Duyuru

Daraltma
Henüz duyuru yok.

imam Rıza (a.s.)'ın birbirlerine düşmanlık eden, onurunu kıran dostlarına mektub

Daraltma
X

• Filtre
  • Zaman
  • Göster
Hepsini Temizle
yeni gönderiler

imam Rıza (a.s.)'ın birbirlerine düşmanlık eden, onurunu kıran dostlarına mektub

Şeyh Müfid, kendi kitabında Hz. İmam Rıza’dan (a.s) kapsayıcı, öğretici ve oldukça güzel ifadeleri içeren bir mektubu yayınlamıştır. Mektupta Hz İmam Rıza (aleyhi selam) Hz. Abdulazim Hasani (a.s) aracılığı ile Şialara ve Ehlibeyt takipçilerine göndermiştir.

İmam Rıza’nın mektubu şu şekildedir:

بسم الله الرحمن الرحیم

یا عبدالعظیم!

أبلغْ عنّی أولیائی السلامَ وقل لهم: أن لا یجعلوا للشیطان على أنفسهم سبیلاً، ومُرْهم بالصدق فی الحدیث وأداء الأمانة، ومُرْهم بالسکوت وترک الجدال فیما لا یَعْنیهم، وإقبالِ بعضهم على بعض والمُزاوَرة، فإنّ ذلک قربة إلیّ. ولا یشغلوا أنفسهم بتمزیق بعضهم بعضاً، فإنّی آلیتُ على نفسی أنّه مَن فعل ذلک وأسخط ولیّاً من أولیائی دعوتُ الله لِیعذّبه فی الدنیا أشدّ العذاب، وکان فی الآخرة من الخاسرین. وعرِّفْهم أنّ الله قد غفر لمحسنهم، وتجاوز عن مسیئهم، إلاّ مَن أشرک به أو آذى ولیّاً من أولیائی أو أضمر له سوءً، فإنّ الله لا یغفر له حتّى یرجع عنه، فإنْ رجع وإلاّ نُزع رُوح الإیمان عن قلبه، وخرج عن ولایتی، ولم یکن له نصیب فی ولایتنا، وأعوذ بالله من ذلک.

Rahman ver Rahim olan Allah’ın adı ile

Ey Abdulazim!

Dostlarıma selamlarımı ilet ve onlara deki: Kalplerinde şeytana yol vermesinler. Sِözlerinde doğruluk, emanete riayet etmeği; sessizliği ve faydasız cidali terk etmeyi onlara tavsiye et. Birbirlerine gidip gelmeyi dostça geçinmeyi onlara ِöner. Hiç şüphesiz bu davranış (Allah’a, Peygamberine ve) bana yakınlaşmaya sebep olur. Benim dostlarım değerli vakitlerini birbirlerine düşmanlıkla telef etmesinler (dağılıp parçalanmasınlar). Kuşkusuz ben kendi canıma and içmişim ki her kim bِöyle yapar ve dostlarımızdan birisini gücendirir ve ِöfkelenmesine sebep olursa Allah’tan ona dünyadaki en acı azabı tattırmasını diliyorum. Bِöyle birisi ahirette de ziyana uğramışlardan olacaktır.

Allah’ın onlardan iyi olanları bağışlayacağını, kِötü olanlardan ise Allah’a şirk koşanlar, bizim dostlarımızdan birisine eziyet verenler, acı çektirenler, yahut onlara karşı içlerinden kِötülük besleyenler dışındakileri de affedeceğini onlara bildir. Hiç şüphesiz Allah onları bu kِötü işlerinden (ve düşüncelerinden) el çekmedikçe bağışlamaz. Eğer el çekmezlerse, iman ruhu kalplerinden çıkarılır ve benim velayet ve dostluğumdan dışarı çıkarlar. Ve biz Ehlibeytin velayetinden mahrum kalarak nasipsiz kalırlar. Ve ben bu sürçmelerden Allah’a sığınırım.”

Ayetullah Muhsin Kıraati, bu mektubun şerhi hakkında şunları sِöyledi: “İmam Rıza’nın (aleyhi selam) mesajı çok ِönemlidir. Sanki günümüz dertlerinin şifası gibidir. İmam (a.s) insanlara kendilerinde şeytana yol vermemeleri için tavsiyede bulunmaktadır.

