Ynt: Şii kaynaklarına erişim
[quote author=Elmeddin link=topic=25161.msg170900#msg170900 date=1379159769]
bu arada eredeyse konu ile ilgisi olmayan her şeyden söz ediyorsun ama sana sorduğum şu 2 hadis hakkında tık yok. Azer'in Hz. İbrahim a.s'ın babası olduğu ve Nebi s.a.a'in namazda hata yaptığı rivayetlerini imam a.s onaylamış mıdır? bu rivayetler sahih midir? makbul müdür?
[/quote]
hadisi anlamadığımı iddia ettiğinize göre bunu neden soruyorsunuz? (size göre) anlamayan birisi onun sahih olup olmadığını bilir mi?
sizin İmam'a attığınız iftira (şayet benimki iftiraysa) benimkinden daha büyüktür: imam hadislere kayıtsız, şiilerin hadis yazarlarına bile söz geçiremiyor, Allah ona hadis kitaplarına bakarak hidayetten uzak duracakları umursamıyor diyorsunuz.
Şia'nın yaşayan, kaynaklara şiilere ve kendine inananlara bulut ardından yaşam veren güneş misali müdahil olduğunu inkar ediyorsunuz. En temel hadis kitaplarına bile bakamıyor diyorsunuz. Ona zaaf ve ölümsel etkisiz bir yaşam iftirası atıyorsunuz.
Şianın yaşayan İmam inancını baltalıyorsunuz. böylece Alimlerle onun irtibatını tamamen iptal ediyorsunuz.
El kafi ya da başka Şia temel kaynaklarında bu hadislerin, okuyanı saptırmayacağına çünkü genel olarak bu kitaplarda bu yanlış anlamaları iptal edecek çok fazla ve güçlü hadislerin bulunduğuna inanan bizzat sizsiniz. bu durumda bu tür hadisler, çok suya damlamış bir damla necaset gibidir. bu bir damla suyun vasfını ve kullanım hükmünü değiştirmeyeceği gibi kullanana zarar da vermez. bu bir damla yüzünden bu suya necis denmeyeceği gibi bu bir iki hadis yüzünden bu kitaba sahih değil denemez. İmam Zaman a.f. ise bu hadis kitabını neden onaylamasın. Neden kafi demesin? bunun O İmam'a iftirayla ne alakası var?
"[color=rgb(0, 0, 0)]Hâlâ mı düşünmezler Kur'ân'ı Allah katından gayrı bir yerden gelseydi onda, birbirini tutmaz birçok şeyler bulurlardı." Nisa 82.[/color]
Şimdi birbirine iki zıt hükümden ikisi de İslami ve İlahidir mi diyorsunuz? Allah bir yerde bir zaman helal dediğine diğer yerde diğer zaman haram mı dedi size göre?
fetva ne demektir? (ben anlamını biliyorum siz şimdi bunun bile anlamını bilmiyorsunuz dersiniz. ben konu hakkında görüşünüzün çürük olduğunu ortaya koymak için bu kelimenin size göre anlamını soruyorum)
o zaman vay bu mektebin haline! İran'da ya da Irak'ta kendisine feda olacak binlerce alim varken şu an İmam a.s'ın şia kaynaklarına müdahale etmemesi için hangi sebep var? İmam a.s ABD'de esir de ondan mı müdahale edemiyor bu kaynaklara? İmam canlı yayında yerini belli edecek de ondan mı müdahale edemiyor? İmam a.s'ın insanlarla konuşması onlara Allah'ın izniyle şifa vermesi maddi olarak kimliğini açıklayarak ya da açıklamadan bir şeyler göndermesi bunlar mümkün değil mi?
yeniden yazmasını gerektirecek kadar uydurmaların olduğunu iddia eden sizsiniz. ben sahih diyorum zaten.
Kütübü erbaa daha çok işlevsel olduğundan. onlar kadar şiada işlevsel olan diğer kitaplar için de dediğim geçerlidir.
sözlerim İslam adına değil kendi adımadır. kim böyle sizin gibi anlarsa yanlış anlar.
hala bana iftiraya devam ediyorsunuz. özür dileyeceğinize. nerede böyle bir ifadem var gösterir misiniz? iftira atarken Allah'tan korkmuyor musunuz? Niye yazdıklarımı çarpıtıyorsunuz?
ben kafir miyim bana kibirleniyorsunuz? yani ben İmam a.f. kitapları onayladı onlara kayıtsız kalmadı, şiilere hidayet kaynağını gösterdi tavsiye etti, diyerek mi iftira atıyorum İmam a.s'a? Usulü Kafinin önsözünü yazan o zaman bu iftiradan dolayı cehennemlik öyle mi?
