Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Amellerde şüphe

Daraltma
X
 
  • Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

    Amellerde şüphe

    Selamun aleykum arkadaslar,
    Ben son zamanlarda amellerimden asiri derecede supheye duser oldum. Abdest aliyosam acaba yuzumu iyi yikadim mi, abdestim oldu mu, bozuldu mu, namaz kiliyosam acaba kabul oldu mu karistirdim mi, oruc tutuyosam ya bozulduysa ya yanlis bisey yaptiysam gibi turlu turlu her ameli konuda asiriya dusuyorum. Dinimizde vera yani supheli seylerden kacinmak var amenna, ornegin abdest aldin mi hatirlamiyosan yeniden almalisin. Namazin bir rekatinda suphedeysen kilmalisin kabul, ama bendeki oyle suphe ki yaptigim seyden bile suphe ediyorum. Asiriya gitmeye basladi bu, bunun hukmu nedir acaba?
    İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

    #2
    Ynt: Amellerde şüphe

    BİSMİHİ TEALA
    HAMD ALEMLERİN RABB'İ ALLAH'A SALAT VE SELAM HZ. MUHAMMED (S.A.A) VE PAK EHLİ BEYT (A.S) OLSUN LANETİ İSE ONLARIN EBEDİ DÜŞMANLARINA OLSUN
    RABB'İMDEN SÖZÜN EN DOĞRUSUNU DİNLEYİP, HAKKI BATIL'DAN AYIRMAYI MUAVVAK KILSIN

    Selamun Aleykum Aziz Canlar;

    4- Çok Şüpheye Düşen Kimsenin Şüphesi

    1171- Çok şüphe eden kimseye kesiru’ş şek denir. Yani duygu karmaşasına yol açan sebeplerin olup olmaması bakımından aynı konumda olan kimselere oranla daha fazla şüpheye düşen kimsedir. Çok şüphe edenin kesiru’ş şek olması için bunu adet haline getirmesi gerekmez. Çok şüpheciliği adet etmeye başlaması yeterlidir.

    1172-
    Çok şüphe eden kişi, namazın bir bölümünü yapıp yapmadığında şüphe ederse örneğin, rükû edip etmediğinde şüphe ederse, onu yaptığını kabul etmelidir. Namazı batıl eden bir şeyde şüphe ederse, örneğin sabah namazını iki mi yoksa üç rekât mı kıldığında şüphe ederse doğru kıldığını varsaymalıdır.

    1173-
    Namazın belli bir şeyinde çok şüphe eden bir kimse, diğer şeylerde şüphe ederse, şüpheyle ilgili hükme uymalıdır. Örneğin, secde edip etmediğinde çok şüphe eden bir kimse, rükû yapıp yapmadığından şüphe ederse, bu şüpheyle ilgili hükme uymalıdır. Yani ayakta ise, rükûya gitmeli ve eğer secdeye gitmişse, şüphesine itina etmemelidir.

    1174-
    Belli bir namazda, örneğin öğlen namazında çok şüphe eden ve çok şüphe etmek onun özelliklerinden sayılan kimse, başka bir namazda örneğin ikindi namazında şüphe ederse, şüphesiyle ilgili hükümlere uymalıdır.

    1175-
    Sadece belli bir yerde namaz kıldığında çok şüpheye düşen bir kimse, önceki meselede de söylendiği gibi, başka bir yerde namaz kılarken şüpheye düşerse, şüpheyle ilgili hükümlere uymalıdır.

    1176-
    Namaz hususunda çok şüpheci sayılıp sayılmadığından şüphe eden bir kimse, şüpheyle ilgili hükümlere uymalıdır. Çok şüphe eden kimsenin şüphesinin kaynağı, kesiru’ş şekkin manasında değil, kendi durumunun düzelip düzelmediğinde olursa, normal insanların durumuna döndüğünden emin olmayıncaya kadar, şüphesine itina etmemelidir.

