Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

Tahrif var mi?

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

Tahrif var mi?

Selamunaleykum.
    Asagida ehli sünnet kaynaklarindan bir hadis paylasacagim ve sonrasinda shia kaynaklarindan bir hadis. Benim ricam, ehli sünnet rivayetin arastirilmasi, sonra shia kaynakli hadis ile karsilastirilmasi ve rivayetlerde herhangi bir tahrip bulunup bulunmadigina dair bir sonuca varilmasi.

“Receb Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.”

Peygmber Efendimiz'e (sallallâhu aleyhi ve sellem) nisbet edilen hadis-i şerif ünvanlı bu veciz beyan, her sene mübarek üç aylara girişte ve üç ay boyunca defalarca farklı ağızlardan, değişik mahfillerde duyduğumuz bir hadistir.[1]

[1] Beyhâkî Fedâilü’l-Evkât s.22; es-Suyûtî, ed-Dürru’l-mensûr, 3/236; İbn Hacer, Tebyînu’l- ‘aceb, s. 13.
    Hazreti Âişe, Saîd el-Hudrî ve Enes İbn-i Mâlik gibi üç meşhur sahabîden değişik tariklerle gelen ve Beyhâkî’nin Fedâilü’l-Evkât’ında, İbn Hacer el-Askalânî’nin Tebyînu’l-’Aceb’inde ve Suyûtî’nin Tefsîru’l-Kur’ân’ında kaydettiği bu rivayeti, muhaddisler mevsuk kabul etmemişlerse de usûl-i hadisce “zayıf hadislerle fazilete dair sahalarda, Kur’an ve Sünnet’in ruhuna muhalif olmadığı sürece amel edilebilir” kaidesince ve İbn Hacer’in “bu hadisin muhtevasının doğru olabileceğine dair beyanı”nı bir cevaz adderek ve Üstad Bediüzzaman Said Nursî’nin zayıf veya hatta muhtevası doğru olan mevzû hadislere yaklaşım keyfiyeti olan hikmet nazarı ile hakk ve hakikat adına bir takım istinbat ve istihraçlar çıkarılabilir. Bu hadis gibi içeriği itibariyle ümmete faydalı olabilecek mahiyetteki hadisler –zayıf, münker veya uydurma bile olsa-, sıhhatli başka bir hadis-i şerife ters düşmedikten veya ayet-i kerimelerin ruhuna muhalif olmadıktan sonra bir şekilde kabul görmüş ve pek çok hadis ünvanlı vecizeler veya güzel sözler o yolla iştihar bulmuştur, yayılmıştır.

Benzer bir rivayet shia kaynaklarinda mevcut:
    2- İmam Ali (a.s): "Ramazan Allah'ın ayı, Şaban Resulullah'ın ayı, Recep benim ayımdır."
    2- Vesail-uş Şia, cilt 7, sayfa.366
YUKARI ÇIK
Çalışıyor...
X