah etmeyiz ama edeni de tekfir etmiyoruz sadece batıl bir iş yaptığını düşünüyor ve uyarıyoruz sahih hadislerde İmamlar kendi ashablarına dahi eğer bizden bir kanu hakkında elinize hadisimiz ulaşmamışsa susun buyurulmakta öyle ki son nefesimiz olacak olsa bile susarız ve izaha kalkışmayız.

                    Felsefe türkiye iran ve bazı coğrafyalarda akletmek ve hikmete olan sevgi gibi açıklanıyor felsefenin kendine has kaideleri vardır biz sadece masumların kaidesine uyarız diğer her kaide sapıklık ve küfürdür ve sahibini sapık ve kafir edebilir eğer felsefe caiz olsa ve akıl ve mantık bizler için bir mizan olsa masumlara gerek olmazdı Allah subhanehu ve teala peygamberleri ve vasilerini ancak ve ancak dini anlatmaları ve insanların dini anlamada başka bir vasıtaya muhtaç kalmamaları için göndermiştir.buradan yazmak açıkçası bana zor geliyor eğer ses dosyası olarak paylaşım var ise daha iyi izah edebilirim inşaAllah
                    Vesselamun aleykum ve rahmetullah

                    Yorum


                      Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

                      ben de daha önce yazmıştım ses dosyası özelliğine geçmeli velayet artık. çünkü yazmak gerçekten zor. uzun izah gerekiyor vakit yok bu yüzden bir çok düşünceyi cevabımı paylaşamadım.

                      biz felsefeyi nasıl tanımlıyoruz ahbar?

                      Yorum


                        Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

                        Felsefeyi nasıl tanımlıyorsunuz biz nasıl tanımlıyoruz değil ...edit... felsefeyi masumlar ve mutekaddimun men etmiş bizden adını değiştirerek o fikriyatı yaşatmak ve yahut adını sabit bırakıp fikriyatını değiştirerek bu akımda yer almak haramdır sahih hadisler bize bunu bildirmiş ki gayr-ı islami olan her şey haramdır ilim sadece islam islam sadece masumların bize aktardıkları ayet ve hadisler kıyas içtihad istihsan ve benzeri şeyler bid'attir.

                        Yorum


                          Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

                          [quote author=Ahbar date=1402134625 link=topic=25159.msg174022#msg174022] felsefe kendi kaidleri olan gayrı islami bir düşünedir ve her gayrı islami düşünce sapıklıktır.[/quote]

                          Hikmet müminin yitik malıdır. Onu kimde görse almalıdır.

                          Bu hadis bağlamında hikmet (doğru bilgidir). Adam gayri müslim ve araştırmış, dünya yuvarlak demiş. Biz buna inanmayalım mı? Yanlış anlama ben batı felsefecilerinin savunduğu fikirler doğrudur demiyorum, sadece onlardan öğrenilecek doğru bir bilginin mutlaka alınması gerektiğini savunuyorum. Ama sen bunlar batı düşüncesidir, sapıklıktır diyorsun.
                          Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                          "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                          Yorum


                            Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

                            Yine yanlış anlama Batıfelsefecilerinin hemen hemen doğruları pek yoktur. Fakat batı kaynaklı bir ilim veya bilimi almak neden sapıklık olsun. Bu "hikmet müminin yitik malıdır..." hadisyle çelişmiyor mu ki sen hadisi nass olarak kabul edenlerdensin .
                            Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                            "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                            Yorum


                              Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

                              Özdemir abi şu artık son sözüm olsun yoruldum kusura bakma abi felsefe ve diğer sapıklıkların hepsinin birer kaidesi vardır bu yüzden onlardan yararlanan kaidelerinden de yararlanır ve bu insanı sapık ve küfür ehli yapabilir.Ayrıca dünyanın yuvarlak olması ile felsefenin ne alakası var abi konuları karıştırmayalım.biri felsefe biri astronomi astronomi de ayet değil hadis değil dinle alakalı değil bunlar müşahede ilimleridir ve inkar edende kabul edende zarar görmez aksine nass yoksa

                              size bir örnek vereceğim bilim adamları dediler ki güneş sabit dünya yörüngesinde seyir halinde şia uleması dedi ki güneşin sabit olduğunu söylemek küfürdür ve bunu kim iddia ederse kafirdir çünkü mayet var ki güneş akıp gitmede yani seyir halinde .sonra bilimadamları ve içimizde şiayım diyen sözde şialar özde reformistler dediler ki yav bak şu cahil mollalara bizi rezil etti bilimadamı diyor ki güneş sabit bu diyor ki hayır güneş seyir halinde

                              velhasıl kelam 25 ıl sonra bilimadamları dedi ki güneşin sabit olduğu kuramı geçersizdir zira biz gözlemledik ki oda dönüyor hareket ediyor.

                              BİLİM DİYE AKLA İBADET EDENLER ALLAH'A NASIL HESAB VERECEKLER
                              ALİMLERİMİZ NASS'A DAYANDI
                              ONLAR BİLİME GÜVENİP REZİL OLDU
                              BİLİM YANILTABİLİR EĞER AKSİNE NASS YOKSA BELKİ KABUL EDİLİR VARSA HEMEN REDDEDİLİR.

                              Yorum


                                Ynt: Ali Şeriati nin şii dünyasındaki yeri

                                Sevgili Ahbar elbette bilimle ayet çelişirse biz ayeti ölçü alırız. Eğer bazı cahiller bilimi ölçü alırsa bu onların cehaleti ve küfrü. Burada biz aynı şeyi düşünüyoruz.
                                Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                                "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                                Yorum

                                YUKARI ÇIK
                                Çalışıyor...
                                X