    1177-
    Çok şüphe eden bir kimse, bir rüknü yapıp yapmadığından şüphe eder ve şüphesine itina etmez; ancak daha sonra yapmadığını hatırlarsa, sonraki rükne başlamadığı takdirde, onu ve daha sonraki ameli yapmalıdır. Sonraki rükne başladığı takdirde ise, farz ihtiyat gereği namazı batıl olur. Örneğin, rükû yapıp yapmadığından şüphe eder ve şüphesine itina etmez; ancak ikinci secdeden önce rükû yapmadığını hatırlarsa, rükûyu yapması gerekir; eğer ikinci secdede hatırlarsa, farz ihtiyat gereği namazı batıl olur.

    1178-
    Çok şüphe eden bir kimse, rükün olmayan bir şeyi yapıp yapmadığından şüphe eder ve şüphesine itina etmez; ancak daha sonra yapmadığını hatırlarsa, yeri geçmemişse onu ve sonraki ameli yapmalıdır ve eğer yeri geçmişse, namazı sahihtir. Örneğin, Fatiha'yı okuyup okumadığından şüpheye düşer ve şüphesine itina etmez; ancak kunut okurken Fatiha'yı okumadığını hatırlarsa, Fatiha'yı ve süreyi okumalıdır; eğer rükûda hatırlarsa, namazı sahihtir.

    İlmihal içerik

    İlmihal Şek bölüm.

    Allah'ın rahmeti üzerinze olsun...

    Yorum


      #3
      Ynt: Amellerde şüphe

      Allah razi olsun cevabiniz icin oncelikle, bu cevaplarin tumu namaz hakkinda olmus fakat benim baska amellerde de var dedigim gibi, ornegim oruc tutarken disimi fircaladim acaba kaza mi oldu yuttum mu suyu yutmadim mi, acaba hala kaza orucum var mi bunda da emin degilim, ya da abdestimi bozdum mu abdestim var mi, guslu bozan hale girdim mi girnedim mi, ya da gusl alirken acaba eksik mi ya da noksanim mi oldu, acaba namazda dikkatimin dagilmasiyla namazimin fazileti azaldi mi gibi gibi gercekten her konuda olmaya basladi, onceden supheye dusmem dedigim kesin konularda bile supheye dusuyirum acikcasi moralim bozuluyor, insan yaptigi her amelde supheye duser mi, hani ornegin 1 ay once boyle degildim, tamam suphe etmem umursadigimin gostergesi ama fazlasina dustu mu bisey de yapamiyor ki insan, misal gusul aldim sonra acaba oldu mu diye dusunuyorum, eger olmamissa hem gunaha girerim hem amellerim gecersiz olur abdestsiz oldugum icin, ya da normal abdeste suphe, namaz abdesti gecersiz olursa namazlarim da gecerli olmaz ki, sozlerimi uzattim biraz ama gulsem mi aglasam mi bilemiyorum durumuma..
      İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

      Yorum


        #4
        Ynt: Amellerde şüphe

        BİSMİHİ TEALA
        HAMD ALEMLERİN RABB'İ ALLAH'A SALAT VE SELAM HZ. MUHAMMED (S.A.A) VE PAK EHLİ BEYT (A.S) OLSUN LANETİ İSE ONLARIN EBEDİ DÜŞMANLARINA OLSUN
        RABB'İMDEN SÖZÜN EN DOĞRUSUNU DİNLEYİP, HAKKI BATIL'DAN AYIRMAYI MUAVVAK KILSIN

        Selamun Aleykum Aziz Can Seqhaleine;

        Burada misal Nmaz alınmıştır diğer şüpheye düşülen fıkıhı amellerde de aynı şekilde uygulanmaktadır. Ya ds bir alim ile sorularınıza yanıt bulabilmeniz için istişare edmeniz tavsiye ederim.

        Allah'a emanet olun...

