Selamun aleykum arkadaslar, aramizda arapcayi bilen, yani and dili gibi bilen cevirebilen bir kardesimiz var midir?
Duyuru
Daraltma
Henüz duyuru yok.
Arapca bilen var mi?
Daraltma
X
-
Ynt: Arapca bilen var mi?
Arapça çeviri zordur.
tam olarak dili ne kadar ağır ve nasıl bir şey tercüme edilecek?
ona göre belkide yardımcı olabiliriz...
من لم يكن علويا حين تنسبه فما له في قديم الدهر مفتخر
أبو النواس
Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
Ebu Nevves
-
Soyle soyleyeyim, arap sunni bir arkadasim bana upuzun bi metin yolladi. Ben ona bircok delil yollamistim gerek Imam Ali vilayeti, namaz sekli 3 halifeninin yaptiklari ile ilgili. En son o da bana wikipediadan tamamen arapca ki vikipedi surumunde turkcesi yoktu. Sanirim sii sunni ekolleri uzerine munazara olabilir fakat yazar buyuk ihtimal sunni. 2. Metin de tamamen arapca ama translate den cevirdigime gore az cok 3 halife hakkinda, munazaranin sonunda sii olan kisiler 3 halifenin sucsuz oldugunu yani esit olduklarini kabul ediyolarmis. Guya Imam Ali ile 3 halife esit. Sii degildir o kisiler diye dusundum ama metinleri ceviremedigim icin birsey de anlayamadim. Isterseniz linklerini atabilirimİnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?
Yorum
-
[quote author=Seqhaleine link=topic=25543.msg173577#msg173577 date=1400671554] Soyle soyleyeyim, arap sunni bir arkadasim bana upuzun bi metin yolladi. Ben ona bircok delil yollamistim gerek Imam Ali vilayeti, namaz sekli 3 halifeninin yaptiklari ile ilgili. En son o da bana wikipediadan tamamen arapca ki vikipedi surumunde turkcesi yoktu. Sanirim sii sunni ekolleri uzerine munazara olabilir fakat yazar buyuk ihtimal sunni. 2. Metin de tamamen arapca ama translate den cevirdigime gore az cok 3 halife hakkinda, munazaranin sonunda sii olan kisiler 3 halifenin sucsuz oldugunu yani esit olduklarini kabul ediyolarmis. Guya Imam Ali ile 3 halife esit. Sii degildir o kisiler diye dusundum ama metinleri ceviremedigim icin birsey de anlayamadim. Isterseniz linklerini atabilirim [/quote]
linklerini gönderin inceleyeyim elimden bir şey gelirse yardımcı olmaya çalışırım. ama çok uzunsa zor... çünkü zaman sorunum var...
أبو النواس
Nesebini (inancını) sorduğunda Alevi değilse, o kişinin Ahiret günü övüneceği hiçbir şeyi yoktur.
Ebu Nevves
Yorum
-
Acikcasi kisa desem yalan olur sveydi kardes
E.Zehra kardes sacma da olsa sorun degil yeterki cevirin
http://ar.m.wikisource.org/wiki/%D8%...8A%D8%B9%D8%A9
Bu link wikipedia da ki uzun metin.
http://islamicweb.com/arabic/shia/debate_1.htm
Bu da Sia ilim adamlarinin munazara sonucunda 3 halifeyi Imam Ali ile esit gordugu metin.İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?
Yorum
-
[quote author=Seqhaleine link=topic=25543.msg173582#msg173582 date=1400683481] Acikcasi kisa desem yalan olur sveydi kardesE.Zehra kardes sacma da olsa sorun degil yeterki cevirin
http://ar.m.wikisource.org/wiki/%D8%...8A%D8%B9%D8%A9 Bu link wikipedia da ki uzun metin. http://islamicweb.com/arabic/shia/debate_1.htm Bu da Sia ilim adamlarinin munazara sonucunda 3 halifeyi Imam Ali ile esit gordugu metin. [/quote]
öncelikle yazı uzun kople bir tercüme benim için şuanda zor ayrıca o emeğe değmez....
nedenine gelince sünni alimin tartıştığı şii alim ya bilgisiz yada bu olay bu şekilde yaşanmamış. tamamen bir saçmalık şiiliğin yeni talebesi bile bundan daha iyi bir tartışma yapar.... büyük ihtimalle tamamen uydurma bir olay..... ;d
özetle yazı bir tartışmayı anlatıyor. tartışma Irak alimlerinden (sünni) seyyid Abdullah b. Hüseyin el-Süveydi el-Abbasi (h.1104-1174) ile Şii alimi Molla Başa Ali Ekber arasında imiş... bu tartışma 24-25- 26 şevval 1156 yapılmış. şii Meliklerinden Nadir şah'ın huzurunda yapılmış.
tartışmada 70 yakın şii alimi hazır bulunmuş en meşhurlarından 11 nin isimlerini sıralamış
afgan ülemeları ve nehrin diğer yanından olan ülemalar katılmış.
tartışmanın tümü değil ama bazı kesitler verilmiş. şii alimi (menzile) hadisini Hz. Ali'nin (a.s) halifeliğine delil olarak göstermiş sünni alimi bunu çürütmüşmüş... sonra şii alimi (mubahale) ayetini delil göstermiş sünni bunu çürütmüş müş.... şii hz. Ali'nin rükü halinde zekat verdiği ayeti zikrediyor. yine bu ayetin bu manaya gelmediği ile ilgili açıklamalar yapıyor.
sonra sünni alimi soruyor:
Hz. ALi kızını Ömerle evlendirirmiydi?