İmam Rıza (aleyhi selam) Abdulazim’e (a.s) şöyle buyurmaktadır: “şialara sِöyleyin birbirlerine gitsinler: «فَإِنَّ ذَلِکَ قُرْبَةٌ إِلَی‏» eğer bana yakınlaşmak istiyorsanız birbirinize gidip gelin.

«وَ لَا یَشْغَلُوا أَنْفُسَهُمْ بِتَمْزِیقِ بَعْضِهِمْ بَعْضا» «تَمزیق»، «کُلَّ مُمَزَّق‏» “vakitlerini birbirlerine düşmanlıkla telef etmesinler (dağılıp parçalanmasınlar).”[1] Kur’an’da vardır. yani birbirinizi tahrip etmeyin, dağılıp parçalanmayın.

İmam Rıza (aleyhi selam) buyuruyor ki her kim şiaların haysiyetiyle oynarsa ben ona beddua ederim. Ve aht ediyorum ki her kim bir müminin onuruyla oynarsa دَعَوْتُ اللَّهَ “Allah’tan isterim” peki Allah’tan ne ister? “Allah’tan dünyadaki en acı azabı tattırması” için istekte bulunur. “Böyle birisi ahirette de ziyana uğramışlardan olacaktır.” İmam Rıza’nın kalbi yanmaktadır. İmam Rıza (a.s) buyuruyor ki Şialarıma söyle birbirlerinin onuruyla oynamasınlar. Ben imam Rıza olarak “delilsiz birbirlerinin onuruyla oynayanlara beddua ediyorum.” Hatta eğer deliliniz bile olsa birbirinizin onuru ve haysiyetiyle oynamaya hakkınız yoktur. ancak şer’i yollara başvurabilirsiniz…

وعرِّفْهم أنّ الله قد غفر لمحسنهم، وتجاوز عن مسیئهم، إلاّ مَن أشرک به

Allah, iyileri bağışlar, kötü şiaları da bağışlar, ancak eğer birisi müşrik olursa, yahut

أو آذى ولیّاً من أولیائی أو أضمر له سوءً

“Bizim dostlarımızdan birisine eziyet veren, yahut onlara kar؛ı içlerinden kِötülük besleyenler dışındakileri de bağışlar” Allah-u Ekber! İmam Rıza (aleyhi selam) buyuruyor ki iki grup şia dışındaki tüm şialar bağışlanır. Müşrik olan şiiler. Mümin birine eziyet eden şia. آذى ولیّاً

Yahut kalbinde kötülük olursa. Karşı tarafın kِötülüğünü içinden isterse.

فَإِنَّ اللَّهَ لَا یَغْفِرُ لَهُ حَتَّى یَرْجِع

Allah böyle birisini bağışlamaz. Ancak eziyet etmekten el çekerse. Her kim mümin birini tahrip eder ve ona acı çektirirse Allah onun iman ruhunu kalbinden söküp alır.

وَ إِلَّا نُزِعَ رُوحُ الْإِیمَانِ عَنْ قَلْبِهِ

Ve artık kimsenin aracılığı ve şefaatine yol kalmaz.

İmam Rıza (aleyhi selam) birbirinizin haysiyetiyle oynamayın diye mesaj gِöndermiştir. Eğer birbirinizin onuruyla oynarsanız size beddua ederim diyor. Allah’ın velayetinden uzak olursunuz diyor. Bu dünyada büyük acı ve azaplara uğrarsınız. Ahirette de nasibiniz olmaz. Birisinin onuruyla oynamak çok tehlikelidir. Bu imam Rıza’nın, Abdulazim aracılığıyla gِönderdiği mesajdır.

[1] - Sebe, 7.
    Namazı hafife alana biz Ehl-i Beyt'in şefaatı ulaşmayacak. İmam Cafer-i Sadık (a.s.)

"Şiilerimiz halvetlerde/yalnız kaldıklarında Allah'ı çok zikredenlerdir." İmam Cafer-i Sadık (a.s.)
YUKARI ÇIK
Çalışıyor...
X