        Yorum


          #5
          Ynt: Amellerde şüphe

          Aleykum selam, Allah razi olsun sizden, aslinda farsca bilseydim fatwa.ir adresine sorabilirdim, onu da bilmedigime gore sanirim cami hocama sormaliyim..
          İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

          Yorum


            #6
            Ynt: Amellerde şüphe

            Sevgili Seghaleine selamun aleykum

            Değerli kardeşim ne fetwa adresine, ne de cami hocasına ne de bir başkasına sormana hiç gerek yok. Tıp ilminde obsesif rahatsızlığı vardır. Bu kişi dindarsa ibadetlerde, değilse 20-30 dakika el yıkama, kapıyı kapattım mı, ütüyü çektim mi? Gider 10 kere kontrol eder v.s. olarak kendini gösterir. Sizi böylesiniz demek istemiyorum.

            Siz örneğin necaset konusunda da şüpheye düşüyor olabilirsiniz.Veya birbaşka sının evinde yemek yerken helal mi- haram mı v.s. de olabilir. Çünkü bu ibadetin her alanında gösterecektir kendini.

            Eğer Ahlul Bayt kardeşiminde izah ettiği gibi bunlardan kurtulmak istiyorsanız. Size bütün alimler hemen hemen aynı şeyleri diyecektir.

            Örneğin necaset konusu. Gözünüzle bir yere necaset bulaşmadığını görmediğiniz müddetçe her yer temizdir. Tuvalette yerde su var. Basdınız üzerinşze sıçradı. Temizdir. Nerden biliyorsunuz o suyun içinde idrar olduğunu. Efendim her kes ayakta idrar yapıyor. Hayır kardeşim müçtehitlerimiz o suyu temiz kabul etmiştir. Hiç kimse doğru dürüst elini yıkamıyor. O zaman kapı kolları necistir diye bir evvam gelebilir. Hayır bütün kapı kolları temizdir.

            Helal Haram konusu: Adam birahane işletiyor. Seni yemeğe davet etti, oturup yiyeceksin. İslam sana araştırma görevi vermemiş. Sen bindiğin otobüsün, bastığın kaldırım taşının helal olup olmadığını araştırıyor musun? Çünkü İslam sana araştırma emri verip seni sıkıntıya koymamış.

            Veya tavuk aldın. Acaba bu islami usullere göre kesilmiş mi? Hayı kardeşim eğer tavuğu aldığın kişi müslümansa bunu araştırmakla yükmlü değilsin. Aldığın tavuk helaldir.

            Balık aldın. Acaba bunu tutan ağı atmadan önce Allah'ın ismini andımı? Eğer anmadıysa haramdır. Hayır kardeşim eğer aldığın kişi müslümansa islam sana araştırma görevi vermemiş.
            Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

            "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

            Yorum


              #7
              Ynt: Amellerde şüphe

              Bu şüphelere uyarsan Allah korusun bu ciddi bir hastalığa dönüşebilir. O zaman ilaç kullanmak zorunda da kalabilirsiniz. Ama ilaç işe yaramayabilir. Artı ilacı bıraktınmı yine başlar. En iyi yöntem psikoterapidir. Örneğin adamda el yıkama hastalığı var. Kardeşim al eline pis birşey. 10 dakika elinde beklet. Yarım saat elini yıkama. Öbür gün pis birşeyi eline vereceksin. 1 saat elini yıkama diyeceksin. Kediden mi korkuyorsun. Kediyi uzatacaksın. 5 dakika tutturacaksın. Yani üzerine gideceksin.

              Gusül konusu. Gusulde önce baş ve boyun beraber yıkanır. Baş ve boyunu beraber yıkadıkdan sonra vücudun sağ tarafını yıkarsın. Bu esnada başımı yıkadım mı, acaba boynumu yıkadımmı vesvesesi geçersizdir. Lanet şeytana de, euzubesmele çek Allah'a sığın. Ondan sonra sol tarafı yıkıyorsun. O esnada acaba sağ tarafımı yıkadımmı veya sağ tarafımda kuru yer kaldımı vesvesesi geçersizdir. Ondan sonra sol tarafını yıkadıktan sonra acaba vücudumun bir bölgesinde kuruluk kaldımı v.s. yapacağın vesvese geçersizdir.