Peki size göre Ş. Kuleyni, İbrahim a.s'ın babasının Azer olmadığını bile bile mi bu rivayeti aldı? eğer bilerek aldıysa Şia itikadından haberi mi yoktu? Haberi yoksa bu nasıl büyük bir alim? Bu durumda o da Peygambere ve Şia itikadına yalan nispet ederek aynı şekilde cehennemdeki yerine hazır mı olmalı size göre? Yalan hadisleri kitaplarına alanlar aynı şekilde mi olmalı?
bir iftira daha. ben anlamadığımı nerede yazdım? asıl siz benim sizin iddianızdakini anlamıyorum, benim bu hadisten anladığım farklı, işte bunun için şu bölümü tercüme eder misiniz diyerek ilgili cümleyi aldım o cümleyi tercüme edemediniz!. ben sizin gibi anlamak zorunda mıyım hadisi. hala da öyle anlamıyorum. ve anladığım şekliyle hadis de uydurma değil. bir çok hakikat saklı.. gayet de sahih. Ama siz bana iftirayla meşgulken bunu fark edemediniz...
farketmez, hepsi zayıftır. gerekirse muhaddislerin hükümlerini koyarım buraya.
peki buyrun o hükümleri alalım..
Yani Şia hiç bir zaman çürük ravilerden hadis almaz, metni önemli değildir, ravilerden biri çürük oldu mu hadis çöpe! iddianızda devam ediyorsunuz.
[quote author=Elmeddin link=topic=25161.msg170900#msg170900 date=1379159769]
bu arada eredeyse konu ile ilgisi olmayan her şeyden söz ediyorsun ama sana sorduğum şu 2 hadis hakkında tık yok. Azer'in Hz. İbrahim a.s'ın babası olduğu ve Nebi s.a.a'in namazda hata yaptığı rivayetlerini imam a.s onaylamış mıdır? bu rivayetler sahih midir? makbul müdür?
[/quote]
hadisi anlamadığımı iddia ettiğinize göre bunu neden soruyorsunuz? (size göre) anlamayan birisi onun sahih olup olmadığını bilir mi?
Valla ne diyeyim artık, sen sapmış sapacağın kadar. yahu "Şia sapmıyor" niye? çünkü öyle bir hadis gördüğüde akidesine ters olduğunu görüyor veya fıkha. doğal olarak ya -kedisi yapa biliyorsa- araştırıyor yahutta bilen birisine soruyor. ama Şia'yı senden öğrenen ister istemez sapacaktır çünkü sen imam a.s'a yalan nispet edip "bu kitabı imam onayladı" diyorsun.
sen imam a.s'a yalan nispet ettin ve "Hadis kitapları oluştu. 12. İmam Mehdi a.s' bu kitapları tahkik etti ve onayladı." dedin. "el-Kafi" bir hadis kitabıdır, imam da bunu onaylamış ise, imamın onayladığı sahih değilde yalan ve itibarsız mı oluyor?
sen imam a.s'a yalan nispet ettin ve "Hadis kitapları oluştu. 12. İmam Mehdi a.s' bu kitapları tahkik etti ve onayladı." dedin. "el-Kafi" bir hadis kitabıdır, imam da bunu onaylamış ise, imamın onayladığı sahih değilde yalan ve itibarsız mı oluyor?
Şia'nın yaşayan, kaynaklara şiilere ve kendine inananlara bulut ardından yaşam veren güneş misali müdahil olduğunu inkar ediyorsunuz. En temel hadis kitaplarına bile bakamıyor diyorsunuz. Ona zaaf ve ölümsel etkisiz bir yaşam iftirası atıyorsunuz.