Muhammed bin hanife'nin annesi ile ilgili bir kaç soru soruluyor. ve sonuç bölümüne geçiliyor. sonuç bölümünde şii alimi şeyheyn'i seb etmeyi bırakıyor. sahabelerin hepsinin adil olduğunu kabul ediyor. müta'yı haram kabul ediyor. Hz. Ali'yi dördüncü olarak kabul ediyor.
birincisi ve daha uzun olanı ise sahabelerin faziletleri ve şianın iknası şeklinde bi kitap olsa gerek.
size tavsiyem sizde o arkadaşınıza muracaat kitabını hediye edin bu şekilde tartışma olmaz "al şu kitabı oku."
أبو النواس
Ebu Nevves
Yorum
-
Oncelikle Allah razi olsun sveydi kardes zaman ayirip baktigin icin
2. Olarak evet ben de az cok isin icinde baska bir is oldugunu dusundum acikcasi. Curutmusler falan. Yani Imam Ali'nin faziletlerini curutup diger 3 kisi ile bir tutmasi bana bile komik geldi ama yine de ne yalan diyeyim bi okumak isterdim neyi nasil curutmeye (!) calismislar)
İnsanlar, sanırlar mı ki inandık derler de öylece bırakılıverirler ve sınanmaz onlar?
Yorum
-
Tartışmayı şu linkten okuyabilirsiniz:
http://www.ilimdunyasi.com/kelam-ilm...tartisma/?wap2
Söz konusu tartışma şu linkte de geçiyor:
http://www.muhiddin.net/kitaplar/hak.../Kitab/003.HTM
Bu tartışmanın yalan olduğu şuradan da açıkça belli oluyor:
Bahr-ul' ilim sordu:
- Îtikatta mezhebiniz nedir?
Molla başı:
- Îtikatımız Ebülhasen-i Eş'arî mezhebidir. :d
"Hucec-i Kat'iyye" kitabına cevap yazıldığını hatırlıyorum, araştırırsanız belki bulursunuz.
Yorum
-
[quote author=Seqhaleine date=1400700670 link=topic=25543.msg173588#msg173588] Oncelikle Allah razi olsun sveydi kardes zaman ayirip baktigin icin2. Olarak evet ben de az cok isin icinde baska bir is oldugunu dusundum acikcasi. Curutmusler falan. Yani Imam Ali'nin faziletlerini curutup diger 3 kisi ile bir tutmasi bana bile komik geldi ama yine de ne yalan diyeyim bi okumak isterdim neyi nasil curutmeye (!) calismislar
) [/quote]
rica ederim
Ali faruk kardeşimde tam türkçesini bulmuş...
[quote author=Ali Faruk date=1400729740 link=topic=25543.msg173596#msg173596] Tartışmayı şu linkten okuyabilirsiniz: http://www.ilimdunyasi.com/kelam-ilm...tartisma/?wap2 Söz konusu tartışma şu linkte de geçiyor: http://www.muhiddin.net/kitaplar/hak.../Kitab/003.HTM Bu tartışmanın yalan olduğu şuradan da açıkça belli oluyor: Bahr-ul' ilim sordu: - Îtikatta mezhebiniz nedir? Molla başı: - Îtikatımız Ebülhasen-i Eş'arî mezhebidir. :d "Hucec-i Kat'iyye" kitabına cevap yazıldığını hatırlıyorum, araştırırsanız belki bulursunuz. [/quote]
أبو النواس
Ebu Nevves
Yorum
-
[quote author=Seqhaleine date=1400739482 link=topic=25543.msg173602#msg173602]
Allah razi olsun sizdenebulhaseni esari ne demek?
Bu arada baya komikmis
[/quote]
Amin cümlemizden.
Ebulhasan Eşarî Ehli sünnetin itikattaki iki imamından biridir. İsmi, Ali bin İsmail’dir. Künyesi Ebül-Hasan olup, Eşari nisbetiyle meşhur olmuştur.
Kırk yaşına kadar Mutezile yolu üzerinde bulunmuş, yazdığı kitaplarında Mutezilenin fikirlerini savunmuş ama kırk yaşından sonra fikrini değiştirerek itikatta kendisine bir mezhep icat etmiştir.
Şii olan biri itikatta Ehlibeyt itikadı üzere olur, Eşarî değil. Eğer Molla başı Şia'nın büyük alimlerindense peki onun ismi neden Şii alimlerinin rical kitaplarında geçmiyor? Geçmediğine göre böyle biriyle yapılan münazara da havada kalıyor..
Yorum
-
[quote author=E.ZEHRA date=1400678511 link=topic=25543.msg173579#msg173579]
Ben arapça bilirim ama ana dilim gibi değil.Tercümesi çok zordur türkçeye tek tek çevrilmez abuk sabuk anlam oluşur
[/quote]
o nasl arapça bilmek o zaman? abuk sabuk çeviri niye ki? arapça da normal türkçe gibi ifade edilebilir çeviride..
Yorum
Yorum