              Abdestte öyledir. Vesveseye kapıldıkça artacaktır. Yaptıkça artacaktır. Şeytanın en büyük tuzaklarından biridir. Namaza olan hassasiyetinizi kullanarak sizi vicdanen rahatsız eder. "Nasıl Ali dostusun" İmam Ali hangi namazını terketti" v.s.
              Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

              "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

              Yorum


                #8
                Ynt: Amellerde şüphe

                Allah kolaylık versin kardeşim çok zor bir hastalık biliyorum...

                Allahümme salli ala muhammed ve Ali Muhammed ve accil ferecehum

                Yorum


                  #9
                  Ynt: Amellerde şüphe

                  Allame Tabatabainin bir tespiti vardır. İnsanın vicdanını sürekli rahatsız eden, insana sıkıntı veren vesvese Şeytanidir. İnsanı rahatlatan (insanı mutluluk veren)her vesvese meleklerin vesvesesidir.
                  Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                  "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                  Yorum


                    #10
                    Ynt: Amellerde şüphe

                    Aleykum selam özdemir kardes, Allah razi olsun cevabin icin
                    acikcasi dini konuda o hastaliga yakalanmis gibiyim, normalde bu kadar ayrintida da degildim son gunlerde acayip fazlalasti bu, necaset ornegi de onlardan biri, dediginiz gibi bazen o kadar supheye dusuyorum ki kiyafetimi degistiriyorum, abdestimi bastan aliyorum, baktim suphe ediyorum yine bastan aliyorum. Namazda supheye dusuyorum aslinda buyuk ihtimal yapmisimdir ama o suphe girdi mi beynime " ya yapmadim mi yoksa" diyorum hop namazi bastan aliyorum. Cok stres yaptiriyo su supheler, yine ornek verdim gusl abdesti, acaba dedim her yer su aldi mi, bunu bir dusundum hop daha gitmiyo aklimdan, sanki gercekten tam almadim gibi inanmaya kadar gidiyor :/ ama sonuc olarak dedigim gibi sadece dini amellerde bu supheler var yoksa normal hayatim gayet dogal,

                    Allah razi olsun selmancan kardes hasta miyim degil miyim onda bile supheye dustum simdi
                    İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

                    Yorum


                      #11
                      Ynt: Amellerde şüphe

                      Ozdemir kardes haklisin, haklisin da iste suphe oyle bir illet ki ne kabul edebiliyosun ne reddediyosun aradasin. Hani diyorum sen amelini yapiyosun rahat ol, sonra diyorum ya bir batillik var ve amellerim bosunaysa, ya obur tarafta amellerim bos yere batil oldugunu anlarsam, sonra diyorum Allah gorur, bilir, niyete gore verir, ama sirf bunu soyleyip rahatlayamiyorum yine de, cidden hastalik gibi goruluyor
                      İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

                      Yorum


                        #12
                        Ynt: Amellerde şüphe

                        Meşhur bir hikaye vardır bilirsin belki. Alimin ölüm zamanı Şeytan önce İsa (a.s.) Allah'ın oğlu olduğunu söylemesini istiyor. O söylemiyor. Daha sonra Şeytan "la ilahe illallah" de diyor. Alim demiyor. Sen dememi istediğin için demiyorum diyor. Ve kendi isteğiyle o kelimeyi söylüyor.

                        Yani değerli kardeşim biz Allah için ibadet ederiz. Şeytan istediği için onun vesvesesiyle yapılan ibadetin ne değeri olabilir ki? Birde bu fazladan yaptığın ibadetlerinle aslında Allah'ın ve peygamberin arzu etmemeiş olduğu işi yapmış olmazmısın? Tabi sen diyeceksin ki, gönlüme söz geçiremiyorum. Ama geçirmek zorundasın.

