Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Kısa Bir Soru

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Kısa Bir Soru

Selamun Aleyküm canlar,

umarım bu sorum gıybet sayılmaz öğrenmek ilim elde etmek için soruyorum.

geçenlerde misafirlikteyken bir sohbet edildi. sohbeti yapan ehisünnet ve ilahiyat okuyan bir arkadaş. kısaca Peygamber Efendimiz saa,ölmek isteyen bir sahabeye "Eğer yaşamam hayırlıys yaşat, eğer ölümüm hayırıysa öldür" diye dua etmesini tavsiye etmiş.

hadisin orjinalini yada hangi kaynaklarda geçtiğini bilmiyorum ama manası budur. Böyle bir hadis bizim kaynaklarımıza geçiyormu? eğer geçiyorsa haşa Allah bizim hakkımızda neyin hayırlı olduğunu bilmiyormuki biz O'na hatırlatır gibi "bak bende varım beni de unutma" demiş olmuyormuyuz? çünkü Allah insana şah damarından daha yakındır.

umarım sorumu anlatabilmişimdir. Vesselam..

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحٖيمِ

Kim Allah’ı, O‘nun peygamberini ve inananları dost edinirse, bilsin ki şüphesiz Hizbullah galiplerin ta kendileridir.

Selam Olsun Korkmadan Ben De Varım Diyebilenlere!!

Ynt: Kısa Bir Soru

Evet o hadis bizim kaynaklarımızda imamlardan naklen vardır. Yanlış hatırlamıyorsam İmam Cafer (as)'den naklen, böyle dua eden birini nehyetmesi ile ile alakalıdır.

Soruya gelince; Allah sadece bizim hakkımızda olanı değil, ezeli ve ebedi biliyor. Öyleyse doğal olarak kimin cennet ve cehenneme gideceğini de biliyor. Buna rağmen bizi sınava tabi tutuyor, çünkü "herkes yaptığının karşılığını görür". (Zilzal/7) Duanın bütün olayı da budur; bazı şeyler belki biz istemesek bile bize yetişir; fakat bizim onu istemiş olmamız Allah'a sevimlidir ve Allah ona karşılık vermeyi kendine farz bilir. Resulullah'ın "Allah'tan ısrarla isteyin, zira Allah kendisinden ısrarla isteyeni sever" hadisinde olduğu gibi, Allah belki de zaten sana verecek olduğu bir şeyi senin istemenden hoşnut olacaktır. Aksi halde Allah zaten biliyor deyip her şeyi bırakırız. Keza aynı şekilde şu hadise bakalım; "Allah bazı kulu dua ettiği zaman meleklerine şöyle buyurur; bu kulumun isteğini hemen yerine getirmeyin ki bana daha çok dua etsin. Çünkü ben onun (bana dua ederkenki) sesini seviyorum".

Yani özetle, bizler dua ederken Allah'a bir şey hatırlatmıyoruz çünkü O Habirdir, Basirdir ve Alimdir. Biz O'ndan isterken onu mecbur da etmiyoruz, çünkü O Kadirdir ve Cebbardır. Öyleyse O'nu bize bir şey vermeye mecbur edemediğimize göre, O'na bizim hakkımızda hayırlı olanı öğretemeyeceğimize göre, O'nun bize vereceğine engel olmayacağımıza göre; bizler dua ederek sadece vazifemizi yapıyoruz. Allah da yapanı ve yapmayanı; güzel yapanı ve iyi yapmayanı ayıklamış oluyor. O, bakalım hanginiz daha iyisini yapacaksınız diye sınamak için ölümü yaratmıştır. Mülk/2

Yoksa aksi halde sadece burada sorduğun dua değil, bütün dualar için geçerli bu durum.

Yorum

YUKARI ÇIK
    Çalışıyor...
    X