Şianın yaşayan İmam inancını baltalıyorsunuz. böylece Alimlerle onun irtibatını tamamen iptal ediyorsunuz.
sonra ben itiraz ettiğimde "tabi onay şu anlama da gelir: doğrusunu gösterirsiniz yanlışını gösterirsiniz doğrularını onaylarsınız yanlışlarını da : işte bunların yanlış olduğunu bilmeniz şartıyla bu kitabı onaylıyoruz denmesi anlamındadır." dedin. söyle, göster bakalım şu "Azer İbrahim a.s'ın babasıdır" rivayetinin neresinde böyle bir not var? not yoksa senin imam a.s'a nispet ettiğin yalana göre bu imam a.s'ın onayladığı bir hadis!
yav kendini gülünç duruma düşürme, bu sözlerinle sen Şia kaynaklarından değil müçtehidlerin ameliyye risalelerinden bile habersiz olduğunu göstermektesin. yani müçtehidlerden bir birine muhalif fetva verenler yok mudur? o zaman sadece satranç konusunu inceleyelim. Seyyid Sistani "haram", Seyyid Hamenei ise "caiz" diyor. bu bir birine muhalif 2 fetva değil midir? şu halde sana göre Şia batıl oldu.
Şimdi birbirine iki zıt hükümden ikisi de İslami ve İlahidir mi diyorsunuz? Allah bir yerde bir zaman helal dediğine diğer yerde diğer zaman haram mı dedi size göre?
fetva ne demektir? (ben anlamını biliyorum siz şimdi bunun bile anlamını bilmiyorsunuz dersiniz. ben konu hakkında görüşünüzün çürük olduğunu ortaya koymak için bu kelimenin size göre anlamını soruyorum)
gerçekten senin anlayış sorunun var, okuduğu hadisi anlamakta zorlanan birisinin "kayıtsız kalma" ile "yapmaya imkan olmama" arasındaki farkı anlamasını beklemek gerçekten anlamsız. ben diyorum ki, evet imam a.s gayb halinde olduğu için, irtibatımız kopuk olduğu için, zalimlerin fırsat vermediği için kitapları tashih edemiyor.
bunun zıttını söyleyen sana göre:
1. neden imam a.s kitapları tashih edeceğine kendisi kitap yazmıyor? yoksa kendisi bu kitaplarda olan hadislere muhtaç mı ki?
2. neden -sana göre- imam a.s sadece kutubu erbaa'yı tashih ediyor?
1. neden imam a.s kitapları tashih edeceğine kendisi kitap yazmıyor? yoksa kendisi bu kitaplarda olan hadislere muhtaç mı ki?
2. neden -sana göre- imam a.s sadece kutubu erbaa'yı tashih ediyor?
Kütübü erbaa daha çok işlevsel olduğundan. onlar kadar şiada işlevsel olan diğer kitaplar için de dediğim geçerlidir.
Allah c.c "git kendi aklına göre İslam adına sözler ortaya at" mı diyor ki?
ne demek bu:
"siz İmamın şia adına yanlış hükümler verilerek"
"siz İmamın şia adına yanlış hükümler verilerek"
1. sözün doğrudur fakat kafirlere karşı kibir bundan istisnadır. ve şu kelam da var, Rasulullah s.a.a veya imamlar a.s'dan birisine yalan nispet eden cehennemdeki yerine hazır olsun.
Peki size göre Ş. Kuleyni, İbrahim a.s'ın babasının Azer olmadığını bile bile mi bu rivayeti aldı? eğer bilerek aldıysa Şia itikadından haberi mi yoktu? Haberi yoksa bu nasıl büyük bir alim? Bu durumda o da Peygambere ve Şia itikadına yalan nispet ederek aynı şekilde cehennemdeki yerine hazır mı olmalı size göre? Yalan hadisleri kitaplarına alanlar aynı şekilde mi olmalı?
2. ben sana karşı bile olsa kibirlenmedim, sadece senin söylediklerini söyledim. sen değil miydin Nebi s.a.a'in namazda hata yapması hakkındaki rivayetii anlamayan?

farketmez, hepsi zayıftır. gerekirse muhaddislerin hükümlerini koyarım buraya.
peki buyrun o hükümleri alalım..
Yani Şia hiç bir zaman çürük ravilerden hadis almaz, metni önemli değildir, ravilerden biri çürük oldu mu hadis çöpe! iddianızda devam ediyorsunuz.
Yorum