                        Kişi hasta. Allah oruç tutma diyor. Burda oruç tutan haram işlemiş olur. Çünkü burada oruç tutmamak ibadettir ve Allah'ın rızasıdır. Şuan senin bu vesveselere uymaman Allah'a ibadettir ve nefis cihadıdır.
                        Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                        "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                        Yorum


                          #13
                          Ynt: Amellerde şüphe

                          Bilmiyorum, acikcasi seytandan ziyade kusur varsa, kabul olmamissa gibisinden suphedeyim. Yani ben oyle hissediyorum cunku Allah kabul eder amelleri cok kotu bir durum ya Allah kimsenin basina vermesin
                          İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

                          Yorum


                            #14
                            Ynt: Amellerde şüphe

                            Genellikle şu durum da söz konusu. Bilgisizlik. Örneğin birçok vesvesenin kaynağı bu. Ama kişi onu öğrendiği zaman vesvese yapmıyor artık. Şimdi değerli kardeşim mesela namazda neyi vesvese yapıpda namazı tekrarlıyorsunuz, Abdeste neyi yanlış yaptığınızı düşünüp tekrarlıyorsunuz? Örneğin geçenlerde bir soru sormuştunuz. Burunun secdeye deymesinin hükmü ile ilgili. Şimdi kişi ilmihale bakıyor. 7 azasının secde de yere değmesi gerektiğini öğreniyor. Bu kişi burunu yere değiyor ve aha benim 8 azam yere değdi. O zaman namazı tekrarlayayım.

                            Halbuki burunun yere değmesi namazı bozmadığı halde, bu kişi her burnu yere değidiğinde namaz kılıyor. Dolayısıyla hükmü öğreniyor ve vesvese ortadan kalkıyor. Belki vesvese yaptığınız bir çok konu aslında namazı ve abdesti bozmayan konular. Bilgi önemli ölçüde kişiyi bir çok vesveseden kurtarır.
                            Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                            "Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

                            Yorum


                              #15
                              Ynt: Amellerde şüphe

                              Soyle ornek vereyim o zaman, misal gusl abdesti aldim, gusl abdestinde vucudun tamaminin su almasi gerekir, tabii once bas sonra sag sonra sol vucut. Aldimdiyelim aldiktan sonra acaba su almayan yer kalmis midir gibi suphe olusuyo, hani ne bilgiye dayandirabiliyorum ne de baska seye, belki suphe etmemek icin daha dikkatli olmaliyim. Baska bir ornek vereyim, yellenme abdesti bozar. Tamam yellenmedim diyorum ama bagirsak hareket ettiginde sanki abdestim bozulduda yellendim gibi supheye dusuyorum namazin ortasinda. Yani bu saydiklarimdan belki yuzde 80 eminim batil olmamistir diye, ya da bozacak bisey yapmamisimdir diye ama benim icimi kemiren o yuzde 20lik iste malesef, sanirim dikkatli olmaliyim yine de ya da aldiris etmeneliyim diyorum ama isin ilginc tarafi bu sefer gercekten batil edersem, abdestimi bozarsam ornegin, aldiris etmeden devam ederim diye de ihtimalcikiyor oda ilginc,

                              Namaz konusunda daha ziyade abdestimin namaz esnasinda bozuldu mu bozulmadi mi suphesi

                              Keske hukumleri bilnemek olsaydi da rahatlasaydim, bildigim kadariyka "vera" dan kacinilmali, hani supheli seylerden, ornegin burun konusunda emin degilsem batil mi eder mustahap mi diye, bunun cevabini ogrenmeden yapmamaliyim, ki dinimiz bizi bilmedigimiz seyden yargilamaz, bile bile arastirmazsa orasi ayri tabii.
                              Allah sonumuzu hayir etsin bilmiyirum bi bende mi oluyir bu belki ara ara baska kardeslerimize de olmustur ama sanirim tek cozum dikkatli ve emin olmak.
                              İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?

                              Yorum

                              YUKARI ÇIK
                              Çalışıyor...
                              X